Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.06.2003, 15:10   #1
Ziele
.: AT90S2313 :.

Data rejestracji: 09.09.2002
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
kopiące zasilacze

Czemu zasialcze kompuretowe kopią prądem? Chyciłem jeden (Mode com 300W) ręką a drugą dotknołem sie kaloryfera i kopie tak że palce same się zaciskają. Pomyślałem że jest uszkodzony i poszedłem do sklepu żeby mi wymienili na nowy (Feel 300W). Dzisiaj podłączam go i jest dokłanie to samo. Czy wszystkie zasialcze tak mają Możecie to sprawdzić?

Jak zrobić szybko sałatke z buraków? Wrzucić granata do BMW
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.06.2003, 15:17   #2
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Cos ma przebicie - skoro wymieniles kolejny zasilacz i kopie czyli cos innego jest winne !!

Nie ma prawa kopac - ja swoj PC glaszcze podczas pracy nawet na otwartej obudowie i nic nie łapie !!

Moze cos nie tak znowu z mobo >> ?? albo juz sam nie wiem moze jakis naped >>??

-----------------

aha mam nadzieje ze masz kompa do kontaktu z zerowaniem podlaczonego ??
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2003, 15:33   #3
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Sprawdz karte sieciowa (jak masz) i mase na kabelku od karty sieciowej. Moze dac przepiecie na obudowe (zasilacz tez).

Ps: ktos sie pytal kiedys o zabezpieczenia kart sieciowych od burzy, wyladowan, etc.
otoz moj dostawca stwierdzil, ze nie ma takowych, wlasnie dlatego, ze na ekranie kabla sieciowego jest podane napiecie, a sam kabel jest zabezpieczany przez nich. (jak namotalem, to .....dobranoc)
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2003, 15:45   #4
Ziele

Cytat:
Laser napisa***322;(a)
Witam !

Cos ma przebicie - skoro wymieniles kolejny zasilacz i kopie czyli cos innego jest winne !!

Nie ma prawa kopac - ja swoj PC glaszcze podczas pracy nawet na otwartej obudowie i nic nie łapie !!

Moze cos nie tak znowu z mobo >> ?? albo juz sam nie wiem moze jakis naped >>??

-----------------

aha mam nadzieje ze masz kompa do kontaktu z zerowaniem podlaczonego ??
Akuratnie nie mam uziemienia w gniazdku. Teraz wygrzebałem stary zasialcz AT podłączyłem i też kopie. Nawet jak wyłacze zasilanie wyłącznikiem. Tamte ATX też kopią niezaleznie czy są w obudowanie czy poza nią. Uruchmiałem przez zwarcie zielonego przewodu z czarnym.
Aha zasialcze kopią tylko jak sie dotkne kalowyfera. Normalnie jest ok. Prawdopodobnie robi sie jakis obwód zamkniety.

Stary 28.06.2003, 16:05   #5
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
No to jestes w domu!
Bolec uziemiajacy w gniazdko (prawidlowo uziemiony) + listwa przepieciowa i OK!
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2003, 17:51   #6
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
W absurdalnym przypadku gdzies jest przebicie z instalacji na kaloryfer i dlatego kopie i kopac bedzie
Stary 28.06.2003, 18:09   #7
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
marynarz napisa***322;(a)
W absurdalnym przypadku gdzies jest przebicie z instalacji na kaloryfer i dlatego kopie i kopac bedzie
Absurdalne ale mozliwe ile razy czytalem ze ludzie zamiast bolca w gniazdlu do uziemienia uzywaja ... kaloryfera
Stary 28.06.2003, 18:30   #8
CrazyLucas
Forumator

Data rejestracji: 30.12.2002
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zasilacze komputerowe kopia i beda kopac - "winnym" jest obwod przeciwzakluceniowy po stronie sieci 220 a dokladniej 2 kondensatory (|c|) podlaczone jak ponizej:

faza---|c|--masa_kompa---|c|---zero

jak nie ma uziemionej obudowy to ten obwod tworzy dzielnik napiecia tak ze na mase kompa dostaje sie ok polowy napiecia sieci - jak teraz ktos dotknie jednoczesnie obudowy i czegos uziemionego (kaloryfera) to go kopnie (poza nieprzyjemnym wstrzasem nic jednak nie moze sie czlowiekowi stac)

jedyne wyjscie - UZIEMIC kompa albo chociaz podlaczyc przewod uziemienia z z kompa z przewodem zerowym sieci energetycznej
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2003, 18:38   #9
Laser
Guru
Zlotowicz

Witam !

Hmm kiedys ktos mi sie pytal jak sprawdzic czy bolec w gniazdku jest podlaczony - tzn czy stanowi uziemienie

Jako ze wczoraj "zepsul" mi sie kontakt do ktorego podlaczony jest cały sprzet audio video i PC to dzisiaj rano go wymienialem.

Dokłądnie wina lezala po stronie kabla / niestety w bloku zamiast kabli metalowych uzyte zostaly przewody alminiowe ktore latwo sie krusza

Skutkiem byl dosłownie iskrzacy kontakt

uwaga jak sie gdzies walne to prosze mnie poprawic !!

UWAGA JESLI NIE WIESZ JAK TO ZROBIC LUB JESLI NIE MASZ DOSWIADCZENIA TO NIE RÓB TEGO !!

Uziemienie sprawdzilem tak :

Miernik elektryczny odpowiednio ustawiony.

Sprawdzam czy wszystko ok z podlaczeniem czyli dwa kabelki - jak to sie wabi miernika kazdy w oddzielna dziure - napiecie pokazuje prawidłowo 232 V - przypominam ze od stycznia br obowiazuje w PL napiecie 230V !

Nastepnie jeden kalel miernika przytykam do bolca ZERO a drugi wkłądam do dziur - jesli ok to miernik ma pokazywac 0

Crazy Lucas - jesli sie walnołem to mnie popraw.

Pozdrawiam
Stary 28.06.2003, 18:44   #10
Ziele

Wielkie dzięki, teraz to już wszystko jasne dlaczego kopie Czyli niepotrzebnie wymienialem zasilacz Ten Feel ma jakies mniejsze radiatory w srodku niz tamten ModeCom. Chyba nie wyszła na dobre ta wymiana...trudno. A co zrobić jak nie mam uziemienia?

Stary 28.06.2003, 18:50   #11
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
Ziele napisa***322;(a)
A co zrobić jak nie mam uziemienia?
Witam !

Sprawdz / tylko jak wiesz jak !! / czy masz gdzies wogóle w domu uziemienie.

Dziwne zeby nie było w calym domu choc jednego gniazdka z ZEREM chociaz rozne sie zdarzaja cuda ...

Uziemienia sam nie wykombinujesz / a podlaczanie do kaloryfera, rury od gazu, wody, itp jest jak zapewne wiesz i czytales we wczesniejszych postach bardzo niebezpieczne w przypadku przebicia ...

ZERO z tego co sie orietuje jest podłaczone do czegos w elektrowni ...
Stary 28.06.2003, 18:58   #12
Ziele

Zero jest odprowadzane do ziemi. Nie wiem czy zauważyłeś jak np na słupach wysokiego napiecia idą trzy przewody, każdy to faza. A masa gdzie? nie ma bo idzie ziemią
U mnie w mieszkaniu uziemienie jest tylko w łazience i chyba w kuchni (są bolce ale nie wiem czy podłączone)

Stary 28.06.2003, 19:04   #13
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
Ziele napisa***322;(a)
Zero jest odprowadzane do ziemi. Nie wiem czy zauważyłeś jak np na słupach wysokiego napiecia idą trzy przewody, każdy to faza. A masa gdzie? nie ma bo idzie ziemią
U mnie w mieszkaniu uziemienie jest tylko w łazience i chyba w kuchni (są bolce ale nie wiem czy podłączone)
Witam !

Musze oblookac ale zgadza sie - to ma działac jak swego rodzaju piorunochron

Co do zera - w łazience musi byc zawsze zero - takie sa przepisy, to ze jest bolec to nic nie znaczy moze byc niepodlaczony - czesto sie zdarza tak

Najlewniejszy sposób - wykrecic korki, i sprawdzic odkrecajac kontakt
Stary 28.06.2003, 19:07   #14
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Laser napisa***322;(a)

Dziwne zeby nie było w calym domu choc jednego gniazdka z ZEREM chociaz rozne sie zdarzaja cuda ...
Kiedyś coś mi pierdyknęło, nie miałem prądu w gniazdkach, to odkręciłem taką puszkę pod sufitem, pozdejmowałem te kostki, kombinowałem, ale nic nie wychodziło, to skręciłem kombinerkami wszystkie kable w jeden zwój i zadziałało.

Po dwóch czy trzech latach przyszedł elektryk na przegląd, wsadził w kontakt te swoje przyrządy i ryknął śmiechem.

Ale wszystko i tak działało, chociaż wedle tego elektryka nie powinno

No wiem, głupi jestem, nie musicie mi tego pisać
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2003, 19:22   #15
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Kiedys, zanim zaostrzyli przepisy, w domach do gniazdek dochodzily kable dwuzylowe (faza i zero) i wtedy bolec mostkowalo sie z przewodem zerowym. Do dzis tak ma chyba wiekszosc ludzi, ja rowniez, i to sie sprawdza. Nie jest to jednak stricte uziemieniem, gdyz powinien do tego byc oddzielny kabel uziemiajacy z wylacznikiem przeciwporazeniowym (czy jak go sie tam zwie) i w zwiazku z tym koniecznosc wymiany instalacji elektrycznej w chacie. Teraz tego typu instalacje sa juz obowiazkowe jak sie cos oddaje do uzytku, no ale wiekszosc ludzi jedzie na starych kablach, poki dym nie pojdzie.

PS Ziele - kup po prostu gniazdko z bolcem i zmostkuj go z "zerem" jesli nie masz innego wyjscia, tylko sie nie pomyl przy szukaniu fazy8)

Twoje uprawnienia: