![]() |
Kumpel, który zakłada systemy alarmowe, opowiadał, że jak dobrze pierd......, to przeszło przez 3 zabezpieczania na linii i zjarało wszystko w domu, tyle w temacie. :]
|
dobra , jakbym czytał dwóch zgryźliwych tetryków ;p ,olewam to , jak mi zjara to bedzie ogólno-forumowa zrzuta
|
Jest burza, wyjmujesz kabel z modemu, zadziała na pewno. :>
|
Ed ma racj***281;, u znajomych ostatnio piz***322;o to ca***322;a instalacja w domu do wymiany. Faktycznie najlepiej wyci***261;ga***263; kable... Ale komu si***281; chce:-)
|
Cytat:
no chyba że za każdym razem gdy wychodzimy z domu wyjmujemy kabel sieciowy... ale tym tokiem to wyłączajmy wszystko z prądu, zakręcajmy zawory wody gazu a najlepiej to jeszcze napełnijmy pare naczyń woda bo może zakręca albo bedzie awaria ;) itd itp koniec tematu , skoro zabezpieczenie guzik da to tak jak wspomniałem będzie ogólno forumowa zrzuta :P |
Pewnie, że da, ale tylko np. przy resecie sieci, wtedy możesz mieć 300-400V.
W tej listwie jest taki warystorowy ogranicznik 270-300V wielkości jak filtr od fajka, a spójrz na słupy co tam wisi, takie co wyglądają jak "amortyzator". Do instalacji domowej robi ograniczniki np. firma Dehn. Koszt dla domu to jakieś 250 zł x 3 fazy + montaż. W Castoramie kiedyś widziałem, to nie są trudno dostępne rzeczy. No i klatka Faradaya na całą chałupę;) //edit jak już piorun pizgnie i do chałupy dojdzie, to odpięcie wtyczki z gniazda może nie być wystarczające :) Spokojnie przeskoczy na kilkadziesiąt cm. |
Ja zawsze odłączam wszystko. Nie ma bezpieczniejszego sposobu. A z listw to polecam firmę Ever, nie raz mnie uratowała.
|
Witam wszystkich ... dawno mnie tutaj nie było, ale jak widać jeszcze żyję :)
Muszę wreszcie kupić jakąś listwę - spodobała mi się taka firmy Armac: http://allegro.pl/listwa-zasilajaca-...514834258.html Ma ktoś może taką, słyszał o tej firmie ? Czy może lepiej bardziej renomowaną Acar: http://allegro.pl/acar-s8-listwa-8gn...505576371.html Zaletą pierwszej to mniejsze wymiary, a nie mam za dużo miejsca. Pozdrawiam !! |
no ja bym poszukał mniejszej z możliwością mocowania do podłoża
wtedy można śmiało przykręcić do tylnej ścianki biurka , kabelki ładnie pospinać , zyskujesz miejsce i łatwiej sie sprząta :P |
Cytat:
Jednak wdałem się w opis :P A co do spinania kabli - będę szczery ... wolę bałagan niż pospisane kable ... mój Tata jest właśnie wrogiem kabli na wierzchu itd. nawet tam gdzie ma wzmacniacz, wieże, magnetofon itd. ma listwy w meblościance ... i później wystarczy, że coś trzeba odłączyć ... i roboty z tym tyle ... dlatego u mnie kabelki są i będą w zdecydowanej większości luzem :) EDIT: zapomniałem dodać - ten Armac ma możliwość montażu do podłoża |
Tak od czasu do czasu pojawia mi się ten temat w nowych wiadomościach i za każdym razem zastanawiam się, dlaczego "listwa przepięciowa"? Czy to nie powinno się nazywać listwa przeciwprzepięciowa? Przecież te listewki nie służą do wywoływania przepięć, tylko mają zapobiegać ich skutkom...
|
A maska gazowa? :haha:
|
@Reetou też miałem o tym wspomnieć :D
|
Cytat:
|
Tak głąby potocznie mówią, nawet w woju.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:34. |