![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
kierowane do dinozaurów...
Kto dziś pamięta stare czasy kiedy w każdym domu królowała AMIGA 500/500+/600. Otóż ja ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem AMIGI 600 z kickstartem 2.0 oraz twardym dyskiem 65 MB
. I teraz mam takie pytanko. Na aminecie znalazłem jakieś przydatne programy spakowane lhz i chciałbym to rospakować i przenieść na Amigę. Fakt faktem, że mogę to rozpakować na PC, ale jak to przenieść !?A może tak w drugą stronę... Posiadam emulator WinUAE i chciałbym zdekompresować gierki w formacie emulatora WinUAE na format Amigi. Czy coś takiego jest możliwe !? Z góry dziękuję za cenne wskazówki.
|
|
|
|
#2 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 27.08.2002
![]() |
a ja już myślałem, że to coś do mnie
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
*.lhz to pliki spakowane lharcem: gdzieś mam tego jeszcze pakera ale w wersji na pierwsze pecety: myślę, że może być dobry. Przenieść możesz na wiele sposobów: chyba jednak najprościej będzie kablem LPT, nie pamiętam jak było w Amidze z COMami. Czy Twoja Amiga ma napęd na ówczesne dyskietki? Ale to ślepa droga. Zostaje Ci jeszcze możliwość kasetą magnetofonową: dwa kaseciaki to było ówczesne rozwiązanie pierwszych piratów: rżnęły programy razem z zabezpieczeniami. Trzeba trochę pogłówkować: zacznę też sobie przypominać.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
![]() |
esem... chyba za bardzo cofnąłeś się wstecz
. Mi nie chodziło o Atari tylko o Amigę. Na Amidze nie ma kaset. Tutaj tylko są dyskietki 3,5 oraz 5,25. Co do transportowania danych to słyszałem, że owszem można to zrobić za pomocą LPT. Wtedy wystarczy mieć odpalony na dwóch kompach program terminala [np. HyperTerminal na PC tylko nie wiem jak tam z Amigą]. No i potem tylko kwestia ustawień i ognia .Jednak jest jeszcze inny sposób. Moja stacja dysków 5.25 do Amigi posiada z tyłu taki magiczny przełączniczek, przy którym są dwie opcje 40/80. I tu chodzi już o ścieżki. Stacja PeCetowa zapisuje wszystko w podwójnej gęstości i tak mi się zdaje, że powinienem odpalić to na Amidze. Jednak to tylko teoria. To ja lece poszukać takowej stacji 5.25 do PeCeta
|
|
|
|
#5 | |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
Zwykły DOS też wystarczy: copy jest tak uniwesalną komendą (nawet do drukowania). Powodzenia: pisz jak Ci idzie.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Guru
![]() |
hmm.... przyznam, że wczoraj chciałem troszkę pokombinować i chociażby sformatować dyskietke na PeCecie w formacie 720 KB, ale coś XP nie chciał tego zrobić
. Wpisywałem mu pod CMD komendę format a: /F:720 a on i tak pokazywał że nie wie co to jest 720 . Wystarczy, że zmieniłem to na 1.44 to jakoś chciał wtedy formatować. Dziwne...Teoria jest taka, że skoro Amiga zapisuje dane na dyskietkach o rozmirze 720 to może jakbym takową zrobił na PC to może i Amisia by ją odczytała, a potem tylko kopiowanie plików i koniec. Jednak jak sformatowałem taką dyskietke pod Amigą to niestety PC jej nie odczytywał. Więc wniosek jest taki, że coś tu nie jest kompatybilne... A przecież stacje PC też mogą odczytywać dyskietki o rozmiarze 720 KB. Może po prostu tu jest kwestia oprogramowania... Przyznam, że jeżeli chodzi o Ataraka to na PC mam program, spod którego formatuje dyskietke odpalam ją na Atarynce, a ona rozpoznaje ją jako swoją. Wtedy przegrywam pliki z atarynki na PC i po bólu. A teraz ciekawostka . Próbowałem przenieść z PC na Atarynke taką starą grę, a mianowicie żużel, gdzie motory to były kreski. Atarynka coś wczytywała, wczytywała, ale niestety dla niej taki żużel to za dużo .A tak BTW to wieczorem napiszę jak tam mi idzie bo jakoś nie mogę znaleźć stacji dysków 5.25 do PC, a opcja SZUKAJ tutaj nie działa
|
|
|
|
#7 |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Musisz zajrzeć do helpa DOSowego.
Stare napędy inaczej czytają: jest tam dodatkowa opcja do komendy format: już dokładnie nie pamiętam: /4 czy /16. I wtedy wszystko będzie O.K.
|
|
|
|
#8 | |
|
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Cytat:
Najlepiej posilkuj sie sformatowaniem dyskietki na amidze a potem naniesienie danych z peceta. Wszystko robic na Dos'ie 6.0 wzwyz. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Guru
![]() |
sterownik pc0 znalazłem, ale.... na emulatorze amigi na PeCeta.... Tylko no teraz trzeba go przenieść na Amisie....
co do formatowania to gdzieś wygrzebałem taki plik tekstowy i tam było napisane tak: 1. Przygotowujemy dyskietki 3 1/2 DD. Formatujemy je poleceniem format a: /F:720. No i lipa... Zrobiłem tak i po włożeniu tej dyskietki na Amigę ona nadal krzyczy "NOT A DOS DISK". A może by tak inaczej ją podejść... Czy da sięw formatowaniu określić liczbę cylindrów bądź ścieżek !? Zauważmy, że amiga ma 80 ścieżek a PeCet 40 [o ile się nie mylę] HURRA !! Znalazłem stacje PeCetową 5.25 i od rana prowadze Testy....
|
|
|
|
#10 |
|
d[-.-]b
Data rejestracji: 12.08.2003
![]() |
amigowsa dyskietke (z jedna dziurka) formatujesz na PC jako 720k w amidze uruchamiasz driver Pc0 i df0 bedie widzial dyskietke sformatowana w pc i tylko przenosisz dane na dyskietke
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Guru
![]() |
RoKFoR... ale skąd mam wziąźć ten driver !? I jak go uruchomić na amidze !? Moja Amiga to Amiga 600 z kickstartem 2.0 i z twardym 65 MB. Jak mam zrobić, żeby odpalić na niej driver Pc0 !?
Czekam na cenne wskazówki
|
|
|
|
#12 |
|
d[-.-]b
Data rejestracji: 12.08.2003
![]() |
Jak go nie masz po zainstalowaniu worbencha na dysk (poszukaj w katalogu storage, a uruchamia sie go klikajac 2 razy na niego) to bedziesz musial sprubowac przesylac pliki przez kabel tylko ze ja nigdy tego nie probowalem.
Jak masz podpiety cd-rom do amigi to moglbym zalanczyc ten driver, a ty bys go wypalil na cd i bys przegral na amige. |
|
|
|
![]() |
|
|