Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.02.2004, 16:05   #1
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Post Jeszcze raz o Exact Audio Copy - konfiguracja, prośba

Był już kiedyś taki temat pod którym paru userów rozpisało się troche na temat tego genialnego kompresora z płyt CD...ale już chyba go nie ma
Dziś zająłem się konfiguracją tego programu, która przerażała już mnie na wstępie oraz gdy zacząłem czytać poradu z CDRinfo.
moje pytanka:
1. Lame - przy kreatorze wskazałem EACowi ściągnięty wcześniej plik Lame.exe (lame-3.95.1), w oknie opcji kompresji mam takie ustawienia jak na screenie. Dlaczego gdzie 'schemat podstawionych parametrów' mam 'enkoder uzytkownika'? nie powinno być Lame..coś tam coś tam?
Na jakiej zasadzie wogóle działa ten ściągnięty plik Lame?
2. Czy EAC zawsze jak się weźmie zgrywanie ścieżek dp mp3 zgrywa je najpierw do wave a potem w okienku dosowym (wiersz polecenia) kompresuje z wave do mp3??(dobrze to u mnie przebiega? to okienko do kompresji na mp3 wogole mnie zdziwilo, ale to chyba wlasnie ten oddzielny pliczek 'lame.exe'? dziwne i dużo czasu zajmuje. Cdex np. od razu zgrywał do mp3
3. Automatyczne wylaczanie komputera po zgraniu sciezek - wlasnie jak to wylaczyc? Mi automatycznie pojawia się okienko ze za 30 sek. zamknie sie komputer. Jak to wyłączyć? Nie da się tam odznaczyć tej opcji (jest jeszcze do wyboru 'uruchom ponownie')
4. Jakie macie szczególne zalecenia co do ustawień całego EACa? Chodzi mi po prostu tylko o to aby EAC poprawnie i w jak najlepszej jakości zgrywał ścieżki do mp3 , albo łamał zabezpieczenia (cactus)? Raczej nie ważne będzie dla mnie normalizowanie czy coś w tym stylu. Chyba że EAC to prawieże automat. Co radzicie?

Dzięki za odpowiedzi. Opis na CDRinfo jest jeszcze na starej wersji i nie spolszczonej. A szkoda

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 03.02.2004 o godz. 17:03
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.02.2004, 16:06   #2
CIAPEK
CDRinfo VIP

CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
sorki zapomniałem o screenie
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-schowek02.jpg  

Stary 03.02.2004, 19:12   #3
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ad1. Tak powinno być Encoder MP3 Lame - niezbędne jest to do prawidłowego wyboru i określenia parametrów kodowania w polu "próbkowanie (bitrate)".
ad2. Tak EAC zgrywa do wave i nastepnie koduje do mp3. Okienko dosowe można wyłaczyć w opcjach EACa, tak samo jak wybranie opcji usunięcia samego wave po kodowaniu.
ad3. A w okienku zgrywania nie masz włączonej opcji "wyłącz po zakończeniu zgrywania?"
ad4. Jeżeli EAC prawidłowo rozpoznał twój napęd to oprócz opcji atodetekcji takich jak "możliwości odczytu", funkcja C2" i "komenda odczytu" dostępnych w "opcjach napędu" nie trzeba dokonywać już żadnych ustawień, no chyba, że tych w opcjach kompresji.
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2004, 19:46   #4
CIAPEK
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez paput2000
ad1. Tak powinno być Encoder MP3 Lame - niezbędne jest to do prawidłowego wyboru i określenia parametrów kodowania w polu "próbkowanie (bitrate)".
ad2. Tak EAC zgrywa do wave i nastepnie koduje do mp3. Okienko dosowe można wyłaczyć w opcjach EACa, tak samo jak wybranie opcji usunięcia samego wave po kodowaniu.
ad3. A w okienku zgrywania nie masz włączonej opcji "wyłącz po zakończeniu zgrywania?"
ad4. Jeżeli EAC prawidłowo rozpoznał twój napęd to oprócz opcji atodetekcji takich jak "możliwości odczytu", funkcja C2" i "komenda odczytu" dostępnych w "opcjach napędu" nie trzeba dokonywać już żadnych ustawień, no chyba, że tych w opcjach kompresji.
ad. 1 czyli przestawiam na: "Enkoder MP3 LAME"!?
ad. 2 no wavy to on sam potem usuwa, chciałem podkreślić że pod tym względem to wada EACa trzeba mieć troche wolnego mega na dysku zeby tak plytki zgrywac ale widocznie to potrzebne do dobrego zgrania plyty.
ad. 3 - nie mam takiej opcji (screen co mam)

p.s. wogole mam wersje 0.95
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-schowek02.jpg  

Stary 03.02.2004, 19:58   #5
CIAPEK
CDRinfo VIP

Exclamation

update

przestawilem na: "Enkoder MP3 LAME" i nie kompresuje potem do mp3 tylko zostawia w wave! czyli jednak musi być :'enkoder uzytkownika'
z zamknieciem tez doszedlem, mialem chyba raz zaznaczone to wylaczanie w okienku zgrywania
Jak wogóle czytać z tego okienka dosowego? A gdzie je wyłączyć to nie wiem.
No Panowie Cdex chyba jest szybszy

Jaką macie średnią prędkość zgrywania? U mnie pokazuje ok 5X nie za mało?

THX

Stary 04.02.2004, 19:20   #6
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez CIAPEK
update

przestawilem na: "Enkoder MP3 LAME" i nie kompresuje potem do mp3 tylko zostawia w wave! czyli jednak musi być :'enkoder uzytkownika'
z zamknieciem tez doszedlem, mialem chyba raz zaznaczone to wylaczanie w okienku zgrywania
Jak wogóle czytać z tego okienka dosowego? A gdzie je wyłączyć to nie wiem.
No Panowie Cdex chyba jest szybszy

Jaką macie średnią prędkość zgrywania? U mnie pokazuje ok 5X nie za mało?

THX
Dziwne - u mnie działa bez problemu. Może masz coś wpisane w polu "dodatkowe opcje lini poleceń" może ustwiony zły format w zakładce "plik wave" lub twój kodek w wersji 3.95.1 nie współpracuje z tymi ustawieniami w EACu - ja używam wersji 3.92.
Co do okienka DOSowego to nie wiem co ty tam widzisz ale myśle, że to co pisze u mnie jest dość zrozumiałe. Okienko można wyłączyć w "opcje EAC". zakładka "narzędzia" i pole "nie otwieraj okna zewnetrznego kompresora".
Jeżeli chodzi o prędkość zgrywania to zależne jest to od napędu i samej płytki którą się zgrywa - u mnie od x4 do x8. EACa można przełaczyć w mniej bezpieczny "tryb szybki" lub "burst" - masz to w "opcjach napędu" w zakładce "metoda zgrywania" lecz wtedy efekt może być daleki od doskonałości, w szczególności w przypadku płyt z błedami, na le będzie o wiele szybciej - tak jak w wiekszości programów do zgrywania.
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: