Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.03.2003, 17:42   #1
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Witam !

Ostatnio zauważylem ze gg czasami bierze mnóstwo mocy CPU - nawet przy rozmowie z jedna osoba wartosci te sa moim zdaniem za duze.

Co o tym sadzicie ??
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-untitled.gif  
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.03.2003, 17:59   #2
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.11.2002
Salvad0r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Cytat:
Laser napisa***322;(a)

Ostatnio zauważylem ze gg czasami bierze mnóstwo mocy CPU - nawet przy rozmowie z jedna osoba wartosci te sa moim zdaniem za duze.

Co o tym sadzicie ??
Polecam klienta linuxowego to i nie bedzie takich niespodzianek. Swoja droga nie odwarzylbym sie zainstalowac pod Windows zadnego programu typu IM a to z racji regularnie otwartego portu lub nawet kilku i to jeszcze tcp ^_^

Swoja droga takie sytuacje jak powysza nie powinny Cie przerazac, GG to program srednio ciekawie napisany a juz na pewno beznadziejnie zoptymalizowany wiec nie dziw sie, "bo tutaj jest jak jest" 8)
Salvad0r jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.03.2003, 18:09   #3
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Cytat:
Salvad0r napisa***322;(a)
Polecam klienta linuxowego to i nie bedzie takich niespodzianek. Swoja droga nie odwarzylbym sie zainstalowac pod Windows zadnego programu typu IM a to z racji regularnie otwartego portu lub nawet kilku i to jeszcze tcp ^_^

Swoja droga takie sytuacje jak powysza nie powinny Cie przerazac, GG to program srednio ciekawie napisany a juz na pewno beznadziejnie zoptymalizowany wiec nie dziw sie, "bo tutaj jest jak jest" 8)
:o to sie nazywa rozwiazanie problemu

BTW
Laser, wczoraj mialem podobna sytuacje, GG mi zzeralo 50-60% mocy procka, okna podczas przesuwania zostawialy smugi
moze uzywasz PowerGG jak ja, bo szczerze nie wiem w czym moze byc problem, ale moze to wlasnie przez PGG, moze jakas wtyczka
wylaczenie GG i ponowne wlaczenie mi nie pomagalo, dopiero stary i niezawodny kumpel RESTART pomogl

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.03.2003, 18:19   #4
Laser
Guru
Zlotowicz

Re: Re: Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Cytat:
Y@nkee_PL napisa***322;(a)

BTW
Laser, wczoraj mialem podobna sytuacje, GG mi zzeralo 50-60% mocy procka, okna podczas przesuwania zostawialy smugi
moze uzywasz PowerGG jak ja, bo szczerze nie wiem w czym moze byc problem, ale moze to wlasnie przez PGG, moze jakas wtyczka
wylaczenie GG i ponowne wlaczenie mi nie pomagalo, dopiero stary i niezawodny kumpel RESTART pomogl
Witam !

Nie uzywam pgg tylko oficjalne wersje teraz 5.05 ale na wczesniejszych tez tak było.

Dziwne to ale pewnie spowodowane tym ze program moze byc zle napisany... heh
Stary 30.03.2003, 18:20   #5
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Cytat:
Sugerowalem po prostu ze NIE ma rozwiazania. GG to marnie napisany program ktory zdobyl popularnosc tylko dlatego, ze byl pierwszym messangerem w Polsce. Autorzy raczej slabe maja pojecie o budowaniu aplikacji pod Win32 co widac na zalaczonym obrazku. Malo tego, im dalej w las tym wiecej drzew - zaloze sie ze najlepiej GG dziala pod Win98SE, troche gorzej pod Win2k a najwieksze problemy beda pod XP.

Problem ktory poruszyliscie byc moze da sie wyeliminowac analizujac z jakich bibliotek GG korzysta podczas pracy i podmieniajac je na nowsze/starsze wersje. Aczkolwiek malo to eleganckie rozwiazanie raczej. O wiele lepiej byloby gdyby autorzy GG zabrali sie za odswiezenie kodu i przysiedli faldow nad Windows API Calls
Stary 30.03.2003, 18:25   #6
Laser
Guru
Zlotowicz

Re: Re: Re: Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Cytat:
ze najlepiej GG dziala pod Win98SE, troche gorzej pod Win2k a najwieksze problemy beda pod XP.

No niestety tak wg moich obserwacji jest ... chociaz na 98 se tez mu sie wpadki zdarzały.
Stary 30.03.2003, 18:43   #7
Y@nkee_PL
CDRinfo VIP

Re: Re: Re: Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Cytat:
Sugerowalem po prostu ze NIE ma rozwiazania. GG to marnie napisany program ktory zdobyl popularnosc tylko dlatego, ze byl pierwszym messangerem w Polsce. Autorzy raczej slabe maja pojecie o budowaniu aplikacji pod Win32 co widac na zalaczonym obrazku. Malo tego, im dalej w las tym wiecej drzew - zaloze sie ze najlepiej GG dziala pod Win98SE, troche gorzej pod Win2k a najwieksze problemy beda pod XP.

