![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Pobór "mocy" przez Gadu Gadu
Witam !
Ostatnio zauważylem ze gg czasami bierze mnóstwo mocy CPU - nawet przy rozmowie z jedna osoba wartosci te sa moim zdaniem za duze. Co o tym sadzicie ?? |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.11.2002
![]() |
Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu
Cytat:
Swoja droga takie sytuacje jak powysza nie powinny Cie przerazac, GG to program srednio ciekawie napisany a juz na pewno beznadziejnie zoptymalizowany wiec nie dziw sie, "bo tutaj jest jak jest" 8) |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Re: Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu
Cytat:
![]() BTW Laser, wczoraj mialem podobna sytuacje, GG mi zzeralo 50-60% mocy procka, okna podczas przesuwania zostawialy smugi moze uzywasz PowerGG jak ja, bo szczerze nie wiem w czym moze byc problem, ale moze to wlasnie przez PGG, moze jakas wtyczka ![]() wylaczenie GG i ponowne wlaczenie mi nie pomagalo, dopiero stary i niezawodny kumpel RESTART pomogl
|
|
|
|
#4 | |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Re: Re: Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu
Cytat:
Nie uzywam pgg tylko oficjalne wersje teraz 5.05 ale na wczesniejszych tez tak było. Dziwne to ale pewnie spowodowane tym ze program moze byc zle napisany... heh |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
Problem ktory poruszyliscie byc moze da sie wyeliminowac analizujac z jakich bibliotek GG korzysta podczas pracy i podmieniajac je na nowsze/starsze wersje. Aczkolwiek malo to eleganckie rozwiazanie raczej. O wiele lepiej byloby gdyby autorzy GG zabrali sie za odswiezenie kodu i przysiedli faldow nad Windows API Calls
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Re: Re: Re: Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
CDRinfo VIP
![]() |
Re: Re: Re: Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu
Cytat:
to moze jeszcze ich zastapisz, zatrudnisz sie u nich i pokazesz jak sie robi komunikatory, wolne od bledow itp, powodzenia wszystko mialo, ma i bedzie mialo bugi jesli sie nawet uprzesz ze jakis program nie ma bledow to i tak zawsze sie znajdzie uparciuch ktory bedzie w stanie ci udowodnic ze bledy jednak sa a czemu twierdzisz ze pod XP bedzie ( jest ) najgorzej, uzywam XP i jestem zadowolony, moze miales przykre doswiadczenie i od razu sobie odpusciles od reki stwierdzajac ze jest do d..y
|
|
|
|
#8 | |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Re: Re: Re: Re: Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu
Cytat:
Napisac aplikacje to i srednio inteligentne dziecko potrafi. Kazdy programista (w tym i ja) wie, ze diabel tkwi w szczegolach. GG dziala bo zrobic tego typu program to doprawdy drobiazg i ciezko skopac az tak zeby wcale nie dzialal. Pytanie brzmi raczej JAK dziala. Nie wysmiewam programistow GG a zwyczajnie punktuje to, co kazdy programista podkreslilby widzac zarlocznosc programu. Zwyczajnie trzeba nad nim popracowac, a jest to tym trudniejsze im wiecej API nalezy opanowac. W przypadku MS przecietny programista musi poruszac sie po kilku roznych (Win98, 2000 oraz XP). Im lepiej zna API tym sprawniejszy kod "produkuje". Stad twierdze ze slabo napisany program dzialac bedzie tym gorzej im nowszy system podsunie mu sie do egzystencji. Programowanie pod XP to swoista rewolucja na patelni, zapytaj kogos z podobnym do mojego doswiadczeniem to zrozumiesz ze mam racje. Stad moje prognozy ze skoro GG dziala slabo w starszych systemach to tym bardziej nie bedzie dobrze dzialac w XP. A to, ze niektorym dziala a niektorym nie lub nie do konca poprawnie to najwieksza zmora kazdego programisty - tutaj dochodzi do glosu doswiadczenie w optymalizowaniu kodu, ktore albo sie ma albo nie. I tylko tyle chcialem na ten temat.. zatrudniac sie "u nich" nie zamierzam, co najwyzej napisze z nudow wlasnego klienta GG, moze i Ty zostaniesz alfa/beta-testerem? 8) |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
gg napisal i ciagle pisze JEDEN czlowiek...
wiecej w temacie nei powiem - bo z reszta sie zgadzam - u mnie tez co jakis czas gg siada i stoi... - ale od czego w2k i kill process? potem odpalam raz jeszce i est spokoj... ps. pada i na gg i na pgg...
|
|
|
|
#10 | |
|
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Re: Pobór "mocy" przez Gadu Gadu
Cytat:
Laser a ja mam pytanie inne... jak wlaczyles ten menadzer? moze jestem lamka ale nie wiem jak to wlaczyc mam win98se
|
|
|
|
#11 | |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
A jesli pada takze pgg to moze to oznaczac problemy z protokolem GG zwlaszcza w polaczeniu ze slabiutkim stosem tcp/ip we wszystkich wersjach Windows (aczkolwiek XP zblizylo sie juz wreszcie jakoscia stosu do wczesnych wersji linuxa, nie do *BSD jednakze )
|
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
Doabeł tkwi w szczegółach - to menadzer zadan w windowsie 2000 - na 98se raczej go nie znajdziesz
|
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
Na poczatek polecam CCTask. |
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
... 2k/XP only
|
|
|
|
#15 |
|
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Laser.. zwroc uwage na to ze GG czesto wyswietla reklamy we Flashu.. to one tak zamulaja procesor - i jest to jedna z najczestrza przyczyn takiego duzego uzycia CPU przez ten program. Oczwyiscie czasem samemu GG odbila i nie wiedziec czemu obciaza procesor
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
|
|
|
![]() |
|
|