![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Zaprenumerowany
Data rejestracji: 16.09.2003
![]() |
Maksymalna kompresja plików
Jaki program wybrać, by maksymalnie skompresować pliki na dysku? Nie liczy się ani jego popularność (może być BARDZO mało popularny) ani czas, w jakim to robi (może to robić 24 godziny). Ważne, by końcowy plik zajmował jak najmniej. Czy możecie mi coś polecić? I jeszcze jeśli możecie, podajcie z jakimi parametrami kompresować, by uzyskać maksymalną kompresję.
Dzięki. P.S. Na przykład jeśli powiecie mi, że WinRAR, to podajcie gdzie co zaznaczyć, by kompresować na fula! Nie tylko, żeby wybrać kompresja maksymalna, ale jeszcze jaki rozmiar słownika, czy kompresja danych tekstowych ma być wymuszona i z jakimi parametrami. Rozumiecie...
![]() Ostatnio zmieniany przez KaPi : 15.07.2005 o godz. 17:47 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
7-zip możesz tak ustawić to cacko, że będzie potrzebował kilku GB ramu, aby kompresja ruszyła
![]() Tam masz odpowiednie algorytmy. Są do tektu, do plików multimedialnych. Słownik oczywiście jak największy ![]()
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zaprenumerowany
![]() |
Cytat:
Cytat:
Moje ustawienia: Format archiwum: 7z Poziom kompresji: Ultra Metoda kompresji: LZMA Rozmiar słownika: 24 MB Rozmiar słowa: 64 Ustawiając takie parametry, pliki po kompresji mają 99% rozmiaru oryginalnego, czyli 68,0 MB, zamiast 68,5 MB. Czy jeśli ustawiłbym wszystko na ful (i znalazł odpowiednio mocny komputer) udałoby mi się jakoś bardziej to zmniejszyć? Czekam na dalsze propozycje z programami. Pliki, które muszę skompresować to ok. 15 plików .MP3 - ich rozmiar (łącznie) wynosi 68,5 MB. Czy znacie program, który potrafi zmniejszyć ich rozmiar do około 60 MB lub mniej? ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Cichy mod
![]() ![]() |
Wtedy RAM masz cały zajęty, a prędkość jest baaardzo mała. Kilka bitków na sekunde.
Co do MP3 na to samo wyjdzie jak przerobisz je na WAV i skompresujesz. Ponieważ pliki MP3 są już skomperesowane!! i ty chcesz je jeszcze kompresić ![]()
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zaprenumerowany
![]() |
Cytat:
![]() edit: Skompresowałem plik .WAV mający 20 MB... Po kompresji zajmował 16,4 MB. Czyli jednak nie wyjdzie na to samo jak przy .MP3! W dodatku .MP3 można jeszcze trochę upchać! Mam na dysku archiwum, które ma 870 MB - pełne .MP3! Po kompresji zajmuje 80% oryginalnego rozmiaru. Czyli jednak można...
![]() Ostatnio zmieniany przez KaPi : 15.07.2005 o godz. 20:00 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.02.2005
![]() |
Widocznie kompresor do MP3 ma lepszy algorytm do kompresji tego
![]() Zaraz zrobie test z tym WAV bo nie jestem sam pewien jak to jest ![]()
![]() |
#8 | |
Darkly dreaming...
Data rejestracji: 10.08.2004
![]() |
Cytat:
![]() Ostatnio zmieniany przez pablocoo : 15.07.2005 o godz. 20:37 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Cichy mod
![]() ![]() |
Potestowałem i z 40MB WAV zrobiło mi 23 MB
![]() ![]() Najlepiej jak chcesz coś wydawać to podpatruj grupy wydające płyty, gry etc. jak oni to robią. O ile się nie myle MP3 jest normalnie RAR`em pakowane. Nie moge sobie przypomnieć jak RIP`y są robione. Tam chodzi tylko o rozmiar. Często AUDIO tam ładnie się pakuje ![]() Cytat:
![]() ![]() PS. Musze sobie czyszczenie zrobić bo patrzcie jakie są efekty bawienia się programami AUDIO ![]() ![]()
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y Ostatnio zmieniany przez Piterniel : 15.07.2005 o godz. 20:33 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
kurcze to @Koteczek też ma ptaka jak Miriam
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zaprenumerowany
![]() |
Cytat:
Aha, no i czy warto dawać hasło na takie archiwum? Hasłem jest link do strony, z której plik pochodzi. Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Cichy mod
![]() ![]() |
Ja zawsze widziałem, że to tak robią
[numer sciezki]-[Tytuł].[rozszerzenie] ![]() Np. 01-Masz to jak w banku 2.mpc Hasło - eee... po co ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
na cdrinfo od 2001 ;>
Data rejestracji: 04.06.2005
![]() |
Cytat:
O.S.T.R.'a rippujemy?? Ładnie to tak? ![]() Do sklepu po Tabasco!
![]() |
![]() |
#14 |
Zaprenumerowany
![]() |
Jak się okazało, najlepszy kompresor do najszybszego spakowania moich .MP3 to WinZIP! Ustawiłem w WinAce tylko ZIP i kompresja Najlepsza. Plik zajmuje 68,1 MB, a zajmował 68,5 MB.
![]() Lepszy od niego był tylko 7-Zip w jednym sposobie kompresji - BZip2. Inne po prostu tworzyły plik, który zajmował więcej niż oryginalnie (bez kompresji!). A na stronie piszą, że kompresuje o 10% lepiej od normalnego WinZIPa... Plik końcowy przy kompresji BZip2 zajmował 68,0 MB, więc niewiele mniej. Na tym chyba skończę. Jeszcze spróbuję skompresować 7-Zipem na prawie maksymalnych ustawieniach. Chociaż chyba nie ma po co, bo by to rozpakować potrzeba będzie mieć 384 MB RAM. A po co? Skoro różnica będzie niewielka... Dlatego najlepszy do .MP3 jest WinZIP! Nie wiem jak z innymi plikami, ale tutaj jest on najprzydatniejszy. A podobno jest najgorszy (przestarzały). To chyba nie do końca prawda. ![]()
![]() |
#15 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Po pierwsze nie mylić kompresji stratnej z bezstratną ! W plikach mp3 kompresja jest stratna bo są usuwane [zabrzmi troszke lamersko] dźwięki "teoretycznie" niesłyszalne dla ludzkiego ucha.
W plikach takich jak zip, rar, uha, 7z kompresja jest bezstratna! Jeżeli chcesz zmniejszyć rozmiar mp3 to na drugi raz skompresuj ją z mniejszym bit'ratem. Jakość będzie mniejsza ale i wielkość pliku wynikowego też. Cytat:
![]() P.S. Tak jak pisałem kompresja użyta w MP3 jest stratna więc nie porównuj jej z bezstratną. Jeszcze do autora wątka jeżeli chcesz udostępnić album w p2p to poziom kompresji ustaw na brak. Pozdrawiam
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 15.07.2005 o godz. 22:09 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|