Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problem z odinstalowaniem Linuxa (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-odinstalowaniem-linuxa-16761/)

cana 14.02.2003 15:52

Cytat:

djc napisa***322;(a)
Tego nie wiem. I nic nie słyszałem, żeby miały być.
:(
no to cóz zostaje mi mieć nadal dwa systemy
pozdro

djc 14.02.2003 09:01

Cytat:

cana napisa***322;(a)
a morrowind albo fallout 3 będzie?
Tego nie wiem. I nic nie słyszałem, żeby miały być.

cana 14.02.2003 03:20

Cytat:

djc napisa***322;(a)
W porządku. To już mój ostatni post tutaj nie związany z tematem. Jeśli już w coś gram to lubię w rpg (praktycznie tylko w nie gram), chociażby oparte na zasadach AD&D. I wiem, że będzie NeverWinter pod Linuxa, ale jeszcze go nie ma.:)
a morrowind albo fallout 3 będzie?

djc 14.02.2003 01:35

W porządku. To już mój ostatni post tutaj nie związany z tematem. Jeśli już w coś gram to lubię w rpg (praktycznie tylko w nie gram), chociażby oparte na zasadach AD&D. I wiem, że będzie NeverWinter pod Linuxa, ale jeszcze go nie ma.:)

bas 14.02.2003 01:16

Cytat:

djc napisa***322;(a)
Nie lubię Quake'a i gier do niego podobnych. Niestety gry, w które lubię sobie pograć chodzą tylko pod windowsami. Ale może w przyszłości się to poprawi.
Jak już pisałem niegram, więc nie będę się wypowiadał na temat gier. A jakie gry lubisz i nie znalazłeś ich pod linux'a?

djc 14.02.2003 01:13

Nie lubię Quake'a i gier do niego podobnych. Niestety gry, w które lubię sobie pograć chodzą tylko pod windowsami. Ale może w przyszłości się to poprawi.

bas 14.02.2003 00:49

Cytat:

djc napisa***322;(a)
Oby tak było.
Chociaż ludzie wybierają, to co modne (szczególnie Ci, co mają niewielkie pojęcie o komputerach). A XP jest ładny, kolorowy, krótko mówiąc zaczyna być modny. Jeśli będzie tak dalej, to win 98, straci wsparcie techniczne, nie będą pisane pod niego sterowniki, programy będą optymalizowane pod XP, więc i tak będzie się zmuszonym do rezygnacji z 98, a nie można się całkowicie przesiąć na linuxa, bo czasem trzeba sobie też w coś pograć, a w linuxie gier jak na lekarstwo. :)

Quake III i jeszcze całe mnóstwo innych jest na linux'a

http://hallgames.com/index.php/Mode/.../290573/page/1

A tak właściwie to ja nie gram.

djc 14.02.2003 00:45

Cytat:

bas napisa***322;(a)

obserwując rosnącą popularność linux'a dochodzę do wniosku, że za te 5 lat dziewiędziesiąt pare procent programów będzie bezproblemowo działało na linuxie i kolejny windows może okazać się zbędny. .

Oby tak było.
Chociaż ludzie wybierają, to co modne (szczególnie Ci, co mają niewielkie pojęcie o komputerach). A XP jest ładny, kolorowy, krótko mówiąc zaczyna być modny. Jeśli będzie tak dalej, to win 98, straci wsparcie techniczne, nie będą pisane pod niego sterowniki, programy będą optymalizowane pod XP, więc i tak będzie się zmuszonym do rezygnacji z 98, a nie można się całkowicie przesiąć na linuxa, bo czasem trzeba sobie też w coś pograć, a w linuxie gier jak na lekarstwo. :)

bas 14.02.2003 00:12

Cytat:

djc napisa***322;(a)

BAS
Ja także głównie używam 98, chociaż mimo wszystko zdaża się, że niektóre programy jednak lepiej chodzą pod XP, szczególnie nowe gry.
Filmy też mimo wszystko lepiej odtwarza. Jeszcze parę lat i ile osób będzie z niego korzystać? Ze znajomych osób, które kupowały nowe komputery już nikt nie ma 98, wszyscy mają XP, tylko Ci co od lat używają kompa, to mają 98.
A poza tym mam rodzeństwo, które woli XP i jeśli z jakiś powodów nie zabronię im korzystania z niego, to wybierają właśnie jego.

Wśród moich znajomych są 3osoby, które używają xp, pozostali zainstalowali, pobawili się i stwierdzili, że oni mogą sobie pójść do Mcdonalda a nie muszą go mieć w komputerze. Większość z nich ma właśnie 98se albo 2000. Sorry jeśli zbyt ostro się wyrażam na temat xp, system faktycznie jest ładny, kolorowy itd, ale ja nie tego oczekuje od systemu. Kiedyś faktycznie myślałem nad przesiadką na xp i może gdyby nie cena to bym go miał, było to jak wchodził na rynek, a ja jak później się okazało miałem uszkodzoną płytę główną, a winxp miał być antidotum na ciągłe zwisy systemu, ale ponieważ dostawałem ataku na myśl, że mam kupić winshit za coś koło 600złotych wtedy, więc szukałem i wkońcu znalazłem winnego ciągłych zwisów.

Dopóki wszystkie programy potrzebne mi do szczęścia dają się uruchamiać na win98se albo na konsoli linuxowej NIE mam zamiaru płacić takich pieniędzy za xp.
Sądzę, iż za jakieś 3-5lat pojawią się programy, których będę potrzebował a nie dadzą się uruchomić na win98se to może wtedy kupie następce, następcy xp, choć obserwując rosnącą popularność linux'a dochodzę do wniosku, że za te 5 lat dziewiędziesiąt pare procent programów będzie bezproblemowo działało na linuxie i kolejny windows może okazać się zbędny. Tak szczerze mówiąc to już w tej chwili programy, których używam działają na linuxie i nie ma potrzeby używania windowsa'a, choć z braku czasu na konfigurację X'ów mam windowsa, ale poważnie się zastanawiam czy jak będzie go trzeba przeinstalować to czy nie zrezygnuje z niego, w sumie to tyle samo pracy trzeba włożyć w konfigurację linux'a z jakimiś X'ami co w taką konfigurację windows'a, żeby nie było z nim najmniejszych problemów.

djc 13.02.2003 23:49

Przy pomocy Windowsa Xp, można nie tyle mieszać w mbr, co po prostu przywrócić orginalną jego wersję. W czasie instalacji Xp i wcześniejsze windowsy przywracają go automatycznie, bez pytania użytkownika o zdanie, wyświetla się bodajże tylko komunikat o wykryciu zmian w mbr, i można sobie tylko nacisnąć ok, co do przywrócenia go.
Co do umiesczania lilo, do wyboru jest mbr (to jest właśnie pierwszy sektor hdd) lub pierwszy sektor partycji bootującej.
Oczywiście, że zależy od instalacji. Jeśli najpierw zainstalujesz linuxa i umieścisz lilo w mbr, a później windowsa. to on zamaże mbr, w którym jest umieszczone lilo.
Bootmanager Xp jest umieszczany w pierwszym sektorze partycji bootującej.
Komputer w czasie uruchamiania, po wykonaniu wszystkich testów odszukuje nasz dysk startowy i wykonuje program zawarty w mbr, jeśli nic nie kombinowało się, nie umieszczało żadnych programów bootujących, to ten program zawsze wskazuje na pierwszą aktywną partycję, z niej dopiero jest ładowany pierwszy sektor partycji (i tu właśnie jest bootmanager XP).
BAS
Ja także głównie używam 98, chociaż mimo wszystko zdaża się, że niektóre programy jednak lepiej chodzą pod XP, szczególnie nowe gry.
Filmy też mimo wszystko lepiej odtwarza. Jeszcze parę lat i ile osób będzie z niego korzystać? Ze znajomych osób, które kupowały nowe komputery już nikt nie ma 98, wszyscy mają XP, tylko Ci co od lat używają kompa, to mają 98.
A poza tym mam rodzeństwo, które woli XP i jeśli z jakiś powodów nie zabronię im korzystania z niego, to wybierają właśnie jego.

MichałPL 13.02.2003 16:08

Ufff!!! Udało się i to bez żadnych problemów. Zaintalowałem konsolę odzyskiwania, fixmbr i wszystko gra jak należy. Dzięki wszystkim!!!:) :cool: 8-) :D 8) ^_^ :jupi:

Laser 13.02.2003 15:23

Witam !

Zgadzam sie z BAS'em mam sam Win98se i nie jestem cos przekonany do przejscia na xP ani 2000.

Windows 98 jest naprawde stabilny jak ma sie wsystko poprawnie sklicone w kompie.

Sam nigdy nie narzekałem i nie narzekam na zwiechy win98.

Poprostu w moim przypadku problem tkwi we własciwym włozeniu / umiejscowieniu pamieci w bakach na MOBO.

Kombinuje cały czas najbardziej optymalne ustawienie ale zauwazyłem ze kazda konfiguracja inna nish BANK0 - pusty BANK1 - 128MB BANK2 - 64MB BANK3 - 64MB powoduje niestabilnosci !

Win 98se jest naprawde wporzo - sa problemy np przy żle napisanych aplikacjach które namieszaja cos w pliku REJESTRU / wtedy nic nie pomoaga nawet przywracanie - niestety /

Pozdrawiam

cana 13.02.2003 14:27

z konsoli odzyskiwania pod win xp napisac fixmbr i po kłopocie

bas 13.02.2003 14:21

Cytat:

oldgringo napisa***322;(a)
Naprawdę nigdy ci nie wisiał ??:o
Słowem kluczowym jest konfiguracja sprzetu+ups. Windows od września się nie powiesił. Były jakieś drobne problemy z powergg, które się wysypywało, ewentualnie jaja z explorerem pozainstalowaniu i odnistalowaniu kazy, ale generalnie sam system działa bezproblemowo.

kepin 13.02.2003 12:27

Najlepiej zawsze przed wywaleniem linuxa odinstalowac program botujacy. W Linuxe w konsoli dla LILO piszemy komende: lilo -u. I po problemie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:15.