![]() |
Kalibracja przełożona na przyszły tydzień z powodu urlopu :> Jak już skalibruję to dam znać.
Co do laptopów to pytałem o takową kalibrację. Facet powiedział, że raczej nie ma sensu bo z jakiego kąta spojrzysz na matrycę lapa to masz inny kolor, ale zaznaczył, że mogą taką kalibrację wykonać jakby ktoś bardzo chciał. Co do Gatewayów to dostałem informacje, że wszystkie monitory można kalibrować ale z różnym rezultatem. Wiadomo, że monitor na PVA za 4000zł będzie miał lepsze rezultaty niżeli "cokolwiek" n a TN (Yahol pisał, że Gatewaye są niekalibrowalne) Podsumowując: W przyszły tygodniu jadę do Tychów na kalibrowanie. Jak już będę po to napiszę mały esej ;) |
(Yahol pisał, że Gatewaye są niekalibrowalne)
I w dalszym ciągu tak twierdze. Zamiast poprawić, ukryjesz defekty monitora. I tylko jedna sprawa jest niewyjaśniona -co uważasz za kalibracje sprzętowa?! :) Bo dla mnie jest to wyłącznie, kalibracja kalorymetrem wysokiej klasy monitorów graficznych! Wszystko inne, to kalibracja programowa, ukrywająca wady i defekty monitora. I wybacz: Gateway - to tania amerykańska tandeta, nie trzymająca żadnych parametrów. Wiec jakakolwiek kalibracja tego monitora, to jedno wielkie nieporozumienie. PS; jak chcesz, skalibruje ci sprzętowo okno w pokoju. Tylko nie wiem, czy cie na to stać :) :) |
yahol
1. Czy np. >> takie << kolorymetry można uznać za dobre? Czy to raczej zabawki?
2. Jak działa taki kolorymetr? Czy on odczytuje "co monitor wyświetla", po czym karta graficzna dokonuje korekcji? Jeśli tak, to rozumiem że monitor może być dowolny (oby dobry). A karta graficzna? Czy powinna mieć jakieś funkcje? Co to jest ten LUT karty graficznej? |
Tak, to jest jeden z takich kalorymetrów.
Prawdę mówiąc nigdy sam nie kalibrowałem monitora :) Ale kilkukrotnie widziałem, jak robiono profile do monitorów graficznych i ustawiano parametry. Na monitorach z EIZO i NEC mających wbudowany moduł do kalibrowania (LUT) na systemach Mac OS X. Na Windowsach, tez to dziala. Tutaj jest to niezle opisane |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:03. |