![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Laptop vs PC ?!
Ostatnio tak ciekawości czytałem troche o tym temacie.
Laptopy po mojej obserwacji coraz bardziej doganiają stacjonarne ''domowe'' PC - także ich cena robi się (za dobrą konfigurację) w miarę rozsądna. Przykładowo sprzęt HP Pavilion ZD8110 z: prockiem P4 HT 3.0 Ghz 800Mhz pamięcią 1024MB (2x512 DDR) 400Mhz grafiką M. Radeon X600 128MB napędem DVD+/-RW/R & CD-RW monitorem 17' systemem WinXP Media Center itd... można kupić juz za ok 6500pln (cena jeszcze do przełknięcia) Na tym można bardzo komfortowo pracować/kombinować/grać/itd (co do gier nie przesadzajmy rekordów tutaj nie bedzie - ale można) Wg. mnie minusem Laptopa jest jego bardziej ograniczona 'otwarta architektura', więc dla lubiących 'zmiany' to kolosalny minus tylko kiedy ja coś w kompie zmieniałem, prócz HDD, napędów, pamięci ?! ![]() Jak stoi kwestia awaryjności 'kompa mobilnego' ?! Oczywiście wiem, że jak się dba tak się ma ![]() ![]() Kolejny plus jest taki, że 'można go zabrać' co z PC jest bardzo kłopotliwe. Następne pytanie, PC różni sie od Laptopa - to widać 8 ) , ale jak z obsługą (nie w tym sensie instrukcje itd.), tylko Ci co mają laptopy mają potrzebe mieć jeszcze stacjonarke (też wydajną, bo konfiguracje typu P3/Celeron to prawie każdy ma). Tak czytacie czytacie te moje bazgroły i zastanawiacie sie o co mi konkretnie chodzi ![]() Wgryzam się w ten temat bo moja stacjonarka (konfig w profilu) robi się leciwa - ale pracuje się na tym jeszcze OK tylko co będzie za 2 lata ![]() Wtedy to sie przyda ew. do dojenia plików, www i OpenOffice ten sprzęt ![]() I wtedy chciałem kupić laptopa (technologia bedzie jeszcze wyzsza wtedy, moze i ceny jeszcze spadną ?! ![]() Zależy mi głownie na opiniach tych co mają Laptopa albo 2 pozycje na raz (stacjonarke też). Reszta załogi niech zapoda plusy i minusy ew. swoje pomysły/uwagi Laptop & PC pozdro!
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja mam w domu laptopa i... trzy komputery ;-) z czego jeden jeszcze mój (stacjonarny) i mogę powiedzieć tyle, że używam i tego i tego. Ale odkąd mam laptopa, to stacjonarnego zdecydowanie mniej.
Według mnie laptop spokojnie może zastąpić kompuer stacjonarny i nie wiąże się to z większymi ograniczeniami. Dla mnie dwa mankamenty mojego to: a) brak wyjścia 5.1 z karty muzycznej (w sumie to nie stanowi to aż takiego problemu, ale ostatnio akurat myślałem, żeby sprawić sobie takie głośniki i zauważyłem brak takiego wyjścia z notebooka. Może jednak można to zmienić instalując odpowiednią kartę muzyczną. Przyznam, że nie wiem, czy da się to zrobić b) gorszy mimo wszystko ekranik niż monitor CRT i nawet nie chodzi mi tutaj o jakość obrazu (która jest bardzo dobra), czy jego wielkość (15,4 w porównaniu to widzialnego ekranu 17 calowego monitora CRT ok. 15,7''), ale odwzorowanie kolorów, które przy porównywaniu później ze "zwykłym" monitorem, wydaje się lekko "zafałszowane". Z tym, że to jest kwestia po prostu patrzenia na ekranik pod odpowiednim kątem. Ale pomijając te drobne w sumie rzeczy, trudno byłoby mi wskazać inne ograniczenia. Dodam tylko, że mój kolega ma trochę mocniejszego laptopa 17'' i odkąd go kupił, ani razu nie włączył komputera stacjonarnego, który również wcale taki słaby nie był.
![]() |
#3 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Ja mam lap i PC (powiedzmy sredniej klasy - Athl 1.7 GF4Ti). Chcialem miec cos bardziej mobilnego, zeby sie np. do plecaka zmiescilo. Gram na nim dosc malo (choc na nim gralem w GW bez wiekszych problemow - moze raz na jakis cos przycielo podczas ladowania).
Ogolnie byl to laptop przeznaczony na mobilnosc, choc z tego dosc malo korzystam, ale jak sie zdarzy taka sytuacja to bardzo pomaga. DELL, 14'' centrino 1.6 A do gier uzywam stacjonarki. Choc to tez roznie bywa - z niektorymi grami radzi sobie bardzo wystarczajaco. Takze to zalezy kto w co i jak gra. Ja lubie jak wszystko gra - tzn nie ma problemow. Jak gram w wolfa na stacjonarce, a cala reszte robie na lap, to wszystko gra ![]() Lap ma jeszcze ten plus, ze kupujesz gotowego, co w przypadku stacjonarki sie nie oplaca. Takze lepiej kup cos firmowego i ciesz sie z uzytkowania, a nie kombinuj jak ze stacjonarka, bo w lapie sie duzo gorzej kombinuje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Coauctor delicti
Data rejestracji: 23.12.2002
![]() |
Zalety i wady obu rozwiązań chyba są jasne dla wszystkich. Dla mnie największym bólem jest brak "wymienności" części laptopa z innymi PC (stac.).
Tak naprawdę, jeśli nie do biura i nie do gier, to tylko notebook - wszystko zależy do czego ma służyć i za jaką kasę. Ma on jednak jedną jeszcze wadę - łatwiej nad nim zasnąć (np. w łóżku ^_^ )
![]() |
#5 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 01.02.2005
![]() |
Ja mam i lapka i stacjonarne PC. Laptopa używam do wszstkiego poza sciąganiem roznych dupereli (do tego uzywał właśnie stacjonarki).
Stacjonarka to juz dziadziuś Duron 800 wiec nadaje sie tylko do ssania, rzadko go wyłączam ![]() Natomiast mój laptopik ma parametry takie jak w opisie. Kupując go kierowałem się jaknajlepszą grafą i matrycą. Chcialem by służył także do sporadycznego grania i musze powiedzieć ze narazie sie na nim nie zawiodłem. Gierki chodzą bardzo ładnie a na matryce apsolutnie nie mam co narzekać puki co. Nagrywara wypala wszystkie płyty z max predkoscia x8. Giga ramu zaspokaja moje potrzeby. Jedyny mankament to fakt iż gwarancje na niego mam ale w USA ![]()
Używam 1. Laptop - IBM T41p, Pentium M 1400, 1GB RAM, Radeon 7500, Seagate 5400.3 2. Blaszak: INTEL CORE 2 DUO E8500 3,16GHZ, GIGABYTE GA-P35-DS4, PCX EVGA 8800GTX 768/384 1,8GHZ, PATRIOT DDR2 2*2GB 800 LLK CL4, SEAGATE 500GB 32MB SATA ST3500320AS, LG GH-20LS10 SATA BLACK LIGHTSCRIBE, SHARKOON REBEL 9 VALUE BLACK B/Z, MODECOM VOLCANO 750W, MS WINDOWS VISTA HOME PREMIUM EDITION PL 64BIT OEM, NEC LCD20WGX2 PRO SILVER/BLACK MONITOR LCD 20 -------- |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pingwin specjalista.
@pawelblu, Morris:
Co do gier to przyznam, że duużo bardziej kręciło mnie to 1.5 roku temu, choć czasem w coś sie potrzaska to wiadomo ![]() Dokładnie Laptop jest gotowy, PC 'gotowego' nigdy nie wziąłem / nie wezme, (jak chce sie pośmiać to biore gazetke z jakiegoś hiper i czytam te konfigi ![]() To jest fakt, że laptop jest dużo mniej 'wymienialny', ale jest też dużo sprzętu zewnetrznego ![]()
![]() |
#8 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
tylko i tylko stacjonarka
co z tego ze laptopik jest fajny bo przenosny, do podrozy i pisania w wordzie jezeli ktos tak jak ja conajmniej raz w tygodniu grzebie w bebechach i nosi dyski po kumplach to tylko stacjonarka |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Po pierwsze @Patrix - twój sprzęt nie jest może najnowszy, ale przy moim (PII 350, 256 i 8,4 GB) - to niezły - sam bym taki chciał mieć ! A co do komputerów stacjonarnych i przenośnych - ja widzę to tak: Laptop: zalety - mały - lekki - mobilny wady - problemy z rozbudową i naprawą, mniej wygodna klawiatura, gorszej jakości wyświetlacz niż monitor, zazwyczaj też mniejszy A dla stacjonarnego - mamy odwrotnie niż powyżej - czyli, duży i ciężki, ale wygodniejszy, no i możliwość rozbudowy, naprawy itd. Pozdrawiam ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 17.08.2005 o godz. 14:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||||||
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 01.02.2005
![]() |
Pavilonek sprawuje sie super. wynik w 3dmarku 2003 3600pkt przy obecnych sterach.
bateria mogłaby trzymać troche wiecej niz 1.5h noi mógłby ważyć troche mniej niż 4.5 KG. dla mnie to jednak nie są wady.
Używam 1. Laptop - IBM T41p, Pentium M 1400, 1GB RAM, Radeon 7500, Seagate 5400.3 2. Blaszak: INTEL CORE 2 DUO E8500 3,16GHZ, GIGABYTE GA-P35-DS4, PCX EVGA 8800GTX 768/384 1,8GHZ, PATRIOT DDR2 2*2GB 800 LLK CL4, SEAGATE 500GB 32MB SATA ST3500320AS, LG GH-20LS10 SATA BLACK LIGHTSCRIBE, SHARKOON REBEL 9 VALUE BLACK B/Z, MODECOM VOLCANO 750W, MS WINDOWS VISTA HOME PREMIUM EDITION PL 64BIT OEM, NEC LCD20WGX2 PRO SILVER/BLACK MONITOR LCD 20 -------- |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
tyle ze ten dysk to biore, podpinam i dziala... w 100% przypadkow
bez zabawy w laczenie kompow lub zabawy z kieszeniami i usb, ktore nie kazdy ma + ostatnio cos sie dziewczynie w kompie zrabalo, przekladalem wszystkie graty i czailem co jest nie tak, majac tylko laptopa moglbym tylko popatrzec i do serwisu zaniesc ostatnio zreszta stacjonarki wcale nie sa takie niewygodne, obudowa z raczka, monitor lcd i prawie jak laptop ![]() ![]() ![]() ![]() a i wymienic np. karte graficzna tez nie powiem gdzie "wygodniej"... laptop to jest po prostu pudelko na podroze jak dla mnie Ostatnio zmieniany przez Predi : 17.08.2005 o godz. 15:45 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Ja zamiarzam zamienić poczciwego PC na notebboka może za rok, półtora stane się szczęśliwym posiadaczem Notebooka ![]() Najwieksze minusy PC - dużo miejsca zajmuje PC+monitor CRT
![]() |
![]() |
|
|