Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.07.2005, 11:45   #1
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin
(...)
generalnie mnostwo ludzi uzywa i bedzie jeszcze dlugo uzywac sprzetu tej klasy czyli duron (celeron) 600 ~ 1000

racja, ja mam mojego durnia juz 5 latek i nie widze powodu by go zmieniac

jak mi odbije i chce pogierczyc np na GTA SA to ide na lepszego kompa, na ktorym robie filmy, ale duron 800 i min 256 RAMu + GF MX400 + cicha barraquda stanowi dla mnie juz pelen komfort w codziennym uzywaniu komputera

mysle, ze obecnie mamy do czynienia z pewnym przelomem w historii rozwoju technologii komputerowych:
kiedys kazdy nowy proc i podwojenie RAMu przekladal sie na DUUUZO szybsza prace kazdego softu
teraz praca w wordzie, rysowanie w CADzie, ogladanie divxa, przegladanie www - to wszystko dziala porownywalnie na P IV 3,0 jak na duron800.

roznice sie uwidaczniaja w aplikacjach inzynierskich (duza ilosc obliczen, grach czy w przetwarzaniu wielkiej ilosci danych audio-video.

kto tego nie uzywa nie ma potrzeby upgrade'owac durona/celerona

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.07.2005, 20:49   #2
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Dzięki wszystkim za wypowiedzi - tak się złożyło, że zrezygnowałem z zakupu procka i płyty, który planowałem - z kilku powodów - głównie z tego, że założyłem sobie, że cena nie ma przekroczyć 100 zł - jeśli ma to być okazja - a przekroczyła znacznie - w sumie nie dziwię się, bo sprzęt wydawał się pewny.
Aczkolwiek mam teraz na oku inny zestaw - trochę lepszy - niewiele się różni od poprzedniego, tylko sprzedawca mniej pewny, no i nie z mojego miasta.

Mam tylko jedno pytanie - co sądzicie o chipsecie SiS 735 pod procesory Duron ?? (niby nowocześniejszy od VIA KT133, ale ...)

Pozdrawiam

ro29

EDIT - poczytałem trochę o tym chipsecie - różne opinie są - jeśli ktoś ma własne - bardzo chętnie wysłucham czy warto w to inwestować parę złotych (nie mając oczywiście więcej )

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 25.07.2005 o godz. 23:51
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.07.2005, 08:30   #3
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
Mam tylko jedno pytanie - co sądzicie o chipsecie SiS 735 pod procesory Duron ?? (niby nowocześniejszy od VIA KT133, ale ...)
Byla przez jakis czas taka modna plyta glowna ECS z SISem 735 na pokladzie, jedyna jej zaleta to bylo to ze mozna uzyc pamieci SDRAM i DDRAM zamiennie, czyli w przypadku posiadania SDRAMow wykorzystac je pod nowa podstawke... co do jej pracy, opinie sa dosc podzielone, znam takich co taka plyte maja do dzis i chwala sobie jej dzialanie, jednak znam wiecej takich co na ta plyte lacine rzucali!

Co do chipsetu KT133 to byla udana wersja VIA, jedyna wada chipsetu bylo brak wsparcia dla magistrali 133 MHz, w przypadku durona nie ma to znaczenia, bo starsze durony pracuja na magistrali 100 MHz i sa calkiem przyzwoitymi procesorami... ja mialem 2 plyty na KT133, firmy Gigabyte i ASUS, faktem ze to dobre wyroby byly, a przy tym nigdy nei mialem problemow z VIA KT-133 (i wyzsza wersja KT-133A), warunek - w windowsie musialbyc zawsze S.P. od VIA 4 in 1 no ale to chyba jasne
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: