![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
Zadanie z fizyki... Pomocy...
Witam!
Dostałem zadanie domowe z fizyki, które jest niedorozwiązania dla mnie (przy obecnym stanie mej wiedzy). Nauczycielka zadała - nic nie tłumacząć. Niestety tego materiału nie ma w programie nauczania dla mojej klasy... Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego felernego zadania. A o to jego treść: Promień pewnej planety jest równy R, a jej średnia gęstość wynosi d (w oryginale było ro, ale nie znalazłem tego znaku, więc dałem d). Oblicz przyspieszenie grawitacyjne na powierzchni tej planety. Do tego dana jest taka podpowiedź: V = 4/3 ***960; r3 d = m/V Małe wytłumaczenie do tego: ***960; - to jest liczba PI (inaczej ludolfina) r3 - oznacza r podniesione do potęgi trzeciej Zadanie mam na piątek. Bardzo proszę o pomoc, jak tego nie przyniosę w terminie będzie 1 w dzienniku... Z góry WIELKIE dzięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
przyspieszenie na rowniku czy na biegunie? bo to chyba roznica.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 23.05.2003
![]() |
Fg=G Mp*m/Rp^2 (wzór na siłe grawitacji)
g=Fg/m czyli... g=G*Mp/Rp^2 Mp - masa planety (obliczasz z d i V) Rz - masz podane ![]() chyba tak... G jest stałe dla każdego pkt we wszechświecie i JEST (chyba - coś za łatwo poszło :/) Ostatnio zmieniany przez michal_zb : 01.03.2005 o godz. 22:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
kraluk, jestes cholernym leniem, wszystkie potrzebne wzory sa w podreczniku, pamietam a do
szkoly chodzilem pare ladnych lat temu... ach ta dzisiejsza mlodziez... 1. Prawo Newtona F = gamma x (M1 x M2) / r^2 F - siła przyciągania gamma - stala grawitacyjna M1,M2 - masa cial przyciagajacych sie r - odleglosc pomiedzy srodkami mas obu cial 2. z drugiej strony wiadomo zas, ze cialo przyciagane jest do powierzchni Ziemii z sila rowna iloczynowi jego masy oraz przyspieszenia ziemskiego: F = g x m przyjmijmy ze M1 to masa Ziemii, natomiast M2 to masa ciala znajdujacego sie na jego powierzchni. wowczas mamy rownanie F = gamma x (M1 x M2) / r^2 = g x m chcac wyznaczyc g nalezy okreslic pozostale niewiadome m = M2 z wzoru na gestosc d = m /V dostajemy M1 = d x V V kuli (uproszczenie ksztaltu globu ziemksiego) V = 4/3 x Pi x r^3 stad: M1 = d x 4/3 x Pi x r^3 wstawiamy do rownania: g x M2 = gamma x (d x 4/3 x Pi x r^3 x M2) / r^2 skracamy M2 (widac ze wartosc przyspieszenia jest niezalezna od masy ciala przyciaganego) i zostaje: g = 4/3 x gamma x d x Pi x r chyba sie nie pomylilem, ale sprawdz, bo pisalem to w notatniku, co utrudnia troche sprawe
![]() |
#6 | |
Forumator
Data rejestracji: 23.05.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
Cytat:
![]() zaczalem pisac to zadanie, zanim pojawis sie Twoj post, no i jak wstawilem to sie okazalo ze to juz drugie rozwiazanie ale Twoj bylo rzeczywiscie lepsze, bo jak chcesz komus pomoc to daj mu wedke, a nie rybe a ja, idiota dalem kralukowi opanierowana i opieczona rybke na talezu... kraluk, tylko uwazaj na osci... ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Ale co tam. WIELKIE dzięki za pomoc ![]() /edit Właśnie dorwałem książkę z tym zadaniem i są do tego 4 rozwiązania do wyboru: A. 4/3 Pi G R Ro B. 3/4 Pi G R^2 Ro C. 3/4 Pi G R Ro D. 4/3 Pi G R^2 Ro
Ostatnio zmieniany przez kraluk : 02.03.2005 o godz. 20:30 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |