![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Kompresja na windowsa i linuxa to jest TAR. Nigdy nie rób ciągłego archiwum bo wystarczy, że źle ściagnie się jeden bit a całe archiwum jest do kosza.
|
Cytat:
SFV - Plik z sumą kontrolną pozostalych plików - sprawdzisz nim czy wszystkie pliki się dobrze ściągneły itp. WAV,FLAC,MP3,MPC itp. - Formaty plików...muzycznych NFO - Plik iNFO .. - informacje, kto rippowal, kiedy zostal wydany albóm, pare słow od autora, od ripper'a, wykaz ścieżek itp. M3U - Format playlisty CUE - Plik w którym znajdują sie informacje nt. końca, poczatku itp. ścieźki danych (audio or data) ZiP/RAR/ACE/7zip - Formaty kompresji...ja dodam jesszcze WinUHA...Ale najlepiej pakowac RAR'em bo jest to format i na Windows'a i na Linuxa... i większość go posiada.... |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Audio CD -> DBPowerAmp -> FLAC. Szybko i bezproblemowo. :taktak: |
Wg mnie to ripy albumów się powinno robić tak:
1. EAC -> WAV / WAV + CUE; 2.WAV -> MPC (ostatecznie MP3) / WAV + CUE -> FLAC; 3. robisz NFO, SFV i M3U; 4. pakujesz ZiP/RAR/ACE/7zip bez kompresji. |
Cytat:
|
Kompresowanie plikow skompresowanych (jpeg ,mpeg, zip itp) to cienki pomysl. Maksymalnie uda sie uzyskac ok 5%. I to niezaleznie od tego czy plik jest skompresowany silnie czy nie. Wystarczy zwykly huffman czy RLE aby nawet najpotezniejszy kompresor sie wylozyl.
Przyklad - mamy pliki ktore po zzipowaniu zajmuja 20MB a po 7zip tylko 10MB. Jesli najpierw skompresujemy zipem a potem jeszcze raz przy pomocy 7zip to plik bedzie mial... 20MB a nie 10MB. Pliki WAV PCM sa nieskompresowanymi plikami multimedialnymi totez do ich kompresji nalezy uzyc odpowiedniego multimedialnego kompresora ktory wykorzysta ich wlasciwosci (jak np to ze lewy kanal i prawy zazwyczaj niewiele sie roznia). Taki algorytm kompresji ma np WinRAR (bedzie takze w 7zip 5). Ponadto istnieja bezstratne formaty kompresji audio ktore kompresuja lepiej niz zip czy nawet WinRAR. A tak powaznie to do przesylania internetem kompresja bezstratna srednio sie nadaje. Lepiej uzyc formatu stratnego nowej generacji (np OGG). Strata jakosci niewielka a plik duzo mniejszy. edit: Nowoczesne programy pakujace potrafia wykorzystac podobienstwa miedzy kompresowanymi plikami - przy kompresowaniu 100 plikow mp3 przy pomocy 7zip stopien kompresji wzrosnie choc wielkiej rewelacji nie bedzie. |
Po pierwsze nie mylić kompresji stratnej z bezstratną ! W plikach mp3 kompresja jest stratna bo są usuwane [zabrzmi troszke lamersko] dźwięki "teoretycznie" niesłyszalne dla ludzkiego ucha.
W plikach takich jak zip, rar, uha, 7z kompresja jest bezstratna! Jeżeli chcesz zmniejszyć rozmiar mp3 to na drugi raz skompresuj ją z mniejszym bit'ratem. Jakość będzie mniejsza ale i wielkość pliku wynikowego też. Cytat:
P.S. Tak jak pisałem kompresja użyta w MP3 jest stratna więc nie porównuj jej z bezstratną. Jeszcze do autora wątka jeżeli chcesz udostępnić album w p2p to poziom kompresji ustaw na brak. Pozdrawiam |
Jak się okazało, najlepszy kompresor do najszybszego spakowania moich .MP3 to WinZIP! Ustawiłem w WinAce tylko ZIP i kompresja Najlepsza. Plik zajmuje 68,1 MB, a zajmował 68,5 MB. :D
Lepszy od niego był tylko 7-Zip w jednym sposobie kompresji - BZip2. Inne po prostu tworzyły plik, który zajmował więcej niż oryginalnie (bez kompresji!). A na stronie piszą, że kompresuje o 10% lepiej od normalnego WinZIPa... Plik końcowy przy kompresji BZip2 zajmował 68,0 MB, więc niewiele mniej. Na tym chyba skończę. Jeszcze spróbuję skompresować 7-Zipem na prawie maksymalnych ustawieniach. Chociaż chyba nie ma po co, bo by to rozpakować potrzeba będzie mieć 384 MB RAM. A po co? Skoro różnica będzie niewielka... Dlatego najlepszy do .MP3 jest WinZIP! Nie wiem jak z innymi plikami, ale tutaj jest on najprzydatniejszy. A podobno jest najgorszy (przestarzały). To chyba nie do końca prawda. ;) |
Cytat:
O.S.T.R.'a rippujemy?? Ładnie to tak? || Do sklepu po Tabasco! |
Ja zawsze widziałem, że to tak robią
[numer sciezki]-[Tytuł].[rozszerzenie] ;) Np. 01-Masz to jak w banku 2.mpc Hasło - eee... po co :P |
Cytat:
Aha, no i czy warto dawać hasło na takie archiwum? Hasłem jest link do strony, z której plik pochodzi. Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. ;) |
kurcze to @Koteczek też ma ptaka jak Miriam??? :P ;)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:06. |