![]() |
Na początku kupowałem Komputer Świat, ale stwierdziłem to samo co Mac, później kupowałem KS-Ekspert, ale stwierdziłem, że go nie potrzebuje bo wszystkie programy z CD mogę znaleśc w necie, a dla samej gazety nie warto wydawac 10zł.
A ostatnio sistra przywozi mi PCWK bez CDków za freeko, bo koleżanka bierze tylko CD :) |
CHIPa czytam :) czasami kupuje co miesiąc czasami co dwa, co trzy itd. ;)
|
ja kiedys kupowalem duzo gazet Cd-Action, Click, czasem komputer swiat, enter itd itp naprawde dosc duzo tej makulatury mialem
ale pozniej jakos zaczelo mi byc szkoda kasy na gazety :) wolalem kupowac inne rzeczy ;) no a odkad mam internet to gazet komputerowych juz wogle nie kupuje bo nie ma po co, czasem sobie przejze CD- Action na jakims stoisku z prasa.... a z gazet niekomputerowych to czasem kupie jakas gazetke motoryzacyjna np. GT czy Auto-Moto |
Cytat:
|
chip i cda
no i świat motocykli || |
PSX Extreme :P
Kiedyś KOmputer Świat i Ekspert. Czasami także zdarzyło się kupić CDA, pare numerów w szafie jeszcze leży. |
CD-Action - jak mają coś fajnego :)
Niezbędnik - nie opuściłem chyba żadnego numeru :D |
A ja prenumeruję sobie "Gazetę wyborczą" :smoczek:
|
Na początku był KŚ rocznik chyba 2000 - potem olałem te gazete
Potem PCWorld pół rocznika - też olałem nic ciekawego, Enter mi się sodobał - prenumerata, roczniki 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, do 05.2005 Prenumerata skończona - olałem przestali pisać ciekawe rzeczy CHIP'a mam roczniki 2001, 2002, 2003, 2004 i teraz kupuje 2005 rocznik - zastanawiam się nad prenumeratą bo podoba mi się ta gazeta :) |
PCWK a obecnie tylko CHIP
|
Jak zaczynalem przygode z komputerem to kupowalem komputer swiat. Aktualnie nic nie kupuje bo nie widze w tym wiekszego sensu skoro mam staly dostep do internetu. To co chce sam znajde i sobi przeczytam w necie. Nierzadko w o wiele lepszej postaci niz artykul w jakims czasopismie.
|
Z komputerowych, to:
Playboy i czasami Hustler Z innych: Nasz Dziennik, Goscia Niedzielnego i ten, no... Korwina-Mikkego.....no.... Najwyzszy Czas! Zgadlem? |
Cytat:
znalazleś tam jakieś ciekawe konfiguracje komputerowe ? :D |
wszystko czytam na necie, a jak "spedzam czas" w empiku to siegam po Chip'a ;)
|
Witam !
Ciekawy temat do wymiany doświadczeń - dobry pomysł @begieo :) Zacznijmy może od historii. Tak naprawdę jedyną komputerową gazetą - czasopismem jakie prenumerowałem przez dłuższy okres czasu był dawno temu .... Commodore&Amiga ! Prenumerowałem go ponad dwa lata, do momentu, kiedy przestał się ukazywać. Mam jeszcze gdzieś w szafie te około 30 numerów. To było coś ! W tamtym okresie bardzo sporadycznie miałem też kontakt z Bajtkiem i TopSecret. Następnie nadszedł rok 1998 (jeśli dobrze pamiętam) i zaczął się ukazywać Komputer Swiat. To tak naprawdę czasopismo, które mnie komputerowo "wychowało" - a przez długi okres czasu komputera nie posiadałem. Nigdy go nie prenumerowałem - a kupowałem z różną częśtotliwością - raz kilka numerów pod rząd, czasem raz na dwa miesiące. I kupuje je także czasami nadal - aczkolwiek zazwyczaj przeglądam w kiosku i jak stwierdzę, że nic mi się zbytnio nie przyda to rezygnuje - ostatnio coraz częściej. Kolejne czasopismo - to Niezbędnik. Zacząłem go kupować jak kupiłem komputer i tak trwało to prawie półtora roku. Póżniej jednak zaprzestałem - coraz mniej tam ciekawych programów - a jeśli są to wersje które można pobrać z Internetu. Następna kwestia - to typowe magazyny komputerowe - Chip, Enter, PCWK, PCFormat. Nigdy ich nie prenumerowałem, ani nie kupowałem zbyt często. Mogę się przyznać, że posiadam dosłownie chyba po 2-3 numery z wymienionych - oprócz Chip'a - którego nigdy jeszcze nie kupiłem. A jakie są tego powody ?? Zarówno finansowe, ale też takie, że często po kupieniu okazuje się, że tak naprawdę niewiele z niego wykorzystamy. Na koniec pozostawiłem Eksperta - jak już napisano, czasopismo dla "bardziej wtajemniczonych" - to niestety prawda. Kupiłem je osobiście dwa razy. Ale od stycznia mam do niego dość regularny dostęp - znajomy bowiem skusił się na promocyjną prenumeratę za 50 zł na rok - ale jak zaczęły przychodzić numery, to stwierdził, że niewiele on z tego rozumie. Tak więc teraz lądują one u mnie ;) A co na podsumowanie - nie ma chyba magazynu idealnego. Tak naprawdę często w każdym z nich można znależć coś ciekawego - tylko kogo stać na to żeby kupować kilka czasopism - i gdzie je składować ? Według mnie - dla początkujących i tych troszeczkę bardziej zaawansowaych najlepszy jest KomputerSwiat, oraz Niezbędnik. A pozostałe - osobiście z tych numerów które kiedyś kupiłem, to najbardziej podobał mi się PCFormat - trafiłem akurat na takie numery, które bardzo mi się przydały. A Enter, PCWK i Chip ? Według mnie dość podobne do siebie - czasem w każdym z nich trafi się coś dobrego - może ja osobiście najbardziej zawiodłem się na Enterze. A spoza czasopism komputerowych, to najdłużej prenemerowałem kiedyś - dawno temu - Przegląd Reader's Digest, a przez ostatnie lata - Elektronikę dla Wszystkich :) I jeszcze kwestia zastąpienia czasopism Internetem - jest to możliwe, ale nie do końca. Po pierwsze - aby pobierać programy, trzeba dysponować stałym łączem lub dostępem do niego. Po drugie - czasem w czasopismach pojawiają się wydania specjalne programów - których w Internecie nie ma. I co najważniejsze - czytanie na ekranie nie jest jednak tak do końca wygodne - nie wspomnę już np. o instrukcjach do programów czy opisach ;) I to tyle Pozdrawiam ro29 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:16. |