![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
kobian KOB 650GX NDMx nie wykrywa dysku 200GB
witam. zakupilem dzisiaj dysk WD 200GB.
ta plyta glowna obsluguje standard ATA-133,czyli powinna obslugiwac dyski wieksze od 128 GB. podczas proby instslacji komputer wyswietla informacje ze na dysku jest 131069 MB wolnych(troche duzo ucielo z niego),lecz podczas proby wlazcenia instalatora(xp) wyskakuje komunikat o bledzie dysku. podpialem potem stary dysk z tego kompa a nowy jako slave. komputer sie uruchomil,ale nowego dysku wcale nie widzi.co moge z tym zrobic? Ostatnio zmieniany przez Stef : 30.10.2004 o godz. 12:21 |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Temat znany i oklepany. Użyj opcji SZUKAJ. Podpowiedź: włącz LBA48 8 )
|
|
|
|
#3 |
|
Guru
![]() |
szukam szukamm,lecvz powoli mnie to zaczyna denerwowac. na jutro musi ten komputer byc sprawny
, w instrukcji nic nie pisze o max dyskach... bios ze strony producenta nie hcce sie wgrac ,nie idzie zainstalowac windowsa.....help! |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
![]() |
wiem ze to kiepska firma,ale nic na to nie poradze. to nie moj komputer i to nie mi go skladano. teraz jestem postawiony pzred faktem dokonanym.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Zawsze możesz mieć dwie partycje i po problemie.
Albo użyj winXPsp1 (conajmniej), albo użyj programu producenta HDD do partycjonowania i formatowania (ominesz problem BIOS) albo użyj zewnętrznego kontrolera albo (najlepiej) użyj opcji SZUKAJ. Napewno nie możesz użyć programu Partition Maqic. Wypowiadałem sie już w tym temcie wielokrotnie. Wpisz np. 160GB, LBA48 albo mój nick. 8 )
|
|
|
|
#7 |
|
Guru
![]() |
zainstalowalem najnowszy bios(03.2003). bios wykrywa dysk , bo pisze 200 GB,ale w windowsie jest widzialny jako 131 MB(czyli chyba okolo 127 GB).czy dyski WD maja jakies swoje specjalne programy do partycjonowania dyskow?
podczas instalacji systemu na tym dysku(xp corp)wywala blad i wyskakuje niebieski ekran. Ostatnio zmieniany przez Stef : 30.10.2004 o godz. 12:22 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Guru
![]() |
juz sobie poradzilem z tym dyskiem w windowsie-juz go widzi calego.
pozostaje jeszcze kwestia instalacji na nim windowsa XP. niesetety narazie mi sie to nie udaje. sciagnalem sobie etz ze strony WD program data life. stworzyl on dyskietke dosowa,lecz przy probie jej otwarcia w dosie wyskakuje takze blad, ze brak jet jakiegos pliku na dyskietce. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
)pozdro
|
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
Gdybyś nie był taki leniwy to byś znalazł programik który na tym forum osobiście zamieściłem od uaktywniania LBA48. A i tak będziesz musiał uaktywnić LBA48. Ale jak chcesz... 8 )
|
|
|
|
|
#11 |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Napiszę to jeszcze raz:
Aby zainstalować partycję większą niż 132GB to: -należy mieć winXPSP1 lub winXPS2, -instalatory win2ksp3 i 4 oraz winXP nie obsługują partycji powyżej 132GB i tymi systemami można co najwyżej tworzyć partycje poniżej 132GB a następnie (po zainstalowaniu) windy należy uaktywnić LBA48 i doinstalować kolejne partycje na wolnych obszarach HDD, -PM tworzy partycje ale windows ich nie obsługuje do końca (bo widzi je inaczej). Będą ginęły dane z HDD, -można instalować partycje spod win2ksp4 i winxp na dużych dyskach ale dopiero po uaktywnieniu LBA48, -w załączeniu plik do uaktywniania LBA48 (spod windy). @Stef: usuń instalotorem windy wszystkie natworzone przez siebie parycje i postąp wg uwag podanych wyżej używając narzędzi wyłącznie windosowskich. 8 )
Ostatnio zmieniany przez esem : 30.10.2004 o godz. 13:40 |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Guru
![]() |
esem-LBA48 uaktywnilem. przeciez napisalem ze windowsk mi juz normalnie wykrywa pojemnosc dysku. nie moge tylko na nim zainstalowac XP,bo w instalatorze wywalaja sie co chwile niebieskie okienka.
LBA48 uaktywnilem w nast sposob: przeszukalem forum i inne strony. znalazlem opis co trzeba wp[isac w rejestrze i gdzie. wpisalem to i działa. a co do tego co moil esem- ze PM cos robi,ale zle robi-calkowita racja. stworzylem tak partycje,ale instalator xp twierdzi ze format plikow uniemozliwia zainstalowanie windowsa. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
OldBoy
![]() ![]() |
Cytat:
zobaczy go wyłącznie instalator winXPsp1 lub winXPsp2. Postępuj tak jak pisałem wyżej. @Weron: zależy jak liczysz, bo można też tak: 128*1024=132GG*1024 i będzie 137GB i takie wartości też zobaczysz w necie. Jest to dokładnie granica od której musisz mieć LBA48bit. 8 )
|
|
|
|
|
#15 |
|
Guru
![]() |
teraz sie pogubilem.
to jak to zainstalowac? przeciez SP1.exe nie da sie zbootowac,a na czysty dysk nic innego chyba nie zainstaluje. ten program z WD mial mi cos pomoc,lecz dalej zima.
|
|
|
|
![]() |
|
|