Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kupno sprzętu grającego (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kupno-sprzetu-grajacego-97389/)

icemac 17.08.2018 08:50

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1409351)
Są też ZG50C ale baardzo rzadkie i trudno dostępne. Może kupie coś z Technicsa. Też słyszałem i kolumny chcę kupić podobne albo słabsze (koło 30-40W na kolumnę). Ewentualnie jakieś inne firmy, muszę poszukać.

W ogóle wydaje mi sie że ten wzmacniacz ma więcej niż 80W, wieża miała 70W (2x35) i była cichsza o najmniej 10db na tych samych głośnikach
(w sensie: w Panasonicu/Technicsie jest skala głośności wyskalowana w -db i -40db w tym sprzęcie to mniej-więcej -30db w tamtej wieży). Połowy głośności nawet nie przekroczyłem jeszcze z uwagi na te głośniki ale myślę że nawet nie będę miał zbyt często potrzeby. Pobór mocy 220W :fiu:Gdzie moja wieża miała koło 130.

Z tego co czytałem w internecie to produkty Technicsa są ogólnie uznawane za niezawodne, mam nadzieję że tu też tak będzie.

A co do tej klasy wygląda na to że to marketing, ale się nie przejmuję skoro gra. Myślałem szczerze, że to coś ważniejszego :haha:

Jak kupie kolumny to teĹź sie pochwale :szczerb:

ale, że co :hmm:

k***a :sciana:

Arepo 17.08.2018 10:37

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 1409381)
ale, że co :hmm:

k***a :sciana:

Kolega używa kodowania Unicode, można szybko zmienić w przeglądarce ;)

icemac 17.08.2018 10:45

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1409386)
Kolega używa kodowania Unicode, można szybko zmienić w przeglądarce ;)

boję się jakichś junikornów to przeca giejowskie jest :ysz:

toast2 :party:

Jolek 17.08.2018 18:03

Ja nie rozumiem jaki sens jest inwestować w niesamowite głośniki i spotify,
które ma tylko stratne audio:
https://support.spotify.com/pl/using...ity-streaming/.
Jakby to było coś bezstratnego, to co innego.
:hmm:
Chyba tylko dla wygody.

Nawet na tym starociu, dźwięk z CD powinien być lepszy.

@DarkSlide97 spróbuj wyczyścić przynajmniej ciasteczka, aby nie wyskakiwały te "hieroglify".

DarkSlide97 18.08.2018 08:13

@Jolek chyba Tidal ma opcje że strumeniuje z FLACów, więc jak ktoś lubi tak sluchać muzyki to jest to jakieś rozwiązanie.

A co do hieroglifów, to tylko na tym forum mam taki problem... Na jakie kodowanie zmienić żeby działało?

M@X 18.08.2018 08:21

Cytat:

Napisany przez Jolek (Post 1409399)
Ja nie rozumiem jaki sens jest inwestować w niesamowite głośniki i spotify,
które ma tylko stratne audio:
https://support.spotify.com/pl/using...ity-streaming/.
Jakby to było coś bezstratnego, to co innego.
:hmm:
Chyba tylko dla wygody.

Nawet na tym starociu, dźwięk z CD powinien być lepszy.

@DarkSlide97 spróbuj wyczyścić przynajmniej ciasteczka, aby nie wyskakiwały te "hieroglify".

Ano dla wygody wlasnie. Zyjemy w erze wygody i wszystko co od niej odbiega z automatu staje sie mniej atrakcyjne.

Arepo 18.08.2018 08:31

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1409420)
A co do hieroglifów, to tylko na tym forum mam taki problem... Na jakie kodowanie zmienić żeby działało?

Środkowoeuropejski (ISO) :taktak:

madmax2 18.08.2018 22:00

Ja w piwnicy odkryłem takie Tonsile, jak na zdjęciu poniżej.
Zdaje się, że są na zbyciu.
Wujek (właściciel) chce się ich pozbyć. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...c880a6e475.jpg

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

- Deckard - 18.08.2018 22:38

Cytat:

Napisany przez madmax2 (Post 1409436)
Ja w piwnicy odkryłem takie Tonsile, jak na zdjęciu poniżej.
Zdaje się, że są na zbyciu.
Wujek (właściciel) chce się ich pozbyć.

