Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.05.2006, 00:24   #76
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz

Data rejestracji: 06.08.2004
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A jedna rzecz, którą już teraz zauważyłem, to że ten przecisk "insert image" jest u mnie 'martwy', tzn. nie mogę go w ogóle wcisnąć.
To dziwne, powinno działać , u mnie wszystko chodzi prawie bez problemów.
A co do wyboru edytora to zamiast w Global Configuration może spróbuj
w User Manager zmienić sobie domyślny edytor.

Dostałeś na GG login i hasło do mojej Joomla ?

Ja teraz nad modyfikacją templatki siedzę , jak będziesz się chciał też coś modyfikować
w templatkach to polecam do Firefoxa dwa dodatki zainstalować, CSSViever i Web Developer,
z nimi jakoś tak świat piękniejszy się zrobił

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.05.2006, 08:15   #77
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Czołgista
To dziwne, powinno działać , u mnie wszystko chodzi prawie bez problemów.
A co do wyboru edytora to zamiast w Global Configuration może spróbuj
w User Manager zmienić sobie domyślny edytor.
Podejrzewam, że przyczyna leży w tym samym, co z tym edytorem tekstu. Pod Operą mi nie działało, ale pod Explorerem wszystko jest w porządku. Co swoją drogą jest pierwszą wadą programu, bo konieczność używania Explorera średnio mi się widzi. Ale niech będzie..

Tymczasem zainstalowałem od zera Joomla PE (Power Edition) i tak są do wyboru trzy różne edytory i działają bardzo fajnie

Do tego ze wstawianiem obrazków nie ma żadnych problemów, chociaż na razie sprawdzałem na tych obecnych już w programie, bez wgrywania własnych. Ale to też niedługo przetestuję.

Problemy mam tylko z kilkoma dodatkami, między innymi:

* Akobook (księga gości), pokazuje mi się (w panelu administratora) taki błąd: Fatal error: Non-static method MENU_Default::MENU_Default() cannot be called statically in /home/d/r/o/drogi/www/administrator/components/com_akobook/toolbar.akobook.php on line 3

Co ciekawe, w ustawienia mogę wejść bez problemu..

* Akocomment (dodawanie komentarzy do artykułów), błąd: Fatal error: Non-static method MENU_Default::MENU_Default() cannot be called statically in /home/d/r/o/drogi/www/administrator/components/com_akocomment/toolbar.akocomment.php on line 37

I tu podobnie, ustawienia działają.

* No i forum, w panelu administratora niby wszystko działa, ale przy odwołaniu na stronie pokazuje się taki błąd: Warning: in_array() [function.in-array]: Wrong datatype for second argument in /home/d/r/o/drogi/www/components/com_joomlaboard/listcat.php on line 56

Może z czymś tam jeszcze jest problem, ale trzy dodatki mnie interesują i chciałbym, żeby dobrze działały.

Będę jeszcze szukał na necie przyczyny, ale może spotkałeś się z takimi lub podobnymi problemami i wiesz, jak to ugryźć?

Cytat:
Dostałeś na GG login i hasło do mojej Joomla ?
Dostać dostałem (dzięki ), ale jeszcze nie miałem czasu nic z tym zrobić. Ostatnia końcówka tygodnia i cały ten zlecą mi przy pracy nad arkuszami excela do jednego konkursu managerskiego, przy czym jest naprawdę kupa roboty, więc chwilowo muszę odłożyć temat strony (chociaż czasami wieczorkiem i tak sobie siadam na chwilę, żeby coś pogrzebać ).

Cytat:
Ja teraz nad modyfikacją templatki siedzę , jak będziesz się chciał też coś modyfikować
w templatkach to polecam do Firefoxa dwa dodatki zainstalować, CSSViever i Web Developer,
z nimi jakoś tak świat piękniejszy się zrobił
No ja właśnie znalazłem temat, który mi odpowiada i chciałbym tylko dorzucić logo w górnym banerze. Muszę sprawdzić katalog z tematem, bo czasam jest tak, że w wystarczy podmienić jeden plik graficzny i wszystko się ładnie wyświetla. Ale to pod warunkiem, że jest to cały obrazek szerokości takiej, jak się potem wyświetla, bo jak to, co widzimy na stronie składa się z wielokrotności jednego małego obrazka, to pojawia się problem, którego nie potrafię obejść. Tzn. pewnie którymiś ze wspomnianych przez ciebie edytorów, ale tym jeszcze się nie bawiłem i.. szczerze mówiąc mam nadzieję, że nie będę już teraz musiał

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.05.2006, 10:30   #78
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Jeszcze tylko jedno pytanie, bo ju***380; nie wiem, czy mi si***281; wszystko tak pomiesza***322;o, ***380;e najprostszych rzeczy nie porafi***281; zrobi***263;, czy wcze***347;niej si***281; jeszcze tym nie zajmowa***322;em.

Chc***281; przenie***347;***263; kilka pozycji z menu g***322;***243;wnego do innego, np. link "Kontakt" z menu g***322;***243;wnego do menu inne. Jak to zrobi***263;?

Stary 31.05.2006, 20:49   #79
misz_masz
KiNgOfOcEaN

Data rejestracji: 06.09.2002
misz_masz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Problemy mam tylko z kilkoma dodatkami, między innymi:

* Akobook (księga gości), pokazuje mi się (w panelu administratora) taki błąd: Fatal error: Non-static method MENU_Default::MENU_Default() cannot be called statically in /home/d/r/o/drogi/www/administrator/components/com_akobook/toolbar.akobook.php on line 3

Co ciekawe, w ustawienia mogę wejść bez problemu..

* Akocomment (dodawanie komentarzy do artykułów), błąd: Fatal error: Non-static method MENU_Default::MENU_Default() cannot be called statically in /home/d/r/o/drogi/www/administrator/components/com_akocomment/toolbar.akocomment.php on line 37
Linia która robi Ci problem wyglada najprawdopodobniej tak:

// MENU_Default::MENU_Default();

pisze najprawdopodobniej bo tak mam w mambo ale joomla jest jak lustrzane odbicie więc nie powinno być diaimetralnie różnie.

Wystarczy ową linie skasować a w jej miejsce daj:

$menu_new = new MENU_Default;

zapisz zmiany, przeloguj się w panelu administratora i powinno działać.

zreszta tak załatwisz wszystkie błedy z toolbar.cos tam.php

Problemu z forum nie umiem rozwiązać.

A to moje mambo:

http://et.prx.pl/mambo

Ostatnio zmieniany przez misz_masz : 31.05.2006 o godz. 21:05
misz_masz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.05.2006, 20:58   #80
misz_masz
KiNgOfOcEaN

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Jeszcze tylko jedno pytanie, bo już nie wiem, czy mi się wszystko tak pomieszało, że najprostszych rzeczy nie porafię zrobić, czy wcześniej się jeszcze tym nie zajmowałem.

Chcę przenieść kilka pozycji z menu głównego do innego, np. link "Kontakt" z menu głównego do menu inne. Jak to zrobić?

Z przenosinami to mogą byc problemy lecz łatwiej to zrobic w inny sposób.

Niechcianą pozycję w danym menu poprostu odpublikuj i w docelowym menu np mainmenu stórz NOWY -> np Komponent lub coś innego w zależności od potrzeby-> i dalej wybierasz sobie odpowidni komponent i nadajesz mu nazwę. Ważne abyś nie zapomnial o publikacji nowej pozycji.
Stary 31.05.2006, 21:46   #81
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez misz_masz

pisze najprawdopodobniej bo tak mam w mambo ale joomla jest jak lustrzane odbicie więc nie powinno być diaimetralnie różnie.

A to moje mambo:

Rozumiem, że chodzi o normalną edycję pliku, np. z poziomu Total Commandera i zapisanie nowych wartości?

Zaraz spróbuję, sposób rzeczywiście nie wygląda na skomplikowany, ale ciekawe, czemu to od początku nie działa samo, tylko trzeba takie rzeczy zmieniać.

Dzięki za pomoc

Strona o szkole przyjemna i nawet wybiega w przyszłość. Już jest news z 1 czerwca

Stary 31.05.2006, 21:48   #82
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez misz_masz
Z przenosinami to mogą byc problemy lecz łatwiej to zrobic w inny sposób.

Niechcianą pozycję w danym menu poprostu odpublikuj i w docelowym menu np mainmenu stórz NOWY -> np Komponent lub coś innego w zależności od potrzeby-> i dalej wybierasz sobie odpowidni komponent i nadajesz mu nazwę. Ważne abyś nie zapomnial o publikacji nowej pozycji.
Z czymś takim nie byłoby problemu, ale chodzi mi akurat o takie pozycje jak: "szukaj", "napisz do nas" i "start" (strona startowa) i nie wiem, czy takie moduły można normalnie utworzyć (poprzez tworzenie nowego modułu z poziomu managera menu.. Ale zaraz się pobawię. Jeśli się da, to rzeczywiście tak będzie najprościej, chociaż wydaje mi się, że przy poprzedniej instalacji przenosiłem te rzeczy bez problemu.. Ale być może myli mi się już z jportalem, nie jestem pewien.

Stary 31.05.2006, 21:56   #83
misz_masz
KiNgOfOcEaN

Cytat:
Napisany przez andrzejj9

Strona o szkole przyjemna i nawet wybiega w przyszłość. Już jest news z 1 czerwca

He he no tak naprawde to własnie od jutra ta witrynka zaczyna funkcjonować. Dzisiaj miałes pokaz przedpremierowy
Stary 31.05.2006, 22:52   #84
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez misz_masz
He he no tak naprawde to własnie od jutra ta witrynka zaczyna funkcjonować. Dzisiaj miałes pokaz przedpremierowy
Czuję się zachwycony

A ten sposób z dodaniem nowych elementów w menu i wyłączenie ich w poprzednim zadziałał

Stary 01.06.2006, 10:11   #85
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez misz_masz

A to moje mambo:

Wszystko zadziałało

Jeszcze raz dzięki za pomoc

Stary 03.06.2006, 11:21   #86
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

No i jeszcze jeden problem mam - tym razem do***347;***263; dziwny.

Ot***243;***380; strona bardzo fajnie wygl***261;da pod Oper***261;, ale.. beznadziejnie pod Explorerem

Mo***380;e i bym ola***322; spraw***281;, bo niech ludzie nie u***380;ywaj***261; tego czego***347; do korzystania z internetu, ale jednak wszelkie badania popularno***347;ci przegl***261;darek wskazuj***261;, ***380;e to nie jest w tym momencie dobry pomys***322;.

Zastanawiam si***281;, wi***281;c dlaczego tak jest?

Podstawowe objawy to 'rozje***380;d***380;anie si***281;' g***243;rnego menu poza lini***281; na niego przeznaczon***261; (ale co ciekawe nie wszerz tylko 'wzwy***380;' czyli po prostu linki s***261; nie tam, gdzie powinny - konkretnie troch***281; za nisko), a jak przed chwil***261; mog***322;em zaobserwowa***263; - tak***380;e nie dzia***322;anie obrazk***243;w zrobionych jako miniaturki prowadz***261;ce do obrazka normalnej wielko***347;ci. Osobne okno si***281; otwiera, ale nic w nim nie ma..

Jest jaki***347; spos***243;b na obej***347;cie tych problem***243;w?

Stary 03.06.2006, 18:32   #87
misz_masz
KiNgOfOcEaN

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
No i jeszcze jeden problem mam - tym razem dość dziwny.

Otóż strona bardzo fajnie wygląda pod Operą, ale.. beznadziejnie pod Explorerem

Może i bym olał sprawę, bo niech ludzie nie używają tego czegoś do korzystania z internetu, ale jednak wszelkie badania popularności przeglądarek wskazują, że to nie jest w tym momencie dobry pomysł.

Zastanawiam się, więc dlaczego tak jest?

Podstawowe objawy to 'rozjeżdżanie się' górnego menu poza linię na niego przeznaczoną (ale co ciekawe nie wszerz tylko 'wzwyż' czyli po prostu linki są nie tam, gdzie powinny - konkretnie trochę za nisko), a jak przed chwilą mogłem zaobserwować - także nie działanie obrazków zrobionych jako miniaturki prowadzące do obrazka normalnej wielkości. Osobne okno się otwiera, ale nic w nim nie ma..

Jest jakiś sposób na obejście tych problemów?
Wedle mojej wiedzy nie da się. Zwyczajnie każda przeglądarka interpretuje troche inaczej pewne komponenty, moduły i tak to juz jest, że strona "pracuje".
Stary 03.06.2006, 20:37   #88
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez misz_masz
Wedle mojej wiedzy nie da się. Zwyczajnie każda przeglądarka interpretuje troche inaczej pewne komponenty, moduły i tak to juz jest, że strona "pracuje".
No to co, Joomla jest niekompatybilna z Explorerem??

Stary 03.06.2006, 20:46   #89
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A daj jakiego***347; screena...
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.06.2006, 22:39   #90
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
No to co, Joomla jest niekompatybilna z Explorerem??
***379;e jak?? A od kiedy Explorer jest kompatybilny ze standardami W3C?

Sprawdz strone Validatorem (http://validator.w3.org/) i jesli sie validuje, to jest zrobiona poprawnie. Jesli sie nie validuje to popraw wskazane bledy, i wtedy strona bedzie zgodna ze standardami.
Jesli dalej w Explorerze bedzie wygladala zle, umiesc o tym informacje na swojej stronie, daj link do Validatora (od razu z referrerem, zeby zvalidowal w locie Twoja strone), i wyjasnij lagodnie, ze g***o Cie to interesuje, ze MS nie trzyma sie standardow (i znow link, tym razem do BrowseHappy).

Twoje uprawnienia: