Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.05.2006, 23:13   #61
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Czołgista
No , nareszczie sensownie piszesz

Ja już to przerabiałem, wszystko sprawia lepsze wrażenie niż jportal, jeśli by jedynym CMSem na świecie był jportal to wolę w html-u dalej dłubać.

Ja cały czas się Joomla bawię, próbuję przystosować to moich potrzeb oraz na tyle się naumieć by w przyszłości nie mieć podstawowych problemów, pisząc "bawię się" mam na myśli że mam na to tylko około 2-3 godz/tygodniowo (rodzina, dziecka , echhh...)
A dziś fajny komponent zainstalowałem "zoom galery" fajnie chodzi, pewnie wirtualne muzeum się na tym zrobi.
A na edytor może sobie zapodaj mosCE 1.0.3 Final , bo przynajmniej kolorki tekstu i tła idzie zapodać z marszu o innych żeczach nie wspominając.
Jak się wciągniesz i zdecydujesz na joomla to może razem będziemy się wspierać
Zainstalowałem w jakimś katalogu i powoli testuję. Sprawia naprawdę ciekawe wrażenie, chociaż bardzo trudno na początku się w tym wszystkim połapać. Funkcji jest sporo, ale.. no właśnie, przez ich ilość w tym momencie nie potrafię zrobić nawet najprostszego..

To, od czego chciałbym zacząć, to stworzenie dwóch albo trzech działów (w postaci linków w menu głównym), które prowadziłyby do kolejnych poddziałów, gdzie znajdowałyby się artykuły, newsy.. Da się tam w ogóle coś takiego zrobić? A jeśli tak, mógłbyś powiedzieć, w którym miejscu?

Będę się jeszcze bawił, więc może sam w końcu znajdę, ale jakiekolwiek wskazówki na początek bardzo by się przydały. Ewentualnie może masz namiar na jakieś ciekawsze poradniki?

A jeśli chodzi o ten edytor mosCE 1.0.3 Final to jak się go instaluje i używa? Pozwala on na edycję pisanego np. artykułu?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.05.2006, 23:41   #62
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
@andrzejj9: w Joomla trzeba sie "wczuc", a dalej juz jest z gorki.
Obecnie dla Ciebie bedzie to "przestawic sie" z JPortalu. Od kilku miesiecy juz nie dlubie, wiec malo juz pamietam, ale po krotkim okresie przystosowawczym sam zobaczysz co lepsze

Da sie zrobic wszystko (to a propo 2 dzialow). Widzialem nawet tak przerobione strony, ze nigdy bym nie posadzil ich o bycie stworzonymi w Mambo. Wydalo sie po faviconie

BTW w przyplywie wolnego czasu uaktualnie Joomla do najnowszej wersji, chocby z ciekawosci, zeby zobaczyc co sie zmienilo
Stary 23.05.2006, 23:49   #63
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez MaciejT
@andrzejj9: w Joomla trzeba sie "wczuc", a dalej juz jest z gorki.
Obecnie dla Ciebie bedzie to "przestawic sie" z JPortalu. Od kilku miesiecy juz nie dlubie, wiec malo juz pamietam, ale po krotkim okresie przystosowawczym sam zobaczysz co lepsze

Da sie zrobic wszystko (to a propo 2 dzialow). Widzialem nawet tak przerobione strony, ze nigdy bym nie posadzil ich o bycie stworzonymi w Mambo. Wydalo sie po faviconie

BTW w przyplywie wolnego czasu uaktualnie Joomla do najnowszej wersji, chocby z ciekawosci, zeby zobaczyc co sie zmienilo
No właśnie.. cały zeszły tydzień spędziłem poznając jportala po to, żeby teraz się musieć od niego odzwyczajać i przyzwyczajać do Joomla

Na razie cały czas próbuję rozgryźć te wszystkie opcje.. Na razie doszedłem chyba do tego, że mogę utworzyć sekcję, w której mogą być kategorie, a w tych kategoriach artykuły. Dobrze na razie rozumuję?

Stary 24.05.2006, 00:02   #64
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To wielce prawdopodobne, jednak nie pamietam juz dokladnie. Czesc elementow zrobilem jako Static Content. Nie wiem sam czy to dobrze czy nie, jak bede mial czas to sie pobawie.
Stary 24.05.2006, 00:30   #65
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez MaciejT
To wielce prawdopodobne, jednak nie pamietam juz dokladnie. Czesc elementow zrobilem jako Static Content. Nie wiem sam czy to dobrze czy nie, jak bede mial czas to sie pobawie.
Ok, spoko. Jak będzie czołgista, to go pomęczę

Na razie jeszcze trochę się bawię, ale wygląda na to, że rzeczywiście - mogę utworzyć dowolną ilość sekcji, w których są kategorie czyli właściwie działy, o które mi chodziło, a w nich normalnie artykuły. Czyli właściwie wszystko to, co chciałem zrobić wcześniej, można tu zrobić. Kto wie w takim razie, czy jednak się na ten system nie przerzucę.

Stary 24.05.2006, 13:25   #66
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
@andrzejj9 witam po przerwie
i jak migrujesz jednak z jp na joomla ?

w sumie popieram, prostrzy i wi***281;ksze mozliwosci, mo***380;e kiedy***347;...
ja narazie znam jp na tyle du***380;o, ***380;e problemy sam rozwi***261;zuje po swojemu
Stary 24.05.2006, 22:05   #67
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Patrix
@andrzejj9 witam po przerwie
i jak migrujesz jednak z jp na joomla ?

w sumie popieram, prostrzy i większe mozliwosci, może kiedyś...
ja narazie znam jp na tyle dużo, że problemy sam rozwiązuje po swojemu
Wiesz, jportala już w miarę (może trochę za dużo powiedziane) poznałem i myślę, że wszystko to, co chciałem, mógłbym w nim zrobić, a do tego przygotowałem portal od strony graficznej. Ale wydaje mi się, że jednak Joomla jest protsza i przyjemniejsza w obsłudze, a do tego ma większe możliwości, więc skoro jestem na początku robienia strony, to warto zacząć z programem lepszym przyszłościowo. Lepiej od razu, niż podjąć taką decyzję po jakimś czasie i wtedy próbować przenieść wszystko z jednego systemu na drugi.

Na razie jeszcze trochę potestuję joomla, ale jestem coraz bliższy zdecydowania się jednak na niego

Stary 24.05.2006, 22:55   #68
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
skoro jestem na początku robienia strony, to warto zacząć z programem lepszym przyszłościowo.
O to chodzi, najlepiej zrobić to na początku,
mi już się nie chce nic przenosić z jp...
Stary 26.05.2006, 22:07   #69
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz

Data rejestracji: 06.08.2004
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Będę się jeszcze bawił, więc może sam w końcu znajdę, ale jakiekolwiek wskazówki na początek bardzo by się przydały. Ewentualnie może masz namiar na jakieś ciekawsze poradniki?
Ja korzystam z www.joomla.pl , na samej stronie, forum i w linkach jest w zasadzie wszystko co potrzeba.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A jeśli chodzi o ten edytor mosCE 1.0.3 Final to jak się go instaluje i używa? Pozwala on na edycję pisanego np. artykułu?
Tak to edytor wyswing artykułów , jest kilka edytorów tego typu, ciekawe jest to że możesz mieć kilka na raz zainstalowanych
Wrazie czego przełączasz się na ten który w danym momencie Ci pasuje.

Niewiem na jakim jesteś etapie, ale jak byś miał problem z poprawnym dodawaniem
fotek do artykułów, to ja już załapałem, choć uważam że autorzy joomla mieli trochę
dziwne podejście do tego, choć z drugiej strony wymusza to pewien porządek.

Sekcje i kategorie nie traktuj jako "układ" strony, lecz jako bibliotekę artykułów,
gdzie sobie wszystko posegregowane leży.
Natomiast układ menu tworzy układ/konstrukcję strony.

Co do wyświetlania artów to chyba podstawowe ustawienia menu, Content - Blog i Table
jak masz element menu jako blog , to każdy art w "spisie" wyświetli się tak że będzie widać tekst z pierwszego okna edytora, a po kliknięciu dalej to co w drugim.
Jak zamiast blog dasz Table , to spis artów będzie jako lista tytułów.

Zresztą jutro całe popołudnie będę przy joomle grzebał , bo prubuję templatkę przstosować do swoich potrzeb, więc będę się bawił tym czego nie lubię CSS
Ale może polubię bo sobie Astyle CSS editor zainstalowałem właśnie ,
bardzo fajny edytor do css .
Więc będę na gg dostępny, jak coś to dotychczasowymi doświadczeniami możemy powymieniać.
Stary 26.05.2006, 23:17   #70
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Czołgista
Ja korzystam z www.joomla.pl , na samej stronie, forum i w linkach jest w zasadzie wszystko co potrzeba.
No już też tam trafiłem i trochę poczytałem. Chociaż wątpliwości jeszcze sporo

Cytat:
Tak to edytor wyswing artykułów , jest kilka edytorów tego typu, ciekawe jest to że możesz mieć kilka na raz zainstalowanych
Wrazie czego przełączasz się na ten który w danym momencie Ci pasuje.
A w którym miejscu się go uaktywnia? (i ewentualnie przełacza pomiędzy różnymi). Bo zainstalowałem go, ale edycja np. artykułu się nie zmieniła. Widziałem na jednym screenie, jak nad tekstem są normalne ikonki np. do pogrubienia, justyfikacji itp. Chciałbym u siebie mieć coś w tym stylu.

Cytat:
Niewiem na jakim jesteś etapie, ale jak byś miał problem z poprawnym dodawaniem
fotek do artykułów, to ja już załapałem, choć uważam że autorzy joomla mieli trochę
dziwne podejście do tego, choć z drugiej strony wymusza to pewien porządek.
Jeszcze do tego nie doszedłem, bo na razie bawię się z samą konfiguracją strony. Ale jak będę miał problemy, to się odezwę

Cytat:
Sekcje i kategorie nie traktuj jako "układ" strony, lecz jako bibliotekę artykułów,
gdzie sobie wszystko posegregowane leży.
Natomiast układ menu tworzy układ/konstrukcję strony.
Mógłbyś to rozszerzyć? Przecież mogę zrobić link w menu do sekcji artykułów, tam zrobić sobie kilka kategorii w do nich przypisywać artykuły, które umieszczam na stronie. Jest inny sposób?

Cytat:
Co do wyświetlania artów to chyba podstawowe ustawienia menu, Content - Blog i Table
jak masz element menu jako blog , to każdy art w "spisie" wyświetli się tak że będzie widać tekst z pierwszego okna edytora, a po kliknięciu dalej to co w drugim.
Jak zamiast blog dasz Table , to spis artów będzie jako lista tytułów.
A gdzie to się zmienia? I czy to jest przypisane do każdego artykułu osobno, czy do jakiś sekcji?

---------
EDIT

I jeszcze jedno. Ściągnąłem i zainstalowałem forum, ale nie udało mi się znaleźć sposobu, że dodać do menu link do niego. Mam sporo opcji dotyczących konfiguracji, ale nigdzie nie widzę czegoś, czym mógłbym forum 'podczepić' do strony. Jak to się robi?

Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 26.05.2006 o godz. 23:22
Stary 27.05.2006, 00:02   #71
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz

Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A w którym miejscu się go uaktywnia? (i ewentualnie przełacza pomiędzy różnymi). Bo zainstalowałem go, ale edycja np. artykułu się nie zmieniła. Widziałem na jednym screenie, jak nad tekstem są normalne ikonki np. do pogrubienia, justyfikacji itp. Chciałbym u siebie mieć coś w tym stylu.
Dajesz Global Configuration na pierwszej zakładce Site trzecia poz od dołu Default WYSIWYG Editor:

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Jeszcze do tego nie doszedłem, bo na razie bawię się z samą konfiguracją strony. Ale jak będę miał problemy, to się odezwę
Myślę że będziesz miał problemy

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Mógłbyś to rozszerzyć? Przecież mogę zrobić link w menu do sekcji artykułów, tam zrobić sobie kilka kategorii w do nich przypisywać artykuły, które umieszczam na stronie. Jest inny sposób?
Hmm, zobacz poniżej

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A gdzie to się zmienia? I czy to jest przypisane do każdego artykułu osobno, czy do jakiś sekcji?
Do artykułu nie jest nic przypisane ani do sekcji czy kategorii !
to tylko pozycje w "bibliotece" !
Podział na sekcje i kategorie nie ma wpływu na wygląd strony !
Ma tylko ułatwić katalogowanie treści, żeby można się było połapać.

Za to jak co się wyświetla odpowiedzialne jest ustawienie pozycji w menu !
I to Menu Menager jest "odpowiedzialny" za wizualizację tego co masz w "bibliotece".
Jako dłubiącemu w html'u od lat ciężko było mi to zrozumieć ale jakoś dokapowałem

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
I jeszcze jedno. Ściągnąłem i zainstalowałem forum, ale nie udało mi się znaleźć sposobu, że dodać do menu link do niego. Mam sporo opcji dotyczących konfiguracji, ale nigdzie nie widzę czegoś, czym mógłbym forum 'podczepić' do strony. Jak to się robi?
Forum to pewnie komponent , na górnym pasku w Components powinno być widoczne,
robisz tak :
w menu menager dodajesz nowy Menu Details w jakimś menu ,
jak już masz New Menu Item to zaznacz Component (w Components) to forum.
I tyle

Na stronie powinien się pojawić w odp. menu odnośnik do forum.
Stary 27.05.2006, 00:16   #72
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Czołgista
Dajesz Global Configuration na pierwszej zakładce Site trzecia poz od dołu Default WYSIWYG Editor:
No właśnie problem w tym, że to już ustawiłem, ale nic się nie zmieniło..

W jaki sposób to u ciebie wygląda?

Cytat:
Do artykułu nie jest nic przypisane ani do sekcji czy kategorii !
to tylko pozycje w "bibliotece" !
Podział na sekcje i kategorie nie ma wpływu na wygląd strony !
Ma tylko ułatwić katalogowanie treści, żeby można się było połapać.

Za to jak co się wyświetla odpowiedzialne jest ustawienie pozycji w menu !
I to Menu Menager jest "odpowiedzialny" za wizualizację tego co masz w "bibliotece".
Jako dłubiącemu w html'u od lat ciężko było mi to zrozumieć ale jakoś dokapowałem
Widzę teraz o co chodzi. Rzeczywiście w menu można różne rzeczy tworzyć i w ten sposób. Ale sporo tego i nie mogę na razie przetestować, bo jak próbuję coś utworzyć, to pojawia mi się błąd..

Ale dalej zostaję przy tym, że ten mój sposób również działa - tzn. tworzę sobie sekcję, w której mam kilka działów, a link do tej sekcji umieszczam w menu.

Cytat:
Forum to pewnie komponent , na górnym pasku w Components powinno być widoczne,
robisz tak :
w menu menager dodajesz nowy Menu Details w jakimś menu ,
jak już masz New Menu Item to zaznacz Component (w Components) to forum.
I tyle
Ok, forum już uruchomiłem. Nie widziałem rzeczywiście, że można bezpośrednio np. w mainmenu dodawać komponenty.

Dzięki

Stary 27.05.2006, 11:03   #73
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Jeszcze wczoraj i dzisiaj potestowa***322;em i wychodzi na to, ***380;e w sumie nie ma r***243;***380;nicy, czy linki do sekcji i artyku***322;***243;w umieszcz***281; w ten spos***243;b, co poda***322;e***347;, czy bezpo***347;rednio tworz***261;c sekcje. Bo wtedy mog***281; w tych opcjach na prawo od razu zaznaczy***263; tworzenie linka w okre***347;lonym menu, jego nazw***281; itp. Efekt wizualny, jak na razie patrzy***322;em, jest taki sam.

Z pozosta***322;ych rzeczy to ju***380; mniej wi***281;cej to wszystko porozgryza***322;em - tzn. to, co w tym momencie jest mi potrzebne, bo oczywi***347;cie jest tam kupa innych rzeczy, kt***243;re nie wiem, do czego s***322;u***380;***261; (np. te inne rzeczy, kt***243;re mo***380;na utworzy***263; w mainmenu, jak np. jakie***347; rodzaje portfolio i inne..). B***281;d***281; wi***281;c powoli przymierza***322; si***281; do wyczyszczenia serwera, zainstalowania Joomla od nowa i ju***380; konfigurowania w spos***243;b, jaki mnie interesuje.

Chcia***322;bym jeszcze tylko sprawdzi***263; t***261; kwesti***281; z obrazkami. Na czym m***243;wisz polega problem z wstawianiem ich w tekst? Nie testowa***322;em jeszcze tego, ale wydawa***322;o mi si***281;, ***380;e po prostu wgrywam okre***347;lone obrazki z katalog /images i w tek***347;cie robi***281; do nich odniesienia w html-u (ch***281;tniej w edytorze, ale ten ca***322;y czas mi nie dzia***322;a..). Ewentualnie podobnie robi***281; miniaturk***281;, kt***243;re dopiero prowadzi do pe***322;nej wielko***347;ci zdj***281;cia. Jest jaki***347; problem z takim sposobem?

Chcia***322;bym jeszcze te***380; sprawdzi***263; t***261; galeri***281;, kt***243;r***261; pokazywa***322;e***347;. M***243;g***322;by***347; mi j***261; podes***322;a***263; (maila poda***322;em przez gg), i ewentualnie napisa***263; kilka s***322;***243;w, jak si***281; ja instaluje. Interesowa***322;yby mnie te***380; w miar***281; obszerne (5-10 zda***324;) podpisy pod obrazkami. Da si***281; takie robi***263;?

Stary 27.05.2006, 18:26   #74
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz

Nie mam poj***281;cia czemu Ci edytor wyswing nie dzia***322;a, na forum joomla co***347; takiego znalaz***322;em:

Je***347;li wcze***347;niej edytor dzia***322;a***322; poprawnie, to powody problem***243;w mog***261; by***263; nast***281;puj***261;ce:
1. aktualizacja u***380;ywanej przegl***261;darki
2. aktualizacja u***380;ywanego systemu (np. windows***243;w)
3. aktualizacja programu antywirusowego (nie bazy wirus***243;***322;, ale programu)
4. aktualizacja ***347;ciany ognowej (firewalla)
5. zmiana ustawie***324; firewalla
6. Wy***322;***261;czenie obs***322;ugi javascriptu

Powodami spowodowanymi przez Joomla! mog***261; by***263;:
1. Zmiana ustawie***324; w dodatkach (Mambots) . Aby spr***243;bowa***263; zaradzi***263;, warto prze***263;wiczy***263;: wy***322;aczy***263; edytor WYSIWYG, w***322;***261;czy***263; Bez-edytoraWYSIWYG, ustawi***263; to samo w konfiguracji (nawet jak jest, to zapisa***263; now***261; konfiguracj***281;), zapisa***263; cokolwiek testowego, a nast***281;pnie to samo zrobi***263; w***322;***261;czaj***261;c edytor WYSIWYG, a wy***322;***261;czaj***261;c opcj***281; Bez-edytora. Oczywi***347;cie, to nie jest OK, ale to droga, ***380;eby sprawdzi***263;, co mo***380;e by***263; nie tak.

2. Instalacja nowych dodatk***243;w (komponent***243;w, modu***322;***243;w, mambot***243;w). A nu***380; trafi***322;o si***281; co***347; felernego.
3. Pozosta***322;o***347;ci w katalogu pami***281;ci podr***281;cznej cache (wyczy***347;ci***263;)

Inne powody, poza ewentualnym uszkodzeniem fizycznym jakiego***347; skryptu, raczej trudno by***322;oby wskaza***263;.

a tu link do ca***322;ej dyskusji:
http://www.joomla.pl/forum/showthrea...edytor+problem

Po kt***243;rej stronie le***380;y problem mo***380;emy si***281; przekona***263;, za***322;o***380;***281; Ci konto na mojej Joomle i zobaczymy .

Galeri***281; masz tutaj :
http://www.joomla.pl/index.php/compo...leinfo/id,122/
Instalujesz jako komponent, podpinasz pod menu tak jak wcze***347;niej forum.
Pod ka***380;d***261; fotk***261; chyba 200znak***243;w mo***380;e by***263;, to samo opis galerii.

A co do wstawiania obrazk***243;w, to robi***261;c to normalnie , czyli ***322;adujesz fot***281; na serv i albo klepiesz kod, albo wklejasz fotk***281; poprzez przycisk "Insert/edit image" i nie ma ***380;adnych problem***243;w,
tylko wyczyta***322;em gdzie***347; ***380;e jest bardziej politycznie poprawna metoda wklejania fotek.
By***263; mo***380;e ma to znaczenie przy skomplikowanych konstrukcjach stron.

Wklejanie fotek po "Joomlowemu" :

Wchodzisz najpierw w "Media Menager" , potem wejd***378; w katalog "Stories" , jak b***281;dziesz mia***322; ma***322;o fotek/bitmap to tutaj mo***378;esz wrzuci***263;, jak b***281;dzie ich wi***281;cej to warto w tym miejscu pozak***322;ada***263; katalogi by si***281; foty tematycznie nie miesza***322;y, ja w***322;a***347;nie tak robi***281; bo na Czo***322;giem! mam kilka tys fotek.

Jak ju***380; wszystkie fotki potrzebne do art. wgrasz to wchodzisz w edytor,
wpisujesz tekst a w miejscu gdzie ma by***263; jaka***347; fotka klikasz na przycisk "insert image"
(z lewej strony pod oknem edytora) , w miejscu kursora pojawia si***281; znacznik {mosimage},
w tym miejscu b***281;dzie fotka.
Jak ju***380; sko***324;czysz pisa***263;/wkleja***263; tekst to po prawej stronie wybierz zak***322;adk***281; "Images",
w niej masz okienko "Gallery Images: " tam s***261; fotki kt***243;re wgra***322;e***347; poprzez "Media Menager"
(lub katalogi z fotkami je***347;li je utworzy***322;e***347;) .
Potem intuicyjnie przenie***347; te fotki kt***243;re chcesz do okienka "Content Images:"
i przyciskami "Up" i "Down" ustaw kolejno***347;***263; wy***347;wietlanych w art. fotek.
Na tej samej zak***322;adce poni***380;ej mo***380;esz ustawi***263; r***243;***380;ne parametry wy***347;wietlania poszczeg***243;lnych fotek.
Stary 28.05.2006, 12:31   #75
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Czołgista
Nie mam pojęcia czemu Ci edytor wyswing nie działa, na forum joomla coś takiego znalazłem:

[I]Jeśli wcześniej edytor działał poprawnie, to powody problemów mogą być następujące:
1. aktualizacja używanej przeglądarki
2. aktualizacja używanego systemu (np. windowsów)
3. aktualizacja programu antywirusowego (nie bazy wirusół, ale programu)
4. aktualizacja ściany ognowej (firewalla)
5. zmiana ustawień firewalla
6. Wyłączenie obsługi javascriptu

Powodami spowodowanymi przez Joomla! mogą być:
1. Zmiana ustawień w dodatkach (Mambots) . Aby spróbować zaradzić, warto przećwiczyć: wyłaczyć edytor WYSIWYG, włączyć Bez-edytoraWYSIWYG, ustawić to samo w konfiguracji (nawet jak jest, to zapisać nową konfigurację), zapisać cokolwiek testowego, a następnie to samo zrobić włączając edytor WYSIWYG, a wyłączając opcję Bez-edytora. Oczywiście, to nie jest OK, ale to droga, żeby sprawdzić, co może być nie tak.

2. Instalacja nowych dodatków (komponentów, modułów, mambotów). A nuż trafiło się coś felernego.
3. Pozostałości w katalogu pamięci podręcznej cache (wyczyścić)

Inne powody, poza ewentualnym uszkodzeniem fizycznym jakiegoś skryptu, raczej trudno byłoby wskazać.
Trochę tego jest..

Ale na początek sprawdzę najprostsze - uruchomię edytor pod Explorerem, bo cały czas pracowałem w Operze. Może i to jest przyczyną..

W każdym razie być może i tak uda mi się obejść ten problem, bo ściągnąłem sobie teraz najnowszą wersję Joomla Power Edition i tam jest podobno kilka edytorów. Jak wyczyszczę serwer, to zainstaluję już tą wersję i na niej będę go tworzył. Myślę, że z tych kilku jakiś mi jednak będzie działał.

Do tego jest tam również wbudowana galeria, więc tu też już raczej zostanę przy niej.

Cytat:
A co do wstawiania obrazków, to robiąc to normalnie , czyli ładujesz fotę na serv i albo klepiesz kod, albo wklejasz fotkę poprzez przycisk "Insert/edit image" i nie ma żadnych problemów,
tylko wyczytałem gdzieś że jest bardziej politycznie poprawna metoda wklejania fotek.
Być może ma to znaczenie przy skomplikowanych konstrukcjach stron.

Wklejanie fotek po "Joomlowemu" :

Wchodzisz najpierw w "Media Menager" , potem wejdź w katalog "Stories" , jak będziesz miał mało fotek/bitmap to tutaj moźesz wrzucić, jak będzie ich więcej to warto w tym miejscu pozakładać katalogi by się foty tematycznie nie mieszały, ja właśnie tak robię bo na Czołgiem! mam kilka tys fotek.

Jak już wszystkie fotki potrzebne do art. wgrasz to wchodzisz w edytor,
wpisujesz tekst a w miejscu gdzie ma być jakaś fotka klikasz na przycisk "insert image"
(z lewej strony pod oknem edytora) , w miejscu kursora pojawia się znacznik {mosimage},
w tym miejscu będzie fotka.
Jak już skończysz pisać/wklejać tekst to po prawej stronie wybierz zakładkę "Images",
w niej masz okienko "Gallery Images: " tam są fotki które wgrałeś poprzez "Media Menager"
(lub katalogi z fotkami jeśli je utworzyłeś) .
Potem intuicyjnie przenieś te fotki które chcesz do okienka "Content Images:"
i przyciskami "Up" i "Down" ustaw kolejność wyświetlanych w art. fotek.
Na tej samej zakładce poniżej możesz ustawić różne parametry wyświetlania poszczególnych fotek.
Dzięki za instrukcję. Dzisiaj już raczej nie będę miał czasu, ale jutro spróbuję tę metodę przetestować

A jedna rzecz, którą już teraz zauważyłem, to że ten przecisk "insert image" jest u mnie 'martwy', tzn. nie mogę go w ogóle wcisnąć. Być może wiąże się to jednak z tym, że jeszcze nigdzie żadnych obrazków nie wgrywałem.

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: