![]() |
W czwartek jadę do firmy fotonet w Tychach na kalibrację. Koszt 50zł netto. Zobaczymy czy uda się skalibrować monitor w laptopie...
|
Swojego czasu w LG Flatronie miałem plakietkę z wzorcowym kolorem niebieskim i kalibracja całego monitora polegała na tym, żeby ustawić go tak, żeby wyglądał podobnie, jak ta plakietka. Można więc w podobny sposób wydrukować planszę testową i starać się dopasować to, co jest na ekranie do wydruku. I to jest dobra metoda do domowych zastosowań - po co przekombinowywać?
Doskonale sobie zdaję sprawę, że do profesjonalnych zastosowań kalibracja kolorymetrem jest niezbędna, ale powiedzmy to sobie całkiem szczerze - do profesjonalnych zastosowań to Gateway'a oraz matrycę w laptopie możesz co najwyżej użyć do wyświetlenia okien narzędziowych. |
Co do drukowanych plansz też jest jedna kwestia. Mianowicie profil ICC drukarki. Musiałbyś takową planszę wydrukować w fotolabie aby najlepiej oddawała kolory.
W czwartek wszystkiego się dowiem bo facet, z którym rozmawiałem przez telefon wydaje się przyjacielsko nastawiony :> |
50 zł to nie jest tak dużo, a wycisną z Twoich wyświetlaczy tyle, ile się da :)
Co do profilu kolorów drukarki, to prawda, choć domyślnie powinien być on bardzo bliski prawidłowemu. |
Cytat:
|
Wada matryc jest taka, że w zależności od kąta patrzenia jest różny odcień - gdy siedzisz na wprost centralnie to boki mają inny odcień. Gdy siedzisz z lewej to środek i prawa ma inny odcień. W laptopach jest matryca TN (w większości) - o ile prawdziwe monitory TN jakoś tam z gorszym/lepszym skutkiem się da się "skalibrować" to o skutecznej kalibracji panelu w laptopie zapomnij. Co oni Ci tam poprawią temperaturę, gammę na driverach ?
|
Napisz wprost:
-monitory Gateway nie kalibrują sie sprzętowo Kalibruja sie monitory: Cytat:
Cytat:
Moze wyjść tylko pie*****cie. I żeby nie wiem jak, serwisant sie przykładał, to sprzętowo takiego monitora nie skalibruje. Jedyne co może zrobić to ustawić barwę, jasność, kontrast wg. pasków kalibracyjnych, czyli programowo. Z doświadczenia wiem, ze działa to dobrze, do pierwszego wyłączenia monitora. No chyba, ze chcesz sobie poprawić samopoczucie. To OK - powodzenia! :) |
Stare ałdi da się zrobić - znaczek doczepić.
reszta ostatnich wpisów jest też śmieszna :] oprócz wpisów sceptyków kalibrowania domowego. ;) |
Daleka droga od audi do kalibracji monitora. Nie zaszkodzi pojechać i pogadać z gościem w 4 oczy. Przecież jak osądzi, że sensu kalibrować nie ma to takowej czynności robić nie będę. A i przy okazji coś mam do załatwienia w Tychach ;)
EDIT: Jak kupowałem swojego FHD2400 to zapytałem w sklepie o ewentualną kalibrację. Oto mail od sprzedawcy: Cytat:
|
Cytat:
Poszukaj fotki testowej i wydrukuj w dobrym labie z zastrzeżeniem, żeby nic to a nic z nią nie robili - żadnego wyostrzania, zmiany balansu bieli itd. itp. I jak chcesz skalibrować, to ustawiasz tak, żeby na ekranie było dokładnie tak, jak na papierze. Porządna kalibracja ma sens na porządnym sprzęcie (który to obsługuje). A tak - będziesz chciał w nocy ściemnić, bo będzie waliło po oczach, albo w plenerze rozjaśnić, bo słoneczko i nic nie widać i cała kalibracja pójdzie sobie precz. |
Ja bym skalibrował nawet szczapę drewna jakbyś zapłacił. :taktak:
|
Cytat:
|
Cytat:
Czy ja w tym wątku napisałem, że chcę przerobić Gatewaya na Eizo z PVA? Co prawda napisałem "profil do obróbki zdjęć" ale i tak się będę cieszył jak kolory będą bardziej realistyczne niż są teraz (cukierkowe wręcz... :/) |
Z ciekawości jak już skalibrujesz w tej firmie to napisz jaki to dało rezultat... mam takiego jednego zabytkowego już jednak Sony Vaio z USA jest na matrycy MVA, która była wymieniania (miałem dwa takie same modele, jeden miał stłoczoną matryce drugi powyciągane bebechy, wiec z dwóch zrobiłem jednego), wiec tez by mnie to interesowało...
|
kalibrator monitora jest w windows 7 ... run -> dccw.exe
http://blog.wisefaq.com/wp-content/u...alibration.jpg |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:04. |