Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   jaki magazyn kupujecie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-magazyn-kupujecie-54003/)

gallus 05.07.2005 12:58

Na początku kupowałem Komputer Świat, ale stwierdziłem to samo co Mac, później kupowałem KS-Ekspert, ale stwierdziłem, że go nie potrzebuje bo wszystkie programy z CD mogę znaleśc w necie, a dla samej gazety nie warto wydawac 10zł.
A ostatnio sistra przywozi mi PCWK bez CDków za freeko, bo koleżanka bierze tylko CD :)

Posłany 05.07.2005 13:01

CHIPa czytam :) czasami kupuje co miesiąc czasami co dwa, co trzy itd. ;)

Damianos L 05.07.2005 13:30

ja kiedys kupowalem duzo gazet Cd-Action, Click, czasem komputer swiat, enter itd itp naprawde dosc duzo tej makulatury mialem

ale pozniej jakos zaczelo mi byc szkoda kasy na gazety :) wolalem kupowac inne rzeczy ;)

no a odkad mam internet to gazet komputerowych juz wogle nie kupuje bo nie ma po co, czasem sobie przejze CD- Action na jakims stoisku z prasa....

a z gazet niekomputerowych to czasem kupie jakas gazetke motoryzacyjna np. GT czy Auto-Moto

kraluk 05.07.2005 14:26

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Po co kupowac. Zwykle jak chce cos wiedziec to tego szukam w necie i czytam. Tak jest szybciej, latwiej, taniej ...

A jednak jest po co. Czasami warto wydać 10 czy 20 zł na gazetę, aby cieszyć się oryginalną wersją komercyjnego programu, np. w którymś KŚ Ekspert był PartitionMagic 7.0:)

kontestator 05.07.2005 14:51

chip i cda
no i świat motocykli ||

kiewas 05.07.2005 15:05

PSX Extreme :P
Kiedyś KOmputer Świat i Ekspert. Czasami także zdarzyło się kupić CDA, pare numerów w szafie jeszcze leży.

Hinks 05.07.2005 15:22

CD-Action - jak mają coś fajnego :)
Niezbędnik - nie opuściłem chyba żadnego numeru :D

Luis 05.07.2005 15:31

A ja prenumeruję sobie "Gazetę wyborczą" :smoczek:

Patrix 05.07.2005 17:28

Na początku był KŚ rocznik chyba 2000 - potem olałem te gazete
Potem PCWorld pół rocznika - też olałem nic ciekawego,
Enter mi się sodobał - prenumerata, roczniki 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, do 05.2005 Prenumerata skończona - olałem przestali pisać ciekawe rzeczy
CHIP'a mam roczniki 2001, 2002, 2003, 2004 i teraz kupuje 2005 rocznik - zastanawiam się nad prenumeratą bo podoba mi się ta gazeta :)

adixo 05.07.2005 17:47

PCWK a obecnie tylko CHIP

Weron 05.07.2005 17:51

Jak zaczynalem przygode z komputerem to kupowalem komputer swiat. Aktualnie nic nie kupuje bo nie widze w tym wiekszego sensu skoro mam staly dostep do internetu. To co chce sam znajde i sobi przeczytam w necie. Nierzadko w o wiele lepszej postaci niz artykul w jakims czasopismie.

yahol 05.07.2005 17:56

Z komputerowych, to:
Playboy i czasami Hustler

Z innych:
Nasz Dziennik, Goscia Niedzielnego i ten, no...
Korwina-Mikkego.....no....
Najwyzszy Czas!
Zgadlem?

wolfen3 05.07.2005 18:11

Cytat:

Napisany przez yahol
Z komputerowych, to:
Playboy i czasami Hustler

znalazleś tam jakieś ciekawe konfiguracje komputerowe ? :D

Predi 05.07.2005 18:33

wszystko czytam na necie, a jak "spedzam czas" w empiku to siegam po Chip'a ;)

ro29 05.07.2005 22:51

Witam !

Ciekawy temat do wymiany doświadczeń - dobry pomysł @begieo :)

Zacznijmy może od historii. Tak naprawdę jedyną komputerową gazetą - czasopismem jakie prenumerowałem przez dłuższy okres czasu był dawno temu .... Commodore&Amiga ! Prenumerowałem go ponad dwa lata, do momentu, kiedy przestał się ukazywać. Mam jeszcze gdzieś w szafie te około 30 numerów. To było coś !
W tamtym okresie bardzo sporadycznie miałem też kontakt z Bajtkiem i TopSecret.

Następnie nadszedł rok 1998 (jeśli dobrze pamiętam) i zaczął się ukazywać Komputer Swiat. To tak naprawdę czasopismo, które mnie komputerowo "wychowało" - a przez długi okres czasu komputera nie posiadałem. Nigdy go nie prenumerowałem - a kupowałem z różną częśtotliwością - raz kilka numerów pod rząd, czasem raz na dwa miesiące. I kupuje je także czasami nadal - aczkolwiek zazwyczaj przeglądam w kiosku i jak stwierdzę, że nic mi się zbytnio nie przyda to rezygnuje - ostatnio coraz częściej.
Kolejne czasopismo - to Niezbędnik. Zacząłem go kupować jak kupiłem komputer i tak trwało to prawie półtora roku. Póżniej jednak zaprzestałem - coraz mniej tam ciekawych programów - a jeśli są to wersje które można pobrać z Internetu.
Następna kwestia - to typowe magazyny komputerowe - Chip, Enter, PCWK, PCFormat. Nigdy ich nie prenumerowałem, ani nie kupowałem zbyt często.
Mogę się przyznać, że posiadam dosłownie chyba po 2-3 numery z wymienionych - oprócz Chip'a - którego nigdy jeszcze nie kupiłem. A jakie są tego powody ?? Zarówno finansowe, ale też takie, że często po kupieniu okazuje się, że tak naprawdę niewiele z niego wykorzystamy.
Na koniec pozostawiłem Eksperta - jak już napisano, czasopismo dla "bardziej wtajemniczonych" - to niestety prawda. Kupiłem je osobiście dwa razy. Ale od stycznia mam do niego dość regularny dostęp - znajomy bowiem skusił się na promocyjną prenumeratę za 50 zł na rok - ale jak zaczęły przychodzić numery, to stwierdził, że niewiele on z tego rozumie. Tak więc teraz lądują one u mnie ;)

A co na podsumowanie - nie ma chyba magazynu idealnego. Tak naprawdę często w każdym z nich można znależć coś ciekawego - tylko kogo stać na to żeby kupować kilka czasopism - i gdzie je składować ?
Według mnie - dla początkujących i tych troszeczkę bardziej zaawansowaych najlepszy jest KomputerSwiat, oraz Niezbędnik.
A pozostałe - osobiście z tych numerów które kiedyś kupiłem, to najbardziej podobał mi się PCFormat - trafiłem akurat na takie numery, które bardzo mi się przydały. A Enter, PCWK i Chip ? Według mnie dość podobne do siebie - czasem w każdym z nich trafi się coś dobrego - może ja osobiście najbardziej zawiodłem się na Enterze.

A spoza czasopism komputerowych, to najdłużej prenemerowałem kiedyś - dawno temu - Przegląd Reader's Digest, a przez ostatnie lata - Elektronikę dla Wszystkich :)

I jeszcze kwestia zastąpienia czasopism Internetem - jest to możliwe, ale nie do końca. Po pierwsze - aby pobierać programy, trzeba dysponować stałym łączem lub dostępem do niego. Po drugie - czasem w czasopismach pojawiają się wydania specjalne programów - których w Internecie nie ma.
I co najważniejsze - czytanie na ekranie nie jest jednak tak do końca wygodne - nie wspomnę już np. o instrukcjach do programów czy opisach ;)

I to tyle

Pozdrawiam
ro29

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:16.