![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Matura Próbna Temat. Help :)
Witam!
Na poczatku chce napisac ze nie chce odwalenia za mnie roboty, jedynie prosze o pomoc moze w szukaniu materialow czy naprowadzeniu na temat. Mam temat do matury ustnej (probnej) "Relacje między człowiekiem a Bogiem w znanych utworach literackich i ikonografii." Omów i oceń odwołując się do wybranych przykładów z różnych epok Znalazłem troche w Sciaga.pl (3 tematy) a chciałym usłyszeć wasze zdanie ![]() Z gory dzieki za wszystko!
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.11.2004
![]() |
Ja proponuje Biblie. Myśle, że to najlepszy utwór literacki do tego tematu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Matrix has him
Data rejestracji: 29.10.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() |
Ja znalazłem coś takiego...
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Pismo swiete + dziady cz3 i moze pare innych
![]()
![]() |
#6 |
Kocham Agnieszke T. !!!
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() |
Mysle ze na pewno powinienes zawrzec cos z Biblii, w koncu czlowiek i Bog. Mysle ze jeden watek wystarczy. Ale musi to byc cos dobrego, naprawde dobrego. Cos co pokaze zaleznosc miedzy czlowiekiem a Bogiem. Dalej w swojej pracy umiescilbym cos o sw. Franciszku albo Augustynie. Ktorego bys nie wybral bedzie dobrze. Ale ja stawialbym na sw. Franciszka. No i musze leciec, dopisze potem cos.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
no własnie, bo nie mogę oprzeć się wyłaacznie na biblii. Musze podac kilka przykladow, nie tylko jeden tekst literacki.
To co wyzej wymienilem moze byc...a co jeszcze proponujecie. I ogolnie jakies uwagi do ustnej matury jak sie przygotowac. Bo ja mam tak ze mam temat. Musze go opracowac a potem referowac przez 10min ![]()
![]() |
#8 |
m3llO
Data rejestracji: 09.05.2004
![]() |
biblia + dziady tylko to przychodzi mi do glowy !! i nie za bardzo kumam co to jest zawarta w temacie : i ikonografia ? mimo ze maturke mam juz za soba
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
Biblia+Koran w końcu nie jedno bóg ma imię.
Tłumaczenia znaczenia Świętego Koranu na język polski wg Józefa Bielawskiego http://www.planetaislam.com/koran_bielawski.html wg Jana Murzy Tarak Buczackiego http://www.planetaislam.com/koran_buczacki.html Oczywiście najlepiej byłoby to w oryginale przeczytać bo żadne tłumaczenie nie odda piękna i doskonałości Świętego Koranu. A tak btw to lektura na długie popołudnia. Ostatnio zmieniany przez Banana Coctail : 22.03.2005 o godz. 18:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Bojownik Ruchu Oporu
Data rejestracji: 09.11.2003
![]() |
Cytat:
Czyli rzeźby, obrazy i podobny stuff ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Kocham Agnieszke T. !!!
![]() |
Banana.
Sorry banana ale pomysl z koranem uwazam za chybiony. Myslisz ze taka pani egzaminator siedzaca w komisji bedzie mogla ocenic ciebie za koran. Ona moze nawet nie miec pojecia o kulturze islamu. Pozatym islam a nasza religia - inna bajka. No i raczej zle trafiles z okresleniem ze Mahomet a Bog ma jedno imie. Faktem jest ze sa oni tworcami religgi i tworcami zycia ale porownywanie ich to mala pomylka. Kasprzak. Poszukaj zaleznosci czlowieka z Bogiem w tekscie w ktorym wogole nie mozna sie spodziewac takiej zaleznosci. To na pewno uatrakcyjni twoja prace. Myslisz ze sluchanie o tym samym nie jest meczace i nudne. Mi samemu teraz nie przychodzi do glowy jakis konkretny utwor ale na pewno cos znajdziesz. I wcale nie musi to byc zawarte w ksiazce na ktorej okladce pisze grubymi literami "Bog i czlowiek". Czasami wystarczy pare wersow w ktorych, ten problem jest bardzo wyodrebniony. banana nie badz na mnie zly ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Banned
![]() ![]() |
Loczek ty dyskryminujesz ludzi.... "nasza religia" => chrześcijaństwo obrządku rzymskiego (ja planuje zostanie anabaptystą).
Pomyłka jest wg mnie bycie ograniczonym na inne kultury, to że chrześcijaństwo jest religią "oficjalną" w Polsce nie oznacza, że jest jedyną/słuszną/prawdziwą. Podobno bycie oryginalnym jest doceniane w odpowiedni sposób. Zresztą gdzie pisze, że ma to być własnie chrześcijaństwo. Rówie dobrze można by omówić staropolskie obrządki pogańskie, tam też byli bogowie. Sposób na czczenie boga/ów jest wiele... nikt nigdy nie dojdzie który jest najsłuszniejszy, zależy to tylko od Ciebie. Wg mnie egzaminator powinien mnie ocenić za to co przygotowałem a jego niekompetnecje powinny być ocenione przez wyższy urząd. Jestem zły... ale przechodzi mi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Kocham Agnieszke T. !!!
![]() |
Cytat:
Teraz to juz jestes na mnie zly ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Banned
![]() ![]() |
Nawet bardzo zły. Oducz sie używania terminu "nasza religia" (najwyżej co do grupy osób , które znasz i razem wyznajecie to samo; nie ładnie jest urażać wierzących w co innego) co najwyżej twoja...
![]() Bóg to Bóg jednego kultu nie ma. To co powiedziałeś, że to jak z całkami to osoby od polskiego to jest pomieszanie. Nigdy nie wiesz na jakiego wyznania egzaminatora trafisz. Wg mnie można by małą wspominke o innych religiach, gdyż wg mnie może to ocene poprawić. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Kocham Agnieszke T. !!!
![]() |
Dobra bo bedziemy sie spierac do konca swiata
![]() Ja tylko odradzalbym budowania pracy na podstawie literatury odmiennej religi. chcialem tylko napisac ze musisz to jeszcze zinterpretowac i przedstawic konkretne wnioski. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|