Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kupić IBM'a czy Toshibę ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kupic-ibma-czy-toshibe-66709/)

ryba120 10.09.2006 01:20

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
myślę, że chyba ten IBM N100 będę kupował,

Jestem ciekawy czy już kupiłeś tego laptopa ?

BD 25.07.2006 13:24

Cytat:

Napisany przez Ormianin
No jasne nie napisalem modelu. Porownalem do N100.

Tego modelu nie mo***380;esz por***243;wnywa***263; z seri***261; T. To inna liga.

Cytat:

Napisany przez aeiouy
Kupi***322;em model Compaq nx6125... W sumie te***380; pracowa***322;em na 3-ech HP i nie mia***322;em dobrego zdania o HP...

Sam sobie przeczysz no Compaq i HP to teraz jedno i to samo. Model nx6125 to XP

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
@Bartek, jakiej firmy nagrywarki montuje IBM ?, u mnie nagrywarka b***281;dzie do***347;***263; mocno exploatowana.

Nie wiem jak to wygl***261;da w n100 ale zazwyczaj jest to Toshiba-Samsung. Przeci***281;tne osi***261;gi ale po nap***281;dach do laptopa ma***322;o kiedy mo***380;na spodziewa***263; si***281; cud***243;w.
Dalsza odpowied***378; na laptopowym forum w w***261;tku, kt***243;rey za***322;o***380;y***322;e***347;.

andrzejj9 25.07.2006 13:12

Cytat:

Napisany przez Smartek
Oj ludzi nie znasz ;-).

Widzialem kiedys na jakims serwisie caly filmik z "testem" wytrzymalosci konsol.
Udzial braly m.in. Xbox, GameCube i PS2..
Zrzucali je z wysokosci, walili mlotami itd.
Z tego co pamietam to :

1. GameCube
2. Xbox
3. PS2

:-D, xbox chyba nie przezyl walniecia mlotem xD.

No wiesz - ale przeciętna takiej konsoli to 100-300$, a nie tysiąc ;)

Ale masz rację - ludzie są zdolni do wszystkiego :)

Smartek 25.07.2006 13:00

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A kto by takie testy robił? :)

Oj ludzi nie znasz ;-).

Widzialem kiedys na jakims serwisie caly filmik z "testem" wytrzymalosci konsol.
Udzial braly m.in. Xbox, GameCube i PS2..
Zrzucali je z wysokosci, walili mlotami itd.
Z tego co pamietam to :

1. GameCube
2. Xbox
3. PS2

:-D, xbox chyba nie przezyl walniecia mlotem xD.

Zetoxa 25.07.2006 12:48

myślę, że chyba ten IBM N100 będę kupował,
@Bartek, jakiej firmy nagrywarki montuje IBM ?, u mnie nagrywarka będzie dość mocno exploatowana.

andrzejj9 25.07.2006 12:34

Cytat:

Napisany przez aeiouy
P.s. Czy znacie jakieś stronki z testami wytrzymałości notebooków? Np. model X może spaść z wysokości 2 metrów na dywan i działa, natomiast 2,4m już nie . Model y nie działa już przy 1,5m:D

Dzieki pozdrawiam

A kto by takie testy robił? :)

Wyobrażasz to sobie - kupujemy 20 modeli notebooków, bo średnio 1000$ dolarów jeden i walimy nimi o glebę. Pół metra.. działa.. no to metr.. dział, to dwa.. rozwalił się, ok, zapisujemy. Dawać następny.. ;)

Ja wiem, że niektóre czasopisma i serwisy internetowe biedne nie są, ale.. :)

A co do twojej 'przygody' to chłopak mojej siostry kiedyś niósł notebooka w plecaku i.. tylko nie pytajcie jak, bo nie było mnie przy tym, machnał jakoś tym plecakiem, tak, że notebook wyleciał w powietrze.. Przeleciał przez cały pokój i rąbnął kantem o podłogę..

O dziwo... działa ;) Chociaż kilka klawiszy się poluzowało i trzeba je było wkładać na miejsce. Ale poza tym działa do dziś, a było to z rok temu. Więc wbrew pozorom notebooki chyba takie delikatne nie są ;)

andrzejj9 25.07.2006 12:31

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Andrzej, po co to napisales? To jest tylko i wylacznie Wasza prywatna sprawa, nie wciagaj nas do tego.
.

Po co? Może pod wpływem impulsu.. Chociaż raczej chciałem wytknąć pewne niepoważne zachowanie. Bo za takie je uważam. Ja cię nie lubię, to dam ci czerwoną reputkę.. Ludzie, przecież to jest zachowanie na poziomie przedszkola.. Zresztą zakończmy już ten temat, bo szkoda psuć po raz kolejny atmosferę.

Aha.. co do prywatnej sprawy. Za prywatne uważam wiadomości na priv i tych nigdy bym nie opublikował. Natomiast reputacje i ich uzasadnienie nigdy prywatne nie były. Zresztą jest do nich wgląd...

EOT

aeiouy 25.07.2006 11:33

Witam!

Chciałbym się podzielić z wami opinią na temat HP. Kupiłem model Compaq nx6125 i dbałem o niego. Nie pozwalałem się zbliżać nikomu z tłustymi rękoma, jeść pić w tym samym pokoju poprostu wiem jak ciężko na niego pracowałem... Pewnego dnia wziąłem go do plecaka i odpiął się zamek (lub zapomniałęm go zapiąć) i zleciał na wykładzinę PCV... jak leciał to chciałem go zatrzymać nogą i przez przypadek go kopnąłem, poturlał się jeszcze po podłodze... serce mi się zatrzymało, łezki poleciały... Otwieram laptopa matryca cała. odpalam laptopa nawet widać literki. windows się włączył wszystko ok. test dysu brak bad sektorów. DVD działa (nawet nagrywa) PCMCIA działa, mogem, wifi, bluetooth. wszystko działą :wow: szczęśliwy odetchnąłem. Jeszcze jedną miałem przygodę fotelik samochodowy mojej córki się jakoś poluzował i oparcie spadło na obudowę laptopa. tutaj już został ślad mała ryska na obudowie i jak na wyświetlaczu jest białe tło to widać malutki punkt, który jest troszkę przyciemniony. kreska o szerokości 0,5 milimetrów długość 2 milimetry (około 4-6 pixeli). Myślałem, że jak laptop spadnie to już nie będzie działać. Jestem poprostu pod wrażeniem konstrukcji mojego laptopa, ale raczej nie zachęcałbym do kupna tego modelu co mam, bo nagrywarka DVD jest tak beznadziejna, że nie da się na linuxie odpalonym z CD wogóle pracować!

Co do wyboru międzu IBM, a Toshibą to wg mnie IBM jest lepszy, chociaż tylko na jednym IBM miałem okazję pracować i 2-ch Toshibach:). W sumie też pracowałem na 3-ech HP i nie miałem dobrego zdania o HP...

P.s. Czy znacie jakieś stronki z testami wytrzymałości notebooków? Np. model X może spaść z wysokości 2 metrów na dywan i działa, natomiast 2,4m już nie . Model y nie działa już przy 1,5m:D

Dzieki pozdrawiam

Ormianin 25.07.2006 11:26

Cytat:

Napisany przez BD
Jakie modele masz na myśli? Nie możesz porównywać serii T, która od lat była uznawana za topową u IBM'a na przykład do R51... To inna klasa komputera i inny przedział cenowy a co za tym idzie inna jakość.

Zobacz T43 albo T60 bo to następcy Twojego T23.

No jasne nie napisalem modelu. Porownalem do N100. Ten laptop bardzo mi sie podobal, jak widzialem go jako nowke. A po jakims czasie uzytkowania (bo zakupil go moj znajomy), pekl rog obodowy po zamknieciu ekranu, odbily sie klawisze na matrycy, a pozniej dochodzilo do czestych zwiech kompa, tak ze wylądowal w serwisie... oczywiscie teraz jest sprawny ale katy widzenia LCD ma fatalne

BD 25.07.2006 11:08

Cytat:

Napisany przez Ormianin
z moich obserwacji nowych IBMow, nie maja juz tak dobrej opinii, nawet matryca ma duzo gorsze katy widzenia...

Jakie modele masz na myśli? Nie możesz porównywać serii T, która od lat była uznawana za topową u IBM'a na przykład do R51... To inna klasa komputera i inny przedział cenowy a co za tym idzie inna jakość.

Zobacz T43 albo T60 bo to następcy Twojego T23.

Ormianin 25.07.2006 10:59

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
"Mędził jak kupował lajtopa a teraz kolejny blog nie na temat"
Pozostawię to bez komentarza. Dodam tylko, że gdybym dowiedział się o takiej twojej reakcji w stosunku do innego użytkownika, dostałbyś ode mnie bana.

Andrzej, po co to napisales? To jest tylko i wylacznie Wasza prywatna sprawa, nie wciagaj nas do tego.

Co do laptopow, to ja jako uzytkownik IBM T23 po prostu bede chwalil ten model i ta firmie, z moich obserwacji nowych IBMow, nie maja juz tak dobrej opinii, nawet matryca ma duzo gorsze katy widzenia...

Kris 25.07.2006 09:47

Cytat:

Napisany przez Ormianin
ja mam legendarnego IBMa T23 i jak dla mnie to super sprzet, mimo uplywu lat... Toshiba i IBM to sa wlasciwie podobne komputery... jesli chodzi o specyfikacje, to juz indywidualna sprawa, ja laptopa uzywam tylko do netu, wiec zupelnie nie interesuje mnie cala reszta zbednych bajerow sprzetowych, a WiFi to jest super sprawa, szczegolnie jesli trzeba sie z laptopem przemieszczac, co do nagrywarek, wielkich dyskow... to to co mam na dysku 20 GB wystarczy mi w zupelnosci, a jesli chce nagrac cos, podpinam nagrywarke na USB2 oraz dodatkowy dysk twardy w obudowie na USB2

Dok***322;adnie. U mnie te***380; T23 jest nie***347;miertelny. Doda***322;em ostatnio do niego 512MB za jakie***347; grosze i teraz z pami***281;ci***261; 640MB RAM chodzi jak burza... SpeedStep te***380; si***281; przydaje (nie grzeje si***281; tak bardzo jak nie musi).
Jako nagrywark***281; DVD+-/R/RW kupi***322;em NECa i mam j***261; na Ultrabay2000.

Poza tym konstrukcja IBMa jest tak przemy***347;lana, ***380;e wymiana takich komponent***243;w jak: pami***281;***263;, dysk, klawiatura, nap***281;d etc. jest naprawd***281; prosta.

BD 25.07.2006 09:38

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ja jednak mam jakieś głupie przekonanie, aby takie rzeczy piętnować..

Również mam takie przekonanie. Na laptopowym forum, którym się zajmuję jeden już stracił konto i co ciekawe spotkało się z ogólną akceptacją innych. Widać tutaj jest jakoś dziwnie...

andrzejj9 25.07.2006 09:31

***321;atwo jest robi***263; pewne rzeczy anonimowo, trudniej jawnie. Dotyczy to nie tylko tego forum, ale wielu rzeczy w polskim spo***322;ecze***324;stwie. Ja jednak mam jakie***347; g***322;upie przekonanie, aby takie rzeczy pi***281;tnowa***263;..

To do pops i zene

zene_k 24.07.2006 23:53

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Myślę, że warto o tym wspomnieć.

A ja myślę, że nie.((

@Smartek masz rację w 100%

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:53.