![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Cytat:
Sprawdz strone Validatorem (http://validator.w3.org/) i jesli sie validuje, to jest zrobiona poprawnie. Jesli sie nie validuje to popraw wskazane bledy, i wtedy strona bedzie zgodna ze standardami. Jesli dalej w Explorerze bedzie wygladala zle, umiesc o tym informacje na swojej stronie, daj link do Validatora (od razu z referrerem, zeby zvalidowal w locie Twoja strone), i wyjasnij lagodnie, ze g***o Cie to interesuje, ze MS nie trzyma sie standardow (i znow link, tym razem do BrowseHappy). ![]()
![]() |
![]() |
#3 | ||
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Sprawdziłem stronę validatorem i niestety nie wygląda to dobrze, wykrywa 18 błędów. Niektóre z nich wyglądają tak: --------------------- Cytat:
Teraz pytanie - jak to poprawić. Instrukcje wydają się w miarę jasne (w miarę..), ale nie wiem, do którego pliku odnoszą się wskazówki typu "linia któraśtam". O który plik tu chodzi?
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 04.06.2006 o godz. 10:37 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A daj jakiego***347; screena...
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
@andrzejj9: pod Firefoxem menu nie wyglada dobrze (pozycje od 2 i dalej zjechaly o pol linii nizej). W Operze wyglada ok.
To jest jakas gotowa templatka, czy Twoj wytwor? /EDIT: Juz znalazlem ![]()
![]() |
#6 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Z tym, że z samym menu coś jeszcze wymyślę, a w najgorszym razie po prostu zmienię szablon, albo wywalę te linie. Bardziej martwi mnie to nieotwieranie się obrazków, bo to już trudno pominąć.. Masz jakiś pomysł, jak wziąć się za usuwanie tych błędów, które wymieniłem wyżej (no i pozostałych też)? ps: Linka do strony na razie nie chciałem pokazywać, dopóki nie będzie na pewno dobrze działać i nie uzupełnię jeszcze kilku rzeczy. Myślałem, że zacytowałem błędy bez pełnego adresu, ale widzę, że jeden przeoczyłem ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
the one
CDRinfo VIP
Posiedzia***322;em jeszcze troch***281; nad tym Validatorem i poprawieniem strony.
Co prawda ostatecznie praktycznie ***380;adnego ze wskazanych b***322;***281;d***243;w nie uda***322;o mi si***281; poprawi***263;, ale obszed***322;em je w inny spos***243;b. Separatory w menu zmieni***322;em na linki do Strony G***322;***243;wnej tylko w formie my***347;lnik***243;w, co ostatecznie wygl***261;da praktycznie tak samo, a nie rozje***380;d***380;a strony. Co do obrazk***243;w natomiast, to zmieni***322;em edytor tekstu, kt***243;ry co prawda jest mo***380;e odrobin***281; mniej przyjazny je***347;li chodzi o wstawianie grafiki (troch***281; wolniejszy), ale przynajmniej dzia***322;a i to jest najwa***380;niejsze. Chocia***380; wstawia nie wiedzie***263; czemu za d***322;ugie linki, kt***243;re potem trzeba r***281;cznie skraca***263;, ale p***243;ki o tym pami***281;tam (a staram si***281; ![]() Jak b***281;dzie mia***322; chwil***281; i m***243;g***322;by***347; jeszcze raz zajrze***263; na stron***281;, to zobacz, czy teraz wszystko i u ciebie dzia***322;a. Sprawdza***322;em co prawda na dw***243;ch komputerach i r***243;***380;nych przegl***261;darkach, ale chcia***322;bym mie***263; pewno***347;***263; ![]() Zastanawia mnie jeszcze ca***322;y czas ten validator. Rozgryz***322;em mniej wi***281;cej, do czego on si***281; odwo***322;uje, ale znacz***261;ca wi***281;kszo***347;***263; b***322;***281;d***243;w, kt***243;re pokazuje, odwo***322;uje si***281; do.. nieistniej***261;cych.. Np. jest napisane, ***380;e gdzie***347; brakuje znaku zamkni***281;cia ">", ale jak sprawdzam, to ten znaczek jest w kodzie. W innym miejscu z kolei niby nie ma otwarcia, ale jak sprawdzam, to jest.. W sumie to nie uda***322;o mi si***281; znale***378;***263; ***380;adnego b***322;***281;du, kt***243;ry rzeczywi***347;cie mia***322;by miejsce, a z tych dotycz***261;cych znak***243;w, sprawdzi***322;em wszystkie.. O co tu chodzi? Poni***380;ej wklejam przyk***322;adowe b***322;***281;dy, kt***243;re jak dla mnie nie maj***261; odzwierciedlenia w rzeczywisto***347;ci: Cytat:
![]() |
![]() |
#8 |
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
Andrzej9 Możesz mi podesłać linka ?
Z łaski swojej zobacz na moją, ja już prawie skończyłem prace nad templatką tylko coś mi czasem lewe menu skacze w dół , już 3 dni nad tym siedzę ![]() Dla poprawienia humoru wrzuć do http://validator.w3.org/ cdrinfo ![]()
![]() |
#9 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Co do twojej strony to rozumiem, że link w podpisie do niej prowadzi? Zaraz rzucę okiem. A link do swojej podesłałem na priva.
![]() |
![]() |
#10 |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
andrzejj9: i znow sie machnales na linku do wlasnej strony
![]() ![]() ![]() Teraz juz sie nie rozjezdza (mowie o menu). Krotko mowiac jest dobrze. Z reszta raczej tez ![]() Swoja droga to calkiem calkiem ta stronka... Jeszcze tylko uzupelnic artykuly, i mozna otwierac ![]() PS. Co do bledow, wybacz, ale nie pomoge. Aktualnie nie zajmuje sie Joomla wcale, a HTML znam "o tyle o ile" ![]()
![]() |
#11 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() No właśnie do jakiegoś oficjalnego otwarcia (które będzie polegało pewnie na tym, że podmienię jeden link w swoim podpisie ![]() ![]() A jeśli chodzi o błędy validatora to już tak bardziej z ciekawości pytałem. Html-a też miałem okazję się ostatnio trochę podszkolić (no oczywiście eskpertem nie jestem, ale podstawowe komendy i sposób ich zapisu znam), więc mogłem tak mniej więcej prześledzić te odwołania z validatora. Ale niewiele mi to szczerze mówiąc dało. Ale skoro w stronie cdrinfo wykrywa kilkadziesiąt błędów, a wszystko dobrze działa, to chyba nie ma się czym przejmować ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
the one
CDRinfo VIP
Jeszcze jedno pytanie odnośnie systemu - gdzie można ustawić (jeśli w ogóle można), aby na stronie głównej wyświetlały się na jednej podstronie więcej niż trzy dodane wiadomości? Mam tak teraz, że najnowszy wyświetla się na całą szerokość ekranu, dwa kolejne zajmują niejako po połowie, do kolejnego jest już tylko link, a następne są już na kolejnej stronie.
Chciałbym to zmienić tak, żeby na tej stronie było przynajmniej z 10-15 najnowszych wiadomości widzianych w całości (czyli wprowadzenie i link do reszty). Można to zrobić? ------ EDIT Ok, już znalazłem. Podaję, jakby ktoś miał podobny problem w przyszłości. Menu -> Menu Główne -> Start (u mnie Strona Główna) i tam w kolumnie po prawej stronie. Interesują nas opcje: Wprowadzeń, Wstępów i kolejne dwie.
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 10.06.2006 o godz. 11:58 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
the one
CDRinfo VIP
Kilka kolejnych pytań związanych z prowadzeniem strony:
1) Licznik odwiedzin Stwierdziłem wczoraj, że przydałby mi się. Są co prawda wbudowane w program statystyki, ale te są.. zbyt szczegółowe. Podają mi informacje odnośnie przeglądarek, systemów operacyjnych i ilości odwiedzin wszystkich podstron w serwisie, a to.. mnie kompletnie nie interesuje. Ja chcę wiedzieć jedynie, ile osób weszło na główną stronę. Poszukałem wczoraj trochę na ten temat i znalazłem jakieś pliki (chyba moduły), które można ściągnąć, ale jednocześnie ostrzeżenie - że przy większym ruchu na stronie te rozszerzenia generują wyjątkowo duże obciążenie sql-u (przez odwoływanie się do baz danych). Może ktoś potwierdzić lub zdementować te informacje? Ewentualnie w jaki inny sposób można stworzyć sobie prosty licznik na stronie zliczający jedynie ilość odsłon strony głównej? 2) Pozycjonowanie strony W jednym miejscu w panelu administratora (nie pamiętam teraz dokładnie gdzie, ale na pewno było coś takiego) jest miejsce na meta znaczniki. Czy można tam wpisać znacznik słów kluczowych i wpisać ich kilka, żeby strona była łatwiej 'znajdowalna' w sieci?
![]() |
#14 | ||
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
Cytat:
nie znam i nie szukam takich komponentów. Duże obciążenie sql-a przez takie dodatki jast bardzo możliwe. Możesz sobie założyć darmowe statystyki np. stat4u Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Google Analytics
![]()
![]() |
|
|