![]() |
Sorry, źle przeczytałem to, co poprzednio napisałeś. Zrozumiałem, że chodzi ci o to, że różnica pomiędzy tymi lokatami wynosi 7 złotych na korzyść jednodniowej. A tak według moich obliczeń nie jest, bo oprocentowanie na niej jest niższe (defakto wyższe, ale to już po uwzględnieniu podatku).
Druga sprawa to cały czas trochę niepewność tego rozwiązania. Głosów za tym, że jednak nie jest to do końca legalne i może wymagać i tak zapłacenia należnego podatku, jest wcale niemało. To również uwzględniłem podejmując decyzję, czy gra jest warta świeczki. Moim zdaniem dla kilku złotych nie jest. |
mBank obniżył oprocentowanie lokat i kont eMax Plus. Niestety.
|
O... ja żadne wiadomości nie miałem, a logowałem się dzisiaj.
Do ilu? |
Cytat:
4,5% bez belki i z dzienną kapitalizacją to całkiem fajna oferta - zwłaszcza, że praktycznie działa jak emax plus. Znaczy w każdej chwili przerywasz odnawianie lokaty (bo trudno to nazwać zerwaniem przy jednodniowej lokacie). |
# jednodniowa - 4,5%
# 2 miesięczna - 4,60% # 3 miesięczna - 4,30% # 4 miesięczna - 5,25% # 6 miesięczna - 5,35% # 9 miesięczna - 5,15% # 12 miesięczna - 4,50% Obniżeniu ulegnie oprocentowanie mLOKAT: - 2-miesięczna z 4,60% na 4,30%, - 4-miesięczna z 5,25% na 4,85%, - 6-miesięczna z 5,35% na 4,90%, - 9-miesięczna z 5,15% na 4,40%. |
To i tak nie pokrywa rzeczywistej inflacji...
|
A kiedykolwiek pokrywało?
|
No chyba nie, ale piszę tak dla porządku, jakby się trafili tacy co wierzą w bankowe reklamy...
|
Przecież na pensje menagerów musi starczyć
I jeszcze na premie :sciana: |
Cytat:
|
Cytat:
Ale taka jest polityka monetarna w czasie kryzysu czy osłabienia koniunktury. Chodzi o to, żeby niskie oprocentowanie 1. zniechęcało ludzi do oszczędzania a zachęcało do wydawania. Czyli ma rozruszać gospodarkę. 2. zachęcało ludzi do brania kredytów - z celem jak wyżej. Tylko że banki się zbiesiły i owszem, oprocentowanie lokat obcięły. Ale oprocentowanie kredytów spadło nieporównywalnie mniej - banki zwiększyły swoje marże i niechętnie udzielają kredytów (a przynajmniej nie tak chętnie, jakby NBP, RPP i rząd sobie życzyły). Stąd np. pomysł Rodzina Na Swoim, żeby rozbujać trochę budownictwo. A budownictwo, to nie tylko budownictwo, ale cała masa powiązanych gałęzi. Jak ktoś się przeprowadza, to i mebelki kupi, i malarzowi da zarobić, i architektowi wnętrz. Kupi nowe garnki, lodówkę, telewizor, mikrofalę. A jak nawet stare zabierze ze sobą, to kupi to ta osoba, co wprowadza się do ich starego mieszkania. |
Ed miał chyba na myśli rzeczywistą inflację, a nie gusowską ;)
|
Przecież mnie ta gusowska inflacja nie dotyczy, ja wiem ile podrożało jedzenie, prąd, paliwo.
Niech sobie wyliczają wirtualną inflację, ale widzę, że niektórzy wierzą, że w bankach zarobili. Banki są od zarabiania - one mają zarabiać. :] |
Cytat:
|
Hehe, aż sprawdziłem żeby nie było...
Benzyna - wybitnie nie trafiona w tym zakresie, choć ceny wachy dziwnie oscylują cały czas. Cena 1l et95 z grudnia 2008 (akurat wtedy tankowałem) - 3,38 zł/l Z grudnia 2009 - 4,26 zł/l Ile to wychodzi? 26%? --------------- Prund - realna cena brutto za kWh z uwzględnieniem dystrybucji itp z 1.10.2008 (akurat mam taki cykl rozliczeniowy) - 0,416zł - z dnia 1.10.2009 (a od 1 stycznia kolejna podwyżka) - 0,4753 zł Zmiana? Ponad 14%? -------- Żarcie: Średnia zakupów w m-cu styczniu 2009 - ok. 220 zł Średnia zakupów w m-cu styczniu 2010 - ok. 270 zł Różnica prawie 23%... ----------- A GUS na to ile, 4%? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:48. |