![]() |
Cytat:
No wiec poszedlem. Na poczatku jeszcze, niejako z ciekawosci, przygladalem sie, jak wyglada msza. I to, co zobaczylem, bardzo mnie zasmucilo. Znaczna wiekszosc ludzi, ktorzy tam byli, nie przyszla z wewnetrznej potrzeby, aby spotkac sie z Bogiem, poczuc jego bliskosc w tak specjalnym miejscu, jakim jest Kosciol. Przyszla tam po prostu, aby poczuc sie "dobrymi katolikami", spelnic swoj niby obowiazek pojawienia sie w tym miejscu raz w tygodniu. A wszystko to, co mowili, czy spiewali, wyglaszali po prostu automatycznie - jak wyuczone na pamiec regulki, bez zadnego przekonania, czy zadnej wewnetrznej glebii. I po co to? Jaki to ma sens? Niech mnie ktos poprawi, jesli sie myle, ale wychodzi na to, ze wieloktrotny morderca, ktory dzien przed smiercia pojdzie sie wyspowiadac i dostanie rozgrzeszenie, jest lepszy od spokojnego staruszka, ktory cale zycie zyl nikomu nie wadzac i nikogo nie krzywdzac, ale nie chodzil do Kosciola, bo nie czul takiej potrzeby. Jaki sens ma chodzenie do Kosciola co niedziele, jesli nie czujemy takiej wewnetrznej potrzeby? Jaki sens ma automatyczne wyglaszanie modlitw i piesni, ktore tak naprawde nic dla nas nie znacza? Czy to czyni z nas "prawdziwych" Katolikow? A jesli tak, to ja takim nie jestem i byc nie zamierzam. Nie bede chodzil do Kosciola tylko dlatego, ze teoretycznie jest to obowiazkowe, nie bede zmuszal sie do modlitwy, jezeli nie mam ochoty na rozmowe z Bogiem. Zamierzam natomiast, podobnie, jak do tej pory, zyc tak, zeby nikogo nie krzywdzic, i starac sie zawsze pomagac, jezeli ktos mnie o ta pomoc poprosi. A czy jest to zgodne z dziesiecioma, piecioma, czy siedmioma przykazaniami/grzechami czy jeszcze czyms tam innym? Nie wiem i szczerze mowiac, niespecjalnie mnie to interesuje. A jesli chodzi o zarty z Boga, Jezusa i ogolnie uczuc religijnych to nie uwazam tego za z gory zle. Smiac, w pewnych granicach dobrego smaku, mozna sie praktycznie z wszystkiego. Nie mozna niczego traktowac az tak powaznie, zeby jako bluznierstwo traktowac kazdy zart na ten temat. Panowie, odrobine wyrozumialosci i spojrzenia na niektore sprawy z lekko przymruzonym okiem ;) |
... amen
|
Ilość załączników: 1
Zdjecie zrobilem dzis - zainspirowany tematem. Obok mojego domu, 2 swiaty :)
|
Cytat:
Przepraszam, że znowu w odniesieniu do Węgier. Ponieważ spędzam czas z Tą osobą, więc dlatego takie porównanie. Ostatnim razem byliśmy na Starówce. Przechodziliśmy obok dwóch kościołów. Zsuzsi zapytała ***8222;dlaczego oszukujecie??***8221;. Hmmm z bardzo zdziwioną miną próbowałem załapać o co chodzi?. Odpowiedz była prosta. Na całym świecie myślą że Polska to taki chrześcijański kraj. Taaaaaak, to co właśnie napisałeś. Idziesz do kościoła, bo rodzice tak chcą. By przed "społeczeństwem" nie wypaść inaczej. Stoisz pod kościołem i co ciebie obchodzi msza. Czy chodzenie na pasterke ( ..powód by się upić..) Przykładów bardzo wiele. Udają i po wyjściu z kościoła zachowują się jakby skończeni *****e. Do następnej niedzieli. Na Węgrzech wierzysz albo nie. Nikt Ciebie nie zmusza. Dlatego pytanie ***8222;dlaczego oszukujecie***8221; Nie chodze i nie chce się zachowywać jak "typowy wierzący Polak", który tylko w jedną godzine w tygodniu nie krzywdzi drugiego. Ja to mam gdzieś i wierze w to co sam mogę zrobić. Zdjęcie, humor po prostu i tyle. P.s a tak nawiasem mówiąc jesteśmy posterzegani jako "not a loser" i niech to ****a tak zostanie |
bo spróbował żarcia w McD he he http://www.fun.from.hell.pl/2002-11-...rcia-w-McD.jpg
|
Cytat:
Cytat:
Z kazdym Twoim zdaniem sie zgadzam w 100%, lecz przytaczam tylko czesc :) Dla mnie ten budynek jest tylko instytucja harytatywna dzialajaca w JEDNA strone!! Daj, daj, daj i spierd****!! Dostal ktos cos kiedys z kosciola? Nie sadze! Znam roznych ludzi, biednych i bogatych. Nie raz spotkalem sie ztym ze ci biedniejsi chodzili do kosciola proszac o wsparcie - co dostali ??? "Prosze isc do Miejskiego Osrodka Pomocy Rodzinie"!!! Heh... Jesli bede mial ochote TAM pojsc to tylko jezeli bedzie pusty, bbez mszy i sztucznego oddawania sie sztucznej podrecznikowej modlitwie. Wiara jest bardzo dziwna sprawa, jak caly czas powtarzam - mozna wierzyc nawet w drzewo ale nie narzucaj tej wiary innym, a u nas puki co jest jak jest. |
http://www.fun.from.hell.pl/00-ROCZN.../MCChiken1.jpg jeszcze jedno kurde trzeba uważać co jest w tym magdonaldzie
http://www.fun.from.hell.pl/00-ROCZN.../MCChiken2.jpg |
Cytat:
Przy okazji, bardzo fajne imie :) Jak sie je wymawia? |
Cytat:
|
Cytat:
To nie konkurencja, po prostu ksieza lubia McDonowska kuchnie ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Zwłaszcza Rydzyk a propo Czytaliscie juz najnowsz Tele-Rydzyk??
|
Cytat:
A cio to jest Tele-Rydzyk ?? :D Bo nie wiem... |
Cytat:
8) :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:04. |