Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   kopiące zasilacze (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kopiace-zasilacze-22900/)

Ziele 28.06.2003 15:10

kopiące zasilacze

Czemu zasialcze kompuretowe kopią prądem? Chyciłem jeden (Mode com 300W) ręką a drugą dotknołem sie kaloryfera i kopie tak że palce same się zaciskają. Pomyślałem że jest uszkodzony i poszedłem do sklepu żeby mi wymienili na nowy (Feel 300W). Dzisiaj podłączam go i jest dokłanie to samo. Czy wszystkie zasialcze tak mają??? Możecie to sprawdzić?

Laser 28.06.2003 15:17

Witam !

Cos ma przebicie - skoro wymieniles kolejny zasilacz i kopie czyli cos innego jest winne !!

Nie ma prawa kopac - ja swoj PC glaszcze podczas pracy nawet na otwartej obudowie i nic nie łapie !!

Moze cos nie tak znowu z mobo >> ?? albo juz sam nie wiem moze jakis naped >>??

-----------------

aha mam nadzieje ze masz kompa do kontaktu z zerowaniem podlaczonego ??

yahol 28.06.2003 15:33

Sprawdz karte sieciowa (jak masz) i mase na kabelku od karty sieciowej. Moze dac przepiecie na obudowe (zasilacz tez).

Ps: ktos sie pytal kiedys o zabezpieczenia kart sieciowych od burzy, wyladowan, etc.
otoz moj dostawca stwierdzil, ze nie ma takowych, wlasnie dlatego, ze na ekranie kabla sieciowego jest podane napiecie, a sam kabel jest zabezpieczany przez nich. (jak namotalem, to .....dobranoc)

Ziele 28.06.2003 15:45

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Cos ma przebicie - skoro wymieniles kolejny zasilacz i kopie czyli cos innego jest winne !!

Nie ma prawa kopac - ja swoj PC glaszcze podczas pracy nawet na otwartej obudowie i nic nie łapie !!

Moze cos nie tak znowu z mobo >> ?? albo juz sam nie wiem moze jakis naped >>??

-----------------

aha mam nadzieje ze masz kompa do kontaktu z zerowaniem podlaczonego ??

Akuratnie nie mam uziemienia w gniazdku. Teraz wygrzebałem stary zasialcz AT podłączyłem i też kopie. Nawet jak wyłacze zasilanie wyłącznikiem. Tamte ATX też kopią niezaleznie czy są w obudowanie czy poza nią. Uruchmiałem przez zwarcie zielonego przewodu z czarnym.
Aha zasialcze kopią tylko jak sie dotkne kalowyfera. Normalnie jest ok. Prawdopodobnie robi sie jakis obwód zamkniety.

yahol 28.06.2003 16:05

No to jestes w domu!
Bolec uziemiajacy w gniazdko (prawidlowo uziemiony) + listwa przepieciowa i OK!

marynarz 28.06.2003 17:51

W absurdalnym przypadku gdzies jest przebicie z instalacji na kaloryfer i dlatego kopie i kopac bedzie :)

Laser 28.06.2003 18:09

Cytat:

marynarz napisa***322;(a)
W absurdalnym przypadku gdzies jest przebicie z instalacji na kaloryfer i dlatego kopie i kopac bedzie :)
Absurdalne ale mozliwe:) ile razy czytalem ze ludzie zamiast bolca w gniazdlu do uziemienia uzywaja ... kaloryfera :)

CrazyLucas 28.06.2003 18:30

zasilacze komputerowe kopia i beda kopac - "winnym" jest obwod przeciwzakluceniowy po stronie sieci 220 a dokladniej 2 kondensatory (|c|) podlaczone jak ponizej:

faza---|c|--masa_kompa---|c|---zero

jak nie ma uziemionej obudowy to ten obwod tworzy dzielnik napiecia tak ze na mase kompa dostaje sie ok polowy napiecia sieci - jak teraz ktos dotknie jednoczesnie obudowy i czegos uziemionego (kaloryfera) to go kopnie (poza nieprzyjemnym wstrzasem nic jednak nie moze sie czlowiekowi stac)

jedyne wyjscie - UZIEMIC kompa albo chociaz podlaczyc przewod uziemienia z z kompa z przewodem zerowym sieci energetycznej

Laser 28.06.2003 18:38

Witam !

Hmm kiedys ktos mi sie pytal jak sprawdzic czy bolec w gniazdku jest podlaczony - tzn czy stanowi uziemienie :)

Jako ze wczoraj "zepsul" mi sie kontakt do ktorego podlaczony jest cały sprzet audio video i PC to dzisiaj rano go wymienialem.

Dokłądnie wina lezala po stronie kabla / niestety w bloku zamiast kabli metalowych uzyte zostaly przewody alminiowe ktore latwo sie krusza :(

Skutkiem byl dosłownie iskrzacy kontakt :)

uwaga jak sie gdzies walne to prosze mnie poprawic !!

UWAGA JESLI NIE WIESZ JAK TO ZROBIC LUB JESLI NIE MASZ DOSWIADCZENIA TO NIE RÓB TEGO !!

Uziemienie sprawdzilem tak :

Miernik elektryczny odpowiednio ustawiony.

Sprawdzam czy wszystko ok z podlaczeniem czyli dwa kabelki - jak to sie wabi :) miernika kazdy w oddzielna dziure - napiecie pokazuje prawidłowo 232 V - przypominam ze od stycznia br obowiazuje w PL napiecie 230V ! :)

Nastepnie jeden kalel miernika przytykam do bolca ZERO a drugi wkłądam do dziur - jesli ok to miernik ma pokazywac 0 :)

Crazy Lucas - jesli sie walnołem to mnie popraw.

Pozdrawiam

Ziele 28.06.2003 18:44

Wielkie dzięki, teraz to już wszystko jasne dlaczego kopie :) Czyli niepotrzebnie wymienialem zasilacz ;) Ten Feel ma jakies mniejsze radiatory w srodku niz tamten ModeCom. Chyba nie wyszła na dobre ta wymiana...trudno. A co zrobić jak nie mam uziemienia?

Laser 28.06.2003 18:50

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)
A co zrobić jak nie mam uziemienia?
Witam !

Sprawdz / tylko jak wiesz jak !! / czy masz gdzies wogóle w domu uziemienie.

Dziwne zeby nie było w calym domu choc jednego gniazdka z ZEREM chociaz rozne sie zdarzaja cuda ...

Uziemienia sam nie wykombinujesz / a podlaczanie do kaloryfera, rury od gazu, wody, itp jest jak zapewne wiesz i czytales we wczesniejszych postach bardzo niebezpieczne w przypadku przebicia ...

ZERO z tego co sie orietuje jest podłaczone do czegos w elektrowni ...

Ziele 28.06.2003 18:58

Zero jest odprowadzane do ziemi. Nie wiem czy zauważyłeś jak np na słupach wysokiego napiecia idą trzy przewody, każdy to faza. A masa gdzie? nie ma bo idzie ziemią :)
U mnie w mieszkaniu uziemienie jest tylko w łazience i chyba w kuchni (są bolce ale nie wiem czy podłączone)

Laser 28.06.2003 19:04

Cytat:

Ziele napisa***322;(a)
Zero jest odprowadzane do ziemi. Nie wiem czy zauważyłeś jak np na słupach wysokiego napiecia idą trzy przewody, każdy to faza. A masa gdzie? nie ma bo idzie ziemią :)
U mnie w mieszkaniu uziemienie jest tylko w łazience i chyba w kuchni (są bolce ale nie wiem czy podłączone)

Witam !

Musze oblookac ale zgadza sie - to ma działac jak swego rodzaju piorunochron :)

Co do zera - w łazience musi byc zawsze zero - takie sa przepisy, to ze jest bolec to nic nie znaczy moze byc niepodlaczony - czesto sie zdarza tak :(

Najlewniejszy sposób - wykrecic korki, i sprawdzic odkrecajac kontakt :)

pali 28.06.2003 19:07

Cytat:

Laser napisa***322;(a)

Dziwne zeby nie było w calym domu choc jednego gniazdka z ZEREM chociaz rozne sie zdarzaja cuda ...

Kiedyś coś mi pierdyknęło, nie miałem prądu w gniazdkach, to odkręciłem taką puszkę pod sufitem, pozdejmowałem te kostki, kombinowałem, ale nic nie wychodziło, to skręciłem kombinerkami wszystkie kable w jeden zwój i zadziałało.

Po dwóch czy trzech latach przyszedł elektryk na przegląd, wsadził w kontakt te swoje przyrządy i ryknął śmiechem.

Ale wszystko i tak działało, chociaż wedle tego elektryka nie powinno :)

No wiem, głupi jestem, nie musicie mi tego pisać ;)

grzeniu 28.06.2003 19:22

Kiedys, zanim zaostrzyli przepisy, w domach do gniazdek dochodzily kable dwuzylowe (faza i zero) i wtedy bolec mostkowalo sie z przewodem zerowym. Do dzis tak ma chyba wiekszosc ludzi, ja rowniez, i to sie sprawdza. Nie jest to jednak stricte uziemieniem, gdyz powinien do tego byc oddzielny kabel uziemiajacy z wylacznikiem przeciwporazeniowym (czy jak go sie tam zwie) i w zwiazku z tym koniecznosc wymiany instalacji elektrycznej w chacie. Teraz tego typu instalacje sa juz obowiazkowe jak sie cos oddaje do uzytku, no ale wiekszosc ludzi jedzie na starych kablach, poki dym nie pojdzie. ;)

PS Ziele - kup po prostu gniazdko z bolcem i zmostkuj go z "zerem" jesli nie masz innego wyjscia, tylko sie nie pomyl przy szukaniu fazy8)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:32.