Pytanie w jakim stanie, bo jeśli były przechowywane w piwnicy ,to mogą być stęchłe
zawieszenia mogą być podarte /sparciałe itd to regeneracja nie będzie się opłacać.

A mało kto dając coś do piwnicy wkłada to szczelnie w worek .

madmax2 18.08.2018 23:34

Jutro mogę podesłać więcej zdjęć.
Piwnica to termin umowny.
Konkretnie to półpiwnica (pomieszczenie wykopane na 1 metr w ziemię, budynek jest z 1958 roku i przepisy wymagały wtedy półpiwnicy).
Tak na pierwszy rzut oka to kolumny są ok. Pomieszczenie jest suche.
Zresztą ciśnienia nie ma. Mogą dalej leżeć.
Napisałem bo akurat wpadły mi w ręce.

Arepo 19.08.2018 02:55

Mam takie kolumny :) O dziwo grają zupełnie przyzwoicie i można je łatwo podrasować. Niestety głośniki niskotonowe 16/15/1 mają zapewne uszkodzoną piankę zawieszenia górnego. Nie widziałem aby jakiekolwiek przetrwały próbę czasu bez regeneracji. Nawet jeśli wyglądają teraz ok, rozpadną się po dotknięciu lub po pierwszych taktach muzyki. Głośniki można zregenerować samemu (są zawieszenia na znanym portalu aukcyjnym) lub wysłać do Tonsila, tutaj jest procedura i cennik.

Osobiście nie bawiłem się w regenerację tylko kupiłem nowe i mocniejsze nieco głośniki 16/30. Są takich samych rozmiarów i mają 30W co daje dużo większe możliwości podłączenia do różnych wzmacniaczy. Trzeba tylko uważać, gdyż najnowszy model 16/30 ma większy kosz wewnętrzny (146 mm) i nie wejdzie do otworu kolumny. Trzeba szukać starszego modelu o rozmiarze 136 mm.

Ogólnie jeśli za darmo, to warto je sobie zabrać.

joujoujou 19.08.2018 07:46

To samo miałem z moimi tonsilami (zestaw 40 C 115). Zawieszenie rozpadło się ze starości, kolumny używane non-stop. Kupiłem nowe, nieco mocniejsze głośniki niskotonowe - kolumny grają po dziś dzień. :spoko:

Swoją drogą cena regeneracji jest bardzo atrakcyjna. :taktak:

Arepo 19.08.2018 16:28

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1409451)
Swoją drogą cena regeneracji jest bardzo atrakcyjna. :taktak:

Najważniejsze, że jak ktoś chce, może odnowić oryginalny element, którego teraz już się nie kupi. Są też zdania, że stare membrany były lepsze, grubsze itp. Trudno powiedzieć.

Cenowo usługa jest ogólnie dość tania, biorąc pod uwagę zakres wykonywanych prac. Porównując jednak do nowego elementu nie wychodzi już tak korzystnie.

Przykładowo regeneracja 2 sztuk 16/15 wychodzi 42*2 netto czyli trochę ponad 103 zł brutto + koszt przesyłki 2*22 czyli łącznie 147 zł. Za to cena nowych 16/30 (15-stek nie ma) wychodzi z przesyłką 2*79+7 (przesyłka), łącznie 165 zł. Regeneracja jest zatem tylko 18 zł tańsza niż nowe głośniki o dwukrotnie większej mocy.

superrrmario 19.08.2018 19:35

Ale to są chyba chinole?

Arepo 19.08.2018 19:59

Nie, polskie :taktak:

edit:
tutaj jest cena na oficjalnej stronie producenta, w sumie kraju produkcji nie podano więc do końca nie wiadomo ...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:38.