Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.10.2002, 14:48   #1
tomgoo
<<<Watcher>>>

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
technikum elektroniczne !!!!!! kto był niech wejdzie , kto nie był tesh może:)

Witam was
otóż zastanawiam sie nad wyborem technikum elektronicznego na następną szkołe . Mam takie głupie pytanie:-D . Co sie tam naucze i co tam się bedzie robić?(tylko nie piszcie że trzeba bedzie sie uczyć:-D :-D :-D ) . chodzi mi o takie bzdety na kompach !!!!!!!
O cholera czas mnie goni musze skończyć . jsakieś pytania or sugestie or odpowiedzi to walcie . Z góry thx za odpowiedzi.
tomgoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.10.2002, 19:35   #2
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
w latach 80 /druga połowa/ uczyli układów logicznych , elektrotechniki / metody obliczania układów elektrycznych i takie tam na liczbach zespolonych/, miernictwa, elektroniki i podobnych, w sumie na studiach miałem na początku podobnawe rzeczy ale ta podbudowa się przydała bo mogłem się bardziej obijać / na poczatku /
zreszta to byo tak dawno zę juz mi tylko miłe wspomnienia zostały
a prztpomniało mi się było \jeszcze coś takiego jak PTiKM / podstawy technologi i kondtrukcji maszyn -> czyli geometria wykreślna + postawowe metody obiczania napręzeń w obrabianych elementach lub tez odkształcanych i sposoby obróbki i takie tam pierdoły/ i oczywiści qpa laborek z leetroniką i elektruką w temacie ->megaomomierz rulez / o ile kopie własnie qmpla a nie mnie 8) /
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.10.2002, 08:50   #3
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cana, aleś mnie rozmarzył, kiedy to byo. Ja też w II połowie '80 ubiegłego wieku. Do tego dodam jeszcze automatykę, bo ja byłem na elektronicznej automatyce przemysłowej. A o komputerach wtedy nic nie było. To były czasy, gdy niektórzy mieli Spectrum a inni Atari. Płytki drukowane do pracy dyplomowej malowałem redisówką i zerownikiem napełnionymi farbą drukarską - robiłem miernik cyfrowy, więc było co malować, a nie powiem parę razy się pomyliłem i wtedy rozpuszczalnik i again. Ale był wypas no i drugie, to trzeba było to jeszcse namalować do dokumentacji. Najbardziej lubiłem przedmiot: urządzenia cyfrowe, a na nich zadania typu: zamiana wyrażenia regularnego na graf automatu. Miodzio! Albo realizacja układu na unilogu - był cały dla mnie, bo byłem w tym niezły.

Ach te wspomnienia...
Miłego dnia
Tomgoo, jeśli masz zacięcie, matma Ci nie straszna a z fizą i chemią nie masz problemów, to idź (co prawda jest jeszcze polski i historia - ale z czasem okazuje się, że może to być przydatne). Tylko jeszcze na przyszłość. Jak skończysz technikum i zdasz maturę, to idź na politechnikę, a nie na uniwerek. Mgr inż. to o wiele lepiej niż tylko mgr.
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.10.2002, 09:26   #4
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Aż się łza w oku kręci skończyłem w '86
To były czasy - z kompów to Fortran na kartach perforowanych.
Wszystkie wykresy, rysunki, schematy robiło się ręcznie, ech...
PTiKM i Elektrotechnika z nieśmiertelnymi liczbami zespolonymi, układy elektroniczne i logiczne...

No to co ja mogę powiedzieć? Wybierz tomgoo, wybierz...
I jeszcze jedno - trzeba się będzie uczyć :-D :-D :-D
Stary 09.10.2002, 09:48   #5
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
a technika jeszcze sa - teraz chyba tylko licea profilowane ( na bezrobotnych)
bgn jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.10.2002, 10:25   #6
cana
Łaskobójca

Fantomas, ja pozniej studiowałem automatykę / komp systemy sterowania i zarządzania / czyli przestrzeń stanów i teoria sterowania rulez / jak to była nuda/ a w technikum na informie to były zx81 zx spectrum "gumiak" i amstrady cpc646 i next cpc6128., qrde to były czasy, te wyprawy na wolumen po częsci
Stary 09.10.2002, 10:56   #7
Pedros
Second variety

cana - a oprócz Teorii sterowania miałeś Teorię przekształtników statycznych? (myśmy to nazywali "sztuki magiczne")
Stary 09.10.2002, 11:09   #8
cana
Łaskobójca

Cytat:
Pedros napisa***322;(a)
cana - a oprócz Teorii sterowania miałeś Teorię przekształtników statycznych? (myśmy to nazywali "sztuki magiczne")
nie przypominam sobie, ale mogłem mieć te dzikie dziwne treści zawarte w jakimś inny wynalazku bo ciut tego było / ale już dawno i niektórych rzeczy to nie pamiętam /
zresztą o prawidłowej nazwie niektórych dowiadywałem się jak udawałem się po wpis

Ostatnio zmieniany przez cana : 09.10.2002 o godz. 11:14
Stary 09.10.2002, 11:16   #9
Pedros
Second variety

Cytat:
cana napisa***322;(a)

bo były lewsze zajecia na taki czas np browarek w pobliskiej knajpie/ a jak nie było to cóż trzeba było być/
... jak nie było browarku to był brydżyk i też się nie poszło
Stary 09.10.2002, 11:18   #10
Fantomas
=F=

Cana, ja po technikum zrobiłem jeszcze studium informatyczne a potem fizne podstawy mikroelektroniki na fizyce - tam to dopiero były zajęcia. Facet na elektrodynamice klasycznej odwracał się do tablicy, mówił tak, że ja w 1 ławce go nie słyszałem i do tego pisał czcionką "14" na tablicy, więc żeby coś przepisać musiałem mieć lornetkę :-).
Choć nie powiem wiedza wyniesiona z technikum przydała się na tych studiach. Jak popatrzyłem w notatki - aż strach - ile ja już zapomniałem ze studiów, jeszcse gorzej - ile ja zapomniałem z technikum. Na szczęście zeszyty od przedmiotów zawodowych nadal mam i książek trochę też.

Ja w technikum nie miałem informatyki - więc sam się dokształcałem. Do domu 1 komp kupiłem gdzieś w okolicy 1993 r. jak trochę zarobiłem a tato mi dodał kasy, bo przedtem nie było nas stać na taki wydatek.

Z ciekawostek komputerowych, to będąc na praktykach w ramach studium inf. w Merinoteksie w ośrodku obliczeniowym widziałem z bliska ODRĘ - robi wrażenie. Najlepsze były urządzenia do dysków - ja myślałem, że on i tam wełnę odwirowują po praniu :-) :-) :-). A katr perforowanych swego czasu używałem jako zakładek do książek.

Trochę Wam koledzy inżynierowie zazdroszę, jeśli miałbym wybierać drugi raz, to poszedłbym na politechnikę, a nie na uniwerek. Wydaje mi się, że inżynierom łatwiej o dobrą pracę. No i przygotowanie macie lepsze.

Tomgoo, czytaj uważnie, co starsi piszą i wyciagaj mądre wnioski, bo to przecież tylko Ty podejmiesz decyzję, z której będziesz zadowolony lub nie, ale o tym przekonasz się znacznie później.

Miłego dnia
Stary 09.10.2002, 11:19   #11
Yahol
Gość

Cytat:
fantomas napisa***322;(a)
[Mgr inż. to o wiele lepiej niż tylko mgr. [/B]
Zalicz logike (logike formalna-nic z tego nie zrozumialem) to zobaczymy czy mgr jest gorszy od mgr inz:-D :-D :-D
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.10.2002, 11:25   #12
Fantomas
=F=

Cytat:
Yahol napisa***322;(a)

Zalicz logike (logike formalna-nic z tego nie zrozumialem) to zobaczymy czy mgr jest gorszy od mgr inz:-D :-D :-D
Muszę Ci powiedzieć, że jeszcze byłem (trochę) na stiudiach, gdzie m.in. była logika - przeszedłem semantykę nawet na 4 z + o ile pamiętam - to było bardzo ciekawe, ale formalnej już się nie doczekałem, choć słyszałem, że rzeczywiście można tam się fest pogubić.
Stary 09.10.2002, 11:37   #13
cana
Łaskobójca

Pedros, faktycznie jak nie brydżyk to 3 5 8 or kanasta czy kierki/ czarna mańka zwana kierkami rotacyjnymi i w ostateczności tysiączek ale grany do 10k

Fantomas, ja w technikum na praktyce widziałem działające odry dla których pc były only terminalami / odry sterowały procesem produkcyjnym w hucie szkła a jest tpo wbrew pozorom bardzo skomplikowany proces o wielu parametrach krytycznych / i faktycznie pamięci masowe były boskie a karty perforowane to mam jeszzce gdzoeś w domu / na studiach miałem przyjemnosc zglanować odrę a tych kart używalem do robienia notatek / ja siedziałem w sterownikach przemysłowych / z80 i motorolka rulez i oczywiście projektowanie cyfrówek/
pozdro
Stary 09.10.2002, 12:14   #14
Pedros
Second variety

Technikum - karty perforowane na IBM-ie - zajmował dwa pokoje
Studia - początki - IMZ80- basic, potem "gumiaki", timexy - już było lepiej
Potem - już era PC

E... my na Polibudzie żałowaliśmy, że mamy tyle laborek, a na uniwerku jest ich mniej. Same rysunki techniczne zajmowały całą sobotę. A sprawozdania z laborek - na papierku milimetrowym - znowu gromadę czasu. Teraz jest inaczej.

I nawet dziekanki się nie opłaca brać tylko szuka się lepszej pracy szybciej.

PS. I co tomgoo? - fajni się to później wspomina
Stary 09.10.2002, 14:38   #15
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
no dobra już jestem
hoho ale sie uzbierało wypowiedzi
Pedros re: i co?
nie wiem mam jeszcze czas na przemyślenia przed wakacjami alebo wsześniej bede wiedział na pewno.
Ale ma jeszcze pytanie czy nie ma tu nikogo kto był w technikum elektonicznym niedawno anie w latach 80!!!!!!!
z góry thx.
tomgoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: