![]() |
Mambo , warto ?
Jak w temacie.
W tym tygodniu coś bym sobie zainstalował do testów a że czasu na zabawę mam mało, dlatego pytam , bo pewnie ktoś siedzi w "portalowych" tematach :) Oczywiście potrzebne mi to pod moją stronę , bo już zupełnie nie mam czasu i zapału by w htmlu dłubać. Jak ktoś się Mambo bawił to proszę o opis plusów i minusów . Oczywiście mogłem założyć taki temat na mambo.pl , ale chciałbym poznać obiektywne (w miarę) opinie. ;) A może coś innego wziąść pod uwagę ??? |
Mambo jest juz jakby bez przyszlosci, jego nastepca zostal Joomla www.joomla.org.
Jesli wiesz mniej wiecej "z czym sie to je", to jest to calkiem prosty system. |
Cytat:
Przyglądnę się , Cały problem w tym że trochę mi się już nie chce i czasu coraz mniej :podbite: A moi moderatorzy o html czy php to tylko gdzieś tam słyszeli że istnieją. Ładny gips ;) |
jesli strona nie komercyjna, to lepiej przerzuc sie na jportal - polski system, polski support...
|
Witam!
Przerzucic sie... niezle... widze, ze chyba nie wiesz co mowisz - wiesz jak ciezko przerzucic portal z jednego systemu do drugiego... to proaktycznie budowanie portalu od nowa, bo tylko strony statyczne mozna sobie "przerzucic", no i ewentualnie baze (oczywiscie jak bedzie kompatybilna i bedzie taka mozliwosc) :( Wiem cos o tym :/ |
wiem co znaczy przerzucac sie - pomimo mlodego wieku mam spore doswiadczenie w tej dziedzinie :)
jesli o to chodzi to polecam najbardziej autorski CMS... ale Czołgista chyba zdolnosci w php nie ma ;) a przerzucic da sie praktycznie wszystko... ;) |
Ja ze swojej strony polecam PHP-Fusion - bardzo fajny CMS, posiada nawet wersję zmodyfikowaną Extreme, więcej tu:
http://www.php-fusion.co.uk/news.php http://extreme-fusion.pl/news.php |
stawiam na joomala - zobaczymy co wyjdzie :wow:
na oko to fajnie proste wszystko jest - ktoś mi dzisiaj pokazywał. |
Dzięki za odpowiedzi , proszę o więcej :)
Termin moich "testów" trochę się obsówa bo mój dobroczyńca (właściciel serva) na kangury w Australi poluje i pewnie dobrze się bawi :piknik: Stronę mam w html , więc i tak to będzie budowanie od podstaw. A jak @fony słusznie zauważył dłubanie w php na razie mi się nie uśmiecha, html trochę znam, kiedyś w turbo pascalu popełniłem kilka programów, więc i php bewnie bym przyswoił, tylko ja nie mam na to czasu :smutny: Jak wygląda moja strona , to wystarczy kliknąć w podpisie , i podobny układ chciałbym zachować, ale żeby już tylko dodawać treść a w kodzie nie grzebać. Jportal - em już się bawiłem, nie podoba mi się :nie: A mambo polecił mi kolega , stwierdziłe że prosty w "przystosowaniu" i administracji. Dla tego temat założyłem . Na początek chciałbym ze 2 -3 różne zainstalować i zobaczyć któru mi "leży" , bo na dłuższe badania czasu nie mam . Acha , ograniczeń technicznych (np. rodzaj bazy) nie mam :) Interesuje mnie żeby było prosto, łatwo i przyjemnie :P |
Cytat:
naprawdę fajne, ale z tego co widziałem układ się zmieni. parę dni i spoko :) wszyscy przywykną. |
Cytat:
Jak się kiedyś spotkamy piwa stawiam ! No to sobie Joomla zainstalowałem, bawiłem się 2 dni i Joomla rozwaliłem :smutny: W przypływie desperacji PostNuke sobie zainstalowałem, 3 dni się pobawiłem i Nuka rozwaliłem :smutny: Dziś spowrotem Joomla zainstalowałem i dumam, jak to do moich potrzeb dopasować ??? Instrukcji i poradników na temat Joomla jest trochę , ale coś mi ciężko idzie, jakoś nie mogę załapać "myśli przewodniej" :nie: Ale , nie o tym chciałem Szukam templatki do joomla która by była baaardzo podobna do stylu SubBlack pod phpBB. Jak napisałem cały czas szukam, lecz jeśli ktoś się spotkał z takowął to proszę o link. I nie koniecznie musi być to link do gotowej pod instal templatki , wystarczy link do strony działającej pod Joomla która wygląda podobnie do SubBlack pod phpBB. |
Cytat:
uklad strony w jp to chwila - stylow masa podobnych.... a co w jp sie nie podoba? latwy wq instalacji, wykorzystaniu, polski support... |
Cytat:
Jest coś czego nie umiem opisać w jportal co mi nie pasuje, nie wiem jak to określić :nie: Na razie instaluję i szukam czegoś pod "moją rękę" :) Jportal mam w pamięci, ale sam niewiem :smutny: Na razie Joomea na próbach ;) |
Cytat:
Ze swojej strony polecam moda eXtreme - warty obejrzenia i spróbowania ;) http://extreme-fusion.pl |
Odnowię temat.
Chcę zrobić stronkę od podstaw. To, co ma na niej przede wszystkim być, to teksty z obrazkami, mile widziana możliwość komentowania, jakaś strona gości i forum. Podoba mi się ta strona (sorry za tematykę) i chciałbym, żeby to tak mniej więcej wyglądało: http://www.michalina.freshsite.pl/index.php Jaki z tych systemów, które tutaj wymieniacie, jest najprostszy w obsłudze? Chciałbym to w miarę szybko zrobić (kilka dni) i nie wczytywać się w długie instrukcje. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:05. |