![]() |
Cytat:
a co do hamulca tarczowego, to ok są przyczepione do tej samej części amortyzatora co v, ale w zupełnie innym miejscu. zobacz jaka jest różnica w wielkości dźwigni, na amortyzator działa dużo większa siła przy tarczach niż przy v, efekt jest taki, że nawet droższe amortyzatory niż rst łapią luzy, a widziałem już takie, co się po prostu rozpadły na dwie części podczas hamowania. a poza tym, od najtańszych tarczówek lepiej hamują najtańsze markowe v i jeśli chcesz je dla wyglądu, to ok, ale jeśli chcesz dla hamowania to to jeszcze przemyśl. oczywiście nie twierdzę, że wszystkie tarczówki są be, ale twierdzę, że w tym przedziale cenowym lepszym rozwiązaniem są v. |
tak w przednim kole mam niestety piaste jakąś noname i to właśnie ją chce wymienić bo "miski" na łożyska są lekko potłuczone już po 5 latach :)
no i właśnie dlatego zastanawiałem się czy zostawić zacisk czy przelozyc stara ośke - ale może się skuszę. co do tarczy, przednie v (plastiki noname jakieś :D) już maja takie luzy i zniekształcenia 'na tyle', że wymienie na te co byly z przodu, a na przód dam tarcze - nie ma to sluzyć jakimś wyczynom specjalnym a jak hamuje to w 70% przypadków sam tył wystarcza. Dzięki za rady, znasz sie w temacie, sprzęt bierzesz na wytrzymałość i ok, ja nie mam takiej wprawy i specjalnych miejscówek aby się popastwić na tym :D |
Cytat:
Tak, mam 24 szprychowe koła i moim zdaniem to jest słaby punkt moich kółek. Jakiś czas myślałem nad przesiadką na 36 pszrychowe, ale zrezygnowałem. Teraz myśle nad kupnem jakichś mocniejszych szprych i nypli, i dopiero jak to nie wypali zmienie na 36 ;) Jakie poleciacie szprychy i nyple??? |
Ilość załączników: 1
dziś załatwiłem Shimano Nexave :)
a jutro piasta Shimano || |
Pierwszy raz widzę i słyszę o tym modelu :|
Wygląda dobrze, a ile dałeś? :> |
Cytat:
|
Patrix szukajac jakiego***347; sklepu z tym Shimano Nexave trafi***322;em na inny model Nexave-AX tylko ta cena i no i do roweru to si***281; za bardzo nie nadaje ;)
http://www.paluki.pl/andre/leszek/we...6bffa9adddb4f3 |
Cytat:
Ale wiesz Polak potrafi... :) |
Pewnie, ***380;e potrafi ;)
ale z tego http://www.okonek.com.pl/product_inf...9a358285d82f0a polak by zrobi***322; wyci***261;gark***281; do roweru :) |
@Patrix ty popatrz dokładnie, bo może masz ukrytą wedkę i wyciągarkę w tym hamulcu :D ;p
|
tak hehe, wiele tego jest.
co do tematu dalej czekam na te piaste shimano bo gosc ma sprowadzic... |
Ilość załączników: 1
dobra kupiłem Shimano Deore HB-M475 pod te tarcze 36 szprych
i tu mały problem, srednica kolnierza tej piasty jest sporo większa od średnicy tej piasty co miałem do tej pory...i to wychodzi chyba w szprychach. Opcja jest taka, że parami wystaja z nypla (~6-7mm) a parami siedza w glowce (wystaje/wystaje/glowka/glowka/wystaje/wystaje i tak w kółko) Normalnie olałbym to spiłowałoby się, tylko gwint sie kończy i nie moge docentrować :D Jakieś pomysły ? Może krotsze szprychy mam nabyć ? |
Ile taka zabawka?
|
Cytat:
|
dobra poska***322;adalem wszystko gra :)
do metody na 4 krzy***380;e musialem kupi***263; dluzsze szprychy (poprzednie kr***243;tkie by***322;y), pi***281;knie wycentrowa***322;em zlikwidowa***322;em bule - zero problem***243;w :) wszystko ju***380; dzia***322;a :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:36. |