Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Mambo , warto ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/mambo-warto-58911/)

Czołgista 26.05.2006 22:07

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Będę się jeszcze bawił, więc może sam w końcu znajdę, ale jakiekolwiek wskazówki na początek bardzo by się przydały. Ewentualnie może masz namiar na jakieś ciekawsze poradniki?

Ja korzystam z www.joomla.pl , na samej stronie, forum i w linkach jest w zasadzie wszystko co potrzeba.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A jeśli chodzi o ten edytor mosCE 1.0.3 Final to jak się go instaluje i używa? Pozwala on na edycję pisanego np. artykułu?

Tak to edytor wyswing artykułów , jest kilka edytorów tego typu, ciekawe jest to że możesz mieć kilka na raz zainstalowanych :taktak:
Wrazie czego przełączasz się na ten który w danym momencie Ci pasuje.

Niewiem na jakim jesteś etapie, ale jak byś miał problem z poprawnym dodawaniem
fotek do artykułów, to ja już załapałem, choć uważam że autorzy joomla mieli trochę
dziwne podejście do tego, choć z drugiej strony wymusza to pewien porządek.

Sekcje i kategorie nie traktuj jako "układ" strony, lecz jako bibliotekę artykułów,
gdzie sobie wszystko posegregowane leży.
Natomiast układ menu tworzy układ/konstrukcję strony.

Co do wyświetlania artów to chyba podstawowe ustawienia menu, Content - Blog i Table
jak masz element menu jako blog , to każdy art w "spisie" wyświetli się tak że będzie widać tekst z pierwszego okna edytora, a po kliknięciu dalej to co w drugim.
Jak zamiast blog dasz Table , to spis artów będzie jako lista tytułów.

Zresztą jutro całe popołudnie będę przy joomle grzebał , bo prubuję templatkę przstosować do swoich potrzeb, więc będę się bawił tym czego nie lubię CSS :nie:
Ale może polubię bo sobie Astyle CSS editor zainstalowałem właśnie ,
bardzo fajny edytor do css .
Więc będę na gg dostępny, jak coś to dotychczasowymi doświadczeniami możemy powymieniać.
:)

Patrix 24.05.2006 22:55

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
skoro jestem na początku robienia strony, to warto zacząć z programem lepszym przyszłościowo.

O to chodzi, najlepiej zrobić to na początku,
mi już się nie chce nic przenosić z jp...

andrzejj9 24.05.2006 22:05

Cytat:

Napisany przez Patrix
@andrzejj9 witam po przerwie :D
i jak migrujesz jednak z jp na joomla ? :)

w sumie popieram, prostrzy i większe mozliwosci, może kiedyś...
ja narazie znam jp na tyle dużo, że problemy sam rozwiązuje po swojemu :)

Wiesz, jportala już w miarę (może trochę za dużo powiedziane) poznałem i myślę, że wszystko to, co chciałem, mógłbym w nim zrobić, a do tego przygotowałem portal od strony graficznej. Ale wydaje mi się, że jednak Joomla jest protsza i przyjemniejsza w obsłudze, a do tego ma większe możliwości, więc skoro jestem na początku robienia strony, to warto zacząć z programem lepszym przyszłościowo. Lepiej od razu, niż podjąć taką decyzję po jakimś czasie i wtedy próbować przenieść wszystko z jednego systemu na drugi.

Na razie jeszcze trochę potestuję joomla, ale jestem coraz bliższy zdecydowania się jednak na niego :)

Patrix 24.05.2006 13:25

@andrzejj9 witam po przerwie :D
i jak migrujesz jednak z jp na joomla ? :)

w sumie popieram, prostrzy i wi***281;ksze mozliwosci, mo***380;e kiedy***347;...
ja narazie znam jp na tyle du***380;o, ***380;e problemy sam rozwi***261;zuje po swojemu :)

andrzejj9 24.05.2006 00:30

Cytat:

Napisany przez MaciejT
To wielce prawdopodobne, jednak nie pamietam juz dokladnie. Czesc elementow zrobilem jako Static Content. Nie wiem sam czy to dobrze czy nie, jak bede mial czas to sie pobawie.

Ok, spoko. Jak będzie czołgista, to go pomęczę ;)

Na razie jeszcze trochę się bawię, ale wygląda na to, że rzeczywiście - mogę utworzyć dowolną ilość sekcji, w których są kategorie czyli właściwie działy, o które mi chodziło, a w nich normalnie artykuły. Czyli właściwie wszystko to, co chciałem zrobić wcześniej, można tu zrobić. Kto wie w takim razie, czy jednak się na ten system nie przerzucę.

MaciejT 24.05.2006 00:02

To wielce prawdopodobne, jednak nie pamietam juz dokladnie. Czesc elementow zrobilem jako Static Content. Nie wiem sam czy to dobrze czy nie, jak bede mial czas to sie pobawie.

andrzejj9 23.05.2006 23:49

Cytat:

Napisany przez MaciejT
@andrzejj9: w Joomla trzeba sie "wczuc", a dalej juz jest z gorki.
Obecnie dla Ciebie bedzie to "przestawic sie" z JPortalu. Od kilku miesiecy juz nie dlubie, wiec malo juz pamietam, ale po krotkim okresie przystosowawczym sam zobaczysz co lepsze ;)

Da sie zrobic wszystko (to a propo 2 dzialow). Widzialem nawet tak przerobione strony, ze nigdy bym nie posadzil ich o bycie stworzonymi w Mambo. Wydalo sie po faviconie :szczerb:

BTW w przyplywie wolnego czasu uaktualnie Joomla do najnowszej wersji, chocby z ciekawosci, zeby zobaczyc co sie zmienilo ;)

No właśnie.. cały zeszły tydzień spędziłem poznając jportala po to, żeby teraz się musieć od niego odzwyczajać i przyzwyczajać do Joomla ;)

Na razie cały czas próbuję rozgryźć te wszystkie opcje.. Na razie doszedłem chyba do tego, że mogę utworzyć sekcję, w której mogą być kategorie, a w tych kategoriach artykuły. Dobrze na razie rozumuję?

MaciejT 23.05.2006 23:41

@andrzejj9: w Joomla trzeba sie "wczuc", a dalej juz jest z gorki.
Obecnie dla Ciebie bedzie to "przestawic sie" z JPortalu. Od kilku miesiecy juz nie dlubie, wiec malo juz pamietam, ale po krotkim okresie przystosowawczym sam zobaczysz co lepsze ;)

Da sie zrobic wszystko (to a propo 2 dzialow). Widzialem nawet tak przerobione strony, ze nigdy bym nie posadzil ich o bycie stworzonymi w Mambo. Wydalo sie po faviconie :szczerb:

BTW w przyplywie wolnego czasu uaktualnie Joomla do najnowszej wersji, chocby z ciekawosci, zeby zobaczyc co sie zmienilo ;)

andrzejj9 23.05.2006 23:13

Cytat:

Napisany przez Czołgista
No , nareszczie sensownie piszesz ;)

Ja już to przerabiałem, wszystko sprawia lepsze wrażenie niż jportal, jeśli by jedynym CMSem na świecie był jportal to wolę w html-u dalej dłubać.

Ja cały czas się Joomla bawię, próbuję przystosować to moich potrzeb oraz na tyle się naumieć by w przyszłości nie mieć podstawowych problemów, pisząc "bawię się" mam na myśli że mam na to tylko około 2-3 godz/tygodniowo :sciana: (rodzina, dziecka , echhh...)
A dziś fajny komponent zainstalowałem "zoom galery" fajnie chodzi, pewnie wirtualne muzeum się na tym zrobi.
A na edytor może sobie zapodaj mosCE 1.0.3 Final , bo przynajmniej kolorki tekstu i tła idzie zapodać z marszu o innych żeczach nie wspominając.
Jak się wciągniesz i zdecydujesz na joomla to może razem będziemy się wspierać :D

Zainstalowałem w jakimś katalogu i powoli testuję. Sprawia naprawdę ciekawe wrażenie, chociaż bardzo trudno na początku się w tym wszystkim połapać. Funkcji jest sporo, ale.. no właśnie, przez ich ilość w tym momencie nie potrafię zrobić nawet najprostszego..

To, od czego chciałbym zacząć, to stworzenie dwóch albo trzech działów (w postaci linków w menu głównym), które prowadziłyby do kolejnych poddziałów, gdzie znajdowałyby się artykuły, newsy.. Da się tam w ogóle coś takiego zrobić? A jeśli tak, mógłbyś powiedzieć, w którym miejscu?

Będę się jeszcze bawił, więc może sam w końcu znajdę, ale jakiekolwiek wskazówki na początek bardzo by się przydały. Ewentualnie może masz namiar na jakieś ciekawsze poradniki?

A jeśli chodzi o ten edytor mosCE 1.0.3 Final to jak się go instaluje i używa? Pozwala on na edycję pisanego np. artykułu?

Czołgista 22.05.2006 00:24

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No ale nic, ściągnąłem właśnie najnowszą pełną wersję Joomla i jak będę miał chwilę, to przetestuję.

No , nareszczie sensownie piszesz ;)

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Na pierwszy rzut oka sprawia lepsze wrażenie niż jportal,

Ja już to przerabiałem, wszystko sprawia lepsze wrażenie niż jportal, jeśli by jedynym CMSem na świecie był jportal to wolę w html-u dalej dłubać.

Ja cały czas się Joomla bawię, próbuję przystosować to moich potrzeb oraz na tyle się naumieć by w przyszłości nie mieć podstawowych problemów, pisząc "bawię się" mam na myśli że mam na to tylko około 2-3 godz/tygodniowo :sciana: (rodzina, dziecka , echhh...)
A dziś fajny komponent zainstalowałem "zoom galery" fajnie chodzi, pewnie wirtualne muzeum się na tym zrobi.
A na edytor może sobie zapodaj mosCE 1.0.3 Final , bo przynajmniej kolorki tekstu i tła idzie zapodać z marszu o innych żeczach nie wspominając.
Jak się wciągniesz i zdecydujesz na joomla to może razem będziemy się wspierać :D

MaciejT 21.05.2006 23:18

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

Jeszcze jedno, m***243;wisz, ***380;e wystarczy teraz, jak utworz***281; sobie dodatkowy katalog i tam wrzuc***281; wszystkie pliki z archiwum, kt***243;re ***347;ci***261;gn***261;***322;em?

W sumie to sporo ten program zajmuje - 7,5MB go***322;a wersja bez ***380;adnych zmian.. Troch***281; si***281; to b***281;dzie wysy***322;a***263;..

Z tego co pamietam TAK. A czy trzeba czegos wiecej zeby zainstalowac CMS? :hmm:

Aha, trzeba jeszcze utworzyc uzytkownika oraz baze danych o danej nazwie, i polaczyc je ze soba (uzytkownika z baza). To wszystko.

Jakis czas temu mialem 3: 2 Mambo i 1 Joomla, tylko w roznych katalogach, wiec mozna :spoko:

andrzejj9 21.05.2006 23:00

Cytat:

Napisany przez MaciejT
Joomla jest ekstremalnie prostym CMSem (w obsludze). W instalacji rowniez. Wlasciwie nie mam tu co pisac, wgrywasz na serwer, wchodzisz na ../install.php i klikasz "dalej". Jak w Windowsie.

Zainstaluj go na probe w jakims podkatalogu. Potestuj przez 2-3 dni, sprobuj zrobic to, z czym masz problemy aktualnie w JPortalu.

Jedyne problemy jakie ja doswiadczylem z Joomla, to dostosowanie templatek do wlasnych potrzeb. Moze teraz pojawilo sie ich wiecej, i wielkie modyfikacje nie beda potrzebne.

Wszystko znajdziesz na http://www.joomla.pl/ http://www.joomlapl.com/ www.joomla.org oraz wszelkimi stronami o tematyce Joomla i Mambo (Joomla to nowsze Mambo).

No cholera, i mnie zainteresowałeś.. ;)

I to teraz jak już na jportal zrobiłem właściwie wszystko, co chciałem..

No ale nic, ściągnąłem właśnie najnowszą pełną wersję Joomla i jak będę miał chwilę, to przetestuję. Na pierwszy rzut oka sprawia lepsze wrażenie niż jportal, chociażby z tego powodu, że jest to ciągle rozwijany projekt i więcej jest różnego rodzaju dodatków i opisów. No nic, sprawdzę jak sprawuje się w praktyce.

-----------
EDIT

Jeszcze jedno, mówisz, że wystarczy teraz, jak utworzę sobie dodatkowy katalog i tam wrzucę wszystkie pliki z archiwum, które ściągnąłem?

W sumie to sporo ten program zajmuje - 7,5MB goła wersja bez żadnych zmian.. Trochę się to będzie wysyłać..

MaciejT 21.05.2006 22:19

Joomla jest ekstremalnie prostym CMSem (w obsludze). W instalacji rowniez. Wlasciwie nie mam tu co pisac, wgrywasz na serwer, wchodzisz na ../install.php i klikasz "dalej". Jak w Windowsie.

Zainstaluj go na probe w jakims podkatalogu. Potestuj przez 2-3 dni, sprobuj zrobic to, z czym masz problemy aktualnie w JPortalu.

Jedyne problemy jakie ja doswiadczylem z Joomla, to dostosowanie templatek do wlasnych potrzeb. Moze teraz pojawilo sie ich wiecej, i wielkie modyfikacje nie beda potrzebne.

Wszystko znajdziesz na http://www.joomla.pl/ http://www.joomlapl.com/ www.joomla.org oraz wszelkimi stronami o tematyce Joomla i Mambo (Joomla to nowsze Mambo).

andrzejj9 21.05.2006 19:39

Cytat:

Napisany przez Patrix
tak wszystko siedzi w bazie news/artykuly/forum - wszystko
kopie plikow rob jak coś zmienisz/dodasz w plikach :taktak:

No to narazie do środy.

Czyli np. po dodaniu jakiegoś newsa/artykułu, bądź zmianie jego treści? Ale właśnie - treść artykułów też się tutaj zawiera?

Bo domyślam się, że np. obrazki czy jakieś pliki w download (nie przewiduję) to już trzeba zachowywać osobno?

W każdym razie zrobiłem tak, jak pisałeś i.. działa :) Przynajmniej na pierwszy rzut oka wygląda, że wszystko jest w porządku. Trochę czasu na to straciłem, ale w sumie było warto , bo przynajmniej czegoś się o tym wszystkim nauczyłem.

Dzięki serdeczne za pomoc :) Reputka oczywiście leci, a jak będzie kiedyś okazja, to masz u mnie piwo :)

Patrix 21.05.2006 19:12

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Czy mam w takim razie rozumieć, że wszystkie dane są w tabelach i jak sobie od czasu do czasu je importuję, to będę miał kopie zapasowe wszystkiego.

tak wszystko siedzi w bazie news/artykuly/forum - wszystko
kopie plikow rob jak coś zmienisz/dodasz w plikach :taktak:

No to narazie do środy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:04.