![]() |
darsoon - ten Rheobus to nic innego jak 4 uklady takie jak zaproponowal Ziele na jednej plytce drukowanej (btw - po kiego grzyba kupowales niebieskie LED za 15zl - to tylko kontrolka zasilania wiec zwykle czerwone za 50gr/szt wystarcza)
|
Cytat:
|
|
Chyba sie do elektronika wybiore...z lista... ;)
|
Cytat:
Nie chodzi mi tylko o to żeby spowolnić wiatraki ale też żeby to ladnie wyglądalo na zewnątrz - dlatego te niebieskie diody :). Pozdro |
chyba ze tak...
apropo - mam od kilku dni taki uklad na lm317 do wiatraka i o zgrozo zauwazylem ze najbardziej dokuczliwy halas wydobywa sie nie z wiatrakow ale z dyskow twardych a wlasciwie z 4-letniej 20gb seagate moj sposob - dysk i tak siedzi w kieszeni wiec dorobilem do niej odciecie zasilania (przecielem sciezki zasilania tuz przy gniazdku i wyproadzilem te punkty do przelacznika zamontowanego w miejscu po kluczyku - przelacznik oczywiscie 2-obwodowy na oba napiecia) - dodatkowo zyskalem w ten sposob mozliwosc hotswapowania dyskow w tej kieszeni |
A moglby mi ktos z tym pomoc ?
http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=32234 |
po kolei - LM 317 reguluje przeplyw pradu tak zeby utrzymac stale napiecie typowo 1.25V miedzy koncowka sterowania a wyjsciem w zwiazku z tym przez wlaczony tam rezystor plynie prad o stalej wartosci I=1.25V/R - wartosc rezystora to zwykle 240om wiec I=5.2mA
prad ten przeplywa przez drugi rezystor (albo potencjometr i wywoluje na nim spadek napiecia U=I*Rp - to napiecie na potencjometrze dodaje sie do tych 1.25V i ustala napiecie wyjsciowe prad jusz masz, jak chcesz miec regulacje od do to obliczasz Rminimalana=(Uod-1.25)/I Rmaxymalna=(Udo-1.25)/I mi w twoim przypadku wyszlo: Rmin (rezystor) = 720om (takiego nie kupisz - daj najblizszy jaki bedzie mniejszy) Rmax (rezystor + potencjometr) = 2kom - po odjeciu wartosci Rmin masz ok 1.3kom a takiego potencjometru nie kupisz - wez 2.2kom liniowy moc potencjometru - moc to I*U wiec jak jak masz I=5.2mA i U=12V to moc wychodzi 63mW - kazdy potencjometr sie nadaje |
Aleś uparty ;) Poprostu zrób tak jak ja podałem. Pewnie cie zmyliły inne wartości rezystora i potencjometra. Oba układy są dobre, tu chodzi tylko o zrobienie dzielnika napięcia. Rezystor może być najzwyklejszy tak samo jak potencjometr. Oczywiście wskazany jest liniowy bo logarytmiczne uzywane są raczej we wzmacniaczach. Prąd płynący przez te elementy jest znikomy więc nie ma obawy że się spalą.
|
Dobra, wszystko fajnie ale ja mam jeszcze jedno pytanko. Czy średnica kabelków, którymi sie to wszystko łączy ma znaczenie? Chodzi mi o to czy jak będa za cienkie to czy coś nie zacznie się kopcić. Mam takie wyjęte z kabla od joysticka i nie wiem czy sie nadają.
|
Jaknajbardziej się nadają
|
A takie od myszki ? ;)
nie wiem jakie sa w joystick'u wiec sie pytam... |
Tym bardziej powinny się nadawać bo maja większy przekrój
|
No nie wiem czy maja wiekszy...
Jak dla mnie to jest to jakies 0,25mm wiec duze to to nie jest... Jutro sie lutownica dalej bawie ;) |
Ilość załączników: 1
na tym Baybusie też masz przewody o małym przekroju i działają dobrze
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:45. |