Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.03.2005, 14:32   #1
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Matura Próbna Temat. Help :)

Witam!
Na poczatku chce napisac ze nie chce odwalenia za mnie roboty, jedynie prosze o pomoc moze w szukaniu materialow czy naprowadzeniu na temat.

Mam temat do matury ustnej (probnej)
"Relacje między człowiekiem a Bogiem w znanych utworach literackich i ikonografii." Omów i oceń odwołując się do wybranych przykładów z różnych epok
Znalazłem troche w Sciaga.pl (3 tematy) a chciałym usłyszeć wasze zdanie
Z gory dzieki za wszystko!

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.03.2005, 15:40   #2
MOdy
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.11.2004
MOdy zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja proponuje Biblie. Myśle, że to najlepszy utwór literacki do tego tematu.
MOdy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.03.2005, 16:11   #3
kiewas
Matrix has him

Data rejestracji: 29.10.2003
kiewas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez MOdy
Ja proponuje Biblie. Myśle, że to najlepszy utwór literacki do tego tematu.
Mi się tak samo wydaje, chyba nic innego bym nie wymyslił
Stary 22.03.2005, 16:36   #4
Kasprzak

Ja znalazłem coś takiego...

Cytat:
Wstęp: Biblia ***8211; przedstawienie dziejów dialogu między człowiekiem a Bogiem
- Eden, Noe ***8211; ostrzeżenie przed potopem, Mojżesz ***8211; kierowanie jego czynami
- Prorocy ***8211; przekazywanie prawd objawionych
- Obecność Jezusa ***8211; Boga człowieka na ziemi
Rozwinięcie: Relacje między sacrum a profanum to ważny temat występujący w tekstach różnych epok
- pochwała Boga ***8211; Stwórcy świata
- św. Franciszek ***8222;Pieśń słoneczna***8221; ***8211; wykładnia filozofii franciszkańskiej ***8211; należy cieszyć się życiem i chwalić Boga za piękno świata
- J. Kochanowski ***8222;Pieśń XXV***8221; ***8211; renesansowy optymizm, Bóg ***8211; Deus artifex ***8211; hojnie obdarza swoimi dobrodziejstwami
- zwątpienie w Boga ***8211; J. Kochanowski ***8222;Treny***8221; ***8211; w obliczu śmierci ukochanej córjki załamaniu ulega stoicka filozofia poety, który swój żal wyładowuje na Bogu, wątpi w jego istnienie ***8222;Gdziekolwiek jest, jeśliś jest!...***8221;; by w Trenie XIX powrócić do Boga
- bunt przeciw Bogu
- Adam Mickiewicz ***8222;Dziady ***8221; cz. III ***8211; Wielka Improwizacja ***8211; bunt poety, który oskarża Boga o to, że źle urządził świta, żąda od niego władzy, ***8222;rządu dusz***8221;, aby mógł wyzwolić swój Naród, z którym się utożsamia, z niewoli; Bóg nie odpowiada dumnemu poecie, daje natomiast odpowiedź ks. Piotrowi

- monolog człowieka skierowany do Boga
o J. Słowacki ***8222;Smutno mi, Boże***8221; ***8211; podmiot liryczny wyjawia Bogu swoją gorycz, żal i smutek; podziwia piękny zachód Słońca, który jest dziełem Boga, snuje refleksje o kruchości życia
- zakład człowieka z Bogiem
o B. Pascal ***8222;Myśli ***8221; ***8211; dowiedzenie, że warto jest wierzyć w Boga; szukanie w Nim oparcia i trwałości

Zakończenie: Różnorodność postaw wobec Boga dowodem tego, że Jego tajemnica jest niezgłębiona. Ludzie, dostrzegając swoją niedoskonałość, zawsze będą szukali oparcia w Bogu
Nadaje sie ta literatura. Mnie sie wydaje ze Dziady rowniez, to Samo Smutno Mi Boze
Stary 22.03.2005, 16:37   #5
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Pismo swiete + dziady cz3 i moze pare innych

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.03.2005, 16:41   #6
Loczek
Kocham Agnieszke T. !!!

Data rejestracji: 24.02.2003
Loczek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mysle ze na pewno powinienes zawrzec cos z Biblii, w koncu czlowiek i Bog. Mysle ze jeden watek wystarczy. Ale musi to byc cos dobrego, naprawde dobrego. Cos co pokaze zaleznosc miedzy czlowiekiem a Bogiem. Dalej w swojej pracy umiescilbym cos o sw. Franciszku albo Augustynie. Ktorego bys nie wybral bedzie dobrze. Ale ja stawialbym na sw. Franciszka. No i musze leciec, dopisze potem cos.
Loczek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.03.2005, 16:45   #7
Kasprzak

no własnie, bo nie mogę oprzeć się wyłaacznie na biblii. Musze podac kilka przykladow, nie tylko jeden tekst literacki.
To co wyzej wymienilem moze byc...a co jeszcze proponujecie. I ogolnie jakies uwagi do ustnej matury jak sie przygotowac.
Bo ja mam tak ze mam temat. Musze go opracowac a potem referowac przez 10min . Wydaje się banalnie, ale najpierw trzeba sie przygotowac pisemnie i wg tego psiemnego sie uczyc, potem cwiczyc przemowe. Mam na to 2tygodnie ;D
Stary 22.03.2005, 17:12   #8
mello
m3llO

Data rejestracji: 09.05.2004
mello w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
biblia + dziady tylko to przychodzi mi do glowy !! i nie za bardzo kumam co to jest zawarta w temacie : i ikonografia ? mimo ze maturke mam juz za soba
Stary 22.03.2005, 17:58   #9
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Biblia+Koran w końcu nie jedno bóg ma imię.

Tłumaczenia znaczenia Świętego Koranu na język polski
wg Józefa Bielawskiego
http://www.planetaislam.com/koran_bielawski.html
wg Jana Murzy Tarak Buczackiego
http://www.planetaislam.com/koran_buczacki.html

Oczywiście najlepiej byłoby to w oryginale przeczytać bo żadne tłumaczenie nie odda piękna i doskonałości Świętego Koranu. A tak btw to lektura na długie popołudnia.

Ostatnio zmieniany przez Banana Coctail : 22.03.2005 o godz. 18:50
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.03.2005, 18:01   #10
cyki
Bojownik Ruchu Oporu

Data rejestracji: 09.11.2003
cyki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
co to jest zawarta w temacie : i ikonografia ?
***171;ogół dzieł plastycznych związanych ze sobą tematycznie, dotyczących określonego przedmiotu lub wydarzenia***187;

Czyli rzeźby, obrazy i podobny stuff
cyki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.03.2005, 22:49   #11
Loczek
Kocham Agnieszke T. !!!

Banana.
Sorry banana ale pomysl z koranem uwazam za chybiony. Myslisz ze taka pani egzaminator siedzaca w komisji bedzie mogla ocenic ciebie za koran. Ona moze nawet nie miec pojecia o kulturze islamu. Pozatym islam a nasza religia - inna bajka. No i raczej zle trafiles z okresleniem ze Mahomet a Bog ma jedno imie. Faktem jest ze sa oni tworcami religgi i tworcami zycia ale porownywanie ich to mala pomylka.

Kasprzak.
Poszukaj zaleznosci czlowieka z Bogiem w tekscie w ktorym wogole nie mozna sie spodziewac takiej zaleznosci. To na pewno uatrakcyjni twoja prace. Myslisz ze sluchanie o tym samym nie jest meczace i nudne. Mi samemu teraz nie przychodzi do glowy jakis konkretny utwor ale na pewno cos znajdziesz. I wcale nie musi to byc zawarte w ksiazce na ktorej okladce pisze grubymi literami "Bog i czlowiek". Czasami wystarczy pare wersow w ktorych, ten problem jest bardzo wyodrebniony.

banana nie badz na mnie zly
Stary 22.03.2005, 23:16   #12
Banana Coctail
Banned

Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Loczek ty dyskryminujesz ludzi.... "nasza religia" => chrześcijaństwo obrządku rzymskiego (ja planuje zostanie anabaptystą).
Pomyłka jest wg mnie bycie ograniczonym na inne kultury, to że chrześcijaństwo jest religią "oficjalną" w Polsce nie oznacza, że jest jedyną/słuszną/prawdziwą.
Podobno bycie oryginalnym jest doceniane w odpowiedni sposób.
Zresztą gdzie pisze, że ma to być własnie chrześcijaństwo.
Rówie dobrze można by omówić staropolskie obrządki pogańskie, tam też byli bogowie.
Sposób na czczenie boga/ów jest wiele... nikt nigdy nie dojdzie który jest najsłuszniejszy, zależy to tylko od Ciebie.
Wg mnie egzaminator powinien mnie ocenić za to co przygotowałem a jego niekompetnecje powinny być ocenione przez wyższy urząd.
Jestem zły... ale przechodzi mi.
Stary 23.03.2005, 08:54   #13
Loczek
Kocham Agnieszke T. !!!

Cytat:
Napisany przez Banana Coctail
Loczek ty dyskryminujesz ludzi.... "nasza religia" => chrześcijaństwo obrządku rzymskiego (ja planuje zostanie anabaptystą).
Pomyłka jest wg mnie bycie ograniczonym na inne kultury, to że chrześcijaństwo jest religią "oficjalną" w Polsce nie oznacza, że jest jedyną/słuszną/prawdziwą.
Podobno bycie oryginalnym jest doceniane w odpowiedni sposób.
Zresztą gdzie pisze, że ma to być własnie chrześcijaństwo.
Rówie dobrze można by omówić staropolskie obrządki pogańskie, tam też byli bogowie.
Sposób na czczenie boga/ów jest wiele... nikt nigdy nie dojdzie który jest najsłuszniejszy, zależy to tylko od Ciebie.
Wg mnie egzaminator powinien mnie ocenić za to co przygotowałem a jego niekompetnecje powinny być ocenione przez wyższy urząd.
Jestem zły... ale przechodzi mi.
Oj nie teraz to nie mogę się zgodzic z Toba. Ja nie dyskryminuje innych religgi. Chcialem pokazac tylko problem tego ze latwo bedzie udowodnic ten problem na podstawie naszej religgi. Egzaminator powinien miec jakies pojecie o tym o czym mowisz. Chodzi o jakis punkt odniesienia. To cos podobnego jakbys zaczal rozmawiac z komisja od polaka na temat jakis całek albo ciągów. Wogole by ciebie nie zrozumieli. A nawet jakby cos z tego wylapali to zlapia tylko to co jest widoczne i oczywiste ale to co glebsze bedzie dla nich niewidoczne.

Teraz to juz jestes na mnie zly
Stary 23.03.2005, 15:55   #14
Banana Coctail
Banned

Nawet bardzo zły. Oducz sie używania terminu "nasza religia" (najwyżej co do grupy osób , które znasz i razem wyznajecie to samo; nie ładnie jest urażać wierzących w co innego) co najwyżej twoja...
Bóg to Bóg jednego kultu nie ma.
To co powiedziałeś, że to jak z całkami to osoby od polskiego to jest pomieszanie. Nigdy nie wiesz na jakiego wyznania egzaminatora trafisz.
Wg mnie można by małą wspominke o innych religiach, gdyż wg mnie może to ocene poprawić.
Stary 23.03.2005, 16:03   #15
Loczek
Kocham Agnieszke T. !!!

Dobra bo bedziemy sie spierac do konca swiata

Ja tylko odradzalbym budowania pracy na podstawie literatury odmiennej religi. chcialem tylko napisac ze musisz to jeszcze zinterpretowac i przedstawic konkretne wnioski.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: