Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.07.2006, 10:28   #1
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Desden
Tak, ale kazdy mysli o swoich "rodakach" prawda? Co ty bys zrobil myslac ze zostawisz własne "dzieci" na pozarciu izraelskich bomb?
Wiele Państw ma na terenie Libanu swoich obywateli i stara się ich wydostać. Nie tylko Polska. Amerykanie czekają na ewakuację, wielu kanadyjczyków... tylko co z tego? Póki co, jakoś Izrael nie ma w zwyczaju wysadzać cudzych ambasad i żadnemu obcokrajowcowi włos z głowy nie spadł z powodu działań militarnych armii Izraela. Np. bomby spadają blisko ambasady polskiej, ale nie na samą ambasadę. Polacy zaplanowali wywiezienie swoich rodaków autokarami, uzgodniono to z dowództwem armii Izraela i jakoś bez problemu Żydzi się zgodzili na to, obiecując w dodatku, że wstrzymają działania wojenne w okolicy przejazdu autokarów.
A ogólnie, to popieram reakcję Izraela. Co niby miał robić Izrael? Pozwolić sobie porywać żołnierzy i siedzieć z założonymi rękoma? Wspominałeś gdzieś wcześniej, że akcja jest ogromna w porównaniu do incydentu, jakiego dopuścił się Hezbollah... uważam, że należy zademonstrować siłę w takiej sytuacji, bo do Arabów tylko takie argumenty docierają. Ciekawe, czy jakbyś był porwanym żołnierzem, to czy wciąż miałbyś takie poglądy? Prosiłbyś swój Rząd o użycie wszystkich możliwych środków, aby Cię wyciągnęli!
W dodatku Izrael w tym konflikcie nie niszczy wszystkiego dookoła, jakby był w jakimś amoku, a stara się wybierać cele o strategicznym znaczeniu. Może zdarzają się pomyłki, ale to jest niestety wojna i o pomyłki nietrudno!
Wygodnie jest sobie siedzieć w wygodnym fotelu przed telewizorem, popijając piwko i wydawać wyroki. W dodatku wiedząc, że sąsiad nie walnie Ci jakąś rakietką w dom.
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.07.2006, 10:57   #2
Kogoro
Forumator

Data rejestracji: 24.01.2005
Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Proton
Wiele Państw ma na terenie Libanu swoich obywateli i stara się ich wydostać. Nie tylko Polska. Amerykanie czekają na ewakuację, wielu kanadyjczyków... tylko co z tego? Póki co, jakoś Izrael nie ma w zwyczaju wysadzać cudzych ambasad
Okolice polskiej ambasady były już ostrzelane. Póki co żaden Polak nie zginął i mam nadzieję, że nie zginie. Nie zdziwi mnie jednak jeśli tak będzie.

Cytat:
Napisany przez Proton
i żadnemu obcokrajowcowi włos z głowy nie spadł z powodu działań militarnych armii Izraela.
Zginęło, wg różnych źródeł od 6-8 obywateli Kanady.

Cytat:
Napisany przez Proton
Np. bomby spadają blisko ambasady polskiej, ale nie na samą ambasadę. Polacy zaplanowali wywiezienie swoich rodaków autokarami, uzgodniono to z dowództwem armii Izraela i jakoś bez problemu Żydzi się zgodzili na to, obiecując w dodatku, że wstrzymają działania wojenne w okolicy przejazdu autokarów.
Cóż za łaskawość!!!

Cytat:
Napisany przez Proton
A ogólnie, to popieram reakcję Izraela. Co niby miał robić Izrael? Pozwolić sobie porywać żołnierzy i siedzieć z założonymi rękoma? Wspominałeś gdzieś wcześniej, że akcja jest ogromna w porównaniu do incydentu, jakiego dopuścił się Hezbollah... uważam, że należy zademonstrować siłę w takiej sytuacji, bo do Arabów tylko takie argumenty docierają.
Wypadałoby najpierw przeprowadzić działania dyplomatyczne.
Problem w tym, że do Izraela również przemawia tylko siła.

Cytat:
Napisany przez Proton
Ciekawe, czy jakbyś był porwanym żołnierzem, to czy wciąż miałbyś takie poglądy? Prosiłbyś swój Rząd o użycie wszystkich możliwych środków, aby Cię wyciągnęli!
Od czego dyplomacja? Od czego Mosad?

Cytat:
Napisany przez Proton
W dodatku Izrael w tym konflikcie nie niszczy wszystkiego dookoła, jakby był w jakimś amoku, a stara się wybierać cele o strategicznym znaczeniu. Może zdarzają się pomyłki, ale to jest niestety wojna i o pomyłki nietrudno!
Racja, zmniejszenie populacji Libanu oraz wypędzenie z niego wszystkich obcokrajowców to jeden z głównych celów napaści Izraelskiej.

Cytat:
Napisany przez Proton
Wygodnie jest sobie siedzieć w wygodnym fotelu przed telewizorem, popijając piwko i wydawać wyroki. W dodatku wiedząc, że sąsiad nie walnie Ci jakąś rakietką w dom.
Czyżbyś siedział w IzraelU?
Kogoro jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.07.2006, 11:03   #3
Proton
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez adach
Wypadałoby najpierw przeprowadzić działania dyplomatyczne.
Problem w tym, że do Izraela również przemawia tylko siła.
Arabowie i negocjacje?! Nie bądź śmieszny... z nimi nie da się negocjować.
Cytat:
Napisany przez adach
Od czego dyplomacja? Od czego Mosad?
Widać miarka się przebrała i koniec z dyplomacją.
Cytat:
Napisany przez adach
Racja, zmniejszenie populacji Libanu oraz wypędzenie z niego wszystkich obcokrajowców to jeden z głównych celów napaści Izraelskiej.
O tak, to na pewno był zaplanowany spisek! A za wszystkim stoi PO
Cytat:
Napisany przez adach
Czyżbyś siedział w IzraelU?
Tak, jasne! A czyżbyś Ty miał na imię Abdul?
Stary 18.07.2006, 11:22   #4
woitas
αρχή

Data rejestracji: 16.06.2001
woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>woitas wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez Proton
a ja zawsze myślałem, że arabowie wręcz uwielbiają negocjacje.
spróbuj u nich cokolwiek kupić, nie targując się zawzięcie...
zapomnij...

woitas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.07.2006, 11:30   #5
Proton
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez woitas
zapomnij...
Dobrze, tylko że nie mówimy o kupnie dywanu. W dodatku u sprzedawcy, który ma Kałsznikowa w dłoni i wykrzykuje, że trzeba Cię zmieść z powierzchni ziemii... a wszystko to w imię pokoju i miłującej pokój religii Islam.
Stary 18.07.2006, 11:34   #6
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez woitas
zapomnij...
Ostatnio jak handlowalem z Arabami. Takie tam duperele zreszta z tych ich smiesznych kramikow rozkladanych. To koles jak rzucil cene i bys ja lyknal, na pewno nie chcialby handlowac. Sprzedalby wszystko bez handlu. To Ty musisz handlowac, a nie oni. A narzuty to robia chyba z 500% jak nie wiecej.
Stary 18.07.2006, 11:19   #7
para
Guru

Data rejestracji: 18.11.2002
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Proton
A ogólnie, to popieram reakcję Izraela. Co niby miał robić Izrael? Pozwolić sobie porywać żołnierzy i siedzieć z założonymi rękoma?
Tak się zastanawiam, czy za ostatnie pobicie Rabina w Warszawie, Izrael nie powinien kontrolnie zbombardować wszystkie mosty w Warszawie.
Przecież nie może sobie pozwolić na prowokację i siedzenie z założonymi rękami.
Już nie chcę myśleć o pobiciu dzieci rosyjskich dyplomatów, co Rosja powinna zrobić, pewnie zbombardować pół Polski,
w końcu też nie może sobie pozwolić na prowokację i siedzenie z założonymi rękami.

Cytat:
Napisany przez Proton
uważam, że należy zademonstrować siłę w takiej sytuacji, bo do Arabów tylko takie argumenty docierają.
A czy do Izraela docierają inne argumenty niż siła. Przecież nie zrealizowali porozumień z Oslo z lat 90 oraz kilkudziesięciu rezolucji ONZ.

Cytat:
Napisany przez Proton
Wygodnie jest sobie siedzieć w wygodnym fotelu przed telewizorem, popijając piwko i wydawać wyroki jak ci Izrael przez pomyłkę trafi w dom,
ale w końcu to jest niestety wojna i o pomyłki nietrudno.
Zwłaszcza, że sam siedzisz w Polsce pijąc piwo, a nie w Libanie.
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.07.2006, 11:28   #8
Proton
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez para
Tak się zastanawiam, czy za ostatnie pobicie Rabina w Warszawie, Izrael nie powinien kontrolnie zbombardować wszystkie mosty w Warszawie.
Przecież nie może sobie pozwolić na prowokację i siedzenie z założonymi rękami.
Już nie chcę myśleć o pobiciu dzieci rosyjskich dyplomatów, co Rosja powinna zrobić, pewnie zbombardować pół Polski,
w końcu też nie może sobie pozwolić na prowokację i siedzenie z założonymi rękami.
Chyba sam nie wiesz, co mówisz, jeśli porównujesz pobicie rabina w Polsce z sytucją na granicy z Libanem. Nawet nie ma senu tego komentować lub wdawać się w dyskusję. Idź już lepiej do meczetu na modły, bo południe się zbliża.
Cytat:
Napisany przez para
A czy do Izraela docierają inne argumenty niż siła. Przecież nie zrealizowali porozumień z Oslo z lat 90 oraz kilkudziesięciu rezolucji ONZ.
Sądzę, że jak najbardziej do Izraela docierają inne argumenty, niż siła... pod warunkiem, że ma się odpowiedniego partnera do rozmów. Ale trudno negocjować z kimś, kto ma absurdalne żądania, a w dodatku jego poplecznicy ochoczo wymachują kałsznikowami przed kamerami telewizyjnymi wrzeszcząc słowa miłujące pokój, jak: zniszczyć Izrael, poderżnąć gardła wszystkim Żydom etc. W takim klimacie to sam sobie negocjuj!
Cytat:
Napisany przez para
Wygodnie jest sobie siedzieć w wygodnym fotelu przed telewizorem, popijając piwko i wydawać wyroki jak ci Izrael przez pomyłkę trafi w dom.
Zwłaszcza, że sam siedzisz w Polsce pijąć piwo, a nie w Libanie.
Nie mieszkam w Libanie, więc nie wiem Ale gdbym chodził na granicę Izraela, aby wystrzelić rakietę w ich stronę, to raczej nie oczekiwałbym spokoju i u siebie.
Stary 18.07.2006, 11:39   #9
para
Guru

Cytat:
Napisany przez Proton
Chyba sam nie wiesz, co mówisz, jeśli porównujesz pobicie rabina w Polsce z sytucją na granicy z Libanem. Nawet nie ma senu tego komentować lub wdawać się w dyskusję. Idź już lepiej do meczetu na modły, bo południe się zbliża.
Bardzo ciekawy argument, więc zniżę się do twojego poziomu i powiem żebyś zdjął publicznie spodenki.
To, że nie podoba mi się działanie Izraela, to nie znaczy, że jestem muzułmaninem.
Chciałem tylko zasugerować (ale napiszę wprost, bo widzę, że nie zrozumiałeś), że nie chodziło o porwanie
żołnierzy Izraelskich tylko o pretekst - jak widać każdy jest dobry dla Izraela.

W końcu powodem wybuchu 2 wojny światowej było zajęcie radiostacji w Gliwicach.

Cytat:
Napisany przez Proton
Sądzę, że jak najbardziej do Izraela docierają inne argumenty, niż siła... pod warunkiem, że ma się odpowiedniego partnera do rozmów. Ale trudno negocjować z kimś, kto ma absurdalne żądania, a w dodatku jego poplecznicy ochoczo wymachują kałsznikowami przed kamerami telewizyjnymi wrzeszcząc słowa miłujące pokój, jak: zniszczyć Izrael, poderżnąć gardła wszystkim Żydom etc. W takim klimacie to sam sobie negocjuj!
Dla mnie nie ma różnicy - Izrael uprawia wg. mnie terroryzm państwowy tak jak Rosja w Czeczenii, ale skoro ma poparcie USA to może.
Bo czemu nie łapie terrorystów i sądzi ich. W końcu w Izraelu nie ma kary śmierci!
To na jakiej zasadzie zabija terrorystów?
Stary 18.07.2006, 11:47   #10
Proton
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez para
Bardzo ciekawy argument, więc zniżę się do twojego poziomu i powiem żebyś zdjął publicznie spodenki.
Nooo, teraz to Ty pokazałeś swój poziom Za dużo kawy pijesz, bo coś nerwowy jesteś.
Cytat:
Napisany przez para
Dla mnie nie ma różnicy - Izrael uprawia wg. mnie terroryzm państwowy tak jak Rosja w Czeczenii, ale skoro ma poparcie USA to może.
Bo czemu nie łapie terrorystów i sądzi ich. W końcu w Izraelu nie ma kary śmierci!
Ty naprawdę nie znasz tamtejszej sytuacji, a starsz się głos zabierać. Ja przyznam, że też może nie jestem znawcą tego konfliktu ciągnącego się od lat, ale wiem, że Izrael wyłapuje terrorystów i siedzą w więzieniach. Zresztą warunkiem uwolnienia porwanych żołnierzy było zwolnienie więźniów. Masz coś jeszcze do dodania?
Stary 18.07.2006, 11:56   #11
para
Guru

Cytat:
Napisany przez Proton
Nooo, teraz to Ty pokazałeś swój poziom Za dużo kawy pijesz, bo coś nerwowy jesteś.
Nie pokazałem, jestem po prostu elastyczny i do każdego potrafię się dostosować, zresztą taką mam pracę.

Cytat:
Napisany przez Proton
Ty naprawdę nie znasz tamtejszej sytuacji, a starsz się głos zabierać. Ja przyznam, że też może nie jestem znawcą tego konfliktu ciągnącego się od lat, ale wiem, że Izrael wyłapuje terrorystów i siedzą w więzieniach. Zresztą warunkiem uwolnienia porwanych żołnierzy było zwolnienie więźniów. Masz coś jeszcze do dodania?
Czyli jak nie znam tamtej sytuacji to nie powinienem zabierać głosu, ale jak ty nie znasz to możesz.
Zacznij stosować logikę w wypowiedzi, bo inaczej traci sens i gubisz się.

Ostatnio Izrael próbuje łapać terrorystów lub podejrzanych o terroryzm, używając śmigłowców i rakiet.
Sposób bardzo skuteczny, ale ciężko tak złapać kogoś żywcem, to że zginie przy okazji jego rodzina to są koszty uboczne.
Tylko przypominam, że Izrael chlubi się że jest państwem demokratycznym, w odróżnieniu od sąsiadów,
więc powinien przestrzegać reguł państwa demokratycznego, a zachowuje się tak samo jak druga strona.
Nie ma żadnej różnicy.
Stary 18.07.2006, 12:02   #12
Proton
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez para
Nie pokazałem, jestem po prostu elastyczny i do każdego potrafię się dostosować, zresztą taką mam pracę.

Czyli jak nie znam tamtej sytuacji to nie powinienem zabierać głosu, ale jak ty nie znasz to możesz.
Zacznij stosować logikę w wypowiedzi, bo inaczej traci sens i gubisz się.

Ostatnio Izrael próbuje łapać terrorystów lub podejrzanych o terroryzm, używając śmigłowców i rakiet.
Sposób bardzo skuteczny, ale ciężko tak złapać kogoś żywcem, to że zginie przy okazji jego rodzina to są koszty uboczne.
Tylko przypominam, że Izrael chlubi się że jest państwem demokratycznym, w odróżnieniu od sąsiadów,
więc powinien przestrzegać reguł państwa demokratycznego, a zachowuje się tak samo jak druga strona.
Nie ma żadnej różnicy.
Na temat tamtej sytuacji nie mam zamiaru dalej z Tobą dyskutować, bo to mija się z celem. To na początek.
Uważam, że nie jesteś elastyczny, a chamski. Ale to oczywiście kwestia nazewnictwa. Dla niektórych może bezczelność jest po prostu elastycznością.
Kolejna sprawa... jak do kogoś zwracasz się per "ty, twój etc.", to rozpoczyna się z dużej litery. Inaczej jest to obraźliwe i nieeleganckie. Ale rozumiem, że taka pisownia wynika z Twojej elastyczności?
Stary 18.07.2006, 13:18   #13
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez para
To, że nie podoba mi się działanie Izraela, to nie znaczy, że jestem muzułmaninem.
Chciałem tylko zasugerować (ale napiszę wprost, bo widzę, że nie zrozumiałeś), że nie chodziło o porwanie
żołnierzy Izraelskich tylko o pretekst - jak widać każdy jest dobry dla Izraela.

W końcu powodem wybuchu 2 wojny światowej było zajęcie radiostacji w Gliwicach.

No jest ewidentna roznica miedzy II WŚ i Czeczenia a Libanem. W pierwszych dwoch przypadkach po inwazji miala miejsce okupacja. Dluga i krwawa okupacja. I fakt ze rozpoczal to pretekst naciagany jest chyba oczywisty (kilka lat okupacji za domniemana radiostacje). W Polsce przeciez to nie te kilka tygodni walk w 39r. bylo tragedia, tylko kilka lat ludobojczej okupacji.

Izreal podjal dzialania militarne. Jezeli spelni swoje zapewnienia i cala akcja zakonczy sie w ciagu maksimum kilku tygodni i wladze nad terenami przejmie obecny rzad libanski, to porownanie z WŚ i Czeczenia jest nieuzasadnione.

Narazie oprocz domniemanych pomylek w selekcji celow, Izrael nie popelnil zadnego bledu. Wszelkie sporadyczne iwazje ladaowe sa przeprowadzane szybko i wycofywane. Natomiast jezeli chodzi o naloty, no to wychodzi na to (tak wynika z doniesien prasowych), ze troche sie pogubili.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.07.2006, 13:24   #14
Kogoro
Forumator

Data rejestracji: 24.01.2005
Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Kogoro po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Proton
Z Żydami również. Masz jakieś propozycje, czy tylko zrównanie z ziemią Libanu?

Cytat:
Napisany przez Proton
Widać miarka się przebrała i koniec z dyplomacją.
Od czego Mosad?

Cytat:
Napisany przez Proton
O tak, to na pewno był zaplanowany spisek! A za wszystkim stoi PO
Ale to przecież Izrael nieustannie od 50 lat powiększa terytorium swojego państwa.

Cytat:
Napisany przez Proton
Tak, jasne! A czyżbyś Ty miał na imię Abdul?
Jak mam na imię łatwo się domyśleć.

Cytat:
Napisany przez Prezesik
Nic mi się nie pomyliło. Radzę dokładnie poczytać o Hezbollahu, o tym skąd się wywodzi, jaki ma cel, a nawet ostatnio pojawiły się spekulacje o sojuszu między Hezbollahem, Al-Kaidą i Hamasem..
...a ostatnio? Co takiego libańczycy przeprowadzili? Oczywiście nie mam na myśli obecnego konfliktu?
Spekulacje? - czyje? Izraela? - przecież to strona w konflikcie!
USA? - przecież niedawno ich wywiad "pomylił się" w sprawie broni masowego rażenia w Iraku!

Cytat:
Napisany przez Proton
Dobrze, tylko że nie mówimy o kupnie dywanu. W dodatku u sprzedawcy, który ma Kałsznikowa w dłoni i wykrzykuje, że trzeba Cię zmieść z powierzchni ziemii... a wszystko to w imię pokoju i miłującej pokój religii Islam.
Czyżbyś sugerował, że Liban ma przewagę militarną?
Jakie masz podstawy przypuszczać, że Islam to nie religia pokoju?

Cytat:
Napisany przez Desden
ps. Gdyby to odemnie zalezało to bym migiem poslał nasz oddział z iraku do libanu po naszych....
Przecież w Libanie stacjonują nasi żołnierze w ramach onzetowskiej misji pokojowej.
Kogoro jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.07.2006, 13:55   #15
Prezesik
Człekokształtny

Data rejestracji: 27.12.2004
Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>Prezesik jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez adach
...a ostatnio? Co takiego libańczycy przeprowadzili? Oczywiście nie mam na myśli obecnego konfliktu?
Spekulacje? - czyje? Izraela? - przecież to strona w konflikcie!
USA? - przecież niedawno ich wywiad "pomylił się" w sprawie broni masowego rażenia w Iraku!
na przykład zamachy na ambasady izrealskie i głośne nawoływanie do mordowania "małego szatana - Izreala"

Twoje uprawnienia: