Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ktora plyte glowna wybrac?? A moze jeszcze inna?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ktora-plyte-glowna-wybrac-moze-jeszcze-inna-17045/)

andrzejj9 18.02.2003 19:01

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Roznica jest np w obsludze agpx8.
No z tym musze sie zgodzic, ale z kolei jaka roznica jest pomiedzy AGPx4 a x8. Nawet dla kart, ktore to obsluguja mozna miec wlasciwie tylko swiadomosc, ze ma sie dobry sprzet bo przyrostu wydajnosci sie nie zaobserwuje. Podobnie zreszta jak przy pamieciach DDR333 i 400.
Tak przynajmniej wynika z dotychczasowych testow, byc moze wkrotce sie to zmieni.

esem 18.02.2003 20:51

Na www.benchmark.pl jest świeża recenzja płyt nForce2. 8)

Druss 19.02.2003 13:50

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
No z tym musze sie zgodzic, ale z kolei jaka roznica jest pomiedzy AGPx4 a x8. Nawet dla kart, ktore to obsluguja mozna miec wlasciwie tylko swiadomosc, ze ma sie dobry sprzet bo przyrostu wydajnosci sie nie zaobserwuje. Podobnie zreszta jak przy pamieciach DDR333 i 400.
Tak przynajmniej wynika z dotychczasowych testow, byc moze wkrotce sie to zmieni.

Tak i jeszcze jedno zapomnialem dodac DUAL BIOS, jezeli nie masz ups`a a wylacza ci prad przy updacie biosu masz pewnosc ze po starcie bedziesz mogl sobie z drugiej kosci walnac reanimacje. Ale fakt faktem jakbym teraz kupowal plyte to bym sie zastanowil grubo nad wybraniem czegos na nforce2

andrzejj9 19.02.2003 15:25

Cytat:

Druss napisa***322;(a)
Tak i jeszcze jedno zapomnialem dodac DUAL BIOS, jezeli nie masz ups`a a wylacza ci prad przy updacie biosu masz pewnosc ze po starcie bedziesz mogl sobie z drugiej kosci walnac reanimacje. Ale fakt faktem jakbym teraz kupowal plyte to bym sie zastanowil grubo nad wybraniem czegos na nforce2
DUAL BIOS oczywiscie, ze przydatny i to bardzo. Ale mi chodzilo o roznice pomiedzy chipsetem KT400 a KT333. Dual Bios ja mam i w swojej plytce, a jest na 333. Gigabyte daje ten dodatek juz chyba od dosc dawna.

Dudi 19.02.2003 15:48

Brac expoa i sie nie zastanwiac... !!!! tylko ze jakos ciezko go dostac w lublinie moze ktos wie gdzie ona jest ?

ZbigNieff 21.02.2003 15:14

Epox cos sie postarzal MSI zrobilo plyte na nForce2 SSP
zobaczcie testy to jest sprzecior! Teraz mam dylemt MSI czy EPOX???

http://www.tomshardware.com/newslett...6/nforce2.html

GOLOMB 21.02.2003 15:16

Cytat:

ZbigNieff napisa***322;(a)
Epox cos sie postarzal MSI zrobilo plyte na nForce2 SSP
zobaczcie testy to jest sprzecior! Teraz mam dylemt MSI czy EPOX???

http://www.tomshardware.com/newslett...6/nforce2.html

epox

siwy_mw 21.02.2003 21:53

Cytat:

bartoldzik napisa***322;(a)
Wez pod uwage jedna rzecz. bardzo mozliwe , ze ktoras z tych plyt zawyza albo zaniza temperaturke. Bylo juz tak np z Asusami tylko nie pamietam, z ktorym modelem (cgyba na KT 333). Przez dluzszy czas Asus nie mogl sobie poradzic z tym dopiero ktoras z kolei aktualizacja biosu pomagala.
Tak było na A7V333 z biosem do 1007 od 1011 problemy znikły mam tą płyte i jestem bardzo zadowolony
ASUS i tylko ASUS:czytaj:

Zeus 21.02.2003 22:31

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
Bierz MSI ja mam od ponad roku K7T Turbo LE (chip KT133A) :) i jak dotad dziala wzorowo[..]((
Mam ta sama plyte i uwazam ze jak Cie stac na MSI to bierz i sie nawet niezastanawiaj.

januszp 22.02.2003 15:11

Kilka dni temu postanowiłem zmninić płyte główną ,z takim zamiarem nosiłem się juz od dłuższego czasu wiec w końcu musiało do tego dojść .
W moim przypadku nie było to sprawą prostą .Z racji iz posiadam cztery dyski skonfigurowane jako macierz RAID-0 ,płyta musiala posiadać kontroler RAID-a .
Mój wybór ,nie ukrywam iż dokładnie przemyślany padł na płytę Abit KD7 RAID na chipsecie KT400 .
Płyta jest moim zdaniem jak na swoje mozliwości stosunkowo niedroga (570zł).
Jeśli już mowa o możliwościach tego modelu to oczywiście nie sposób przytoczyć jej krótkiej specyfikacji :
-AGP X8
-ATA133
-USB 2.0
-karta sieciowa na pokładzie
-dźwięk 5.1 + wyjście cyfrowe
-obsługa pamieci PC266,PC333,PC400
- FSB procesora - 100 ,133,166 (czyli wsparcie dla "nowych" Athlonów)
-doskonałe SoftMenu z możliwościami "kręcenia" pamięci ,FSB płyty,FSB procesora ze skokami co 1MHz .
-płyta prawie całkowicie bezzworkowa
Co najważniejsze - bardzo stabilna .
Jeśli ktoś zastanawia sie nad platformą dla Athlona XP ,to powinien zainteresować się tym modelem .

Jeśli ktoś zastanawia się jakie korzyści płyną z AthlonaXP 2000+ +DDR333 względem np. Athlona1.4GHz "zwykłego"+ PC133 to powiem tylko
tyle iż różnica w 3D Mark 2001 wynosi 1000pkt.
6200"marków" na Athlonie 1.4+PC133
7300"marków" na AthlonieXP 2000+(1.667MHz)+DDR333

Oczywiście przyrost jst zauważalny nie tylko w "suchych" testach .
Kodowanie do MP3 ,DivX .MPEG2 itp. przebiega o wiele szybciej niż w przypadku mojej starszej konfiguracji .Niewątpliwie szybsze (chociaż minimalnie) taktowanie procesora jak i instrukcje SSE zawarte w Athlonie XP mają na to duży wpływ .

Kilka słów na temat pamięci DDR266 VS DDR333 :
Różnica wydajności pomiedzy tymi kośćmi jest stosunkowo niewielka - wynosi ok. 10% .Oczywiscie myślę tutaj o pamięciach CAS 2.5 ,z tego jednak co wiem nawet markowe pamięci z CAS2 niewiele tutaj pomogą .
To samo jeśli chodzi o magiczne i drogie kości DDR400 - różnice w wydajności są minimalne .

Jśli kogos interesuje kwestia podkręcalności Athlonów ,to można je kręcić za pomocą FSB ,chyba że ktos jest na tyle cierpliwy i zdoła odblokowac jego mnożnik .Zaznaczam iż nie jest to tak proste jak w przypadku zwykłych Athlonów ,gdzie wystarczał ołówek .
Dla przykładu - płyta Abit KD7 umożliwia w pełni osobne ustawinie częstotliwości dla FSB,AGP,PCI co ni powoduje już konfliktu zbyt wysokiego taktowania urządzeń (HDD,karty) na płycie .
Tak ,czy inaczej każdy procesor ma swoja granicę taktowania - o czym warto pamiętać .Niemniej jednak jeśli komus zalezy aby procesor 1666MHz zgłaszał się jako 1750MHz nic nie stoi na przeszkodzie aby bez zwiekszania napięć i praktycznie bez skutków ubocznych tego dokonać .
jaro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:24.