![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
no jak masz 2 proste dane wzorami y=ax+b
to tangens kata miedzy y = a1*x + b1 i y = a2*x + b2 wynosi: (a1-a2)/(1-a1*a2) Uzywamy teraz funkcji arctg w celu odkodowania kata no i jest ... W exelu mozna definiowac wlasne funkcje - po prostu wklepujesz ta formulke jako funkcje katy - niestety nie pamietam szczegolow. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wiesz, z matmy zawsze mialem 5 -6, wiec mniej wiecej takie rzeczy robic umiem, ale i tak dzieki
![]() Ale teraz wyobraz sobie 15 kolumn po okolo 50 probek (danych). Pierwsza kolumna stanowi zmnienna objasniana, pozostale zmienne objasniajace. No i kazda dana z tej pierwszej kolumny trzeba porownac z kazda dana na tym samym poziomie z kolumn pozostalych. To dosc proste rownanie, ale i tak nie chce mi sie liczyc - w kazdym razie daje to duuuzo mozliwosci. Nie widze mozliwosci, zeby stworzyc jakas formule wedlug sposobu, ktory podales... Chociaz moze... Pomysle jeszcze, dzieki ![]()
![]() |
#18 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
te probki (dane) - tzn wiersze ??
no zaraz ale co znaczy mamy porownac ?? pierwotnym problemem bylo znalezc kat miedzy prostymi a ja tu widze ze to jakis inny problem - porownywanie ?? ... A co do prognozowania, to wiem, ze zajmuja sie tym rownania rozniczkowe, ale to dosc sliska i wcale nietrywialna dziedzina. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
the one
CDRinfo VIP
Przy prognozowaniu przez analogie trzeba policzyc zmienna m, ktora okresla poziom podobienstwa. We wzorze na m wystepuje alpha, ktore jest miara kata pomiedzy prostymi. Proste tworzy sie z dwoch sasiadujacych ze soba probek (dwoch kolejnych) i porownuje do probek analogicznych z innej zmiennej, ktorej ksztalt ma umozliwic nam prognozowanie naszej. Ogolnie jest to wbrew pozorom (wbrew pozorom, bo tak naprawde chodzi tutaj o to, ze jezeli przebieg dwoch zjawisk w czasie jest podobny, to mozemy prognozowac jedno na podstawie drugiego) dosc skomplikowane i sam do konca tego jeszcze nie rozumiem, ale wiem jedno - bez wyliczenia kata pomiedzy prostymi sie nie obejdzie
![]()
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 01.06.2004 o godz. 23:05 |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
No ale nawet zakladajac, ze trzeba to zrobic w powyzszy sposob, napotykam dalsze problemy. Pierwszy jest taki, ze nie wiem, co mam zrobic, aby Excel zwrocil mi wykres funkcji. Moge go oczywiscie narysowac, ale chcialbym poznac bez osobnego licznenia, jego wzor. Da sie cos takiego zrobic?
![]() |
![]() |
#21 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Ale przyznam sie bez bicia - ja nie rozumiem o co chodzi globalnie. Lokalnie niektore rzeczy rozumiem.
Czy chodzi Ci o to ze Exel na podstawie skonczonej ilosci punktow jest w stanie wygenerowac wykres funkcji (po prostu laczac punkty), a Ty bys chcial poznac wzor tej funkcji ale po usrednieniu (aproksymacji ?). Bo to co wyprodukuje exel to bedzie zapewne funkcja zlozona z ilosc_punktow - 1 rozlaczych funkcji liniowych (czyli tych co lacza punkty), ale to nie jest zbyt zwarta postac. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() |
![]() |
|