![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Cytat:
![]() ![]() Joomla (jako system CMS) to dla Ciebie jako Administratora (zarzadcy tresci) wlasciwie _tylko_ panel admina. Wszelkie inne elementy to juz tresc, o ktorej sam decydujesz. Mozesz zrobic portal o jezyku chinskim, chetnie poczytamy ![]() Oczywiscie ze panel admina jest PL ![]()
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Team Member
![]() Data rejestracji: 14.05.2002
![]() ![]() ![]() |
@Maciek, w sumie tak
![]() ...za du***380;o vB ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No i już pierwszy problem..
Ściągnąłem kilka tematów i próbowałem je ustawić. Najpierw z poziomu strony, ale że nie wszystkie działały, to z poziomu admina. Wtedy wystąpił jakiś błąd i wszystko się skopało.. Nie mogłem dostać się już na stronę w ten sposób, więc wyedytowałem plik config.php i ustawiłem domyślny temat. To jednak nic nie zmieniło. Próbowałem różnych kombinacji, ale bez rezultatu. Spróbowałem więc przekopiować na nowo najważniejsze pliki z ustawieniami, ale to też nic nie zmieniło. W końcu się wkurzyłem, a że na stronie jeszcze właściwie nic nie zrobiłem, to skasowałem ją całą i wysłałem na nowo. Ale to, mimo, że zmiany są, również nie rozwiązało problemu. Teraz jak chodzę na stronę to pojawia się napis, że nie ma takiej bazy danych, a jak próbuję wejść do instalatora ( .../install/) to pojawia się komunikat, że instalator nieaktywny, jportal został już zainstalowany.. Co z tym zrobić..?
![]() |
#4 |
the one
CDRinfo VIP
Ok, poprzedni problem już rozwiązałem, chociaż wiązało się to z instalacją wszystkiego od nowa.
Teraz mam pierwsze konkretne pytanie (myślę, że głównie do Patrixa, jako że zna dobrze system ![]() ![]() Jak zmienić kolor zaznaczonych fragmentów tekstu - to jest nagłówka i hyperlinka? Tzn. chodzi mi o to, w jakim pliku informacje na temat tych kolorów są zawarte.
![]() |
#5 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
wszystko powinno by***263; w sk***243;rce:
katalog; theme/nazwa_skorki/style.css katalog; theme/nazwa_skorki/functions.inc.php
![]() |
#6 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Na razie bawię się z cięciem obrazka i.. muszę przyznać, że jak na moje zdolności w Photoshopie (czytaj żadne ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
the one
CDRinfo VIP
ehh.. jak ja lubię musieć po raz drugi pisać tego samego posta (działanie forum, które zamiast wysyłać przenosi mnie na inną stronę..)
No nic, to o co chciałem zapytać, dotyczy menu w jportalu. Są tam dwa podmenu "dział newsów" oraz "dział artykułów". Chciałbym zrobić coś podobnego, ale dodatkowo. Tzn. żeby oprócz tych dwóch mieć jeszcze jeden hyperlink w menu, który prowadziłby mnie na stronę (w centrum strony głównej), gdzie mógłbym wybierać z kolejnych trzech lub więcej poddziałów. Jak można to zrobić? Druga rzecz to chciałbym jeszcze jedno podmenu, które prowadziłoby do strony podobnej do głównej, tj. z newsami, artykułami itp. ale od niej niezależnej. Da się coś takiego zrobić?
![]() |
#8 |
Pingwin specjalista.
no to wez w obroty infopages
![]() piszesz coś w infopage a potem wstawiasz w menu link do tego np. infopage.php?id=32 (gdzie 32 to numer strony infopage) tekst pojawia sie w srodku strony obok menu po prawej powodzenia ![]() co do drugiego problemu to dublujesz pliki i tabele w sql pod innymi nazwami i podpinasz...ale to już grzebanie w php/sql jest potrzebne ![]()
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 19.05.2006 o godz. 00:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
the one
CDRinfo VIP
Ten sposób rozumiem, ale on - przynajmniej w podstawowej postaci - pozwoli mi jedynie dać linka do jednego artykułu - tekstu. Natomiast jak chciałbym link do kolejnych kilku poddziałów, w których będą umieszczane jakieś teksty na zasadzie analogicznej, jak np. w "działy artykułów".
Myślałem, że zrobić to tak, że robię link do infopages, a w tym tekście, do którego prowadzi umieszczam linki do kolejnych infopages. Z tym, że nawet zakładając, że jest to możliwe, to dalej nie rozwiązuje problemu możliwości umieszczania w tym ostatnim miejscu kolejnych dodawanych artykułów - z datą itp. jak na stronie głównej. Co do drugiej odpowiedzi.. tak właśnie myślałem, ale nie mam pojęcia, jak się za to zabrać. Mógłbyś dokładniej wytłumaczyć (jeśli nie jest bardzo skomplikowane)?
![]() |
#10 | ||
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() Cytat:
-przy dublowaniu newsów tabela: prefix_news -przy dublowaniu artykułów: prefix_articles jeśli chodzi o pliki (podam artykuły, newsy analogicznie) -artykuły: articles.php config.php (ustawienie prefixow dla nowych tabel) module/art.inc.php admin/art.adm.php Jeśli chcesz aby to zdublowane sie wyświetlało na głównej to musisz zmodyfikować szablon (tabele układu strony i co w jakiej tabeli ma być) theme\nazwa_skorki Problem jest potem taki, że musisz to robić na każdej nowej skórce. Tutaj właśnie zaczynają się ograniczenia jportala ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Pingwin specjalista.
jeszcze taka ciekawostka, jak google Cie zgoogluje, to będziesz miał problem ze spamem
![]() można tego uniknąć na trzy sposoby: 1. wklepać w kod tzw. wizualne potwierdzenie (te pierdoły co trzeba z obrazka przepisywać), ale głupie wydaje sie to przy komentarzach ![]() 2. uaktualnić tabele 'ban' w sql (patrz załącznik). Aby sztuczka zadziałała- wywal u siebie w bazie tabele 'ban' i zmień w tym moim pliku 'prefix' na nazwe Twojego aktualnego prefixa. Na koniec plik wczytujesz i masz spokój na jakieś dwa miesące. 3. zmień nazwy plików odpowiadające z ks. gości i komentarze (trzeba wtedy uaktualniść podpięcie plików), na koniec napisać plik 'robots.txt' i zabronić indeksowania poszczególnych plików przez wyszukiwarki ![]()
![]() |
#12 | ||
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Cytat:
Co do google i spamu to i tak będę miał osobny adres na korespondencję ze strony, więc na razie zaryzykuję. Jeśli spam rzeczywiście będzie problemem, to zainteresuję się tematem. W każdym razie dzięki za ostrzeżenie ![]() Mam jeszcze kilka konkretniejszych pytań. 1) Po pierwsze - admin na stronie ma jakąś dziwną nazwę "ja... (jakieś cyferki) i coś tam na końcu". W którym miejscu można to zmienić (jeśli w ogóle można) na coś normalniejszego, wybranego przez siebie? 2) ... Coś jeszcze chciałem, ale.. zapomniałem w tym momencie ![]() ![]() ---- edit Przypomniałem sobię tą drugą rzecz. W miejscu na logowanie użytkownika są dwa miejsca - podejrzewam, że na login oraz hasło. W miejscu na login jest napisane "login", ale w miejscu na hasło nie ma nic. Wiesz może, w którym pliku znajdują się dane dotyczące tego elementu i co trzeba dopisać, żeby to zmienić?
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 21.05.2006 o godz. 11:11 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 | ||||
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Cytat:
Sorry, że takie być może podstawowe pytania, ale nie bawiłem się wcześniej bazami danych (no może ostatnio trochę Krasnalem, ale to tylko na potrzeby założenia sklepu internetowego na własnym serwerze) i to wszystko jest dla mnie nowe. Jportal również. Cytat:
----- Cytat:
Spróbuję tego, co napisałeś, tylko jeszcze się upewnię - przez "skopiowanie bazy danych" które dokładnie pliki czy katalogi masz na myśli? Bo chyba nie wszystkie? No i to samo, jak potem po instalacji mam wywalić bazę danych - które to dokładnie są katalogi i czy mogę to zrobić przez Total Commandera.
![]() |
![]() |
#15 |
the one
CDRinfo VIP
No i mam jeszcze jeden problem, tym razem powa***380;niejszy. Ot***243;***380; za***322;o***380;y***322;em sobie skrzynk***281; pocztow***261; specjalnie do obs***322;ugi strony i chcia***322;em zmieni***263; adres admina. Zrobi***322;em do w panelu na stronie i.. wszystko si***281; wysypa***322;o. Znalaz***322;em potem informacje, ***380;e jportal tak ma, jak si***281; cokolwiek pr***243;buje zmienia***263; w panelu admina z poziomu strony. ***346;wietnie, szkoda, ***380;e wcze***347;niej o tym nie wiedzia***322;em..
Objawy s***261; teraz takie, jak mia***322;em wcze***347;niej, kiedy ostatecznie wszystko zainstalowa***322;em od nowa. Z tym, ***380;e teraz mam ju***380; przygotowan***261; ca***322;***261; struktur***281; strony i nie widzi mi si***281; robienie tego od pocz***261;tku. Objawy s***261; takie, jak wchodzi si***281; na stron***281; pojawia si***281; co***347; takiego: ... Warning: include(theme//index.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d/r/o/drogi/www/index.php on line 45 Warning: include() [function.include]: Failed opening 'theme//index.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5/lib/php') in /home/d/r/o/drogi/www/index.php on line 45 W miejsce kropek jest mniej wi***281;cej zawarto***347;***263; pliku config.php, wi***281;c nie b***281;d***281; wkleja***322;, bo s***261; tam has***322;a i wszystko. Wyczyta***322;em na jednej stronie, ***380;e da si***281; to naprawi***263; bez utraty wszelkich danych, ale nie znalaz***322;em instrukcji jak. Podobno dotyczy to tego, ***380;e jportal przy zmianie ustawie***324; w panelu co***347; tam ***378;le zapisuje i jakie***347; dane s***261; zapisywane w niew***322;a***347;ciwych miejscach. Wiedz***261;c wi***281;c, gdzie i co mo***380;na to zapewne naprawi***263;. Sam pr***243;bowa***322;em w pliku config.php oraz settings.adm.php , ale na razie bez rezultatu. Wiesz mo***380;e, co i gdzie trzeba zmieni***263;?
![]() |
|
|