![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
![]()
Witam!
Chcialbym uzyskac informacje na temat kupowania za granica w systemie ebay.com. Moze jest jakas strona z informacjami ale ja chcialbym uzyskac info o tym od uzytkownikow, kiedys pytalem chyba andrzeja9. No wiec... na pierwszy rzut oka wg mnie ebay jest mniej przejrszysty od allegro, co gdzie jest? i wogole? Jak wyglada rejestracja? i najwazniejsze co z przesylka i innymi oplatami, bo te INNE oplaty mnie interesuja Dzieki za przyblizenie tematu!
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zarejestrować możesz się na polskim ebay'u i myślę, że wszelkie instrukcje już też w języku polskim będą tu umieszczone. Co do kupowania i opłat to przede wszystkim musisz się dowiedzieć od sprzedającego, czy zgadza się na wysłanie towaru za granicę i jakie wiążą się z tym koszty. Większośc firm wysyła już swoje towary na cały świat, więc z tym nie ma problemów, ale jednak koszty przesyłki trochę kosztują. Myślę, że 15 dolarów to jest minimum i dotyczy to raczej niewielkich i lekkich rzeczy, natomiast np. już jakiś aparat fotograficzny to może być i 50 - 60 dolarów, a nawet więcej (mnie przesyłka laptopa i to do Chicago, a nie Polski kosztowała ok. 60 dolarów).
Zacznij od polskiego ebay'a, a jeśli będziesz miał jakieś szczegółowe pytania, mogę zapytać siostry, która mieszka w stanach i często tam kupuje.
![]() |
#3 |
![]() |
no dobra ale mowiles o cłach jeszcze kiedys.
Np. kupie aparat za 900$ no i przesylka np. 60$ to wszystko wyniesie mnie 960$? Czy tu dojdzie jeszcze jakis motyw z cłem-to chcialbym ominac. A druga sprawa, jak wyglada przelew pieniedzy? Normalnie?
![]() |
#4 |
the one
CDRinfo VIP
No właśnie to zależy od tego, co zamierzasz kupować. Kwota wolna od cła jest chyba to.. 160 euro czy coś takiego, ale nie pamiętam tego, więc trzeba by sprawdzić. Powyżej rzeczywiście musisz doliczyć cło i podatek VAT, czyli 12% i 22%. Wtedy wychodzi już sporo drożej.
Ostatnio jednak rozmawiałem z siostrą, bo cały czas chcę sobie sprowadzić właśnie aparat i podobno znajomi często wysyłają i nikomu nikt żadnych dodatkowych opłat nie dolicza. Ale zawsze jest ryzyko. Wygląda to chyba dokładnie tak, że albo wysyłasz paczkę jako wartosciową i ubezpieczoną na daną kwotę, ale wtedy jest ona znana celnikowi i jeśli przekracza tę wspomnianą na początku, to płacisz cło, albo wysyłasz na własne ryzyko jako zwykłą paczkę i wtedy nie ma problemu. Ale teoretycznie jest ryzyko, że w razie, jak coś się stanie z przesyłką, to stracisz pieniądze. Generalnie i tak źle i tak niedobrze i trzeba po prostu wybrać mniejsze zło, albo znaleźć znajomego, który tę rzecz ze Stanów nam przywiezie. Co do przelewu to dokładnie też nie wiem, bo osobiście nigdy tego nie robiłem, ale są dwie rzeczy, które na pewno różnią przelewy zagraniczne od krajowych: 1) Po pierwsze nie we wszystkich bankach możesz taki przelew wykonać, ale to już musisz się w swoim banku dowiedzieć. 2) No i po drugie oczywiście jest to droższe. Kwoty dokładnej nie znam, ale kiedyś jak ok. 5 lat temu przesyłaliśmy kwoty rzędu 200 - 300 dolarów, to było to ok. 10-20 dolarów. Ile jest teraz nie wiem, ale ostatnio, jak chciałem jakiś program w ten sposób kupić to za kwotę 40 złotych w przeliczeniu na naszez, musiałbym dodatkowo za sam przelew zapłacić 60, więc dość dużo. Musisz to dokładnie sprawdzić.
![]() |
#5 |
![]() |
no wlasnie za 4 miesiace mam tam kolezanke, takze by mogla nawet aparat na szyje zawiesic ze niby go uzywa... takze z clem by nie bylo klopotu, jedynie teraz jak to siano dostarczyc...
![]() |
#6 |
the one
CDRinfo VIP
To raczej zostaje ten przelew, albo oddasz jej po powrocie (jeśli taka możliwość wchodzi w grę).
Ale jeśli chodzi o warunki przelewu, to spróbuję się jeszcze czegoś dowiedzieć.
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.07.2002
![]() |
jeśli chodzi o przelewy to:
- koszt przelewu 500$ w banku to 92,40 zł + prowizja banku w USA i to było $11. (robiłem taki przelew w listopadzie ubiegłego roku) jeśli chodzi o przesyłkę to: generalnie odradzam wysyłkę paczki nieubezpieczonej. Tylko i wyłącznie ubezpieczona, ale to już się wiąże z opłaceniem cła i VAT. Niestety (nie urażając nikogo) nasza wspaniała firma monopolistyczna dostarczająca pocztę to jedna wielka banda złodziejska (znowu nie urażając tych uczciwych)...... Każda, powtarzam KAŻDA paczka i większe (tzn grubsze) listy przychodzą do mnie z USA z piękną nalepką "Uszkodzone", chociaż nie wiem jakim cudem uszkodzone, bo zapakowane są zawsze tak, że pomaga w domu tylko dobry nóż aby przeciąć się przez kilka warstw papieru i taśmy klejącej - te uszkodzenia to poprzerywane rogi - aby sprytni pracownicy mogli sobie tam wsunąć małe kamerki........ ![]() ![]() Już kiedyś tak straciłem właśnie pamięci RAM, bo kupiłem sobie w jednym z on-line shop'ów. Potem wysłano je do mnie bez ubezpieczenia, i co ? I poszły się j...ć ![]() ![]() ![]() ![]() Dlatego szczerze odradzam taką formę - jeśli nie masz możliwości osobistego dostarczenia, to nie wysyłaj paczki nieubezpieczonej, ale wtedy (bo zapłacisz cło i VAT) opłacalność zakupu w usa może drastycznie zmaleć, na rzecz przedmiotów kupionych w EU (na które nota bene masz gwarancje itd). |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mój kumpel zrobił tak, że zapłacił przez Western Union, a koleś zadeklarował sprzęt jako używane/zapasowe/serwisowe części do aparatu (czy coś takiego) i w ten sposób ominęli cło.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
co do wysylki do Polski to zalezy przez kogo to bedzie szlo. kurierzy jak ups lub fedex odpadaja, bo sa szalenczo drodzy. mozna skorzystac z polameru (mozna towar przeslac na ich adres, a oni juz do Polski to wysla) lub polonez parcel service wtedy nie bedzie to przechodzilo przez zakichana poczte polska i stosunkowo tanio to wychodzi. usps rowniez moze do Polski wyslac, ale nie wiem jak to u nich funcjonuje. pieniadze najtaniej i najszybciej mozna przeslac przez paypala, ale najlepiej to zalozyc sobie konto na ebayu, zarejestrowac sie w paypalu i zaplacic przez niego, a paczke kazac wyslac wedlug podanych instrukcji. problem polega na tym, ze wszystko zalezy od tego czy uda Ci sie dograc sprawe ze sprzedawca. najlepiej miec kogos znajomego w USA, z ktorego adresu moglbys skorzystac (nie wszyscy sprzedwcy akceptuja takie rozwiazania, ale to mniejszosc) i ktory docelowo paczke juz wysle do Ciebie (dochodzi Ci jednak koszt ekstra za lokalny transport; przy mniejszych rzeczach usps prio sprawdza sie jednak w miare dobrze i nie jest drogo - z drugiego konca stanow paka nie powinna isc dluzej niz dwa dni, ale czasem potrafia dac ciala, bo czas nie jest gwarantowany). tak czy inaczej nie jest to taka bulka z maslem. ps. papyal nic nie kosztuje wysylajacego, ale odbiorca otrzymuje kwote pomniejszona o prowizje (i tak taniej nie da sie) ps1. nie kazdy sprzedawca zezwala, aby kupujacy byl spoza USA. moze byc tak, ze bedzisz licytowal w ostatniej chwili, a tutaj niespodzianka ![]() Ostatnio zmieniany przez pepperman : 22.02.2006 o godz. 00:21 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
Tak i tak osoba moglaby nawet pojechac i odebrac osobiscie jezeli byloby to np. w Nowym Jorku... bo mieszka na obrzezach...ale teraz ta kwestia siana. Pozyczenie odpada, nie za bardzo mi sie widzi zeby byla w stanie wylozc np. 4000zl
![]() |
#11 | |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
Ostatnio zmieniany przez pepperman : 22.02.2006 o godz. 00:33 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() |
No to musze poczytac jeszce o paypal...
A druga sprawa, moze andrzej9 pomoze, chce kupic 350D, moze 20D z nastawieniem na ten pierwszy...moge kupić go gołego bez obiektywu, bo ten "kit`owy" juz mam pozyczony jakby na zawsze... tylko porownalem ceny...i takie same zestawy na allegro sa w takich samych cenach, malo jest uzywanych aparatow, a moze nie wiem jak szukac?
![]() |
#13 |
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
Przelewy najtaniej wychodzą w PKO, gdzies już na forum o tym pisałem. Najtaniej jednak wychodzi płatność kartą Inteligo, jednak to naprawdę musiałby być zaufany sprzedający
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kasprzak - zobacz czy ta cała zabawa nie wyniesie Cię tyle samo co byś kupił na Allegro. Jak doliczysz wszystkie koszty, to Ci może wyjśc bardzo podobnie. Ja bym wówczas za 100-200 zł różnicy nie ryzykował.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Ciekawe powiedzenia, cytaty, śmieszne stwierdzenia | andrzejj9 | Humor | 34 | 16.03.2019 15:39 |
Projekt Freeware | Calme | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 0 | 16.05.2005 20:31 |
Jak odzyskać skasowane pliki na CD-RW | Jozgaw | Napędy optyczne CD | 7 | 21.06.2004 08:31 |