![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W celu zjedzenia zupy, należy unieść łyżkę, zanurzyć ją w płynie, nabrać porcję, wsadzić do ust, połknąć zawartość, zacząć od nowa, i tak do końca zupy.
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
przecież te czujniki tez pobierają prąd bo są w stanie czuwania, aby odebrać sygnał z pilota i uruchomić przełącznik... to jest gadżet, który może służyć tylko dla wygody wyłączenia/włączenia czegoś elektrycznego z dużej odległości, np. lampa, grzejnik, wentylator itp. Co do oszczędzania prądu z urządzeń w stanie "stand by" w gospodarstwie domowym to oszczędzanie tego typu wydaje się być chyba mocno iluzoryczne nawet w skali roku... oczywiście wszystko można bezwzględnie wyłączać, ale najlepsze posuniecie to po opuszczeniu domostwa jest wyłącznik przedlicznikowy albo po prostu wykręcenie korków...
Tak się składa ze ta oferta elektrycznych gadżetów lidlowych powróciła i ja rok temu kupiłem taki włącznik/wyłącznik czasowy + czujnik zmierzchowy... urządzenie leży w szufladzie, bo do niczego mi się w sumie nie przydało... Ciekawszą moim zdaniem oferta jest obecnie w Aldim odplamiacz w sztyfcie, którego mam zamiar nabyć, w pracy biurowej często mi się zdarza białą koszulę zabrudzić tuszem, może to się akurat sprawdzi...
---------- pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 10.06.2009 o godz. 12:56 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Niektore urzadzenia w standby pobieraja nawet 20W energii co w skali miesiaca wynosi duzo. Tutaj 5W tam 10W i sie nazbiera.
Wedlug badan w USA, gdyby wszystkie tamtejsze urzadzenia zamiast w standby byly wylaczane to mozna by zamknac 2 elektrownie atomowe.
|
|
|
#4 |
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
![]() |
Teraz jest taki trend na oszczedne urzadzenia ktore w stanie czuwania pobieraja <1W. Wiekszosc jednak tego co jest w domach jest pradozerne. Powszechne jest zjawisko roznych ladowarek podlaczonych na stale.
|
|
|
#6 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
mój serwer bierze 17W z tego 5W to HDD...Też miałem dekoder FTA który więcej brał w standby. Teraz sie wycwaniłem. Prawie wszystko w pokoju z TV (x360, komputer, nagrywarka DVD, dekoder ,wieża no i TV) podpięte mam pod UPS I jednym przyciskiem to wyłączam.Gorzej że dekoder n-ki wstaje po takim zabiegu ponad minute, ale da sie przeżyć. Tylko router i bramka voip poza UPS bo to by było bez sensu nieco... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Komandor
to jest mit, z nitką prawdy. Ja mialem rzekomego *******ca dobre pare lat temu i oszczedzalem kazdy grosz na czym popadlo, mialem wtedy wielki kredyt ktory pochlanial prawie cale pobory. Wylaczalem z glownego wylacznika TV, komputer, sprzet stereo, odbiornik sat, ... a nawet radiobudzik, a nawet w okresie dluzszego uzytkowania lodowke, i nawet wykrecalem korki jak wyjezdzalem na pare dni, do tego biegalem i sprawdzalem jak kreci sie licznik... wszedzie powkrecalem te kiepskie swietlowki energooszczedne i wyjmowalem co sie dalo z gniazdka... w skali roku zaoszczedzilem 10 zl, bo co miesiac jakas zlotowke... nerwicy sie nabawilem, budzilem sie w nocy i sprawdzalem czy aby cos nie pozera pradu ktory sie marnotrawi, telefon ladowalem w pracy i na koniec stwierdzilem ze to paranoja i ze mnie stac te 10 zl rocznie na to aby miec TV, SAT, radiobudzik i inne ustrojstwo na pilota i normalnie je uzywac... komu robie dobrze? sobie? elektrowni? ekologii? dajcie spokoj... po prostu trzeba zyc ale z umiarem i tyle...
|
|
|
#8 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No to sorry, ale albo cię energetyka równo oszukiwała, albo te wszystkie działania były pozorne. Jak kupiłem sobie miernik energii to z ciekawości posprawdzałem różne urządzenia w domu ile ciągną w stanie czuwania. Tylko w trzech pokojach zebrało się tego w przeliczeniu na kilkanaście złotych miesięcznie. Oczywiście nie ma co popadać w paranoję, ale nie zgadzam się z tym, że prąd ciągnięty przez urządzenia pozostające na czuwaniu jest niezauważalny.
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 10.06.2009 o godz. 19:32 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Guru
![]() |
Prosty przyklad:
Stand-by 30W czyli 0,03 kWh Tylko 10h dziennie daje: 0,3 kWh Po roku: 109,5kWh Liczac kilowatt pradu z przesylem tylko po 40gr: 43,80 zł Warto wylaczac wszystko co ma niepotrzebny stand-by bo mozna nazbierac sporo wiecej niz 30W i na dluzej niz 10h dziennie. A prad drozeje.
|
|
|
#10 |
|
Komandor
No dobra, zaluzmy ze faktycznie rocznie 44 zlote wychodzi te 30 W urzadzen na czuwaniu, to daje miesiecznie 3,6 zl i co poczujesz to faktycznie? wiecej wydasz na piwo, jajka czy ser zolty... mysle ze za 3,6 zl miesiecznie mozna miec troche komfortu, szczegolnie w czasach kiedy ma sie przecietnie TV 32 cale i cala mase innej elektroniki ktora sluzy rozrywce...
|
|
|
#11 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
Cytat:
|
|
|
|
#12 |
|
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz
Data rejestracji: 26.06.2004
|
|
|
#14 |
|
Komandor
Jest jeszcze takie cos, nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale chodzi o czeste wylaczanie urzadzen elektronicznych... generalnie chodzi o to ze jak pracuja "ciagle" to prawdopodobienstwo wystapienia awarii jest mala, natomiast jak czesto np. taki TV jest wlaczany i wylaczany to mozliwosc wystapienia awarii jest bardzo duza... chodzi o to ze wlaczenie i wylaczenie generuje nieprawidlowe napiecia na ukladach scalonych ktore moga za ktoryms razem tego nie wytrzymac... potwierdzone w moim przypadku starego TV CRT, po prostu za ktoryms wlaczeniem polecialo trafo i scalaki... a koszt naprawy byl znacznie wiekszy niz te mozliwe oszczednosci na "stand by"...
|
|
|
#15 | |
|
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Cytat:
Ale z drugiej strony ... ja jakoś z tymi twierdzeniami kolegi nie mogę się do końca zgodzić - ... bo mój stary TV mający 17 lat dopiero teraz uległ poważnemu uszkodzeniu - a czasem był po kilka razy dziennie włączany i wyłączany głównym włącznikiem; drugi przykład 19 letni telewizor Rodziców - owszem w ciągu dnia zazwyczaj jest na czuwaniu - ale na noc zawsze wyłączany - i ani jednej naprawy ... mój monitor CRT mam go 6 lat (a w sumie ma 9 chyba) i też wyłączam go z czuwania i jeszcze działa ![]() A w kwestii oszczędzania ogólnie - związanego właśnie z trybem stand-by itp. - zgodzę się z tym co napisał kolega @andrzejj9 - często ma to sens i też staram się wyłączać to co nie potrzebne - właśnie TV, monitor czy nie mówiąc już o ładowarkach. Ale nie można też przesadzać ... opis kolegi @Ormianin'a trochę mnie rozbawił ... i tak na marginesie - jak już o tym napisano - nie pasuje mi, że tak małe były oszczędności ... chyba coś źle było liczone ![]() Co do faktu, że teraz nowe urządzenia mają pobierać podczas czuwania mniej niż 1 W - to nie moda ... to chyba kolejny "wymysł" UE (akurat tym razem może i słuszny - chodzi o oszczędność ... choć można by dyskutować ...) A tak już na koniec (sorki, ale jestem w tej kwestii wyczulony ) - płaci ktoś faktury (tzw. rachunki) za prąd ?? Bo ciągle czytam, że prąd drożeje, że prąd trzeba oszczędzać ... a ja w życiu faktury (rachunku) za prąd nie widziałem !! ![]() Pozdrawiam ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 10.06.2009 o godz. 22:51 |
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Mam jutro kupić: Toshiba SD-R5372B albo Liteon 1653 albo NEC 3500. Pomużcie ! | marianb | Napędy optyczne DVD | 4 | 11.12.2004 19:04 |
| Polska muzyka Rockowa - na jutro | kizio | Off topic | 6 | 16.11.2004 21:42 |
| Informacje na temat SLD, na jutro! | _Neoo_ | Off topic | 2 | 27.01.2004 10:29 |
| szukam cover'a do płyty Łzy - Nie czekaj na jutro | kizio | Off topic | 0 | 18.06.2003 16:25 |
| Pilnie potrzebne rozwiązania tych zadań (na jutro) | lipek16 | Off topic | 2 | 03.06.2003 20:12 |