![]() |
Ten sposób rozumiem, ale on - przynajmniej w podstawowej postaci - pozwoli mi jedynie dać linka do jednego artykułu - tekstu. Natomiast jak chciałbym link do kolejnych kilku poddziałów, w których będą umieszczane jakieś teksty na zasadzie analogicznej, jak np. w "działy artykułów".
Myślałem, że zrobić to tak, że robię link do infopages, a w tym tekście, do którego prowadzi umieszczam linki do kolejnych infopages. Z tym, że nawet zakładając, że jest to możliwe, to dalej nie rozwiązuje problemu możliwości umieszczania w tym ostatnim miejscu kolejnych dodawanych artykułów - z datą itp. jak na stronie głównej. Co do drugiej odpowiedzi.. tak właśnie myślałem, ale nie mam pojęcia, jak się za to zabrać. Mógłbyś dokładniej wytłumaczyć (jeśli nie jest bardzo skomplikowane)? |
no to wez w obroty infopages :)
piszesz coś w infopage a potem wstawiasz w menu link do tego np. infopage.php?id=32 (gdzie 32 to numer strony infopage) tekst pojawia sie w srodku strony obok menu po prawej powodzenia :) co do drugiego problemu to dublujesz pliki i tabele w sql pod innymi nazwami i podpinasz...ale to już grzebanie w php/sql jest potrzebne :taktak: |
ehh.. jak ja lubię musieć po raz drugi pisać tego samego posta (działanie forum, które zamiast wysyłać przenosi mnie na inną stronę..)
No nic, to o co chciałem zapytać, dotyczy menu w jportalu. Są tam dwa podmenu "dział newsów" oraz "dział artykułów". Chciałbym zrobić coś podobnego, ale dodatkowo. Tzn. żeby oprócz tych dwóch mieć jeszcze jeden hyperlink w menu, który prowadziłby mnie na stronę (w centrum strony głównej), gdzie mógłbym wybierać z kolejnych trzech lub więcej poddziałów. Jak można to zrobić? Druga rzecz to chciałbym jeszcze jedno podmenu, które prowadziłoby do strony podobnej do głównej, tj. z newsami, artykułami itp. ale od niej niezależnej. Da się coś takiego zrobić? |
Cytat:
|
@Maciek, w sumie tak :)
...za du***380;o vB :P |
Cytat:
Na razie bawię się z cięciem obrazka i.. muszę przyznać, że jak na moje zdolności w Photoshopie (czytaj żadne ;) ) idzie mi całkiem nieźle :spoko: |
Cytat:
Joomla (jako system CMS) to dla Ciebie jako Administratora (zarzadcy tresci) wlasciwie _tylko_ panel admina. Wszelkie inne elementy to juz tresc, o ktorej sam decydujesz. Mozesz zrobic portal o jezyku chinskim, chetnie poczytamy :P Oczywiscie ze panel admina jest PL :> |
wszystko powinno by***263; w sk***243;rce:
katalog; theme/nazwa_skorki/style.css katalog; theme/nazwa_skorki/functions.inc.php |
Ok, poprzedni problem już rozwiązałem, chociaż wiązało się to z instalacją wszystkiego od nowa.
Teraz mam pierwsze konkretne pytanie (myślę, że głównie do Patrixa, jako że zna dobrze system :) ): http://img124.imageshack.us/img124/8581/pyt1ah.jpg Jak zmienić kolor zaznaczonych fragmentów tekstu - to jest nagłówka i hyperlinka? Tzn. chodzi mi o to, w jakim pliku informacje na temat tych kolorów są zawarte. |
No i już pierwszy problem..
Ściągnąłem kilka tematów i próbowałem je ustawić. Najpierw z poziomu strony, ale że nie wszystkie działały, to z poziomu admina. Wtedy wystąpił jakiś błąd i wszystko się skopało.. Nie mogłem dostać się już na stronę w ten sposób, więc wyedytowałem plik config.php i ustawiłem domyślny temat. To jednak nic nie zmieniło. Próbowałem różnych kombinacji, ale bez rezultatu. Spróbowałem więc przekopiować na nowo najważniejsze pliki z ustawieniami, ale to też nic nie zmieniło. W końcu się wkurzyłem, a że na stronie jeszcze właściwie nic nie zrobiłem, to skasowałem ją całą i wysłałem na nowo. Ale to, mimo, że zmiany są, również nie rozwiązało problemu. Teraz jak chodzę na stronę to pojawia się napis, że nie ma takiej bazy danych, a jak próbuję wejść do instalatora ( .../install/) to pojawia się komunikat, że instalator nieaktywny, jportal został już zainstalowany.. Co z tym zrobić..? |
Cytat:
Cytat:
Joomla 1.0 to poprawione Mambo 4.5.2. Panele admina w zasadzie niczym si***281; nie r***243;***380;ni***261; |
A ma ktoś może pojęcie co współpracuje z IPB? Nie wierzę aby cokolwiek było gotowego. Chodzi mi o to aby publikacje na forum ukazywały sie automatycznie na portalu. Portal IPB jest do kitu więc szukam czego innego.
PS. Joomla to jest nadal Mambo czy mi się wydaje? |
@andrzejj9: Joomla jest po polsku, wystarczy wgrac bodajze 1 plik (pl jezyk) na serwer, ustawic w preferencjach PL, i po krzyku ;)
|
Cytat:
Teraz siedzę i rozgryzam całość i przed chwilą właściwie doszedłem do wniosku, że wszystko to, co jest mi potrzebne, już potrafię zrobić. No może jeszcze nie testowałem tylko wstawiania obrazków w tekst. Będę sobie musiał przypomnieć polecenia dotyczące 'opływania' obrazka przez tekst i sprawdzić, jak to się w tym systemie zachowuje. Szukam też jeszcze jakiś przyjemnych dla oka tematów, ale jak na razie to cienko to wygląda.. |
@andrzejj9 zainstalowales juz ten jportal?
nazwa hosta to znajac zycie localhost, login i haslo do bazy - musisz zrobic nowa baze danych a PHPMyAdmin ;) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:45. |