![]() |
Cytat:
Cytat:
Wrazie czego przełączasz się na ten który w danym momencie Ci pasuje. Niewiem na jakim jesteś etapie, ale jak byś miał problem z poprawnym dodawaniem fotek do artykułów, to ja już załapałem, choć uważam że autorzy joomla mieli trochę dziwne podejście do tego, choć z drugiej strony wymusza to pewien porządek. Sekcje i kategorie nie traktuj jako "układ" strony, lecz jako bibliotekę artykułów, gdzie sobie wszystko posegregowane leży. Natomiast układ menu tworzy układ/konstrukcję strony. Co do wyświetlania artów to chyba podstawowe ustawienia menu, Content - Blog i Table jak masz element menu jako blog , to każdy art w "spisie" wyświetli się tak że będzie widać tekst z pierwszego okna edytora, a po kliknięciu dalej to co w drugim. Jak zamiast blog dasz Table , to spis artów będzie jako lista tytułów. Zresztą jutro całe popołudnie będę przy joomle grzebał , bo prubuję templatkę przstosować do swoich potrzeb, więc będę się bawił tym czego nie lubię CSS :nie: Ale może polubię bo sobie Astyle CSS editor zainstalowałem właśnie , bardzo fajny edytor do css . Więc będę na gg dostępny, jak coś to dotychczasowymi doświadczeniami możemy powymieniać. :) |
Cytat:
mi już się nie chce nic przenosić z jp... |
Cytat:
Na razie jeszcze trochę potestuję joomla, ale jestem coraz bliższy zdecydowania się jednak na niego :) |
@andrzejj9 witam po przerwie :D
i jak migrujesz jednak z jp na joomla ? :) w sumie popieram, prostrzy i wi***281;ksze mozliwosci, mo***380;e kiedy***347;... ja narazie znam jp na tyle du***380;o, ***380;e problemy sam rozwi***261;zuje po swojemu :) |
Cytat:
Na razie jeszcze trochę się bawię, ale wygląda na to, że rzeczywiście - mogę utworzyć dowolną ilość sekcji, w których są kategorie czyli właściwie działy, o które mi chodziło, a w nich normalnie artykuły. Czyli właściwie wszystko to, co chciałem zrobić wcześniej, można tu zrobić. Kto wie w takim razie, czy jednak się na ten system nie przerzucę. |
To wielce prawdopodobne, jednak nie pamietam juz dokladnie. Czesc elementow zrobilem jako Static Content. Nie wiem sam czy to dobrze czy nie, jak bede mial czas to sie pobawie.
|
Cytat:
Na razie cały czas próbuję rozgryźć te wszystkie opcje.. Na razie doszedłem chyba do tego, że mogę utworzyć sekcję, w której mogą być kategorie, a w tych kategoriach artykuły. Dobrze na razie rozumuję? |
@andrzejj9: w Joomla trzeba sie "wczuc", a dalej juz jest z gorki.
Obecnie dla Ciebie bedzie to "przestawic sie" z JPortalu. Od kilku miesiecy juz nie dlubie, wiec malo juz pamietam, ale po krotkim okresie przystosowawczym sam zobaczysz co lepsze ;) Da sie zrobic wszystko (to a propo 2 dzialow). Widzialem nawet tak przerobione strony, ze nigdy bym nie posadzil ich o bycie stworzonymi w Mambo. Wydalo sie po faviconie :szczerb: BTW w przyplywie wolnego czasu uaktualnie Joomla do najnowszej wersji, chocby z ciekawosci, zeby zobaczyc co sie zmienilo ;) |
Cytat:
To, od czego chciałbym zacząć, to stworzenie dwóch albo trzech działów (w postaci linków w menu głównym), które prowadziłyby do kolejnych poddziałów, gdzie znajdowałyby się artykuły, newsy.. Da się tam w ogóle coś takiego zrobić? A jeśli tak, mógłbyś powiedzieć, w którym miejscu? Będę się jeszcze bawił, więc może sam w końcu znajdę, ale jakiekolwiek wskazówki na początek bardzo by się przydały. Ewentualnie może masz namiar na jakieś ciekawsze poradniki? A jeśli chodzi o ten edytor mosCE 1.0.3 Final to jak się go instaluje i używa? Pozwala on na edycję pisanego np. artykułu? |
Cytat:
Cytat:
Ja cały czas się Joomla bawię, próbuję przystosować to moich potrzeb oraz na tyle się naumieć by w przyszłości nie mieć podstawowych problemów, pisząc "bawię się" mam na myśli że mam na to tylko około 2-3 godz/tygodniowo :sciana: (rodzina, dziecka , echhh...) A dziś fajny komponent zainstalowałem "zoom galery" fajnie chodzi, pewnie wirtualne muzeum się na tym zrobi. A na edytor może sobie zapodaj mosCE 1.0.3 Final , bo przynajmniej kolorki tekstu i tła idzie zapodać z marszu o innych żeczach nie wspominając. Jak się wciągniesz i zdecydujesz na joomla to może razem będziemy się wspierać :D |
Cytat:
Aha, trzeba jeszcze utworzyc uzytkownika oraz baze danych o danej nazwie, i polaczyc je ze soba (uzytkownika z baza). To wszystko. Jakis czas temu mialem 3: 2 Mambo i 1 Joomla, tylko w roznych katalogach, wiec mozna :spoko: |
Cytat:
I to teraz jak już na jportal zrobiłem właściwie wszystko, co chciałem.. No ale nic, ściągnąłem właśnie najnowszą pełną wersję Joomla i jak będę miał chwilę, to przetestuję. Na pierwszy rzut oka sprawia lepsze wrażenie niż jportal, chociażby z tego powodu, że jest to ciągle rozwijany projekt i więcej jest różnego rodzaju dodatków i opisów. No nic, sprawdzę jak sprawuje się w praktyce. ----------- EDIT Jeszcze jedno, mówisz, że wystarczy teraz, jak utworzę sobie dodatkowy katalog i tam wrzucę wszystkie pliki z archiwum, które ściągnąłem? W sumie to sporo ten program zajmuje - 7,5MB goła wersja bez żadnych zmian.. Trochę się to będzie wysyłać.. |
Joomla jest ekstremalnie prostym CMSem (w obsludze). W instalacji rowniez. Wlasciwie nie mam tu co pisac, wgrywasz na serwer, wchodzisz na ../install.php i klikasz "dalej". Jak w Windowsie.
Zainstaluj go na probe w jakims podkatalogu. Potestuj przez 2-3 dni, sprobuj zrobic to, z czym masz problemy aktualnie w JPortalu. Jedyne problemy jakie ja doswiadczylem z Joomla, to dostosowanie templatek do wlasnych potrzeb. Moze teraz pojawilo sie ich wiecej, i wielkie modyfikacje nie beda potrzebne. Wszystko znajdziesz na http://www.joomla.pl/ http://www.joomlapl.com/ www.joomla.org oraz wszelkimi stronami o tematyce Joomla i Mambo (Joomla to nowsze Mambo). |
Cytat:
Bo domyślam się, że np. obrazki czy jakieś pliki w download (nie przewiduję) to już trzeba zachowywać osobno? W każdym razie zrobiłem tak, jak pisałeś i.. działa :) Przynajmniej na pierwszy rzut oka wygląda, że wszystko jest w porządku. Trochę czasu na to straciłem, ale w sumie było warto , bo przynajmniej czegoś się o tym wszystkim nauczyłem. Dzięki serdeczne za pomoc :) Reputka oczywiście leci, a jak będzie kiedyś okazja, to masz u mnie piwo :) |
Cytat:
kopie plikow rob jak coś zmienisz/dodasz w plikach :taktak: No to narazie do środy. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:04. |