Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.10.2004, 15:10   #1
Syster
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.10.2004
Syster w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Hehe, czy da się ztunningować CD-ROM???

Witam!
Mam pytanie: posiadam CD-ROM LG:GCR-85228, zmieniłem mu BIOS z 1.00 na 1.03, no i mam pytanie czy da się go jakoś ztunningować (np. przyspieszony odczyt CD-RW, bo raczej większej szybkości odczytu [x52 standartowo] to chyba się nie da osiągnąć), lub czy istnieją programy do edycji ustawień w BIOSie tego CD-ROMu
Syster jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.10.2004, 15:38   #2
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nie istnieją żadne programy do edycjii biosów w napędach optycznych.
Stary 28.10.2004, 15:42   #3
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A co Ci niby da ta zmiana jak hardware nie obsluzy wyzszej predkosci??
Stary 28.10.2004, 15:48   #4
Proton
Wymiatacz

Data rejestracji: 18.06.2002
Proton zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Syster
Witam!
Mam pytanie: posiadam CD-ROM LG:GCR-85228, zmieniłem mu BIOS z 1.00 na 1.03, no i mam pytanie czy da się go jakoś ztunningować (np. przyspieszony odczyt CD-RW, bo raczej większej szybkości odczytu [x52 standartowo] to chyba się nie da osiągnąć), lub czy istnieją programy do edycji ustawień w BIOSie tego CD-ROMu
Nie ma takiej możliwości, to po pierwsze. Po drugie... po co chcesz kombinować z CD-ROM'em?? Źle Ci, nie działa coś, za wolno ?? Chyba przesadzasz. Pokombinujesz z BIOS'em, a za parę dni będziesz płakał, że CD-ROM nie działa i jakby go teraz reklamować, ewentualnie do życia przywrócić.
Jest takie powiedzenie, że pies jak nie ma co robić, to sobie... nie będę kończył
Proton jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2004, 16:24   #5
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Chlopaki macie racje, ale....ja wcale sie nie dziwie Systerowi ze kombinuje. Mialem tego badziewia i wiem co to za chlam. Szacowna firma LG rownie dobrze moglaby na nim napisac odczyt 666x. Predkosc krecenia plyta nijak ma sie w nim do predkosci odczytu i raczej nic z tym sie zrobic nie da.

PS Bardziej moze by sie nadawal do krecenia fajerwerkami hehe
Stary 28.10.2004, 22:37   #6
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu
Chlopaki macie racje, ale....ja wcale sie nie dziwie Systerowi ze kombinuje. Mialem tego badziewia i wiem co to za chlam. Szacowna firma LG rownie dobrze moglaby na nim napisac odczyt 666x. Predkosc krecenia plyta nijak ma sie w nim do predkosci odczytu i raczej nic z tym sie zrobic nie da.

A to nie jest przypadkiem ten legendarny już (ale w baaaaardzo negatywnym sensie) model CD-Roma LG?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.10.2004, 22:46   #7
Morris
Coauctor delicti

Data rejestracji: 23.12.2002
Morris zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A to nie jest przypadkiem ten legendarny już (ale w baaaaardzo negatywnym sensie) model CD-Roma LG?
U mnie podobnie w LG GRD 8160B - ale może przez to że skończy niedługo 3 latka.

Na marginesie:
Cytat:
Napisany przez grzeniu
Chyba fajerkami?
Stary 29.10.2004, 13:57   #8
luminat
Gość

Data rejestracji: 12.12.2002
luminat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Morris
U mnie podobnie w LG GRD 8160B - ale może przez to że skończy niedługo 3 latka.
Nie martw się, też mam ten napęd. Długo się męczyłem, aby uruchomic na nim tryb ultra-dma2 - pracował w trybie multi-word2, nawet format nic nie zmienił. Pomogło wgranie nowego biosu do płyty głównej, gdzie była opcja wymuszenia pracy w trybie ultra-dma 2. Dopiero teraz grzecznie współpracuje z nagrywarką liteon-52246S na jednym kanale IDE.

Ostatnio zmieniany przez luminat : 29.10.2004 o godz. 14:10
luminat jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2004, 15:21   #9
Syster
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.10.2004
Syster w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Oj, ja nie mówie że chciałbym koniecznie przyspieszony odczyt, chciałbym jakikolwiek tunning Np: Lampka by 2 razy migała jak będzie CD-RW, albo wolniejsze wysuwanie się tacki... itp. Ogólnie, cokolwiek....
Poza tym, musze wam powiedzieć, że z nowym flashem CD, no nie wiem jak to określić: silniczki zachowują się bardziej "krokowo". Nie wiem jakie słowa mogą opisać ten efekt.

Poza tym, nie chce zakładać nowego tematu, ale trafił mi się ciekawy Cd-ROM. Był on firmy Sony. Otóż podczas zgłaszania się w BIOSie, pojawiały się....Chińskie litery!!! Pierwszy raz coś takiego widze. I nie chodzi tu, że pokazują się "krzaczki", ale normalne chińskie litery! Ciekawe, zaraz sprawdze z inną płytą główną....
Syster jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: