![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
kierowane do dinozaurów...
Kto dziś pamięta stare czasy kiedy w każdym domu królowała AMIGA 500/500+/600. Otóż ja ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem AMIGI 600 z kickstartem 2.0 oraz twardym dyskiem 65 MB
![]() A może tak w drugą stronę... Posiadam emulator WinUAE i chciałbym zdekompresować gierki w formacie emulatora WinUAE na format Amigi. Czy coś takiego jest możliwe !? Z góry dziękuję za cenne wskazówki.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 27.08.2002
![]() |
a ja już myślałem, że to coś do mnie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
*.lhz to pliki spakowane lharcem: gdzieś mam tego jeszcze pakera ale w wersji na pierwsze pecety: myślę, że może być dobry. Przenieść możesz na wiele sposobów: chyba jednak najprościej będzie kablem LPT, nie pamiętam jak było w Amidze z COMami. Czy Twoja Amiga ma napęd na ówczesne dyskietki? Ale to ślepa droga. Zostaje Ci jeszcze możliwość kasetą magnetofonową: dwa kaseciaki to było ówczesne rozwiązanie pierwszych piratów: rżnęły programy razem z zabezpieczeniami. Trzeba trochę pogłówkować: zacznę też sobie przypominać.
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
![]() |
esem... chyba za bardzo cofnąłeś się wstecz
![]() Co do transportowania danych to słyszałem, że owszem można to zrobić za pomocą LPT. Wtedy wystarczy mieć odpalony na dwóch kompach program terminala [np. HyperTerminal na PC tylko nie wiem jak tam z Amigą]. No i potem tylko kwestia ustawień i ognia ![]() Jednak jest jeszcze inny sposób. Moja stacja dysków 5.25 do Amigi posiada z tyłu taki magiczny przełączniczek, przy którym są dwie opcje 40/80. I tu chodzi już o ścieżki. Stacja PeCetowa zapisuje wszystko w podwójnej gęstości i tak mi się zdaje, że powinienem odpalić to na Amidze. Jednak to tylko teoria. To ja lece poszukać takowej stacji 5.25 do PeCeta ![]()
![]() |
#5 | |
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
Zwykły DOS też wystarczy: copy jest tak uniwesalną komendą (nawet do drukowania). Powodzenia: pisz jak Ci idzie.
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
![]() |
hmm.... przyznam, że wczoraj chciałem troszkę pokombinować i chociażby sformatować dyskietke na PeCecie w formacie 720 KB, ale coś XP nie chciał tego zrobić
![]() ![]() Teoria jest taka, że skoro Amiga zapisuje dane na dyskietkach o rozmirze 720 to może jakbym takową zrobił na PC to może i Amisia by ją odczytała, a potem tylko kopiowanie plików i koniec. Jednak jak sformatowałem taką dyskietke pod Amigą to niestety PC jej nie odczytywał. Więc wniosek jest taki, że coś tu nie jest kompatybilne... A przecież stacje PC też mogą odczytywać dyskietki o rozmiarze 720 KB. Może po prostu tu jest kwestia oprogramowania... Przyznam, że jeżeli chodzi o Ataraka to na PC mam program, spod którego formatuje dyskietke odpalam ją na Atarynce, a ona rozpoznaje ją jako swoją. Wtedy przegrywam pliki z atarynki na PC i po bólu. A teraz ciekawostka ![]() ![]() A tak BTW to wieczorem napiszę jak tam mi idzie bo jakoś nie mogę znaleźć stacji dysków 5.25 do PC, a opcja SZUKAJ tutaj nie działa ![]()
![]() |
#7 |
OldBoy
![]() ![]() |
Musisz zajrzeć do helpa DOSowego.
Stare napędy inaczej czytają: jest tam dodatkowa opcja do komendy format: już dokładnie nie pamiętam: /4 czy /16. I wtedy wszystko będzie O.K.
![]() |
#8 | |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Cytat:
Najlepiej posilkuj sie sformatowaniem dyskietki na amidze a potem naniesienie danych z peceta. Wszystko robic na Dos'ie 6.0 wzwyz. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
![]() |
sterownik pc0 znalazłem, ale.... na emulatorze amigi na PeCeta.... Tylko no teraz trzeba go przenieść na Amisie....
co do formatowania to gdzieś wygrzebałem taki plik tekstowy i tam było napisane tak: 1. Przygotowujemy dyskietki 3 1/2 DD. Formatujemy je poleceniem format a: /F:720. No i lipa... Zrobiłem tak i po włożeniu tej dyskietki na Amigę ona nadal krzyczy "NOT A DOS DISK". A może by tak inaczej ją podejść... Czy da sięw formatowaniu określić liczbę cylindrów bądź ścieżek !? Zauważmy, że amiga ma 80 ścieżek a PeCet 40 [o ile się nie mylę] HURRA !! Znalazłem stacje PeCetową 5.25 i od rana prowadze Testy....
![]() |
#10 |
d[-.-]b
Data rejestracji: 12.08.2003
![]() |
amigowsa dyskietke (z jedna dziurka) formatujesz na PC jako 720k w amidze uruchamiasz driver Pc0 i df0 bedie widzial dyskietke sformatowana w pc i tylko przenosisz dane na dyskietke
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
![]() |
RoKFoR... ale skąd mam wziąźć ten driver !? I jak go uruchomić na amidze !? Moja Amiga to Amiga 600 z kickstartem 2.0 i z twardym 65 MB. Jak mam zrobić, żeby odpalić na niej driver Pc0 !?
Czekam na cenne wskazówki ![]()
![]() |
#12 |
d[-.-]b
Data rejestracji: 12.08.2003
![]() |
Jak go nie masz po zainstalowaniu worbencha na dysk (poszukaj w katalogu storage, a uruchamia sie go klikajac 2 razy na niego) to bedziesz musial sprubowac przesylac pliki przez kabel tylko ze ja nigdy tego nie probowalem.
Jak masz podpiety cd-rom do amigi to moglbym zalanczyc ten driver, a ty bys go wypalil na cd i bys przegral na amige. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|