Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki materac? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-materac-89493/)

komfortowa89 05.05.2014 20:09

Witam ja polecam materace termoelastyczne bo sama taki kupiłam i jestem z niego bardzo zadowolona:) co do ceny to wcale nie musisz wydać, aż tak strasznie dużych pieniędzy wystarczy dobrze poszukać:) ja kupuje u nich, sama ich sprawdziłam na własnej skórze:) wejdź, zobacz a na pewno coś znajdziesz a cena będzie dobra i przede wszystkim jakość odpowiednia:) polecam

pali8 21.05.2013 13:19

Chłopie, jaka inwestycja, to czysta strata. Przez takie materace tylu fajnych chłopaków zmarnowało się.

Materac musi być wąski, aby rankiem ruda zołza poszła do siebie i nie próbowała zagnieździć się.

kljnhjf 21.05.2013 13:11

Ja czytałem że najlepsze są materace lateksowe albo termolelastyczne materace-wars-i-sawa.pl/materace/materace-wysokolelastyczne.html bo dopasowują się do naszego ciała, niestety taki materac sporo kosztuje, pocieszajace jest to że nie jest to inwestycja na krótko.

kimonoono 10.11.2011 21:29

Cytat:

Napisany przez samfox (Post 1177341)
Ja śpię na nadmuchiwanym. Bezpiecznie w razie powodzi :)

zawsze to jakiś argument :D

M@X 17.08.2011 19:27

Rycho tylko naturalne osiemnastolatki preferuje. Zadnych nadmuchiwanych! :taktak:

---
- Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

samfox 17.08.2011 15:38

Ja śpię na nadmuchiwanym. Bezpiecznie w razie powodzi :)

andrzejj9 16.08.2011 20:05

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1177243)
:'( z mojego pieknego tematu o materacach taki bajzel zrobili :(

materac kupiłem taki o ;)

myslałem ze dzis sie już w nim ululam ale jeszcze kołderka i jakaś sexi poszewka k***a

ZEUS, którego ja pamiętam, na pewno nie był sprężynowy.. :(

- Deckard - 15.08.2011 23:04

Cytat:

Napisany przez basia21 (Post 1177086)
@Deckard

Żadna to opinia***8230; Raczej dobra rada.

Zważywszy na sąsiadkę zanim kupisz, koniecznie sprawdź, czy przypadkiem nie skrzypi. :mruga: :)

:spoko: już kopiłem nie skrzypi,a sąsiadka myślę boże narodzenie będzie u św. Piotra spędzać:fiu:

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1177229)
No i co z tymi materacami? :blink:

Edit:
materac kupiłem taki o ;)

myslałem ze dzis sie już w nim ululam ale jeszcze kołderka i jakaś sexi poszewka k***a

superrrmario 15.08.2011 22:41

Cytat:

Napisany przez basia21 (Post 1177086)
@Deckard

Zważywszy na sąsiadkę zanim kupisz, koniecznie sprawdź, czy przypadkiem nie skrzypi. :mruga: :)

Za często przebywasz na CDRinfo. Bezeceństwa forumowe jak widać są zakaźne :haha:

basia21 15.08.2011 19:53

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1176925)

Materac do łóżka sypialnianego muszę kupić...

Za opinie z góry dziękuje.

@Deckard

andrzejj9 14.08.2011 20:02

Na wszelki wypadek (przed zakupem czegoś na grouponie) zajrzyj do mojego ostatniego postu w temacie o zakupach grupowych ;)

- Deckard - 14.08.2011 19:59

http://www.groupon.pl/deals/cala-pol...0_0_226&a=1661

hmm szkoda że nie maja kieszonkowych

andrzejj9 14.08.2011 15:46

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1176960)
Wierz mi, mit. Zresztą ładnie to obrazują materiały marketingowe producentów materacy.
(..)

A nie.. to zupełnie inna sprawa. Zapomniałem o jednym drobnym szczególe - ja nie śpię na boku ;) (inna sprawa, że generalnie się raczej nie powinno - najbardziej naturalnie jest ułożenie na wznak).

Przy ułożeniu bocznym faktycznie twardy materac nie będzie dobry, a wręcz może być szkodliwy (na dłuższą metę). Jeśli ktoś preferuje taki sposób spania to.. najlepiej byłoby się odzwyczaić, ale jeśli już to wtedy faktycznie trzeba dobrać materac o odpowiedniej twardości (a właściwie miękkości).

Cytat:

A właśnie, na tym ostatnim obrazku też to widać - zależy jeszcze na czym jest położony materac. Nie powinien leżeć też na czymś zbyt twardym (czyli stelaż też musi być elastyczny), żeby materac mógł pracować również od dołu.
Tak, to też jest ważne i mój niestety trochę się wykrzywił ze względu na wyrobiony stelaż od spodu (dlatego już na nim nie śpię i nie wiem, czy jeszcze będę). Generalnie musi być jakiś stelaż, znane mi materace nie nadają się do kładzenia na płaskiej, twardej powierzchni.

Cytat:

Materac ma się uginać odpowiednio - nie może być ani za miękki, ani za twardy. Co do zasady dla cięższych osób powinien być twardszy, niż dla lekkich. Dla śpiących na plecach twardszy, niż dla śpiących na boku. Jak kręgosłup nie ułoży się w naturalnej pozycji (czy to ze względu na zbyt twardy, czy zbyt miękki materac) to nie ma co mówić o zdrowiu.
Tu oczywiście zgoda.

Cytat:

Skóra oddycha. I brak wentylacji od dołu pogarsza komfort. Prześcieradło niewiele zmieni, jak śpisz na czymś szczelnym. To nie tylko komfort, ale też higiena i rozwój drobnoustrojów.
Mam poduszkę z pianki termoplastycznej. I chociaż jest stosunkowo (w porównaniu do materaca) cienka, to nie specjalnie za nią przepadam - czuję się, jakbym sobie folią część twarzy owinął.
Poduszka to zupełnie coś innego - dotyka bezpośrednio skóry. Nie ma pidżamy, prześcieradła, osłony, ewentualnie czegoś innego. Natomiast w przypadku materaca wydaje mi się, że każdy obecny materac, bez względu na sposób wykonania (sprężyny, pianka) jest odpowiednio wentylowany. W ten temat jednak faktycznie się nie wgryzalem. Po prostu nigdy nie miałem z tym problemów (może poza tym jak próbowałem spać na stronie zimowej - w tym przypadku rozgrzewającej, w środku lata. To jednak było chwilowe przeoczenie ;) ).

@ - Deckard -

W Jysku mają dość dobry wybór, ale pamiętaj, że to nie jedyne sklepy z materacami. Jak masz gdzieś w okolicy sklepy meblowe (te większe) to zwykle albo mają własne działy z materacami, albo w środku jest osobny sklep/stoisko, gdzie można je obejrzeć. Dobre są też duże sklepy tematyczne, jak np. Domar we Wrocławiu, gdzie generalnie można dostać wszystko dla domu i jest też trochę sklepów z łóżkami i materacami. Tam można mniej więcej określić, czego się szuka.

- Deckard - 14.08.2011 15:33

kurcze ja potrzebuje materac 180 X 200 ,bylem w jysku ,leżałem na dwóch jeden piankowy jeden bonellowy,

w piankowy jakbym się cały zatopił a bonellowy też wygodny ale z drugiej strony co ja mogę stwierdzić leząc 30 sekund w sklepie

przecież nie utnę komara na 2h w sklepie żeby lepiej ocenić :D

niestety nie mieli na stanie żadnego kieszeniowego a takowy ruda sprzedawczyni polecała ,ze względu na wygodę i trwałość

edit:
a co do zima - lato to nie wiedziałem ale jadę zaraz jeszcze na rajd po markietach, choć za pewne kupie przez neta

Wawelski 14.08.2011 15:32

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1176950)
Twardość materaca to akurat nie jest mit. Kręgosłup na twardym się prostuje i wierz mi - czuć to jeśli zaczyna się na takim spać po latach spania na czymś innym.

Wierz mi, mit. Zresztą ładnie to obrazują materiały marketingowe producentów materacy.

http://www.farko.com.pl/farko_pl/images/formatka.jpg

klik

http://www.hypnos.com.pl/files/image/rys1.jpg

A właśnie, na tym ostatnim obrazku też to widać - zależy jeszcze na czym jest położony materac. Nie powinien leżeć też na czymś zbyt twardym (czyli stelaż też musi być elastyczny), żeby materac mógł pracować również od dołu.

Materac ma się uginać odpowiednio - nie może być ani za miękki, ani za twardy. Co do zasady dla cięższych osób powinien być twardszy, niż dla lekkich. Dla śpiących na plecach twardszy, niż dla śpiących na boku. Jak kręgosłup nie ułoży się w naturalnej pozycji (czy to ze względu na zbyt twardy, czy zbyt miękki materac) to nie ma co mówić o zdrowiu.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1176950)
Co do wentylacji nie wiem, ale też nie wydaje mi się to istotne. Sam materac jest wentylowany w odpowiednim stopniu, a jeśli chodzi o kontak z ciałem, to pomiędzy i tak jest minimum prześcieradło (a dobrze jeśli jeszcze pokrowiec), więc nie wydaje się to mieć większego znaczenia.

Skóra oddycha. I brak wentylacji od dołu pogarsza komfort. Prześcieradło niewiele zmieni, jak śpisz na czymś szczelnym. To nie tylko komfort, ale też higiena i rozwój drobnoustrojów.
Mam poduszkę z pianki termoplastycznej. I chociaż jest stosunkowo (w porównaniu do materaca) cienka, to nie specjalnie za nią przepadam - czuję się, jakbym sobie folią część twarzy owinął.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:25.