![]() |
kopiące zasilacze
Czemu zasialcze kompuretowe kopią prądem? Chyciłem jeden (Mode com 300W) ręką a drugą dotknołem sie kaloryfera i kopie tak że palce same się zaciskają. Pomyślałem że jest uszkodzony i poszedłem do sklepu żeby mi wymienili na nowy (Feel 300W). Dzisiaj podłączam go i jest dokłanie to samo. Czy wszystkie zasialcze tak mają??? Możecie to sprawdzić?
|
Witam !
Cos ma przebicie - skoro wymieniles kolejny zasilacz i kopie czyli cos innego jest winne !! Nie ma prawa kopac - ja swoj PC glaszcze podczas pracy nawet na otwartej obudowie i nic nie łapie !! Moze cos nie tak znowu z mobo >> ?? albo juz sam nie wiem moze jakis naped >>?? ----------------- aha mam nadzieje ze masz kompa do kontaktu z zerowaniem podlaczonego ?? |
Sprawdz karte sieciowa (jak masz) i mase na kabelku od karty sieciowej. Moze dac przepiecie na obudowe (zasilacz tez).
Ps: ktos sie pytal kiedys o zabezpieczenia kart sieciowych od burzy, wyladowan, etc. otoz moj dostawca stwierdzil, ze nie ma takowych, wlasnie dlatego, ze na ekranie kabla sieciowego jest podane napiecie, a sam kabel jest zabezpieczany przez nich. (jak namotalem, to .....dobranoc) |
Cytat:
Aha zasialcze kopią tylko jak sie dotkne kalowyfera. Normalnie jest ok. Prawdopodobnie robi sie jakis obwód zamkniety. |
No to jestes w domu!
Bolec uziemiajacy w gniazdko (prawidlowo uziemiony) + listwa przepieciowa i OK! |
W absurdalnym przypadku gdzies jest przebicie z instalacji na kaloryfer i dlatego kopie i kopac bedzie :)
|
Cytat:
|
zasilacze komputerowe kopia i beda kopac - "winnym" jest obwod przeciwzakluceniowy po stronie sieci 220 a dokladniej 2 kondensatory (|c|) podlaczone jak ponizej:
faza---|c|--masa_kompa---|c|---zero jak nie ma uziemionej obudowy to ten obwod tworzy dzielnik napiecia tak ze na mase kompa dostaje sie ok polowy napiecia sieci - jak teraz ktos dotknie jednoczesnie obudowy i czegos uziemionego (kaloryfera) to go kopnie (poza nieprzyjemnym wstrzasem nic jednak nie moze sie czlowiekowi stac) jedyne wyjscie - UZIEMIC kompa albo chociaz podlaczyc przewod uziemienia z z kompa z przewodem zerowym sieci energetycznej |
Witam !
Hmm kiedys ktos mi sie pytal jak sprawdzic czy bolec w gniazdku jest podlaczony - tzn czy stanowi uziemienie :) Jako ze wczoraj "zepsul" mi sie kontakt do ktorego podlaczony jest cały sprzet audio video i PC to dzisiaj rano go wymienialem. Dokłądnie wina lezala po stronie kabla / niestety w bloku zamiast kabli metalowych uzyte zostaly przewody alminiowe ktore latwo sie krusza :( Skutkiem byl dosłownie iskrzacy kontakt :) uwaga jak sie gdzies walne to prosze mnie poprawic !! UWAGA JESLI NIE WIESZ JAK TO ZROBIC LUB JESLI NIE MASZ DOSWIADCZENIA TO NIE RÓB TEGO !! Uziemienie sprawdzilem tak : Miernik elektryczny odpowiednio ustawiony. Sprawdzam czy wszystko ok z podlaczeniem czyli dwa kabelki - jak to sie wabi :) miernika kazdy w oddzielna dziure - napiecie pokazuje prawidłowo 232 V - przypominam ze od stycznia br obowiazuje w PL napiecie 230V ! :) Nastepnie jeden kalel miernika przytykam do bolca ZERO a drugi wkłądam do dziur - jesli ok to miernik ma pokazywac 0 :) Crazy Lucas - jesli sie walnołem to mnie popraw. Pozdrawiam |
Wielkie dzięki, teraz to już wszystko jasne dlaczego kopie :) Czyli niepotrzebnie wymienialem zasilacz ;) Ten Feel ma jakies mniejsze radiatory w srodku niz tamten ModeCom. Chyba nie wyszła na dobre ta wymiana...trudno. A co zrobić jak nie mam uziemienia?
|
Cytat:
Sprawdz / tylko jak wiesz jak !! / czy masz gdzies wogóle w domu uziemienie. Dziwne zeby nie było w calym domu choc jednego gniazdka z ZEREM chociaz rozne sie zdarzaja cuda ... Uziemienia sam nie wykombinujesz / a podlaczanie do kaloryfera, rury od gazu, wody, itp jest jak zapewne wiesz i czytales we wczesniejszych postach bardzo niebezpieczne w przypadku przebicia ... ZERO z tego co sie orietuje jest podłaczone do czegos w elektrowni ... |
Zero jest odprowadzane do ziemi. Nie wiem czy zauważyłeś jak np na słupach wysokiego napiecia idą trzy przewody, każdy to faza. A masa gdzie? nie ma bo idzie ziemią :)
U mnie w mieszkaniu uziemienie jest tylko w łazience i chyba w kuchni (są bolce ale nie wiem czy podłączone) |
Cytat:
Musze oblookac ale zgadza sie - to ma działac jak swego rodzaju piorunochron :) Co do zera - w łazience musi byc zawsze zero - takie sa przepisy, to ze jest bolec to nic nie znaczy moze byc niepodlaczony - czesto sie zdarza tak :( Najlewniejszy sposób - wykrecic korki, i sprawdzic odkrecajac kontakt :) |
Cytat:
Po dwóch czy trzech latach przyszedł elektryk na przegląd, wsadził w kontakt te swoje przyrządy i ryknął śmiechem. Ale wszystko i tak działało, chociaż wedle tego elektryka nie powinno :) No wiem, głupi jestem, nie musicie mi tego pisać ;) |
Kiedys, zanim zaostrzyli przepisy, w domach do gniazdek dochodzily kable dwuzylowe (faza i zero) i wtedy bolec mostkowalo sie z przewodem zerowym. Do dzis tak ma chyba wiekszosc ludzi, ja rowniez, i to sie sprawdza. Nie jest to jednak stricte uziemieniem, gdyz powinien do tego byc oddzielny kabel uziemiajacy z wylacznikiem przeciwporazeniowym (czy jak go sie tam zwie) i w zwiazku z tym koniecznosc wymiany instalacji elektrycznej w chacie. Teraz tego typu instalacje sa juz obowiazkowe jak sie cos oddaje do uzytku, no ale wiekszosc ludzi jedzie na starych kablach, poki dym nie pojdzie. ;)
PS Ziele - kup po prostu gniazdko z bolcem i zmostkuj go z "zerem" jesli nie masz innego wyjscia, tylko sie nie pomyl przy szukaniu fazy8) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:32. |