Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.02.2003, 20:06   #1
MichałPL
Bywalec

Data rejestracji: 21.08.2002
MichałPL w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z odinstalowaniem Linuxa

Oprócz Win98 i Xp miałem zainstalowanego linuxa mandrake. Po kilku tygodniach postanowiłem go odinstalować. Partycje pod niego sformatowałem w partition magic 8 na fat32. Wszystko było by cacy gdyby nie okienko linuxa mandrake pojawiające się przy uruchamianiu kompa aby wybrać system operacyjny. Mimo że już nie mam linuxa okinko dalej sie pojawia. Jak mam je zlikwidować? Proszę o pomoc.

Z góry THX
MichałPL jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.02.2003, 20:19   #2
kizio
Wyrejestrowany

Data rejestracji: 10.07.2002
kizio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A więc program bootojący(LILO lub GRUB) nadpisał MBR (Master Boot Record) i tutaj chyba trzeba sformatować wszystkie partycję i je usunąć pote utworzyć nowe (ale nie w Fdisku)tylko w instalatorze windows XP i póżniej już wiesz. Innego sposobu nieznam!!!!

kiziopl na gmail
JID: kizio na jabster.pl
Zapraszam na http://blog.xitenet.pl
kizio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.02.2003, 20:22   #3
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
wystarczy przywrócić MBR dysku

konsola odzyskiwania w win xp (poczytaj w pomocy)

lub

fdisk /mbr

ale lepiej to 1 jak masz XP
Stary 12.02.2003, 20:44   #4
djc
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.08.2002
djc w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
fdisk /mbr nie usuwa bootmenagera XP. Zdarzało się, że miałem LILO i jednocześnie bootmenagera XP. Najpierw uruchamiało się lilo z MBR, wybierało się system i jeśli to był windows, wtedy uruchamiał się bootmenager XP (jest on umieszczony w pierwszym sektorze patycji rozruchowej a nie w MBR) i dopiero dokładnie można było wybrać czy windows 98, czy XP.
Komendą fdisk /mbr lub BootMagic'iem z PartitionMagic usuwałem lilo i nigdy nie zniknął mi bootmenager XP.
djc jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2003, 02:21   #5
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Proszę niech mnie ktoś oświeci bo czegoś tu nie rozumiem:
Jest dla mnie zrozumiałe(wmiare), że ktoś posiada 1x jakaś dystrybucja linux'a i do tego 1x jakaś dystrybucja windows'a, ale co to za szaleństwo posiadania kilku dystrybucji windows'a? Czy nie ma windowsa, którym można robić wszystko? Na komputerze z którego piszę te słowa jest zainstalowany win98SE i w tej konfiguracji jeszcze nie widziałem, żeby wisiał, albo żeby był jakiś program, którego bym nie uruchomił?
Stary 13.02.2003, 06:43   #6
oldgringo
old Member

Data rejestracji: 31.01.2002
oldgringo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
...jest zainstalowany win98SE i w tej konfiguracji jeszcze nie widziałem, żeby wisiał...
Naprawdę nigdy ci nie wisiał ??:o
Stary 13.02.2003, 09:33   #7
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
oldgringo napisa***322;(a)
^_^ ^_^

BAS

czsami jest dobrze mieć. tzw. 2 dystrybucje windowsa, bo jak jeden wisi to drugi działa (windows !) i na odwrót, a poza tym czasami cos zadziała na w98se ale lepiej będzie działać na xp czy 2000. Poza tym w98se ma jeszcze dos-a łatwo dostępnego że tak się wyrażę...

DJC

czyli jak sie ma np. windowsa xp , se, i linuxa jakiegoś to dane startowe sa gdzie dla jakiego ? i czy zawsze tak?

bo jezeli pamiętam to przy zaawansowanej instalacji linuxa mozna wybrac gdzie będzie lilo...

windows jest chyba w mbr a linux w 1 sektorze hdd ?

czy to zależy od kolejności instalacji ?

wiem że na pewno za pomocą konsoli odzyskiwania z xp można też mieszać w mbr
Stary 13.02.2003, 11:27   #8
kepin
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.10.2002
kepin w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Najlepiej zawsze przed wywaleniem linuxa odinstalowac program botujacy. W Linuxe w konsoli dla LILO piszemy komende: lilo -u. I po problemie.
Stary 13.02.2003, 13:21   #9
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
oldgringo napisa***322;(a)
Słowem kluczowym jest konfiguracja sprzetu+ups. Windows od września się nie powiesił. Były jakieś drobne problemy z powergg, które się wysypywało, ewentualnie jaja z explorerem pozainstalowaniu i odnistalowaniu kazy, ale generalnie sam system działa bezproblemowo.
Stary 13.02.2003, 13:27   #10
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
z konsoli odzyskiwania pod win xp napisac fixmbr i po kłopocie
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2003, 14:23   #11
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Zgadzam sie z BAS'em mam sam Win98se i nie jestem cos przekonany do przejscia na xP ani 2000.

Windows 98 jest naprawde stabilny jak ma sie wsystko poprawnie sklicone w kompie.

Sam nigdy nie narzekałem i nie narzekam na zwiechy win98.

Poprostu w moim przypadku problem tkwi we własciwym włozeniu / umiejscowieniu pamieci w bakach na MOBO.

Kombinuje cały czas najbardziej optymalne ustawienie ale zauwazyłem ze kazda konfiguracja inna nish BANK0 - pusty BANK1 - 128MB BANK2 - 64MB BANK3 - 64MB powoduje niestabilnosci !

Win 98se jest naprawde wporzo - sa problemy np przy żle napisanych aplikacjach które namieszaja cos w pliku REJESTRU / wtedy nic nie pomoaga nawet przywracanie - niestety /

Pozdrawiam
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2003, 15:08   #12
MichałPL
Bywalec

Data rejestracji: 21.08.2002
MichałPL w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ufff!!! Udało się i to bez żadnych problemów. Zaintalowałem konsolę odzyskiwania, fixmbr i wszystko gra jak należy. Dzięki wszystkim!!! :cool: 8) ^_^
MichałPL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2003, 22:49   #13
djc
Stały bywalec ;)

Przy pomocy Windowsa Xp, można nie tyle mieszać w mbr, co po prostu przywrócić orginalną jego wersję. W czasie instalacji Xp i wcześniejsze windowsy przywracają go automatycznie, bez pytania użytkownika o zdanie, wyświetla się bodajże tylko komunikat o wykryciu zmian w mbr, i można sobie tylko nacisnąć ok, co do przywrócenia go.
Co do umiesczania lilo, do wyboru jest mbr (to jest właśnie pierwszy sektor hdd) lub pierwszy sektor partycji bootującej.
Oczywiście, że zależy od instalacji. Jeśli najpierw zainstalujesz linuxa i umieścisz lilo w mbr, a później windowsa. to on zamaże mbr, w którym jest umieszczone lilo.
Bootmanager Xp jest umieszczany w pierwszym sektorze partycji bootującej.
Komputer w czasie uruchamiania, po wykonaniu wszystkich testów odszukuje nasz dysk startowy i wykonuje program zawarty w mbr, jeśli nic nie kombinowało się, nie umieszczało żadnych programów bootujących, to ten program zawsze wskazuje na pierwszą aktywną partycję, z niej dopiero jest ładowany pierwszy sektor partycji (i tu właśnie jest bootmanager XP).
BAS
Ja także głównie używam 98, chociaż mimo wszystko zdaża się, że niektóre programy jednak lepiej chodzą pod XP, szczególnie nowe gry.
Filmy też mimo wszystko lepiej odtwarza. Jeszcze parę lat i ile osób będzie z niego korzystać? Ze znajomych osób, które kupowały nowe komputery już nikt nie ma 98, wszyscy mają XP, tylko Ci co od lat używają kompa, to mają 98.
A poza tym mam rodzeństwo, które woli XP i jeśli z jakiś powodów nie zabronię im korzystania z niego, to wybierają właśnie jego.

Ostatnio zmieniany przez djc : 13.02.2003 o godz. 23:48
Stary 13.02.2003, 23:12   #14
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
djc napisa***322;(a)

BAS
Ja także głównie używam 98, chociaż mimo wszystko zdaża się, że niektóre programy jednak lepiej chodzą pod XP, szczególnie nowe gry.
Filmy też mimo wszystko lepiej odtwarza. Jeszcze parę lat i ile osób będzie z niego korzystać? Ze znajomych osób, które kupowały nowe komputery już nikt nie ma 98, wszyscy mają XP, tylko Ci co od lat używają kompa, to mają 98.
A poza tym mam rodzeństwo, które woli XP i jeśli z jakiś powodów nie zabronię im korzystania z niego, to wybierają właśnie jego.
Wśród moich znajomych są 3osoby, które używają xp, pozostali zainstalowali, pobawili się i stwierdzili, że oni mogą sobie pójść do Mcdonalda a nie muszą go mieć w komputerze. Większość z nich ma właśnie 98se albo 2000. Sorry jeśli zbyt ostro się wyrażam na temat xp, system faktycznie jest ładny, kolorowy itd, ale ja nie tego oczekuje od systemu. Kiedyś faktycznie myślałem nad przesiadką na xp i może gdyby nie cena to bym go miał, było to jak wchodził na rynek, a ja jak później się okazało miałem uszkodzoną płytę główną, a winxp miał być antidotum na ciągłe zwisy systemu, ale ponieważ dostawałem ataku na myśl, że mam kupić winshit za coś koło 600złotych wtedy, więc szukałem i wkońcu znalazłem winnego ciągłych zwisów.

Dopóki wszystkie programy potrzebne mi do szczęścia dają się uruchamiać na win98se albo na konsoli linuxowej NIE mam zamiaru płacić takich pieniędzy za xp.
Sądzę, iż za jakieś 3-5lat pojawią się programy, których będę potrzebował a nie dadzą się uruchomić na win98se to może wtedy kupie następce, następcy xp, choć obserwując rosnącą popularność linux'a dochodzę do wniosku, że za te 5 lat dziewiędziesiąt pare procent programów będzie bezproblemowo działało na linuxie i kolejny windows może okazać się zbędny. Tak szczerze mówiąc to już w tej chwili programy, których używam działają na linuxie i nie ma potrzeby używania windowsa'a, choć z braku czasu na konfigurację X'ów mam windowsa, ale poważnie się zastanawiam czy jak będzie go trzeba przeinstalować to czy nie zrezygnuje z niego, w sumie to tyle samo pracy trzeba włożyć w konfigurację linux'a z jakimiś X'ami co w taką konfigurację windows'a, żeby nie było z nim najmniejszych problemów.
Stary 13.02.2003, 23:45   #15
djc
Stały bywalec ;)

Cytat:
bas napisa***322;(a)

obserwując rosnącą popularność linux'a dochodzę do wniosku, że za te 5 lat dziewiędziesiąt pare procent programów będzie bezproblemowo działało na linuxie i kolejny windows może okazać się zbędny. .
Oby tak było.
Chociaż ludzie wybierają, to co modne (szczególnie Ci, co mają niewielkie pojęcie o komputerach). A XP jest ładny, kolorowy, krótko mówiąc zaczyna być modny. Jeśli będzie tak dalej, to win 98, straci wsparcie techniczne, nie będą pisane pod niego sterowniki, programy będą optymalizowane pod XP, więc i tak będzie się zmuszonym do rezygnacji z 98, a nie można się całkowicie przesiąć na linuxa, bo czasem trzeba sobie też w coś pograć, a w linuxie gier jak na lekarstwo.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: