Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kupić IBM'a czy Toshibę ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kupic-ibma-czy-toshibe-66709/)

Smartek 24.07.2006 23:37

Cytat:

Napisany przez pops
to pozostaw i z takimi tekstami na priv, a nie okazuj swojej łaski, że go nie zbanowałeś jakimś idiotycznym postem.

I tym oto sposobem _po raz kolejny_ zepsuliscie swietny temat.

Tym razem stracil na tym Zetoksa..
Pozniej sie dziwicie, ze osoby z forum odchodza jak sie taki syf robi.

andrzejj9 24.07.2006 22:05

Myślę, że warto o tym wspomnieć.

Za chęć i próbę pomocy przy wyborze dostałem od użytkownika esem komentarz negatywny następującej treści:

"Mędził jak kupował lajtopa a teraz kolejny blog nie na temat"

Pozostawię to bez komentarza. Dodam tylko, że gdybym dowiedział się o takiej twojej reakcji w stosunku do innego użytkownika, dostałbyś ode mnie bana.

BD 24.07.2006 16:40

Cytat:

Napisany przez Wawelski
IBM po przeniesieniu fabryk do Chin zszedł na psy.

Nie wydaje mi się. IBM od dawna był produkowany w Chinach i nie było przenosim fabryki. Natomiast dział pecetowy i laptopowy został sprzedany przez IBM'a. Nowym właścicielem jest Lenovo, które wykupiło również prawa do znaki IBM ThinkPad na najbliższych kilka lat.

Komputery robione przez Lenovo nie różnią się (jeszcze) praktycznie niczym od tych produkowanych przez IBM'a, który zresztą wcześniej zlecał Lenovo produkcję.

Napisałem wcześniej, że w tej chwili mam już 3 model IBM'a. Pierwsza dwa były robione przez IBM'a a ostatni - ThinkPad T42, jest już firmowany przez Lenovo. Niczym nie różni się od tych poprzednich.

Pamiętaj, że skoro IBM zdecydował się sprzedać prawo do swojej marki na którą pracował lata to nie pozwoli sobie na to aby Lenovo coś s******yło.

PS
Jakie TP padły u Ciebie w firmie?

Wawelski 24.07.2006 16:15

IBM po przeniesieniu fabryk do Chin zszedł na psy. W jednej firemce, w której przez chwilę się nimi opiekowałem na 5 czy 6 (trzy różne serie kupowane w odstępie kilku tygodni) trzy wylądowały w serwisie w ciągu pierwszego kwartału.

BD 24.07.2006 15:35

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
drodzy forumowicze, mam kupić laptopa do 3.000 zł, ma mięc panoramę 15,4 ".

Nieskromnie odeślę Cię na nasze drugie forum do działu Kupno laptopa.

http://forum.laptopy.info.pl/viewforum.php?f=19

Znajdziesz tam sporo na temat laptopów w cenie do 3000 zł. Jak Ci się będzie chciało poszukać to nawet nie trzeba już pytać bo to najpopularniejszy przedział cenowy.

Co do wyboru pomiędzy IBM i Toshiba to zdecydowanie ten pierwszy. Nie jestem obiektywny ale mam już 3 z rzędu IBM'a i kolejny też będzie tej samej firmy.

Ormianin 24.07.2006 15:01

z toshib polecam Toshiba Satellite L20-183

Smartek 24.07.2006 14:37

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
trochę za wolna nagrywarka, no i brak systemu.

W lapku nie musisz tak czesto nagrywac chyba? ;-)

A lapek bardzo fajny i podobny do mojego.
Ma tylko dysk o 20GB wiekszy od B002.

if22 24.07.2006 14:35

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Instalator jest zwykle na dysku, ale możesz bez problemów (i jest to legalne) zrobić sobie jego kopię na płycie (jest taka funkcja). Ja mam taką 'ręcznie' nagraną płytkę i chwalę się, że to oryginał ;)

@ if 22 - a czemu taki Windows miałby szybciej chodzić? Przecież to ten sam system..

Zgadza się można zrobić kopię tego systemu na cd ( w jego przypadku to było chyba 6 cd). On tak mi mówił, że szybciej chodzi, może dlatego, że to był jakoś przerobiony system przez IBMa ( może jakieś jego niepotrzebne składniki zostały wyrzucone), nie wiem dokładnie.

Ormianin 24.07.2006 14:35

Cytat:

Napisany przez Zetoxa

ja mam legendarnego IBMa T23 i jak dla mnie to super sprzet, mimo uplywu lat... Toshiba i IBM to sa wlasciwie podobne komputery... jesli chodzi o specyfikacje, to juz indywidualna sprawa, ja laptopa uzywam tylko do netu, wiec zupelnie nie interesuje mnie cala reszta zbednych bajerow sprzetowych, a WiFi to jest super sprawa, szczegolnie jesli trzeba sie z laptopem przemieszczac, co do nagrywarek, wielkich dyskow... to to co mam na dysku 20 GB wystarczy mi w zupelnosci, a jesli chce nagrac cos, podpinam nagrywarke na USB2 oraz dodatkowy dysk twardy w obudowie na USB2

Zetoxa 24.07.2006 14:28

demek 24.07.2006 14:07

a moze taki ? http://notebooki.pl/notebook/pokaz-od-skapiec/1692/

andrzejj9 24.07.2006 12:39

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
Jędruś, jesteś pewien, że instalka zgrana z ukrytej partycji, jest nadal legalną instalką. Rozumiem, że instalacja z tej płytki jest tylko możliwa na tym konkretnym laptopie.

Tak. Gdzieś to kiedyś sprawdzałem. A poza tym nawet bez sprawdzania można stwierdzić, że to jest twoja kopia zapasowa, do której miałbyś prawo nawet w przypadku 'normalnego' Windowsa.

Cytat:

Jak duża jest ta ukryta partycja, może by ją zlikwidować i odzyskać miejsce na twardzielu.
U mnie 5GB, ale jest tam jeszcze dużo innego 'dobra'.. Zlikwidować, albo zmniejszyć się podobno da Partition Magic, ale sam jeszcze nie próbowałem. Ktoś kiedyś o tym pisał na forum.

Zetoxa 24.07.2006 12:34

Jędruś, jesteś pewien, że instalka zgrana z ukrytej partycji, jest nadal legalną instalką. Rozumiem, że instalacja z tej płytki jest tylko możliwa na tym konkretnym laptopie.
Jak duża jest ta ukryta partycja, może by ją zlikwidować i odzyskać miejsce na twardzielu.

Mich@ł 24.07.2006 12:31

@Smartek, mo***380;e Tw***243;j kuzyn tak szanowa***322; tego Acera, ***380;e wygl***261;da jakby go dosta***322; w spadku?
Wujek w pracy ma laptopa Acer i nie uwa***380;am, ***380;e jest taki delikatny.
Du***380;o si***281; ten laptop naje***378;dzi***322; w samochodzie, czasem w samochodzie z niego trzeba skorzysta***263;, ale jest super zachowany..
Jedynie, to troch***281; rogi si***281; obtar***322;y ;)

andrzejj9 24.07.2006 12:29

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
no widzisz Smartek, potwierdzasz, że Acery to badziewie. A powiedz jak to jest z systemem operacyjnym Win XPhome, dają płytkę z instalką, czy instalka jest na HDD ? Nagrywarka to pewnie nie jest x16, ale jest choć x8 ?

Instalator jest zwykle na dysku, ale możesz bez problemów (i jest to legalne) zrobić sobie jego kopię na płycie (jest taka funkcja). Ja mam taką 'ręcznie' nagraną płytkę i chwalę się, że to oryginał ;)

@ if 22 - a czemu taki Windows miałby szybciej chodzić? Przecież to ten sam system..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:45.