Problem ktory poruszyliscie byc moze da sie wyeliminowac analizujac z jakich bibliotek GG korzysta podczas pracy i podmieniajac je na nowsze/starsze wersje. Aczkolwiek malo to eleganckie rozwiazanie raczej. O wiele lepiej byloby gdyby autorzy GG zabrali sie za odswiezenie kodu i przysiedli faldow nad Windows API Calls
skoro uwazasz ze nie maja pojecia o budowaniu aplikacji, to wyjasnij mi dlaczego to wogole dziala, a jedyny bug jaki mi do tej pory sie pokazal to wlasnie to o czym Laser wspomnial - a to bylo u mnie jeden jedyny raz
to moze jeszcze ich zastapisz, zatrudnisz sie u nich i pokazesz jak sie robi komunikatory, wolne od bledow itp, powodzenia
wszystko mialo, ma i bedzie mialo bugi
jesli sie nawet uprzesz ze jakis program nie ma bledow to i tak zawsze sie znajdzie uparciuch ktory bedzie w stanie ci udowodnic ze bledy jednak sa

a czemu twierdzisz ze pod XP bedzie ( jest ) najgorzej, uzywam XP i jestem zadowolony, moze miales przykre doswiadczenie i od razu sobie odpusciles od reki stwierdzajac ze jest do d..y

Stary 30.03.2003, 19:24   #8
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Re: Re: Re: Re: Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Cytat:
skoro uwazasz ze nie maja pojecia o budowaniu aplikacji, to wyjasnij mi dlaczego to wogole dziala

to moze jeszcze ich zastapisz, zatrudnisz sie u nich i pokazesz jak sie robi komunikatory, wolne od bledow itp, powodzenia

a czemu twierdzisz ze pod XP bedzie ( jest ) najgorzej, uzywam XP i jestem zadowolony, moze miales przykre doswiadczenie i od razu sobie odpusciles od reki stwierdzajac ze jest do d..y
Podniecasz sie niebezpiecznie, odpusc troche 8)

Napisac aplikacje to i srednio inteligentne dziecko potrafi. Kazdy programista (w tym i ja) wie, ze diabel tkwi w szczegolach. GG dziala bo zrobic tego typu program to doprawdy drobiazg i ciezko skopac az tak zeby wcale nie dzialal. Pytanie brzmi raczej JAK dziala. Nie wysmiewam programistow GG a zwyczajnie punktuje to, co kazdy programista podkreslilby widzac zarlocznosc programu. Zwyczajnie trzeba nad nim popracowac, a jest to tym trudniejsze im wiecej API nalezy opanowac. W przypadku MS przecietny programista musi poruszac sie po kilku roznych (Win98, 2000 oraz XP). Im lepiej zna API tym sprawniejszy kod "produkuje". Stad twierdze ze slabo napisany program dzialac bedzie tym gorzej im nowszy system podsunie mu sie do egzystencji. Programowanie pod XP to swoista rewolucja na patelni, zapytaj kogos z podobnym do mojego doswiadczeniem to zrozumiesz ze mam racje. Stad moje prognozy ze skoro GG dziala slabo w starszych systemach to tym bardziej nie bedzie dobrze dzialac w XP. A to, ze niektorym dziala a niektorym nie lub nie do konca poprawnie to najwieksza zmora kazdego programisty - tutaj dochodzi do glosu doswiadczenie w optymalizowaniu kodu, ktore albo sie ma albo nie.

I tylko tyle chcialem na ten temat.. zatrudniac sie "u nich" nie zamierzam, co najwyzej napisze z nudow wlasnego klienta GG, moze i Ty zostaniesz alfa/beta-testerem? 8)
Stary 30.03.2003, 20:47   #9
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
gg napisal i ciagle pisze JEDEN czlowiek...

wiecej w temacie nei powiem - bo z reszta sie zgadzam - u mnie tez co jakis czas gg siada i stoi... - ale od czego w2k i kill process? potem odpalam raz jeszce i est spokoj...

ps. pada i na gg i na pgg...
Stary 30.03.2003, 20:48   #10
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu

Cytat:
Laser napisa***322;(a)
Witam !

Co o tym sadzicie ??
Witam!

Laser a ja mam pytanie inne... jak wlaczyles ten menadzer?
moze jestem lamka ale nie wiem jak to wlaczyc mam win98se
Stary 30.03.2003, 20:59   #11
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
gg napisal i ciagle pisze JEDEN czlowiek...

wiecej w temacie nei powiem - bo z reszta sie zgadzam
ps. pada i na gg i na pgg...
Ano wlasnie. Dlatego "u nich" ujalem w cudzyslow 8)

A jesli pada takze pgg to moze to oznaczac problemy z protokolem GG zwlaszcza w polaczeniu ze slabiutkim stosem tcp/ip we wszystkich wersjach Windows (aczkolwiek XP zblizylo sie juz wreszcie jakoscia stosu do wczesnych wersji linuxa, nie do *BSD jednakze )
Stary 30.03.2003, 21:03   #12
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
remix napisa***322;(a)
Witam!

Witam !

Doabeł tkwi w szczegółach - to menadzer zadan w windowsie 2000 - na 98se raczej go nie znajdziesz
Stary 30.03.2003, 21:13   #13
Salvad0r
Wyjadacz ;)

Cytat:
Laser napisa***322;(a)
Witam !

Doabeł tkwi w szczegółach - to menadzer zadan w windowsie 2000 - na 98se raczej go nie znajdziesz
Owszem, nie znajdzie ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby zainstalowal sobie lepszy niz ten w W2k 8)

Na poczatek polecam CCTask.
Stary 30.03.2003, 21:15   #14
Y@nkee_PL
CDRinfo VIP

Cytat:
remix napisa***322;(a)
Witam!

Ctrl+Alt+Delete ale...

... 2k/XP only

Stary 31.03.2003, 02:00   #15
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Laser.. zwroc uwage na to ze GG czesto wyswietla reklamy we Flashu.. to one tak zamulaja procesor - i jest to jedna z najczestrza przyczyn takiego duzego uzycia CPU przez ten program. Oczwyiscie czasem samemu GG odbila i nie wiedziec czemu obciaza procesor
Martin_TP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: