Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.11.2002, 15:25   #1
Yahol
Gość

Kompatybilnosc Windowsow?

Mam taki troche nietypowy poblem:
Mam na komputerze WinXP pro, jezeli dostawie do niego dysk (HDD) nagrany w innym windowsie (98se lub Me) to programy instalacyjne (exe) dzialaje prawidlowo! i aplikacja instaluje sie bez bledow. Natomiast tam gdzie wystepuja pliki typu .jpg, .mp3, .bmp, .doc i inne podobne, program podaje ... plik jest pusty (uszkodzony), nieprawidlowa aplikacja itd.
Na innym komputerze z WinMe, te same dyski pracuja prawidlowo, zadnych bledow, mp3 otwieraja sie bez problemu.
Zabawa polega na tym, ze na jednym z tych dyskow mam dane zapisane w formacie .doc i .xls i chce je nagrac na plyte. WinXP podaje ze sa uszkodzone i nie chce ich otworzyc! (skasowac tez ich nie mozna! podaje ze plik jest uzywany!)
Nie moge stresowac sasiada, zeby podlaczyc nagrywarke u niego i nagrac na WinME!

Jak to cholerstwo ominac? Wydawalo mi sie, ze windowsy sa kompatybilne wstecz, a tu taki numer!
czy musze czekac na swoj komputer i nagrywac na 98se, czy jakos to mozna przeskoczyc?
  Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.11.2002, 17:30   #2
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
hmm a czy ten dysk ma np zainstalowany system na jakiejs partycji tzn rozumiem ze masz swoj dysk z zainst xp i podlaczasz czyjs dysk takze z partycja systemowa - byc moze - podkreslam byc moze bo to czyste wymysly - ten drugi system w jakis sposob jest czesciowo uaktywaniany wiec wylacz (ukryj) ta druga partycje systemowa i wylacz w xp przywracanie plikow czy jak to sie tam zwie no to cale restore potem restarcik kompa i walcz a jak nie to wejdz do konsoli odzyskiwania i przekopiuj te pliki z tamtego dysku na swoj uzyj jakiegos menadzera proponuje volka lub nortona commandera

byc moze da rade to zrobic w trybie awaryjnym

powodzenia i daj znac czy cos z tego wyszlo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.11.2002, 18:06   #3
Yahol
Gość

Na tych dyskach, nie ma systemu! sa tylko czyste dane ktore musze nagrac na plyte! Sprobuje NC przekopiowac je na moj dysk, ale zdaje sie, ze XP broni sie przed tym!
Stary 03.11.2002, 19:23   #4
Yahol
Gość

Cytat:
Majonez napisa***322;(a)
a jak nie to wejdz do konsoli odzyskiwania i przekopiuj te pliki z tamtego dysku na swoj uzyj jakiegos menadzera proponuje volka lub nortona commandera

byc moze da rade to zrobic w trybie awaryjnym

Jak wejsc do konsoli odzyskiwania?
NC kopiuje puste pliki! Tzn. arkusz exela jest, ale dane sa bledne i porozrzucane po calym arkusu zupelnie bez sensu!

PS: cos sie sp....o! Dysk podpiety jako PS widac teraz jako niedostepny!!! Mozna tylko formatowac!!! Co jest!!! Widac go w Moim komputerze jako dysk niesformatowany (podaje pojemnosc -9,48 GB i ze Samsung1022D ale jest caly niebieski!!!)
Stary 03.11.2002, 22:22   #5
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

a moze tam byl jakis zonk i scandisk namieszal albo zostal przerwany scan - sprobuj moze go pociagnac scandiskiem lub czyms podobnym jak sie nie da z windy to moze z dosa

co do konsoli odzyskiwania to o ile pamietam to puszcza sie instalke winxp i w pewnym momencie jest okno z wyborem czy chcesz zainstalowac winde czy naprawic wykorzystujac konsole odzyskiwania

Stary 03.11.2002, 22:29   #6
/||\aster
Gość

Moze sproboj uruchomic partition magic 8, widzialem gdzies tam opcje Kopiuj Partycje czy cos takiego. Moze gdy tego uzyjesz (ja nigdy nie uzywalem i nie mam pojecia co sie bedzie dzialo) to uruchomisz te dane ale z tej nowej partycji.
To sa tylko moje domysly
greetz
Stary 03.11.2002, 22:49   #7
Yahol
Gość

Cytat:
Majonez napisa***322;(a)
a moze tam byl jakis zonk i scandisk namieszal albo zostal przerwany scan - sprobuj moze go pociagnac scandiskiem lub czyms podobnym jak sie nie da z windy to moze z dosa

co do konsoli odzyskiwania to o ile pamietam to puszcza sie instalke winxp i w pewnym momencie jest okno z wyborem czy chcesz zainstalowac winde czy naprawic wykorzystujac konsole odzyskiwania
To jest dysk z innego komputera. Podejrzewam, ze dane byly nagrywane spod Win95. Nie ma systemu - tylko dane. (ofice 97, word, exel. dodatkowo dane z subiekta, faktur i innego badziewia do ksiegowania)
XP nie otwiera prawidlowo tych plikow (.doc i .xls)
Podaje ze pliki sa uszkodzone!
Pod WinMe-widziane sa prawidlowo! i sa dostepne!
Nie dadza sie przekopiowac - podaje, ze sa uzywane przez innego uzytkownika lub program!
Jedyne co moge zrobic to sformatowac dysk - ale nie chce stracic tych danych, musze je nagrac!
Ten trik z konsola przywracania-czy to moze zadzialac z takim dyskiem? W jaki sposob moze to naprawic widzenie dysku pod XP? Nie mam pojecia czy dysk byl sprawdzany ScanDiskiem, boje sie poscic skan i naprawianie, zeby mi nie namieszal w danych!
Stary 04.11.2002, 01:22   #8
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

qwa mac zapomnialem ze nie mozna dolaczac wszysstkeigo i szlag trafil mojego posta

jeszcze raz krotko

jak masz chociaz jedna partycje pod tym xpekiem fat32 to sprobuj odpalic sys z plyty bootowalnej np win98 potem uzyj volka lub nc do przekopiowania ineteresujacych cie plikow

zalaczam volka

ps czy na tym drugim dysku nie ma czasami fat16
Dołączone pliki
File Type: zip volk.zip (43.1 KB, 28 oglądane)

Stary 04.11.2002, 01:31   #9
Yahol
Gość

fat16 nie, jest fat 32!

OSWIADCZAM! Ze, walczylem jak lew!!!

I poleglem jak du...ek!!! :-D
Nie umiem zmusic XP do prawidlowego zobaczena plikow na dysku z innego Windowsa!
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: