![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
egipski bóg
Data rejestracji: 28.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Problem z "zalanym mieszkaniem"
Otóż mam taki problem i potrzebuję porady.
Wczoraj wpadły do mnie 2 sąsiadki z gębą, że zalewam im mieszkania. Ogólnie na sufitach zrobiło im się mokro (trochę kropek itp), nie jakieś poważne zalanie. Co się okazało przy moim liczniku zrobiło się małe rozszczelnienie i woda lekko się siąpiła i po rurach spłynęła na dół i babkom zmoczyła sufiyty. Teraz jedna z nich powiedziała, że jest ubezpieczona i poszła do spółdzielni. Tam jej powiedzieli, że powinna wziąć moje dane i numer ubezpieczenia i zgłosić do ubezpieczalni, albo do spółdzielni, teraz już sam nie wiem. Jak z tego wybrnąć? Nie zalałem im chaty celowo, pękła rura i ****, zrządzenie losu. Pisać jakieś oświadczenie i podawać faktycznie mój numer polisy? Jeżeli ona ma ubezpieczenie od zalania to nie wystarczy protokół z naprawy ze spółdzielni i zgłoszenie do swojego ubezpieczyciela? Nie wiem co zrobić z tym fantem? ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wszystko sie zgadza ze powinna isc do ubezpieczalni tylko ze nie twojej , babka powinna sie skontaktowac ze swoja ubezpieczalnia i powidziedziec ze zalalo jej mieszkanie i powinni jej wyplacic kase z jej polisy bo nie jest to twoja wina tylko zrzadzenie losu oraz pozwac tego o odszkodowanie kto zakladal licznik czyli zapewne w tym wypadku spoldzielnie a spoldzielnia zapewnie pozwie podwykonawce . Bo ubezpieczasz sie po to ze wlasnie gdyby ci mieszkanie zalalo to idziesz do ubezpieczalni i ona ci wyplaci kase to nie dziala na zasadzie OC samochodowego . Pomysl sam , a jak sie ubezpieczysz w domku jednorodzinnym i ci zaleje chate to do kogo bedziesz miec pretensje idziesz do ubezpieczalni oni ci kase wyplacaja za szkody plus na naprawe kanalizy a ty pozywasz podwykonawce jesli byla to wina wadliwej instalacji a jesli zrzadzenie losu to zagryzasz ware i liczysz ze juz bedzie ok i nastepny raz nie pusci .
W/g mnie twoja odpowiedz powinna byc krotka , prosze zgosic szkode do swojej ubezpieczalni o odszkodowanie oraz pozwac tego co zakladal licznik , i nic poza tym ![]() Ostatnio zmieniany przez misiozol : 10.10.2014 o godz. 20:28 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
egipski bóg
No właśnie dlatego się dziwię. Tez rozumiem to w ten sposób ze moje ubezpieczenie pokrywa to co wydarzy się mi, a nie innym. To nie jest OC jak wspomniałeś.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Dokladnie tak , w tym wypadku ubezpieczenie jest na wlasne mieszkanie i wara jej od twojej polisy , niech pozywa tego co licznik zakladal o kwote odszkodowania jaka zapewne ubezpieczalnia od niej sciagnie w wiekszych ratach.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
egipski bóg
Z tym licznikiem jest tak ze jak się tam wprowadziłem i robiłem remont kuchni to dzwoniłem do hydraulika ze spółdzielni i można powiedzieć że zrobił mi prywate w kuchni i przerobił wszystko. Wiec może mnie czekać niezła batalia
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
hmm.. no coz ma uprawnienia hydraulika ? nie twoje zmartwienie jesli sie podjol pracy znaczy wie co robi tobie wylegitymowal sie jako hydraulik z wiloletnim stazem , mozesz go uprzedzc ze spartolil robote byl wyciek oraz zapewne zostanie pozwany do sadu z powodztwa cywilnego o odszkodowanie przez osobe ktorej zostalo zalane mieszkanie oraz podac namiary do niego pani z zalanego mieszkania i dni jego partactw zostana policzone , gorzej jak to twoj dobry kolega wtedy raczej jestes w czarnej dupie razem z nim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Miałem podobny przypadek, ale z balkonem.
Sąsiadka ma zaszklony balkon, ja z kolei zaszklonego balkonu nie mam bo nie chcę. Był deszcz więc sąsiadce lekko zaciekło na balkonie. Więc co ona na to? A no stwierdziła, że za to że nie mam zaszklonego balkonu jej zacieka (chciała wymusić bym zaszklił balkon - dziwna jakaś). Tak wiec się nie dogadaliśmy. To poszła do swojego ubezpieczyciela po odszkodowanie. Ubezpieczyciel wysłał komisje - pani pooglądała mój balkon i jej i na tym się skończyło. Sąsiadka dostała odszkodowanie i tyle. Puki co się nie odzywa - bo obrażona ![]() Zaznaczam, ze komisji wpuścić wcale nie musisz - twoja dobra wola ![]() Co do pozywania do sądu - po co? Dana osoba ma ubezpieczenie i zgłasza się do ubezpieczyciela. I to on jeśli uzna to za stosowne będzie się sądził z tobą, a nie ona. Chyba, że chce dodatkowej kasy np. za straty moralne i stres przez to zalanie - to w tedy może cie pozwać. W tedy możesz mieć nawet dwie sprawy, jedną od sąsiadki, i jedną od ubezpieczyciela. Dodatkowo jak sąsiadka kumata - weźmie papugę - to dla samej ugody jej się opłaci cie pozwać ![]()
![]() Ostatnio zmieniany przez mgit : 10.10.2014 o godz. 20:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
egipski bóg
No czyli tak jak mówicie. Ona musi iść do swojej ubezpieczalni i tyle. Od mojego ubezpieczenia wara.
Hydraulik nie jest moim znajomym. Budowlańcy tylko zalecali mi żebym do takiego remontu wziął hydraulika ze spółdzielni, że w razie czego zrzuci się winę na niego. No i tak będzie trzeba zrobić ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Cytat:
Jeśli babka ma ubezpieczenie, to idzie do swojego ubezpieczyciela. Kupiła polisę, to ubezpieczyciel płaci. Jak nie ma ubezpieczenia to idzie do sąsiada i się z nim dogaduje. Generalnie sąsiad powinien zwrócić jej koszta remontu. Jeśli sąsiad ma polisę obejmującą odpowiedzialność cywilną, to może to być rozliczone z jego ubezpieczenia. A pozywać hydraulika może co najwyżej sąsiad który go wynajął, a nie babka której zalano mieszkanie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Dokladnie jak glupi i sie podejmuje fuszek na lewo i do tego je partoli to juz jego wina , jesli by przyszla firma budowlana to wtedy roszczenia prawne sa do tej firmy tylko firma jest ubezpieczona na taki przypadek , ludzie mysla ze jak na lewo wezma fuche i sie cos s*******i to nie ma winy ? wezmy przyklad mechanika dosc drastyczny naprawial auto spapral robote np. zapomnial dokrecic kola i przy wyprzedzaniu gina 3 osoby 1 przezywa to co myslisz nie zrobia mu z dupy jesieni sredniowiecza ? jego wina i zostanie pociagniety do odpowiedzialnosci karnej .
Reetou nigdy w zyciu nic sasiad nie musi jej zwracac bo to nie jest jego wina ze mieszka nad nia i jej zalalo chate , robi babka remont na wlasny koszt i idzie do ubezpieczalni wykupic polise od zalania na przyszlosc oraz pozywa podmiot odpowiedzialny za zalanie czyli spoldzielnie a w tym przypadku nieszczesnego hydraulika a normalnie firme budowlana , bo co za miszkajacy w tym mieszkaniu ponosci odpowiedzialnosc przeciez on nic z tym wspolnego nie mial tylko mieszka i nie jest w stanie przewidziec ze wadliwy licznik spowoduje zalanie mieszkania . Ostatnio zmieniany przez misiozol : 10.10.2014 o godz. 21:03 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Guru
Cytat:
Powiem więcej, może być wina producenta - który wyprodukował te materiały użyte do twojej instalacji.
![]() |
![]() |
#12 |
egipski bóg
Dobra, ale tu nie chodzi o przeżywanie, tego czy hydraulik spartolił czy nie
![]() Chodzi o to jak to najlepiej załatwić ![]() Ja mam raczej zwykłą polisę, taką jak ma ta babka, nie mam OC na mieszkanie. @mgit masz rację, nie ma co wymyślać, jutro jej powiem, ze ma iść do swojej ubezpieczalni i nie słuchać ludzi ze spółdzielni i tyle ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Guru
Cytat:
![]() Nawet jak nie ma uprawnień, to może zrobił wszystko jak należy i winny producent materiału - albo sklep go oszukał ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Guru
I to bardzo szybko
![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Problem z kartą PS2 | Kongz | Hardware | 5 | 12.06.2014 13:16 |
Problem z dyskami po za szyfrowaniu Truecryptem. | Lynx25 | Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software | 1 | 19.08.2013 19:35 |
Nietypowy problem z nagrywarką LG GH22LP20 | Symbiont | Napędy optyczne DVD | 2 | 24.08.2012 15:11 |
problem z odczytem | tomaszekkkk | Napędy optyczne DVD | 9 | 30.07.2008 15:33 |
Rozwiązany Problem bluetooth HP nx6125 | aeiouy | Off topic | 0 | 26.05.2006 14:35 |