![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Merry F****** Christmas
Data rejestracji: 22.10.2002
![]() |
Kilka pytan o pingwin ;)
Jak juz kilka os sie zorientowalo z innych tematow zamierzam pobawic sie z linuxem
Padlo na mandrake Dodam, ze linuxa to ja tylko na obrazku widzialem ![]() Mam teraz kilka pytan/wadpliwosci i nie wiem czy az tak bedzie mi sie chcialo borykac ze wszystkimi problemami Niebardzo mam ochote zmieniac strukture dysku, wiec czy moge miec linuxa na jednej partycji z windowsem? czyli C z ntfs czy bedzie trzeba robic jakas partycje specjalnie dla linuxa? Ile to bedzie razem zajmowalom, czy moze inaczej - ile zajmuje zajnstalowany mandrake? szukalem odp na forach tematycznych, ale o takie banaly nikt tam nie pyta ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
szerokimi rekami 'cie' witamy ...
![]() radze osobny dysk ... najlepiej odpiety systemowy z B.waznymi danymi - pocztki bywaja trudne ![]() jesli masz mozliwosc testuj na piecach slabych/umierajacych - na ktorych mame32 ledwo chodzi a znajomi by go spuscili z 10 pietra - takie sa the.Best na linux'a jedyne pytanie co chcesz od niego ... server, workstation or router?
![]() |
#3 |
Merry F****** Christmas
![]() |
No kurde... wlasnie mnie zniechcecasz
![]() ![]() z jakims osobnym dyskiem moze byc problem C systemowe D zapchane danymi a na osobnym dysku tez jest full danych w zasadzie wszystko mam zapchane tymi "waznymi danymi" czytaj - filmy mp3 i babeczki ![]() nie dopisalem - workstation
![]() Ostatnio zmieniany przez mr_spock : 26.11.2004 o godz. 01:43 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
mr_spock@ znamy sie nie od dzis ... wiec bede szczery
jakie kolwiek ruchy z linuchem musza byc podparte glowa ... sorry, zero nawalania w enter na kazde pojawiajace sie info/okno jesli zaczynasz - zabezpiecz sie!!! - robiac wolty tux/win pozbawillem sie danych nie to przez linux'a tylko przez wlasna glupote/pospiech to tez zalecam instalowanie systemu bez partycjonowania z winda ... jak chcesz sie pobawic, to wez sciagnij MandrakeMove ... darmowy nie wymaga instalacji - uruchamia sie z pyty (nomad LiveCD) - na 'prosta' workstation sie nada link
![]() |
#5 |
Merry F****** Christmas
![]() |
dobra... a powiedzmy taka opcja
jeden dysk fizyczny (nie partycja) przeznaczam na mende, majac systemowy i z danymi odpiety. a jak wszystko sie pouklada to dopinam dysk z winda - tylko wtedy co zrobic, zebym podczas uruchamiania mial mozliwosc wyboru systemu? bo z tego co wiem jak lin wykrywa inny system to jakos sam to uklada, a w takiej sytuacji podczas instalacji windy nie bedzie widzial da sie to w jakis prosty sposob rozwizac? i czy lin bedzie widzial dysk podpiety pod kontroler na pci (XP przy instalacji nie widzi), czy musze przepinac ten dysk na normalny kanal
![]() |
#6 | |
Cytat:
![]() krzywdy to mozesz sobie narobic ... najprosciej odlaczaj dysk w biosie ... ale juz w nowych biosach linux sam - mimo ze wylaczone (disabled) potrafi uruchomic/czytac (winda zreszta tez) najlepiej to pogmerac na tasmach lub dysk odpinany - kieszen na ide/usb/fw - wieksza pewnosc
![]() |
![]() |
#7 |
Merry F****** Christmas
![]() |
wieksza penosc napewno, ale jednak bedac na lin chcialbym miec dostep do rzeczy ktore sa na drugim dysku - tym z win
dlatego z odpinaniem nie przejdzie
![]() |
#8 | |
Cytat:
z lin zrobic mozna wszystko ... tylko trzeba umiec ... cwiczenie szkoli mistrza odpal move'a pobaw sie - moze ci sie nie spodoba - bedziesz mial dostep do wszystkiego, zero obaw o inne dyski i dane na nich zawarte instalke - twoja pierwsza - bym jednak zrobil na 'stand.alone' dysku
![]() |
![]() |
#9 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
ale po co? zakladasz malutkie partycje i wchodzisz w instalke, tam sobie je formatujesz i dziala zero ryzyka (chyba ze sformatujesz nie to co trzeba
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Merry F****** Christmas
![]() |
Cytat:
![]() jesli sie nie da na C razem z XPkiem to wole na osobnym dysku
![]() |
![]() |
#11 |
Gość
Data rejestracji: 12.12.2002
![]() |
Nie musisz zmieniać "struktury dysku" z znaczeniu utraty danych na nim zawartych. Do tego celu mozesz uzyć Partition Magica, najlepiej wersje 8.05, ktora pomoze odpartycjonowac potrzebna ilosc miejsca potrzebna do instalacji linuksa. W instalatorze Mandrakea wybierasz nastepnie opcje, ze ma wykorzystac wolne miejsce na dysku - niespartycjonowane, nie polecam automata tylko reczne ustawienie partycji, bo instalator potrafi 'cuda wyprawiac'. Nastepnie ustawiasz jedna partycja dla linuksa i katalogu /home (ile chcesz, im wiecej tym lepiej) i jedna dla swap - nie wiem jaki masz sprzet, jesli masz duzo ramu to wystarczy 100MB. Pamietaj, ze instalacja linuksa to pikus w porownaniu z pozniejsza jego konfiguracja - instalacja sterownikow karty graficznej (3D), instalacja czcionek, konfiguracja netu pod linuxem itd...
Ostatnio zmieniany przez luminat : 26.11.2004 o godz. 20:05 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Merry F****** Christmas
![]() |
Cytat:
![]() Przeznacze na to jeden caly dysk, ale teraz sie zamieszalem... czyli mam zdjac z niego partycje (jest jedna fat32) i dopiero instalator linuxa porobi to co potrzebuje?
![]() |
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.09.2004
![]() |
jezeli juz linux live cd (odpalany z plyty) to zamiast mandrake move polecam knoppix http://www.knopper.net/knoppix/ albo PLD live cd http://livecd.pld-linux.org/
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
niekoniecznie, musisz stworzyc na nim 2 partycje i boydwie musza byc primary czyli nie znajdowac sie na "partycji rozszerzonej", wiec jezeli ta fat32 jest mala i konczy sie przed 1024 cylindrem (czy jakos tak) i zmiescisz poczatki obydwu linuchowych do tej granicy to nie musisz jej usuwac
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Gość
Data rejestracji: 12.12.2002
![]() |
@Predi - 1024 cylidry to (chyba) przeszlość!!! Jeśli się myle to mnie poprawcie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | |
|
|