Cytat:
Napisany przez ThanatoS
Jak tworzono panstwo Izrael to Wielka Brytania i USA bylo temu prezeciwne, tylko Stalin sie uparl i powstal taki twor, wygonil rosyjskich zydow dzieki temu.
|
nie wiem skąd te informacje; wg mojej wiedzy Anglicy już w 1917 w deklaracji Balfoura zobowiązały się popierać syjonistyczne dążenia do uznania Palestyny jako "narodowej siedziby ludbności żydwoskiej". Nie sądzę żeby za powstaniem Izraela nie były USA z kilkumilionową diasporą; Stali reczywiście był za powstaniem Izraela bo Arabowie popierali w II wojnie światowej Niemcy; rzeczywiście zezwolił na emiegrację rosyjskich Żydów do Izraela, trudno to jednak nazwać wyganianiem, myślę że wszyscy chętnie s******ali z sowieckiego raju; póżniej niestety ZSRR mocno śrubę przyręciło aż do procesu KBWE (1975) - wyjeżdżało wtedy kilkudziesięciu rocznie;
tak na marginesie przyrost wśród Palestyńczyków jest 3 krotnie większy niż Żydó; za 20 lat Palestyńczyków będzie więcej niż Żydów dlatego też Izrael nie jest zainteresowany dalszą okupacją strefy Gazy i Zachodniego Brzegu - nie chce żeby w przyszłości Żydzi byli mniejszością we własnym kraju;
zamach na duchowego przywódcę Hamasu to bolesny początek wycofywania Izraela ze Strefy Gazy (ma to nastąpić do końca roku); likwidacja fanatyka ma umożliwić zabezpiecznie pleców, ale niekoniecznie to się uda
aha jeszcze jedno - ktoś tu napisał, że Polsce grozi z tego powodu wojna; niech się ta osoba uda na masaż relaksacyjny