Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kupno sprzętu grającego (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kupno-sprzetu-grajacego-97389/)

DarkSlide97 27.12.2018 15:33

Odświeżam temat bo wreszcie mam hajs na zakup nowych kolumn :D
Szukam czegoś w cenie do 300 zł, najlepiej koło 250.

Podobają mi się modele Technicsa SB-CS7, CS65, CS95 ale słyszałem że oni nie robili zbyt dobrych kolumn. Ktoś je słyszał? Wyglądają bardzo przyzwoicie.

Muszę posłuchać też ZG30c bo z wyglądu mogą być tylko nie wiem jak nisko w nich bas schodzi.

Jak ktoś zna inne lepsze modele to prosiłbym o polecenie :spoko:

misiozol 27.12.2018 18:50

Dozbieraj i kup kolumny magnat

DarkSlide97 27.12.2018 19:09

A o jaki model dokładnie Ci chodzi?

Arepo 27.12.2018 20:25

Sądząc po cenie jaką podawał wcześniej kolega, stawiam że chodzi o MAGNAT MONITOR SUPREME (II) 202.

Do Twojego wzmacniacza dedykowane są SB-CS65, jest sporo testów na YT, choćby tu. Za nimi przemawia łatwa dostępność, niska cena i to że są wymiarami, parametrami i wizualnie dostosowane do sprzętu który masz. Podłączasz i koniec problemów. Nie mają jakiś super opinii, ale też nie ma bardzo złych.

Sam nie słyszałem SB-CS65, ale podłączałem swoje kolumny od miniwieży Technics'a do różnych wzmacniaczy i stwierdzam, że razem ze wzmacniaczem od którego pochodzą grają najlepiej. To przemawia za wybraniem jednak zestawu dedykowanego. Producent nie dobierał zestawów losowo, ale tak aby cały zestaw grał optymalnie.

DarkSlide97 02.01.2019 13:22

Lipa trochę, większość kolumn które są do sprzedaży w Krakowie to małe monitory, ja potrzebuję coś co ma najmniej 40cm wysokości.
@Arepo mam ofertę kupna kolumn takich jak Twoje (SB-CH515) za 250zł, uważasz że się opłaca? Co prawda one są na 6 omów ale moje mają tyle samo i absolutnie nic się nie dzieje ani z nimi ani ze wzmacniaczem, więc myślę że to nie problem. Jak one grają?

misiozol 02.01.2019 14:25

Ale zes sie uparl na te starocie , KUP magnata ;)

DarkSlide97 02.01.2019 14:39

Słyszałem dzisiaj kolumny Magnata (Monitor 500) podpięte do wzmacniacza Technicsa i bas jak na takie małe głośniki był mocny aż za bardzo aczkolwiek mam wrażenie że zagłuszał trochę wysokie. Problem mam tutaj z wielkością, bo to są dokładnie tego rozmiaru kolumny co moje, czyli za niskie. Musiałbym ogarniać jakieś podstawki.

misiozol 02.01.2019 16:26

Poszukaj innych magnat :P

Arepo 02.01.2019 19:37

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1415952)
Lipa trochę, większość kolumn które są do sprzedaży w Krakowie to małe monitory, ja potrzebuję coś co ma najmniej 40cm wysokości.
@Arepo mam ofertę kupna kolumn takich jak Twoje (SB-CH515) za 250zł, uważasz że się opłaca? Co prawda one są na 6 omów ale moje mają tyle samo i absolutnie nic się nie dzieje ani z nimi ani ze wzmacniaczem, więc myślę że to nie problem. Jak one grają?

Ja w zestawie mam SB-CH717, ale SB-CH515 to są bardzo podobne kolumny, brak im tylko bocznego głośnika surround. Stąd też pewnie różnica w mocy 50W zamiast 70W. Wielkościowo wszystkie 3 główne głośniki w tych modelach są takie same i pasmo przenoszenia również. Kolumny z active air coupling woofer są wyjątkowo udane, polecałem je już zresztą w tym wątku. Woofer ma 20cm i pasmo przenoszenia od 28 Hz porównując do SB-CS65 z 42 Hz to jednak spora równica. Do tego bas nie jest dudniący a bardzo przyjemny, jak to ładnie piszą "sprężysty" ;) Cała konstrukcja brzmi znakomicie, nic nie denerwuje, nawet po wielu godzinach głośnej muzyki słuch się nie męczy.

Od strony technicznej zbudowane są z materiałów wysokiej jakości, zawieszenia membran się nie rozsypują. Mają przyzwoite, chroniące maskownice. Płyty są oczywiście wiórowe z czarną okleiną, ale w tym przedziale cenowym to standard. Trzeba uważać aby nie obić narożników, bo brzydko to wygląda. Ogólnie nie można się do niczego przyczepić.

Nie wiem jak w przypadku 515, ale 717 są w wersji Made in Japan i Made in Spain. Nie spotkałem się z opinią, że japońskie są lepsze, ale gdybym miał wybierać brałbym właśnie takie.

Cena 250 zł za takie kolumny jest bardzo dobra, naturalnie jak wszystko jest w pełni sprawne.

DarkSlide97 04.01.2019 10:02

Ilość załączników: 1
Dostałem zdjęcia tych kolumn i niestety jedna z nich ma jakby pęknięte zawieszenie na wooferze. Opłaca się to naprawiać i ile mogłoby to kosztować?

Arepo 04.01.2019 10:47

Nie opłaca się, kolumna jest w kiepskim stanie.

czechoj 06.01.2019 13:01

A ja ostatnio przez mój melancholijny nastrój odkrywam na nowo winyle i powiem, że faktycznie słychać różnicę w graniu, chyba jednak czarna płyta brzmi bardziej naturalnie

DarkSlide97 06.01.2019 13:50

Ilość załączników: 1
Kupiłem jakieś DIY, podobno z Niemiec i nowe :spoko:

Grają fajnie, mają o wiele lepsze wysokie i głębszy bas.

czechoj 06.01.2019 13:59

:spoko: Nawet ładnie wyglądają :)

ed hunter 06.01.2019 17:46

Cytat:

Napisany przez czechoj (Post 1416180)
A ja ostatnio przez mój melancholijny nastrój odkrywam na nowo winyle i powiem, że faktycznie słychać różnicę w graniu, chyba jednak czarna płyta brzmi bardziej naturalnie

Ty po prostu jesteś z innej epoki, stary, trzeszczy Ci wszystko, to i płyta trzeszczeć musi. :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:48.