Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   kalibracja monitora? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kalibracja-monitora-24769/)

Matefusz 23.02.2010 16:39

W czwartek jadę do firmy fotonet w Tychach na kalibrację. Koszt 50zł netto. Zobaczymy czy uda się skalibrować monitor w laptopie...

Jarson 23.02.2010 16:40

Swojego czasu w LG Flatronie miałem plakietkę z wzorcowym kolorem niebieskim i kalibracja całego monitora polegała na tym, żeby ustawić go tak, żeby wyglądał podobnie, jak ta plakietka. Można więc w podobny sposób wydrukować planszę testową i starać się dopasować to, co jest na ekranie do wydruku. I to jest dobra metoda do domowych zastosowań - po co przekombinowywać?

Doskonale sobie zdaję sprawę, że do profesjonalnych zastosowań kalibracja kolorymetrem jest niezbędna, ale powiedzmy to sobie całkiem szczerze - do profesjonalnych zastosowań to Gateway'a oraz matrycę w laptopie możesz co najwyżej użyć do wyświetlenia okien narzędziowych.

Matefusz 23.02.2010 16:42

Co do drukowanych plansz też jest jedna kwestia. Mianowicie profil ICC drukarki. Musiałbyś takową planszę wydrukować w fotolabie aby najlepiej oddawała kolory.

W czwartek wszystkiego się dowiem bo facet, z którym rozmawiałem przez telefon wydaje się przyjacielsko nastawiony :>

Jarson 23.02.2010 16:50

50 zł to nie jest tak dużo, a wycisną z Twoich wyświetlaczy tyle, ile się da :)

Co do profilu kolorów drukarki, to prawda, choć domyślnie powinien być on bardzo bliski prawidłowemu.

Kris 23.02.2010 22:29

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1083569)
W czwartek jadę do firmy fotonet w Tychach na kalibrację. Koszt 50zł netto. Zobaczymy czy uda się skalibrować monitor w laptopie...

Łooo matko i córko... Jak chcesz coś z grafiką robić to zainwestuj w porządny monitor a nie świecidełko w laptopie. Co z tego, że go skalibrujesz (o ile się da), to takim matrycom sporo brakuje... to jak tuningowanie starego Golfa - mimo, że zainwestujesz w silnik, skóry, oponki itp. to ni ch..ja nie zrobisz z niego Audi... :fiu:

Patrix 23.02.2010 22:41

Wada matryc jest taka, że w zależności od kąta patrzenia jest różny odcień - gdy siedzisz na wprost centralnie to boki mają inny odcień. Gdy siedzisz z lewej to środek i prawa ma inny odcień. W laptopach jest matryca TN (w większości) - o ile prawdziwe monitory TN jakoś tam z gorszym/lepszym skutkiem się da się "skalibrować" to o skutecznej kalibracji panelu w laptopie zapomnij. Co oni Ci tam poprawią temperaturę, gammę na driverach ?

yahol 23.02.2010 22:44

Napisz wprost:
-monitory Gateway nie kalibrują sie sprzętowo
Kalibruja sie monitory:
Cytat:

Jedynie monitory z programowalną tablicą LUT
i dalej
Cytat:

Jeżeli dysponujemy monitorem pozbawionym możliwości programowania tablicy LUT (Look Up Table), jedyne co możemy wykonać to kalibracja programowa.
Wiec nie napinaj sie :) bo to bez sensu.
Moze wyjść tylko pie*****cie.
I żeby nie wiem jak, serwisant sie przykładał, to sprzętowo takiego monitora nie skalibruje.
Jedyne co może zrobić to ustawić barwę, jasność, kontrast wg. pasków kalibracyjnych, czyli programowo.
Z doświadczenia wiem, ze działa to dobrze, do pierwszego wyłączenia monitora.
No chyba, ze chcesz sobie poprawić samopoczucie.
To OK - powodzenia! :)

ed hunter 23.02.2010 22:44

Stare ałdi da się zrobić - znaczek doczepić.

reszta ostatnich wpisów jest też śmieszna :] oprócz wpisów sceptyków kalibrowania domowego. ;)

Matefusz 23.02.2010 22:50

Daleka droga od audi do kalibracji monitora. Nie zaszkodzi pojechać i pogadać z gościem w 4 oczy. Przecież jak osądzi, że sensu kalibrować nie ma to takowej czynności robić nie będę. A i przy okazji coś mam do załatwienia w Tychach ;)

EDIT: Jak kupowałem swojego FHD2400 to zapytałem w sklepie o ewentualną kalibrację. Oto mail od sprzedawcy:

Cytat:

Napisany przez Pracownik sklepu
Co do sugestii na temat kalibracji nie robimy tego za darmo ponieważ jest to czysty marketing. Nie da się zrobić kalibracji monitora na odległość, ponieważ kalibrator podczas kalibracji modyfikuje LUT karty graficznej użytkownika czyli w tym momencie naszej konkurencji a Pana karta graficzna pozostaje niezmodyfikowana. Dlatego świadczymy takie usługi odpłatnie ale za to robimy to u klienta w domu na jego sprzęcie ponieważ tylko wtedy ma to jakikolwiek sens.
Pozdrawiam

Wawelski 23.02.2010 22:52

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1083569)

Strata kasy.

Poszukaj fotki testowej i wydrukuj w dobrym labie z zastrzeżeniem, żeby nic to a nic z nią nie robili - żadnego wyostrzania, zmiany balansu bieli itd. itp.

I jak chcesz skalibrować, to ustawiasz tak, żeby na ekranie było dokładnie tak, jak na papierze.

Porządna kalibracja ma sens na porządnym sprzęcie (który to obsługuje). A tak - będziesz chciał w nocy ściemnić, bo będzie waliło po oczach, albo w plenerze rozjaśnić, bo słoneczko i nic nie widać i cała kalibracja pójdzie sobie precz.

ed hunter 23.02.2010 22:54

Ja bym skalibrował nawet szczapę drewna jakbyś zapłacił. :taktak:

Kris 24.02.2010 07:51

Cytat:

Napisany przez Matefusz (Post 1083659)
Daleka droga od audi do kalibracji monitora. (...)

Miałem nadzieję, że zrozumiesz porównanie... ale nic... naklej zatem znaczek od np. Eizo na ekran laptopa, skalibruj i ciesz się wspaniałym monitorem.

Matefusz 24.02.2010 16:52

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1083696)
Miałem nadzieję, że zrozumiesz porównanie... ale nic... naklej zatem znaczek od np. Eizo na ekran laptopa, skalibruj i ciesz się wspaniałym monitorem.

Przesłanie zrozumiałem :spoko:

Czy ja w tym wątku napisałem, że chcę przerobić Gatewaya na Eizo z PVA?

Co prawda napisałem "profil do obróbki zdjęć" ale i tak się będę cieszył jak kolory będą bardziej realistyczne niż są teraz (cukierkowe wręcz... :/)

Ormianin 25.02.2010 13:00

Z ciekawości jak już skalibrujesz w tej firmie to napisz jaki to dało rezultat... mam takiego jednego zabytkowego już jednak Sony Vaio z USA jest na matrycy MVA, która była wymieniania (miałem dwa takie same modele, jeden miał stłoczoną matryce drugi powyciągane bebechy, wiec z dwóch zrobiłem jednego), wiec tez by mnie to interesowało...

AleX69 25.02.2010 13:40

kalibrator monitora jest w windows 7 ... run -> dccw.exe
http://blog.wisefaq.com/wp-content/u...alibration.jpg

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:04.