Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ktory windows wybrac?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ktory-windows-wybrac-63175/)

loki7777 06.03.2006 13:49

a ja wylece z winda 2003, moim zdaniem jest o wiele lepsza niz xp, wodotryskow nie ma zadnych, nawet z wlaczeniem akceleracji rzeba sie bawic, ale dziala super, no i jest(byl) trial na 180 dni, z sp1 tez chodzi dobrze i pozwala ustawic pewne profile, gdzie mozesz wylaczyc duuuzo zbednych rzeczy,tylko czesc troche nieszczesliwie jest przetlumaczona, np serwer wydruku, jak odznaczysz to sam tez nic nie wydrukujesz:) wiem nie chodzi na 64 mega, ale jak sie go nlitem pojedzie to juz bedzie dobrze, do tego cos innego nie IE i powinno byc w miare bezpiecznie, moze jakis antywir, ale raczej nie nod, bo ten jest pamieciozerny

Patrix 06.03.2006 14:06

ja narazie chrzanie win2k3 i xp, MS zbyt mąci z tymi systemami tu jakieś poprawki a potem w trayu jakieś badziewia mam - win2k mam SP4 i luzik;]

zaq33 06.03.2006 14:42

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Co do formatowania kompa na win98 (pierwsza edycja) to co 2-3 miesiace trzeba go formatowac (firefox+firewall sieci astercity+okolo raz na miesiac sprawdzam antywirusem). Po formacie trzeba znowu instalowac wszystkie sterowniki... (np. w xp nie trzeba.. system robi to za Ciebie z bazy sterownikow). No a xp to nowsza wersja windowsa dlatego mysle, ze zapiezpieczenia sa tez nowsze (nie wiem, bo uzywam od paru dni). Tak mi sie wydaje.

Ale chyba przychyle sie ku win98 ze wzgledu na szybkosc... postaram sie jakos zalatwic SE (moze ktos ma? :)). Choc 2k tez wchodzi w rachube... :/.

I jeszcze jedno: jak mozna w xp powylaczac te wszystkie 'bajery'? Sprobuje powylaczac i moze troche szybciej bedzie dzialal, ale z 64mb ram nie licze na jakies cuda...

Inne systemy takie jak linux itp. nie wchodza w rachube.

epol 06.03.2006 15:16

Cytat:

Napisany przez zaq33
Ale chyba przychyle sie ku win98 ze wzgledu na szybkosc... postaram sie jakos zalatwic SE (moze ktos ma? :)).

Tutaj masz linki i dyskusje o SP do 98:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ighlight=98+sp

zaq33 06.03.2006 19:14

No dobra, zalatwie od kumpla Windows 98 SE. :)

Cytat:

Napisany przez Morris
Zainstaluj w 98 wszystkie poprawki, poterzebne sterowniki, programy i zrób obraz partycji - w razie potrzeby masz szybki odzysk :)

hmmm teraz musze sie Wam poradzic... tzn. jakie update'y zrobic (czy te ze strony Microsoftu czy SP) oraz jakie programy zainstalowac itd. Na partycje juz mam podzielone.

Co do sterownikow czy da sie jakos w latwy sposob uaktualnic sterowniki (bo chyba im nowsze tym lepsze :P)?

Morris 06.03.2006 19:45

Cytat:

Napisany przez zaq33
No dobra, zalatwie od kumpla Windows 98 SE. :)

:spoko: - dobry wybór.

Cytat:

Napisany przez zaq33
hmmm teraz musze sie Wam poradzic... tzn. jakie update'y zrobic (czy te ze strony Microsoftu czy SP) oraz jakie programy zainstalowac itd. Na partycje juz mam podzielone.

SP są nieoficjalne, ale zawierają poprawki M$. Niedawno był temat o SP do Win98 - poszukaj na forum.

Cytat:

Napisany przez zaq33
Co do sterownikow czy da sie jakos w latwy sposob uaktualnic sterowniki (bo chyba im nowsze tym lepsze :P)?

Nie zawsze to jest regułą (vide: VIA hyperion) i tak naprawdę sam to musisz sprawdzić. Oczywiście polecam zacząć testy od najnowszych wersji, które są dozwolone dla konkretnego chipsetu.

ro29 07.03.2006 00:38

Witam !
Cytat:

Napisany przez zaq33
Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Co do formatowania kompa na win98 (pierwsza edycja) to co 2-3 miesiace trzeba go formatowac (firefox+firewall sieci astercity+okolo raz na miesiac sprawdzam antywirusem). Po formacie trzeba znowu instalowac wszystkie sterowniki... (np. w xp nie trzeba.. system robi to za Ciebie z bazy sterownikow). No a xp to nowsza wersja windowsa dlatego mysle, ze zapiezpieczenia sa tez nowsze (nie wiem, bo uzywam od paru dni). Tak mi sie wydaje.

Ale chyba przychyle sie ku win98 ze wzgledu na szybkosc... postaram sie jakos zalatwic SE (moze ktos ma? :)). Choc 2k tez wchodzi w rachube... :/.
(...).

Jeśli miałeś pierwszą wersję Win98 (a nie SE), to rzeczywiście była mniej stabilna. Z moich doświadczeń wynika, że Windows 98SE, spokojnie wytrzymuje do roku - np. ostatnio format robiłem latem w czerwcu 2005 - czyli ponad 8 miesięcy temu ;)
Niestety masz rację, że po formacie trzeba zainstalować wszystkie sterowniki, programy itd. - mi właśnie ostatnio cała operacja - format, instalka systemu, sterowników oraz programów (co prawda mam tego sporo zainstalowane) + ustawienia - zajeło prawie 8 godzin :(
Ja osobiście radziłbym rozejrzeć się za dodatkową pamięcią - 64 MB to mało - sam miałem na początku 128 i było w miarę - ale dopiero jak dołożyłem do 256 MB, to poczułem różnicę - szczególnie jeśli chce się mieć antywirusa włączonego itd.
Polecam także nieoficjalny SP - choć patrząc na moje doświadczenia, nie wiem jaką wersję - chyba lepiej poprzednią 2.0.2 - bo najnowsza jakby stwarzała problemy - ale może to tylko mnie ...
Poczytać możesz tutaj:http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=37553, pobrać stąd: http://sp.up.pl/

Cytat:

Napisany przez Morris
(...) W takiej sytuacji sprawdziłbym ile ta płyta pociągnie max i starał się tyle założyć (zakładam, że to nie DDR). (...)

To na 100 % SDRAM - w tamtym okresie DDR to była dopiero przyszłość ;)

Pozdrawiam
ro29

oddwor 07.03.2006 00:58

Jeżdżę na 98SE co najmniej dwa lata (firefox + sygatefirewall + norton antivir + adaware + spybot + regcleaner + równolegle XP + Mandriva). Syn instaluje codziennie po 30 programów, ja sam używam wszystkiego co popadnie i jakoś reinstalki nie muszę robić, a wszystko chodzi jak powinno (no może oprócz najnowszych gier :) ).
Podstawa to nie używać IE + zdrowy rozsądek.
Niestabilność 98SE to bajki... a i wirusów na 98 już się nie pisze...

Piterniel 07.03.2006 01:09

Cytat:

wirusów na 98 już się nie pisze...
Wirusy przewaznie dzialaja WinALL :)

ro29 07.03.2006 01:19

Witam !
Cytat:

Napisany przez Piterniel
Wirusy przewaznie dzialaja WinALL :)

Nie wszystkie - niektóre tylko na nowszych systemach (co mnie w takim momencie cieszy ;) ).

Cytat:

Napisany przez oddwor
Jeżdżę na 98SE co najmniej dwa lata (firefox + sygatefirewall + norton antivir + adaware + spybot + regcleaner + równolegle XP + Mandriva). Syn instaluje codziennie po 30 programów, ja sam używam wszystkiego co popadnie i jakoś reinstalki nie muszę robić, a wszystko chodzi jak powinno (no może oprócz najnowszych gier ).
Podstawa to nie używać IE + zdrowy rozsądek.
Niestabilność 98SE to bajki... a i wirusów na 98 już się nie pisze...

No to gratulacje - dwa lata i takie zabawy - mhmm - nieźle ;)
A co do niestabilności - tutaj nie ma reguł - XP też potafi się wieszać itd.

Pozdrawiam
ro29

Piterniel 07.03.2006 01:57

Cytat:

Napisany przez ro29
Nie wszystkie - niektóre tylko na nowszych systemach (co mnie w takim momencie cieszy ).

Chodzi Tobie o Sassera, Blatera (?) - to są robaki :> | My podobno o wirusach rozmawiamy...

loki7777 07.03.2006 10:32

zestrony ms juz nie zrobisz, a moze sie myle, ale ten system tak jak i 2000 nie jest juz wspierany przez ms.do 98 masz nieoficjalne poprawki

legion 08.03.2006 17:57

ale ja bede orginalny i polecam mac :D hehehe ale na serio polecam 2000 choc 2003 powino tez pojsc ale przy takim sprzecie najlepiej NT 4.0 i chula jak zloto :)
ps
jezeli chodzi o winde to i tak wszystko teraz opiera sie na technologi NT

cubic 08.03.2006 22:01

do 128Mb -> w98se + sp2.02pl
256Mb -> w2k
512Mb -> xp

zabawni sa ci ktorzy mowia ze na 64/128Mb w2k lub xp chodzi im "całkiem dobrze"

ro29 08.03.2006 22:06

Witam !
Cytat:

Napisany przez cubic
do 128Mb -> w98se + sp2.02pl
256Mb -> w2k
512Mb -> xp

zabawni sa ci ktorzy mowia ze na 64/128Mb w2k lub xp chodzi im "całkiem dobrze"

Tylko, że sama pamięc to nie wszystko - liczy się też procesor (chyba, że powyższa wypowiedź dotyczy tego Celerona z tematu).

A z moich doświadczeń wynika, że dopiero przy min. 192, a najlepiej 256 MB Win98SE chodzi nieźle ...
A więcej to też nie zaszkodzi (do 512 MB, bo powyżej to już może być przesada przy Win98 ...)
Choć miałem kolege, co go używał przy 32 MB ... Dużo też zależy do czego go wykorzystujemy itd.

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Chodzi Tobie o Sassera, Blatera (?) - to są robaki | My podobno o wirusach rozmawiamy...

Wiesz - będę szczery - co prawda wiem o różnicach pomiędzy wirusami, trojanami, robakami itd. - ale ogólnie rzecz ujmując to dla mnie jedno wielkie paskudztwo, które nie wiem dlaczego ludzie piszą i wpuszczają do sieci ?? Żeby innym życie zatruć ?? Dla przyjemności ?? Czy też ktoś im za to płaci ??

Pozdrawiam
ro29

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:55.