Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Mambo , warto ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/mambo-warto-58911/)

andrzejj9 19.05.2006 09:46

Ten sposób rozumiem, ale on - przynajmniej w podstawowej postaci - pozwoli mi jedynie dać linka do jednego artykułu - tekstu. Natomiast jak chciałbym link do kolejnych kilku poddziałów, w których będą umieszczane jakieś teksty na zasadzie analogicznej, jak np. w "działy artykułów".

Myślałem, że zrobić to tak, że robię link do infopages, a w tym tekście, do którego prowadzi umieszczam linki do kolejnych infopages. Z tym, że nawet zakładając, że jest to możliwe, to dalej nie rozwiązuje problemu możliwości umieszczania w tym ostatnim miejscu kolejnych dodawanych artykułów - z datą itp. jak na stronie głównej.

Co do drugiej odpowiedzi.. tak właśnie myślałem, ale nie mam pojęcia, jak się za to zabrać. Mógłbyś dokładniej wytłumaczyć (jeśli nie jest bardzo skomplikowane)?

Patrix 19.05.2006 00:46

no to wez w obroty infopages :)
piszesz coś w infopage a potem wstawiasz w menu link do tego np.
infopage.php?id=32
(gdzie 32 to numer strony infopage)
tekst pojawia sie w srodku strony obok menu po prawej
powodzenia :)

co do drugiego problemu to dublujesz pliki i tabele w sql pod innymi nazwami i podpinasz...ale to już grzebanie w php/sql jest potrzebne :taktak:

andrzejj9 19.05.2006 00:21

ehh.. jak ja lubię musieć po raz drugi pisać tego samego posta (działanie forum, które zamiast wysyłać przenosi mnie na inną stronę..)

No nic, to o co chciałem zapytać, dotyczy menu w jportalu.

Są tam dwa podmenu "dział newsów" oraz "dział artykułów". Chciałbym zrobić coś podobnego, ale dodatkowo. Tzn. żeby oprócz tych dwóch mieć jeszcze jeden hyperlink w menu, który prowadziłby mnie na stronę (w centrum strony głównej), gdzie mógłbym wybierać z kolejnych trzech lub więcej poddziałów. Jak można to zrobić?

Druga rzecz to chciałbym jeszcze jedno podmenu, które prowadziłoby do strony podobnej do głównej, tj. z newsami, artykułami itp. ale od niej niezależnej. Da się coś takiego zrobić?

Stanley 17.05.2006 23:12

Cytat:

Napisany przez -Kowalik-
A ma ktoś może pojęcie co współpracuje z IPB? Nie wierzę aby cokolwiek było gotowego. Chodzi mi o to aby publikacje na forum ukazywały sie automatycznie na portalu. Portal IPB jest do kitu więc szukam czego innego.

jPortal entropia jak dobrze kojarze.. :>

MacGyver 17.05.2006 21:18

@Maciek, w sumie tak :)
...za du***380;o vB :P

andrzejj9 17.05.2006 20:36

Cytat:

Napisany przez Patrix
wszystko powinno być w skórce:
katalog; theme/nazwa_skorki/style.css
katalog; theme/nazwa_skorki/functions.inc.php

Popróbuję :)

Na razie bawię się z cięciem obrazka i.. muszę przyznać, że jak na moje zdolności w Photoshopie (czytaj żadne ;) ) idzie mi całkiem nieźle :spoko:

MaciejT 17.05.2006 19:49

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Panel admina też :pytanie:

Joomla jest tworzona przez "stary" Team Mambo.
Joomla 1.0 to poprawione Mambo 4.5.2. Panele admina w zasadzie niczym się nie różnią

:haha: :spoko:

Joomla (jako system CMS) to dla Ciebie jako Administratora (zarzadcy tresci) wlasciwie _tylko_ panel admina. Wszelkie inne elementy to juz tresc, o ktorej sam decydujesz. Mozesz zrobic portal o jezyku chinskim, chetnie poczytamy :P

Oczywiscie ze panel admina jest PL :>

Patrix 17.05.2006 16:56

wszystko powinno by***263; w sk***243;rce:
katalog; theme/nazwa_skorki/style.css
katalog; theme/nazwa_skorki/functions.inc.php

andrzejj9 17.05.2006 15:32

Ok, poprzedni problem już rozwiązałem, chociaż wiązało się to z instalacją wszystkiego od nowa.

Teraz mam pierwsze konkretne pytanie (myślę, że głównie do Patrixa, jako że zna dobrze system :) ):

http://img124.imageshack.us/img124/8581/pyt1ah.jpg

Jak zmienić kolor zaznaczonych fragmentów tekstu - to jest nagłówka i hyperlinka? Tzn. chodzi mi o to, w jakim pliku informacje na temat tych kolorów są zawarte.

andrzejj9 17.05.2006 12:46

No i już pierwszy problem..

Ściągnąłem kilka tematów i próbowałem je ustawić. Najpierw z poziomu strony, ale że nie wszystkie działały, to z poziomu admina. Wtedy wystąpił jakiś błąd i wszystko się skopało..

Nie mogłem dostać się już na stronę w ten sposób, więc wyedytowałem plik config.php i ustawiłem domyślny temat. To jednak nic nie zmieniło. Próbowałem różnych kombinacji, ale bez rezultatu.

Spróbowałem więc przekopiować na nowo najważniejsze pliki z ustawieniami, ale to też nic nie zmieniło. W końcu się wkurzyłem, a że na stronie jeszcze właściwie nic nie zrobiłem, to skasowałem ją całą i wysłałem na nowo. Ale to, mimo, że zmiany są, również nie rozwiązało problemu.

Teraz jak chodzę na stronę to pojawia się napis, że nie ma takiej bazy danych, a jak próbuję wejść do instalatora ( .../install/) to pojawia się komunikat, że instalator nieaktywny, jportal został już zainstalowany..

Co z tym zrobić..?

MacGyver 17.05.2006 10:53

Cytat:

Napisany przez MaciejT
@andrzejj9: Joomla jest po polsku, wystarczy wgrac bodajze 1 plik (pl jezyk) na serwer, ustawic w preferencjach PL, i po krzyku ;)

Panel admina te***380; :pytanie:
Cytat:

Joomla to jest nadal Mambo czy mi si***281; wydaje?
Joomla jest tworzona przez "stary" Team Mambo.
Joomla 1.0 to poprawione Mambo 4.5.2. Panele admina w zasadzie niczym si***281; nie r***243;***380;ni***261;

-Kowalik- 17.05.2006 06:31

A ma ktoś może pojęcie co współpracuje z IPB? Nie wierzę aby cokolwiek było gotowego. Chodzi mi o to aby publikacje na forum ukazywały sie automatycznie na portalu. Portal IPB jest do kitu więc szukam czego innego.

PS.
Joomla to jest nadal Mambo czy mi się wydaje?

MaciejT 17.05.2006 03:06

@andrzejj9: Joomla jest po polsku, wystarczy wgrac bodajze 1 plik (pl jezyk) na serwer, ustawic w preferencjach PL, i po krzyku ;)

andrzejj9 17.05.2006 00:21

Cytat:

Napisany przez fony
@andrzejj9 zainstalowales juz ten jportal?
nazwa hosta to znajac zycie localhost, login i haslo do bazy - musisz zrobic nowa baze danych a PHPMyAdmin ;)

Coś już poinstalowałem i nawet system działa ;) (Co trzeba było wpisać, napisałem w poprzednim poście)

Teraz siedzę i rozgryzam całość i przed chwilą właściwie doszedłem do wniosku, że wszystko to, co jest mi potrzebne, już potrafię zrobić. No może jeszcze nie testowałem tylko wstawiania obrazków w tekst. Będę sobie musiał przypomnieć polecenia dotyczące 'opływania' obrazka przez tekst i sprawdzić, jak to się w tym systemie zachowuje.

Szukam też jeszcze jakiś przyjemnych dla oka tematów, ale jak na razie to cienko to wygląda..

Stanley 16.05.2006 23:43

@andrzejj9 zainstalowales juz ten jportal?
nazwa hosta to znajac zycie localhost, login i haslo do bazy - musisz zrobic nowa baze danych a PHPMyAdmin ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:45.