Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.02.2006, 12:30   #16
pepperman
Guru

Data rejestracji: 10.08.2002
pepperman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Air
Przelewy najtaniej wychodzą w PKO, gdzies już na forum o tym pisałem. Najtaniej jednak wychodzi płatność kartą Inteligo, jednak to naprawdę musiałby być zaufany sprzedający
to zrob przelew do USA. na pewno bedzie taniej, tylko taniej od czego .

ps. ciekawe jak zaplacisz karta typu electron u kogos kto nie akceptuje takiej karty

Ostatnio zmieniany przez pepperman : 22.02.2006 o godz. 12:36
pepperman jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.02.2006, 12:31   #17
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
prowizja od przelewu zalezy od tego jaka umowe banki maja miedzy soba i czy wogole ja maja
najmniejsza prowizja w kwocie, ktora cie interesuje to 15zl a najwieksza 105
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.02.2006, 12:40   #18
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez pepperman
to zrob przelew do USA. na pewno bedzie taniej, tylko taniej od czego .

ps. ciekawe jak zaplacisz karta typu electron u kogos kto nie akceptuje takiej karty
To podaj mi proszę od czego to ma być tańsze bo od wyżej wymienionych jest napewno (koszt przelewu około 40 zł)

Ostatnio zmieniany przez Air : 22.02.2006 o godz. 12:48
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.02.2006, 13:18   #19
pepperman
Guru

Cytat:
Napisany przez Air
To podaj mi proszę od czego to ma być tańsze bo od wyżej wymienionych jest napewno (koszt przelewu około 40 zł)
wysla Ci np. 1000 i wiecej dolarow za 40 zlotych? jesli chodzi o transfery europejskie to owszem. w przypadku paypala kupujac na ebayu tak naprawde nic Cie to nie kosztuje (prowizje bierze na siebie sprzedawca).
jest jeszcze http://www.moneybookers.com/app/?l=PL
Stary 22.02.2006, 14:37   #20
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@andrzej9: gdzie Ty szukasz aparatu, bo jak mi wyskakuja wyniki w ebayu to po przeliczeniu cena jest nizsza o 100zl max., a uzywanych nie widze za bardzo...
Stary 22.02.2006, 15:18   #21
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
No właśnie to zależy od tego, co zamierzasz kupować. Kwota wolna od cła jest chyba to.. 160 euro czy coś takiego, ale nie pamiętam tego, więc trzeba by sprawdzić. Powyżej rzeczywiście musisz doliczyć cło i podatek VAT, czyli 12% i 22%. (...)
Co do cła to dokładnie nie wiem - czytałem kiedyś, że przy sprowadzaniu towaru nie przeznaczonego do odsprzedaży, nie płaci się go.
Natomiast co do VAT'u - tutaj już gorzej, wystarczy, że wartość towaru przekroczy 45 EURO - i płacisz 22% - miałem tak rok temu z prezentem - wpisana była wartość 100 $ i Vat musiałem zapłacić. Aczkolwiek to było od osoby prywatnej - być może jak sprzedaje nam to firma to jest inaczej.
(Źródło: http://handelue.pl/?action=faq&id=157).

Oczywiście dużo zależy, jaką wartość wpisze nadawca itd. - można zaryzykować, wpisać wartość nawet mniejszą niż te 45 EURO i zazwyczaj przejdzie - dużo zależy od osób na cle - jeśli paczkę rozpakują i się zorientują ile to jest warte - to może być czasami problem. Ale np. znam sytuacje z odzieżą wartą w sumie (patrząc na metki) ponad 150 $, a na wykazie było napisane że 30 $ i nic odbiorca nie płacił.

Natomiast inna kwestia to ubezpieczenie - przede wszystkim, gdy sami kupujemy towary nowe i znacznej wartości - to wtedy już trzeba uważać. I podejrzewam - jak już napisali niektórzy - że jak się zliczy koszty transportu, przelewu, ubezpieczenia itd. - to wyjdzie niewiele mniej niż w Polsce - a wiadomo tutaj jednak mniejsze ryzyko i gwarancja !!

