Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 22.03.2005, 16:36   #4
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja znalazłem coś takiego...

Cytat:
Wstęp: Biblia ***8211; przedstawienie dziejów dialogu między człowiekiem a Bogiem
- Eden, Noe ***8211; ostrzeżenie przed potopem, Mojżesz ***8211; kierowanie jego czynami
- Prorocy ***8211; przekazywanie prawd objawionych
- Obecność Jezusa ***8211; Boga człowieka na ziemi
Rozwinięcie: Relacje między sacrum a profanum to ważny temat występujący w tekstach różnych epok
- pochwała Boga ***8211; Stwórcy świata
- św. Franciszek ***8222;Pieśń słoneczna***8221; ***8211; wykładnia filozofii franciszkańskiej ***8211; należy cieszyć się życiem i chwalić Boga za piękno świata
- J. Kochanowski ***8222;Pieśń XXV***8221; ***8211; renesansowy optymizm, Bóg ***8211; Deus artifex ***8211; hojnie obdarza swoimi dobrodziejstwami
- zwątpienie w Boga ***8211; J. Kochanowski ***8222;Treny***8221; ***8211; w obliczu śmierci ukochanej córjki załamaniu ulega stoicka filozofia poety, który swój żal wyładowuje na Bogu, wątpi w jego istnienie ***8222;Gdziekolwiek jest, jeśliś jest!...***8221;; by w Trenie XIX powrócić do Boga
- bunt przeciw Bogu
- Adam Mickiewicz ***8222;Dziady ***8221; cz. III ***8211; Wielka Improwizacja ***8211; bunt poety, który oskarża Boga o to, że źle urządził świta, żąda od niego władzy, ***8222;rządu dusz***8221;, aby mógł wyzwolić swój Naród, z którym się utożsamia, z niewoli; Bóg nie odpowiada dumnemu poecie, daje natomiast odpowiedź ks. Piotrowi

- monolog człowieka skierowany do Boga
o J. Słowacki ***8222;Smutno mi, Boże***8221; ***8211; podmiot liryczny wyjawia Bogu swoją gorycz, żal i smutek; podziwia piękny zachód Słońca, który jest dziełem Boga, snuje refleksje o kruchości życia
- zakład człowieka z Bogiem
o B. Pascal ***8222;Myśli ***8221; ***8211; dowiedzenie, że warto jest wierzyć w Boga; szukanie w Nim oparcia i trwałości

Zakończenie: Różnorodność postaw wobec Boga dowodem tego, że Jego tajemnica jest niezgłębiona. Ludzie, dostrzegając swoją niedoskonałość, zawsze będą szukali oparcia w Bogu
Nadaje sie ta literatura. Mnie sie wydaje ze Dziady rowniez, to Samo Smutno Mi Boze

Twoje uprawnienia: