![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Ja to dzisiaj dostalem na gadu i skojarzyl mi sie temat ttego topicu (choc tu nie zagladalem wczesniej). Musze przyznac ze w tej wiadomosci co dostalem wszystko odczytalem bez problemu, ale bez polskich liter byloby kulawo. Po angielsku czyta sie latwiej
![]() Najlepsze bedzie jak naukowcy stwierdza ze wazne sa tylko 2 slowa w zdaniu - pierwsze i ostatnie a reszta nie ma znaczenia, albo w calym dokumencie 2 zdania ![]() ![]() Ale zamienianie liter nie jest az takim problemem jak wpisywanie literek lezacych obok wlasciwej na keypadzie. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: kolejnosc liter
Cytat:
Dopiero ktos czytajacy przynajmniej 150 - 250 slow na minute, czyli przecietny czytelnik jest w stanie spokojnie to zrozumiec, bo wtedy juz faktycznie nie czyta sie literka po literce, a znane wyrazy rozumie jako calosc, a nie zlepek liter. Czytajac jeszcze szybciej tez juz nie byloby zadnego problemu. Zastanawia mnie tylko, czy przy czytaniu fotograficznym nie byloby problemu ze zrozumieniem tego? Moze mamy jakiegos bardzo szybkiego czytelnika na forum? (powiedzmy 2000 - 3000 slow/minute) ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
to nie chodzi tylko o pierwsza i ostatnia litere - zrobicie eksperyment na samych sobie - usuncie z wyrazow (zastapcie je - zeby sie liczba liter zgadzala) charakterystyczne literki - jak 'y' 'g' 'j' 'k' - zobaczycie ze wtedy tekstu nie idzie zrozumiec wogole - bo to te 'wyskoki' zwlaszcza ogonki (lub akcenty - ja moge czytac bez problemu tekst francuski po przestawieniu literek - te daszki i kreski bardzo sprawe ulatwiaja) zauwazasz jako pierwsze - i jesli kontekst i dlugosc slowa pasuje to automatycznie dopasowuje reszte - mozna potrenowac samemu - skopiowac np. artykul z wyborczej (wazne zeby byly polskie znaki) pozamieniac i poprobowac
co do szybkiego czytania - ukonczylem kurs, choc moja rodzina ma to w genach - i spokojnie robie 200stronicowa ksiazke w godzinke (delektujac sie trescia) albo w 30 minut jak mam ja tylko przeleciec - ten tekst jest za krotki, nawet po wydrukowaniu na papierze jest go za malo zeby uzyc tego 'szybkiego' sposobu omiatania kartki
![]() |
![]() |
#19 | |
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Rejestrowany
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
Cytat:
![]() pozdro ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
![]() |
skonczylem kurs - krociutki w sumie - ktory reklamowal sie w moim liceum - niewiele mi dal - bo to co tam bylo przedmiotem cwiczen ja nie wiedzac ze to magia robielm od zawsze - teraz po paru latach nawet ciezko mi sobie przypomniec o co w tym biegalo - najpierw lapac jedna linijke, potem dwie, potem akapit... cos w ten desen - bodajze zaczynalo sie od pojedynczych slow a nie literek i poszerzania pola widzenia (pograj w q3 - ten sam efekt duzo przyjemniej)
z zapamietywaniem to nic wspolnego nie mialo, bo pewnie ten kurs to nic w porownaniu z tym co mozna aliczyc teraz - czyli do tego dochodzi umiejetnosc wyciagania z tekstu nawaznieszych informacji itp - ale mi wystarcza ps. takie czytanie ZUPELNIE nie nadaje sie do nauki! ZUPELNIE ale to ZUPELNIE - a jak zaczniesz tak czytac tekst z wzorkami to 10 stron pozniej stwierdzisz ze wogole nie wiesz o czym mowa... tak sie czyta gazety albo bzdety w sieci, ksiazki w pociagu czy napisy w klozecie... maly test - wez do reki garsc zapalek (moze byc co innego) - nie za duza - i nie patrzac na nia dluzej niz sekunde ocen ich ilosc (nie liczac)... przy ilosciach nieprzekraczajacych 20-30 myle sie o maks 2 sztuki - to tez jeden z efektow takiego kursu...
![]() |
![]() |
#23 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
W kazdym razie rzecz (w sensie kurs szybkiego czytania) jest warta uwagi, wiec jesli masz na to pieniadze (kosz to okolo 500zl) i checi, to polecam ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
pozdrawiam ![]() p.s. osoby ktore ucza sie sztuki szybkiego czytania stasujac ja potem, maja problemy z ortografia, polega to na wtornej dysortografii |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
![]() |
hm.. z kostkami to jest tak fajnie ze najbardziej prawdopodobna liczba to 3.5*N (N liczba kostek) i wynik zadko odbiega od tej liczby o wlasnie te 4-6
![]() wtorna dysortografia? nie ma takiego zespolu chorobowego - wiem bo mialem wielkie jazdy z dysleksja i innymi - ale wiem o czym mowisz - choc akurat wzrokowe zapamietywanie i kojazenie bardzo pozwala bledow uniknac - po prostu wyraz naprawde paskudnie ale to paskudnie wyglada zle napisany (choc przecinkow jak nie bylo tak nie ma) zadna z metod szybkiego czytania nie sluzy do delektowania sie - choc ja nie jestem juz w stanie czytac wolniej niz te ~1000 slow na minute - po prostu meczy mnie to rpzerazliwie (bardzo tego zaluje - bo czytanie komiksow jest juz nie dla mnie... a Lobo moim guru, tak samo mistrz Sandman) w notkach prasowych pomaga fakt ze kolumna jest waska - ma to znaczenie dla osob z wada wzroku (zwlaszcza astygmatyzm) ktore nie moga uzyskac ostrego obrazu calej powierzchni tekstu na raz - ja mam ten problem i ksiazek wiekszych niz ~a5 nie czytam - szukam po prostu mniejszego wydania
![]() |
![]() |
#27 | ||
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Aha, astygmatyzm, podobnie jak inne wady wzroku, mozna w wiekszosci wypadkow wyleczyc (i bron Boze nie chodzi mi tutaj o operacje). Sluza temu rozne konkretne cwiczenia. Jesli jestes zainteresowany polecam ksiazke: "Better sight without glasses" Doktora Williama Batesa (zostala wydana rowniez w Polsce, chyba przez wydawnictwo Kos (www.kos.com.pl czy jakos tak)), lub ktores z polskich opracowac, ale to juz bez przekonania, bo czytaja je mialem wrazenie, ze ich autorzy nie do konca zrozumieli najwazniejsze zalozenia metody Batesa. W kazdym razie temat jest ciekawy, wiec jesli jestes zainteresowany i masz troche zamozaparcia (a wydaje mi sie, ze tak), to polecam ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
the one
CDRinfo VIP
konkretny link do tej ksiazki: http://www.kos.com.pl/?wiecej=23&pokazz=16
![]() |
#29 |
![]() |
samozaparcia mam wbrew pozorom malutko
![]() co do astygmatyzmu - po ksiazke siegne z pewnoscia, jednak wiedzac o bardzo 'mechanicznej' istocie tej wady wzroku trudno oprzec mi sie wrazeniu ze bedzie to raczej bardzo interesujaca ksiazka niz pomoc w schorzeniu, zwlaszcza ze wystarczy zalozyc soczewki i problem prawie znika (okulary nie daja tego efektu) z kostkami trudno bedzie mi sprobowac bo mam tylko 5 w domu, wzor sie zawsze sprawdza i jesli dobrze pamietam to wraz ze wzrostem N wynik bedzie coraz silniej trzymal sie tego 3.5*N - ale pewny nie jestem, metody probabilistyczne pchnalem powiedzmy fartownie...
![]() |
![]() |
|
|