Cytat:
Napisany przez bubson
(...) Niestety (nie urażając nikogo) nasza wspaniała firma monopolistyczna dostarczająca pocztę to jedna wielka banda złodziejska (znowu nie urażając tych uczciwych)...... Każda, powtarzam KAŻDA paczka i większe (tzn grubsze) listy przychodzą do mnie z USA z piękną nalepką "Uszkodzone", chociaż nie wiem jakim cudem uszkodzone, bo zapakowane są zawsze tak, że pomaga w domu tylko dobry nóż aby przeciąć się przez kilka warstw papieru i taśmy klejącej - te uszkodzenia to poprzerywane rogi - aby sprytni pracownicy mogli sobie tam wsunąć małe kamerki........ I oczywiście ta nalepka "Uszkodzone" to pochodzi z jakiegoś urzędu z Polski......(...)
Akurat na szczęście mnie to nigdy nie spotkało (ani moją rodzinkę) - a kiedyś kilka razy przychodziły przesyłki z USA. Ale były też często przepakowywane.
Ale znając co się dzieje teraz na Poczcie - to coraz mniej wesoło to wygląda

Pozdrawiam
ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 22.02.2006 o godz. 15:39
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.02.2006, 15:49   #22
pepperman
Guru

Cytat:
Napisany przez ro29
Oczywiście dużo zależy, jaką wartość wpisze nadawca itd. - można zaryzykować, wpisać wartość nawet mniejszą niż te 45 EURO i zazwyczaj przejdzie - dużo zależy od osób na cle - jeśli paczkę rozpakują i się zorientują ile to jest warte - to może być czasami problem. Ale np. znam sytuacje z odzieżą wartą w sumie (patrząc na metki) ponad 150 $, a na wykazie było napisane że 30 $ i nic odbiorca nie płacił.
jak nie ma wypisanej wartosci lub dolaczonego paragonu to trudno im sie zorientowac. sprawe mozna dodatkowo skomplikowac deklarujac uzywany sprzet.
z ciuchami nie ma zadnego problemu. to juz jednak inna historia.

Cytat:
Napisany przez ro29
Akurat na szczęście mnie to nigdy nie spotkało (ani moją rodzinkę) - a kiedyś kilka razy przychodziły przesyłki z USA. Ale były też często przepakowywane.
Ale znając co się dzieje teraz na Poczcie - to coraz mniej wesoło to wygląda
nie kazda paczka przez poczte przechodzi.

przy mniejszych paczkach zaoszczedzic mozna sporo. przy drogich i duzych takich jak np. notebooki nie jest tak rozowo, chyba ze ktos to zabierze ze soba przy okazji.
Stary 22.02.2006, 16:13   #23
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez pepperman
jak nie ma wypisanej wartosci lub dolaczonego paragonu to trudno im sie zorientowac. sprawe mozna dodatkowo skomplikowac deklarujac uzywany sprzet.
z ciuchami nie ma zadnego problemu. to juz jednak inna historia.
A co za tym idzie, towar może leżeć w Urzędzie Celnym do czasu wyjaśnienia wartości towaru

W zeszłym tygodniu przerabiałem to z próbkami sprowadzonymi ze Szwajcarii (nie był to ser)
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.02.2006, 16:54   #24
pepperman
Guru

Cytat:
Napisany przez Air
A co za tym idzie, towar może leżeć w Urzędzie Celnym do czasu wyjaśnienia wartości towaru

W zeszłym tygodniu przerabiałem to z próbkami sprowadzonymi ze Szwajcarii (nie był to ser)
tylko, ze nikt nie zaneguje, ze kupiles cos jako uzywany sprzet, tym bardziej, ze pudelko nie bylo fabrycznie zapieczetowane, towar odpakowany itd. a wszystkie papierki mozesz dostarczyc juz sobie air mail. wartosc wtedy odpowiednio zanizasz. nie przy kazdym produkcie to przejdzie.
a w ogole to gdyby USA tak samo traktowala tego typu sprawy jak UE to ta druga cienko by przedla. niech walcza z prawdziwym przemytem, a nie importem na uzytek wlasny.
Stary 22.02.2006, 19:01   #25
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kasprzak
@andrzej9: gdzie Ty szukasz aparatu, bo jak mi wyskakuja wyniki w ebayu to po przeliczeniu cena jest nizsza o 100zl max., a uzywanych nie widze za bardzo...
www.pricegrabber.com przede wszystkim

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2006, 18:19   #26
Kasprzak

Strona faktycznie, cos jak nasz skapiec.pl , ale tez wyniki nie sa zadowalajace, porownywalne ceny jak w Polsce (200zl roznicy to jak sie kupuje aparat za 2500 to roznicy ogromnej nie ma przy 2700 a kupuje sie w Polsce, bez ryzyka. Jezeli okazja bylaby za 2000zl to tak...), moze rzeczywiscie sie nie oplaca bawic w USA<> POLSKA
Stary 23.02.2006, 19:03   #27
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kasprzak
Strona faktycznie, cos jak nasz skapiec.pl , ale tez wyniki nie sa zadowalajace, porownywalne ceny jak w Polsce (200zl roznicy to jak sie kupuje aparat za 2500 to roznicy ogromnej nie ma przy 2700 a kupuje sie w Polsce, bez ryzyka. Jezeli okazja bylaby za 2000zl to tak...), moze rzeczywiscie sie nie oplaca bawic w USA<> POLSKA
Ja raczej powiedziałbym, że nasz skąpiec.pl to coś jak pricegrabber, chociaż jeszcze naprawdę duuużo mu brakuje (głównie jeśli chodzi o bazy danych). Tak czy inaczej pricegrabber jest najlepszy i jeśli tam i na ebay'u nic nie znalazłeś, to może rzeczywiście ceny już się wyrównały (zmierzają w tym kierunku, ale wydaje mi się, że jeszcze różnice są i to na niektórych modelach spore).

Przpomnij mi jeszcze raz, jakiego modelu dokładnie szukasz (Canon EOS 350D?) i jaką najniższą cenę znalazłeś w Polsce.

Stary 23.02.2006, 20:08   #28
Kasprzak

Canon 350D albo Canon EOS 350D czasami potrzebny ten "EOS" czasami nie; moze byc body only (sam aparat) albo KIT (zestaw aparat + obiektyw 18-55mm)
Najniższa cena nowego aparatu znaleziona na allegro:
KIT : 2500zł
BODY: 2400zł
Zawsze sie opłaca brać kit`a...także mi to obojętnie bo jak pisałem obiektyw mam, ale nie zaszkodzi jak będę miał swój
Stary 23.02.2006, 22:02   #29
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Kasprzak
Canon 350D albo Canon EOS 350D czasami potrzebny ten "EOS" czasami nie; moze byc body only (sam aparat) albo KIT (zestaw aparat + obiektyw 18-55mm)
Zawsze sie opłaca brać kit`a...także mi to obojętnie bo jak pisałem obiektyw mam, ale nie zaszkodzi jak będę miał swój
Poszukam i dam znać.

Natomiast tak na marginesie - z ostatnim zdaniem zgodzić się nie mogę. Nie wiem, jak z Canonem, ale niektórzy producenci jako obiektywy kitowe dają taki szmelc, że nawet stówę dopłacając już się to nie opłaca..

Stary 27.02.2006, 23:41   #30
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Kasprzak
Posprawdzałem ceny i raczej rzeczywiście nie będzie się opłacało kupować w Stanach. Mam wrażenie, że ten aparat jest już za stary i tam po prostu nie jest sprzedawany. Nie ma go w sklepach, na ebay'u są tylko używane. Podobnie jest z kilkoma innymi modelami, które oglądałem przez ostatnie kilka dni. Kiedy pojawiają się ich następcy, to te najpierw drożeją, a potem znikają zupełnie.

Tak więc w takiej sytuacji szukaj po prostu najniższej ceny w Polsce, ewentualnie zobacz oferty w Niemczech.

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: